Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   601 / 959
(#) vargaf válasza mugab hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
Az egyesítéshez kell csak a Total Commander.
(#) Chipmunk1960 válasza slimtomi hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Az, hogy üzemi, vagy indító kondis, a tekercseléstől függ. A 750-es IMI-het 100 u az indító kondi, de érdemes áram-figyelő relét rárakni.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2018
(#) elektroncso hozzászólása Jún 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy tapasztalati értékre lennék kíváncsi. Mennyire normális, ha kb. 12 méter 10mm2-es Al kábel végén 8,5A rezisztív terhelés hatására 4V feszültségesés keletkezik. Szerintem ez sok. Számításaim szerint 0,3V körül kéne lennie elvileg (a gyakorlatban én kb. 1V-ot mondanék) de benne van a pakliban, hogy így este elszámoltam magam.
Előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Nekem 24m-re (12m oda, meg 12m vissza) 0,583V jött ki, a 4V soknak tűnik. Nem változott a mérés közben a bejövő hálózati feszültség, vagy egyszerre mértél a be- és kimeneten?
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Egy tizedes ide vagy oda?! Lehet, hogy 0.4 V.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Nem számoltad el,nekem is 0,306V jött ki.
(#) elektroncso válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
A terhelésnek használt "2kW"-os villanymelegítőt kapcsoltam ki illetve be. Kikapcsolt állapotban 231V bekapcsolt állapotban 227V a kábel végpontján. A betáplálási oldalon csak 0,7V körül volt. A méréseket közvetlenül az Al vezetéken végeztem.
Itthon ütköztem ebbe a problémába. A házba 4x10mm2-es Al földkábel jön be és az elmúlt időben ha nagyobb fogyasztót kapcsolok be elhalványul a lámpa. Régen ezt nem csinálta, de a vezeték akkor is ez volt. Azóta két módosítás történt:
Egyrészt átcsináltuk, modernizáltuk a főelosztó szekrényt (megfelelően) ezen belül nincs is mérhető feszültségesés. Másrészt fogyasztásmérőt cseréltek. Utóbbira gondoltam, hogy a szolgáltató cseszett el valamit (nemrég égett ki egy fogyasztásmérő szekrény (nem nálunk), mert "óracsere" után nem húzták meg rendesen a csavarokat), de a szekrényben mérve ott nincs jelentős esés. Közben pedig csak ez a kábel van.
U.i.: A kábel teljes hossza kb. 6 méter a 12 méter már oda vissza van.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
"Elhalványul a lámpa" valahol rossz kötés van!
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Ez a lakásban szinte lehetetlen. A beérkező főkábel egy főbiztosíték után azonnal szétágazik konnektor és világításkörre vagyis ha feszültségesés van akkor az a közös szakaszban a főelosztószekrény előtt van. Ott pedig csak a 4x10mm2-es AYKY földkábel és a fogyasztásmérő szekrény van.
Közben viszont megvilágosodtam. Nem a kábel betáplálási pontján mértünk, hanem a fogyasztásmérő előtt lévő biztosíték kimenetén (vagyis a méretlenben), közte ott volt a fogyasztásmérő ahol bizony lehet kötési hiba. Holnap jön ki a szolgáltató egy szakija ha megoldható lesz akkor átnézetem vele a fogyasztásmérő csavarjait.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) Szárnyas hozzászólása Jún 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az alumínium vezetékek rézzel való esetleges találkozásásnál használt alu-plusz kontaktpaszta rendelkezik-e elektromosan vezető tulajdonsággal, vagy csak annyi haszna van, hogy az alumínium oxidációját akadályozza meg azáltal, hogy elzárja azt a levegő elől? Magyarul, ha az alumínium és réz közé kerül a paszta, akkor ott köztük számottevő átmeneti ellenállás keletkezik-e? Azért kérdezem, mert ez az anyag a WAGO kötőelemhez lett kifejlesztve, amelynél az érintkezés úgy jön létre a kötőelem érintkezője és a vezeték között, hogy a kötőelem érintkezője kissé belevág a vezeték anyagába, tehát a paszta elvileg nem vesz részt az érintkezés létrejöttében, így ha a paszta nem vezetne villamosan, az sem lenne gond. Jól gondolkozok?
Ebből következik a másik kérdésem, hogy ezt a pasztát lehet-e használni más kötőelemnél, mondjuk sorkapocsnál, vagy rézből készült nulla és védőföld gyűjtősínnél. Gondolom, ha a paszta villamosan vezető tulajdonsággal bír, akkor értelemszerű, hogy igen.
Számomra ez a kérdés a paszta alkalmazási leírásából nem derül ki egyértelműen.
(#) sámli válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
Elvileg nem vezethet. Használhatod másutt is ahol az alut kell védeni.
(#) proba válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
Most hogy mondod, lehet jobban kellene figyelni a mennyiségre, mert ha valahol "kilóg" a Wagóból az vajon tapogatható-e bátran?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
(#) ötfelezős válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
Van az érintkezéshez köze, de úgy, hogy cinkszemcséket tartalmaz, amely áttöri az alumíniumon azonnal képződő, kemény, szigetelő oxidréteget.
(#) sámli válasza proba hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
Tapogatható. Volt, hogy az egész WAGO trutyis lett, nem okozott problémát
(#) Szárnyas válasza sámli hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Gondolom feszültség alatt levő WAGO-ra értette proba.
(#) Szárnyas válasza sámli hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Ezzel kapcsolatban vannak nekem kételyeim, mert ha nem vezet, akkor más kötőelemnél, ahol inkább a nagyobb felületen való érintkezés biztosítja a megfelelő kontaktot, nem tudhatom, hogy a két anyag közé kerülő paszta éppen hogy nem rontja az érintkezés milyenségét.
Vagy például a sorkapocsnál, ha kellő erővel meghúzom a csavart, az kiszorítaná közülük a pasztát?
Lehet, hogy a gyártó képviseletét kellene megkérdezem meg erről a dologról.
(#) Szárnyas válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Igen, ezt olvastam én is a paszta leírásában, pontosabban a cinkszemcsékről nem, de számomra így sem egyértelmű a dolog.
(#) Szárnyas hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Az a gondom egyébként, hogy a nulla és védőföld közösítések kötéseit a lakáselosztó dobozban hogyan lehetne szabályosan kivitelezni, amelyeknél található 4mm2-es, 2,.5mm2, 1,5mm2 alumínum, illetve 1,5mm2-es réz vezetékek. Eddig sodorva voltak, úgy hogy a réz vezeték is köztük volt.
A 221-es WAGO típusba elvileg a 4-es vezetéket is be lehet kötni, de gyakorlatban nem, mert nem fogja meg azt. Más rugós WAGO kötőelembe a katalógusuk szerint nem lehet 4-est kötni.
(#) kendre256 válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Egy adalék a paszta hatásáról:
Bővebben: Link
Ebben a tesztben sok órán keresztül ráztak egy wago csatlakozót, egy alu vezetékkel együtt. Én azt szűrtem le a tesztből, hogy a pasztával kezelt kötésnél kisebb volt a csatlakozáson a feszültségesés (jobb volt a csatlakozás) a rázás megkezdése előtt és után is, mint a kezeletlen kötésnél.
Hogy mi a paszta összetevője, vagy hogyan hat, arra nem találtam adatokat...
(#) Szárnyas válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Köszönöm, áttanulmányozom majd! Ha a wago-val megoldható lenne a kötés, nem is gondolkoznék sokat rajta, csak az a gond, hogy a 4-es alu vezetéket nem fogja meg biztosan a kötőelem.
(#) kowi válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Új típusba 6-os is belemegy.
(#) sámli válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Én is
(#) sámli hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Urak gondoljátok végig. Ha a paszta vezetne, szerintetek hány rosszabb esetben zárlat, jobb esetben ÁVK leoldás lenne a dugig tömött kötődobozok miatt?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
(#) GPeti1977 hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Ma szereltek fel nálam digitális villanyórát, miután elment a szerelő látom hogy van rajta egy kimenet amin 1000imp/kWh impulzus jön le, amivel egy mikrokontroller segítségével ki lehetne íratni a pillanatnyi fogyasztást, ha tudtam volna és megkérem a szerelőt kihozta volna egy vezetéken ezt a kimenetet?
Illetve még van rajta egy LED ugyanilyen funkcióval, ami villog de azt nehéz detektálni.
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Számomra az is kérdés, miért kell eröltetni a Wago-t. Előtte is volt élet.
(#) Bakman válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Nem valószínű, azonnal gyanakodott volna. Egy LED villogást is lehet könnyen detektálni de nem javaslom, az áramszolgáltatók azonnal ugaranak, ha valami nem oda illő van a fogyasztásmérő közelében. Gondolom nem hiányzik egy-két felesleges vizsgálat.

Azon a kimeneten keresztül lehet, hogy tönkre is lehet tenni az órát, így egy ideig ingyen vételezhetsz...
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
(#) GPeti1977 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Mágnesesség érzékelő a digitális villanyórán például.
(#) sámli válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Nem valószínű, hogy kihozta volna (szerintem nem is értett hozzá), de a leddel meg tudod oldani, ha mindenáron akarod.
(#) Bakman válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Mire kell a mágnesesség érzékelő? Ha nagyon akarod mérni a fogyasztást, használj ilyet: Bővebben: Link vagy ehhez hasonlót.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Gyanítom félreértetted.
Következő: »»   601 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem