Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 68
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Naná, már ha volt. Lehetett járkálni Budapesten a három ezermester, és a négy keravill között. Vagy volt az embernek személyes kapcsolata az Orion, és Videoton márkaszervizben. Vagy leutazhattál Székesfehérvárra az ottani márkaboltba.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Apropó Ezermester. Ott vásárolt 20 Ft-os OC26 tranzisztorok vannak benne, mert az eredeti tranzisztorok lábát letörtem, mikor ékszíjat kellett cserélni a magnóban.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Sziasztok. Kádár Géza könyv 1975-1977-ben ezt találtam: Sanyo M2420. Ugyanaz az évjárat, de nem egyezik az M4420-al. Bár egyidős az enyémmel, ennek már van AFC-je, Elég nagy ellenállásokkal, 5 pF csatolókondival, ismeretlen típusú varicap diódával. Van már benne SFE szűrő is, viszont nincs benne battery indicator deprez műszer, és csak monó a magnója. Azért küzdöttem meg az enyémbe az AFC beépítéssel, mert:
1. Ezt a rajzot eddig nem is néztem, hiszen nem is az én rádióm (Kicsit más).
2. Túl kis ellenállásokat, túl nagy csatolókondikat tettem bele. (A már említett 10 kiloohm, és 22 pF, utána 12 helyett 120 ! mert kissé kopott volt a felirata, csak tegnap jöttem rá, amikor már 4,7-re cseréltem, hogy lett sávátfogás).
3. Mindenképpen ragaszkodtam a telepjelző műszer hangolásjelzővé való átalakításához, ez viszont már plusz erősítő fokozatokat kíván, avval meg ismét indokolatlanul sokat hibáztam, s kínlódtam, de végül jó lett.
Az M2420 rajzot beszkenneltem az én könyvemből, mert az Elektrotanyán levő Gelka szervizes rajz nagyon foltos, majdhogynem használhatatlan. Az AFC áramkör útját átszíneztem benne pirossal.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018

M2420.jpg
    
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
URH hangolásjelzőnek középállású műszer lenne jó, az viszont nem jó a középhullámhoz. Meggondolandó, hogy a telepjelzőt kicserélni középállásúra, a középhullámnál a műszer az AGC -t mérné, és egy (esetleg rejtett) nyomógombbal a tápfeszt.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Nem kell az oda. A Videoton egyik rádiójában sincs olyan. Pedig sok asztali és hordozható készülékbe tettek műszert. Be kell állítani a műszer mutatóját az AFC 0 állásban középre. A telepjelzőnek ott egy fehér sáv a zöld és a piros között, trimmer potméterrel oda állítom a mutatót, már elkészültem vele, teljesen jól működik. Úgy is erősítő kell neki, ráadásul a varicap is csak + feszültségről működik, gondolj csak bele. Ha valakit érdekel, lerajzolhatom, már elkezdtem műveleti erősítőben gondolkozni, csak nem tudom, melyik a jobb 5 Voltra, az LM 358, vagy az LM386? De már évekkel ezelőtt megalkottam tranzisztorosra, azokból kellett kihajítanom tegnap kettőt, mert túlbonyolítottam, lehet, hogy még mindig sok (5 db) szerintem meg lehetett volna oldani csupán kettővel.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Idézet:
„Meggondolandó, hogy a telepjelzőt kicserélni középállásúra, a középhullámnál a műszer az AGC -t mérné, és egy (esetleg rejtett) nyomógombbal a tápfeszt.”
Középhullámon nem hallgatjuk, telepről sem üzemel, a hálózati kábel be van forrasztva fixre. Csak azért lett fontos, mert a Junosztyot ki kellett dobnom az analóg adás megszűnése miatt, a nejem már nem nézheti többet Borbás Marcsit, miközben főz.
(#) Zsolti22 hozzászólása Jún 28, 2018 /
 
Sziasztok
Adott egy sony asztali rádió, olyat csinál hogy bekapcsolom minden rendbe. Egy fél óra múlva elmegy a hang és kattog a relé, utána vissza jön és megint. Mi lehet a gond? Táp oldalon keressem a hibát?
ST s590es
(#) fecameca válasza Zsolti22 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Ez csak tuner végfok nélkül? Akkor mit csinál benne a relé? Hozzám egyszer STK IC-s erősítőt hoztak ilyennel. Az IC belső kontakt hibája miatt végfok IC csere lett. De ez? Tuner és relé? Vagy a végfokban van hangszóróvédelem?
(#) Zsolti22 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Igen a tunerben relé ha váltok másik antennára akkor is kattog lehet hallani.
Leírtam milyen típus nézz rá a képére neten.
(#) fecameca válasza Zsolti22 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Letöltöttem a service manualt az Elektrotanyáról. Őszintén megvallom, ez a CPU, controller, komputer dolog nem az én műfajom. Ennek ellenére azt mondom, hogy az IC 901-en leellenőrizheted az 5V és 13 V tápokat, a Q151, 152 tranzisztorokon megnézheted a relék épp mit csinálnak, és a 80 lábú kontroller a 71, és 72 lábáról vezérli a relék tranzisztorait, megnézheted benne, túlzottan nem meleg valami, illetve kontakthiba, beázás gyanúja nem merülhet - e fel? Illetve ott az a Q 901 mute tranzisztor a táp IC közelében, ráadásul éppen a táp IC vezérli, ott lehet még méregetni. Ha már arra jársz, a D905 zénerre is rámérhetsz (Gondolom ennyi elég volt nekem egy olyan rádió rajzából, amit soha nem javítottam, és valószínűleg nem is fogok). Főleg az üzemszerűen is melegedő alkatrészek hajlamosak arra, hogy kihúzzák a lábukat a hideg-forrasztásból. Érdemes a forrasztásokat nagyítóval átnézni.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
(#) Zsolti22 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Köszi én is az LA5667 hibára tippelek mert elég meleg pedig van rajta borda, még az a szerencse hogy van másik. Egyébként ma is használtam és egy kis idő múlva ha jól bemelegszik akkor már hiba nélkül megy.
(#) CHZ válasza Zsolti22 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Idézet:
„ha jól bemelegszik akkor már hiba nélkül megy.”

Akkor én inkább elko hibára tippelek.
(#) Zsolti22 válasza CHZ hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Azt mindet ki fogom cserélni meglátjuk mi lesz.
(#) fecameca válasza CHZ hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Van elko a hűtőborda mellett? Még ha nem is púpos, a meleg tönkreteszi őket.
(#) Zsolti22 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Van bizony egy egész csoport
(#) CHZ válasza Zsolti22 hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Ha van lehetőséged, méréssel keresd meg az hibás kondit, felesleges mindet cserélni.
(#) fecameca válasza Zsolti22 hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Azért amit írtam a hideg forrasztásról, sem felejtős ötlet. Amikor még tévéket, monitorokat javítottam, mindegy, hogy milyen nagynevű cég, (Philips, Grundig, LG, Sony, stb) Főleg a táp környékén, és a video erősítőnél tele voltak kirepedezett forrasztásokkal, amik azután a kontakt hibák tömkelegét okozták. A mellékelt kép csak illusztráció, ilyeneket keress, és forraszd át.
(#) Zsolti22 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Végül is megoldódott minden kondit kicseréltem a tápban, meg átforrasztottam az LA5667 lábait, reggel óta megy hiba nélkül. Szóval a javítás sikerült köszi mindenkinek az építő jellegű hozzászólást.
(#) Josika001 hozzászólása Júl 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám lenne,hogy van egy okean 214 (selena b216)
típusú szovjet táskarádióm,de sajnos FM sávban nincs alapzaj,kitakarítottam a dobváltót,de semmi nem történt,annyi van,hogy az afc kapcsolójánál belülről az ujjammal a forrasztáshoz hozzáérek akkor nagyon halkan elkezd súgni,de ha benyomom pattan egyet és elhallgat...
Gondoltam arra hogy esetleg kontakthibás de befújtam spray vel és akkor sem csinált semmit
Nem tudna nekem valaki segíteni?
(#) elektroncso válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
És mit szeretnél elérni az elindított "FM" sávval (ami amúgy URH sáv az FM a modulációs mód)? Csak mert a Selena-n ez a régi ú.n. keleti URH sáv ahol ma már nincsenek rádióadók így hiába is működne nem fognál semmit. Persze ha át akarod hangolni akkor meg kell javítani, már persze ha egyáltalán rossz. Attól hogy nem hallasz sávzajt még lehet hogy működik.
(#) Gafly válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
(#) fecameca válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Valószínűleg ez az: A rádiómúzeum elküldi neked is az e-mail címedre, bár az eredeti pdf sem különb a belőle kimentett képnél. Át is kellene hangolni, + megnézni a KF-et, hogy elég érzékeny-e? Ha jól látom ugyanazok a tranzisztorok működnek benne az AM sávon is. Ott szól? Akkor már csak a rezgőkörök maradnak. Hangoltam már át orosz rádiót, de nem emlékszem hogyan hívták, csak tipp, az oszcillátor körben ha a C22-t kiharapod, majd az antenna kört is utána hangolod, majd csak sikerül.
(#) Josika001 hozzászólása Júl 10, 2018 /
 
iIgen, a többi sávon jó,_és szeretném áthangolni. Ffrekimérőn 69.9-79.9 volt az átfogás(próbálkoztam).
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Fantasy hozzászólása Júl 11, 2018 /
 
Üdv Mindenkinek!
Egy régi lakásból került hozzám egy bolgár Budapest(RRG61) rádió. Kívülről nagyon szép állapotban van,érdemes lenne megmenteni. Viszont vannak hibái: a szembeötlő kontakthibákat (potméter, hálózati kapcs.) kiszáradt papír elkók, már kijavítottam, így most már ad némi életjelet. Nagyon búg lecsavart hangerőn hol erősebb, hol gyengébb formában, a hosszú, közép, rövidhullámú sávok nem szólnak, még csak sistergés szintjén sem. Az urh működik. A rajzon a pirossal jelölt elkók lettek cserélve, teljesen kiszáradtak. A táp 2x50µF-os elkója is már csak 2x44uF, de talán még annyira nem vészes. A többi kondi jónak látszik, műszer valamivel nagyobb értéket mutat a ráírtnál(van amelyiknél a dupláját). A trafó primer feszültségválasztója 240V-os állásba lett helyezve, mert így áll be a 6,3V-os fűtőfeszültség(egész pontosan 6,28V) 220V-os állásban 6,9V-ot mértem, az már sok lenne. A búgás külső jelforrásból (P.U.) is jelen van.
(#) Sebi válasza Fantasy hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Ha csavaros a 2x50µF-os elkó, akkor nézd meg, hogyan van a negatív (ház) csatlakozása. Amennyiben egyszerűen a sasszihoz húzatták, akkor ott is lehet kontakhiba. Sokkal korrektebb megoldás, ha szigetelve és nagy átmérőjű forrfüllel van megoldva, mert akkor nem a sasszin folyik a brumm-áram.
(#) Fantasy válasza Sebi hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Csavaros kivitelű, egy nagyméretű forrfüles alátét van a ház és a sasszi között.
(#) abacs hozzászólása Júl 12, 2018 /
 
Sziasztok
Szédszedtem egy ilyen rádiót: Rádió. Elégett benne egy ellenállás és nem tudom mivel kellene kicseréljem. Sajnos a datasheet-jét sem találtam meg. Tda2228M az erősítő és a rádió részénél CD2003GP ic van. Ha valakinek van datasheet-je vagy tippje, hogy mekkora ellenállást kellene belerakjak azt megköszönöm ha megosztja Egy szép nepot
(#) Sebi válasza abacs hozzászólására (») Júl 12, 2018 /
 
Úgy látom, az ellenállás a tápfesz ágban volt. Esetleg elkó (ott mellette), vagy a kis SMD kondi is lehet zárlatos- persze az IC-n kívül.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2018

CD2003.pdf
    
(#) pucuka válasza abacs hozzászólására (») Júl 12, 2018 /
 
Legalább bekarikáztad volna a leégett ellenállást, vagy a helyét.
A két Ic adatlapján van kapcs rajz, azt letöltve be tudod azonosítani (talán)
Bővebben: Link
Bővebben: Link
De, ha jól látom van rajta USB csatlakozás is.
A leégett ellenállást inkább a 220 V -os tápegység, vagy az USB köreinél keresném.
(#) abacs válasza pucuka hozzászólására (») Júl 12, 2018 /
 
Az ellenállás be van karikázva csak halvány egy kicsit.
Következő: »»   38 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem