Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak és tirisztor helyettesítése
Lapozás: OK   4 / 6
(#) fongab válasza DJozso hozzászólására (») Máj 6, 2014 / 1
 
Szia
"ha a töltőáram a beállított érték felett van bekapcsol "
Ha egy tirisztort (triakot) kinyitsz, akkor csak akkor kapcsol le ha a A, K ( A1, A) kozott megszünik az áram folyás ( rővidzár lesz ) Te kinyitod a triakot, mert azt érzi nem folyik a beállítot áram. Lehet a műveleti erősítő le is kapcsol, De a tirisztorod az nem fog, amig a A és K között áram folyás van. Ha eléri a hullám végét akkor kikapcsol (ha kikapcsol mert akkor megint kevesebb a beállitott áram. )

Igy továbbra is azt mondom, hogy a te általad, átalakitott kapcsolásod, a tirisztor vezérlésére nem alkalmas.

Amit figyelmedbe ajánlottam az a akkumlátorhoz van igazitva ha csak 6V osat akarsz tőlteni akkor azt kell csinálni ha 24V osat akkor azzal a beállításal kell csinálni, azért vannak ott.

" A másik dolog: a trafóm már megvan (ilyen volt ócsóé ) " Ez rendbe van. CSAK ha sárra építkezel akkor el fog súlyedni.
Megoldás lehet soros ellenállás, és akkor a trafo nem változik, De én nem szeretem elfüteni és ezért javasoltam a trafó tekerését. ( ha megnézed az általam linkelt kapcsolást akkor ott a trafo az akár jó is lehet. )
De ugy néz ki te eldőntötted, hogy ez jó, és csak felhivtam a figyelmedet.
( én is kisérleteztem megoldásokkal, de nekem ez vált be. Ezzel be lehet állítani a tőltő áramot ami csak kevésbé változik ( ha tőltődok akkor kevesebb lesz, a áram ha kezdeti áramod 5A akkor a kikapcsolás előtt ~4A lesz) Ha eléri a tőltés szintet akkor kikapcsol, ha leesik akkor vissza. Így ott lehet hagyni. (nem hetekre de nem forralja el a vízet ))

"Értem a fázishasítási elvet, de ha belegondolsz a tranyó is ezt csinálja, nem engedi szabadon gyújtani a tirisztort. "
az a baj hogy ki is kell kapcsolni de erről márt fenn irta.
Ha árasmot akarsz szabályozni akkor csak a hullám vége felé kell bekapcsolni. De te a trafot nem akarod át tekerni, anyagi megfontolásból, hidd el, a tirisztor kikapcsoláshoz szükséges áramkört akkor biztos nem akarod elkészíteni.
Csa a tirisztorelvi megoldása Bővebben: Link
2,5 a tirisztor kényser kommutációja cim alatt van. A vezérlés egy kicsit bonyolutabb itt két tirisztor vezérelsz és a be és kikapcsolásból lesz a kivánt áram.

Részemről ennyi. Remélem felejted a megoldásod. (nem az elvárásodnak megfelelő.)
üdv.
(#) Peter65 válasza DJozso hozzászólására (») Máj 6, 2014 / 1
 
Szia! Nem tudom honnan származik a kapcsolás, de szerintem csak kivételes esetben működő képes. Az aksi kis belső ellenállású terhelés, és ha arra 17 V szekunder feszültséget kötünk egy diódás hídon keresztül, akkor ott őrült nagy áramok folynak, ha a tirisztor tartósan be van kapcsolva. Az áramot leginkább a transzformátor szórása fogja korlátozni, tehát valami laza csatolású trafóval esetleg még éppen használható a kapcsolás.
Ahogy fongab írta, ez a kapcsolás nem alkalmas fázishasításos működésre, pedig igazából az a korrekt megoldás. A fázishasítás lehet a szekunder oldalon is, ha nem akarod ezt a hálózati feszültségen megtenni.
Fongab! Szerintem a te kapcsolásod sem jó, mert a diak karakterisztikája nem teljesen szimmetrikus, és egy meredekebb mágnesezési görbéjű transzformátor az eltérő feszültség-idő területek miatt betelíthet az egyik irányba, és nagyon nagy áramok alakulhatnak ki (nekem toroid trafó égett le emiatt). Ha diódás hídon keresztül csatlakoztatod a diakot (így mind a kettő félperiódusban ugyan akkora feszültségen billen be), akkor már jó lehet.
(#) kissi válasza deak francis hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Szia!
Nem tudom kaptál-e már választ valahonnan, de a válasz: NEM ! A magyarázat: a tirisztorok között gyártási szórás van, ezért "tuti", hogy nem egyszerre nyitnak, azaz 1 fog először bekapcsolni, ami az 50 A hatására tönkremegy, ezután kapcsolhat a második is szerencsétlen esetben ( ha az első nem rövidzárként ment tönkre !) és akkor az is eljut a "boldog vadászmezőkre" és így tovább ... !
(#) fongab válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Szia
"Szerintem a te kapcsolásod sem jó, mert a diak karakterisztikája "
Az alap kapcsolás egy habszivacsvágóhoz lett megvalósítva. Nagyok voltak az igények így350W trafót hajtott meg. Maga a 230V vezérlő az 4mm U alakba hajlitot alulemezbe lett építve, majd kiöntve. Az optócsatóló azért került bele hogy ne rázzon meg senkit. Egyeduli gyenge pontja a potméter föleg ha fém tengelye van.
Én a trafó melegedését csak terhelés alatt tapasztaltam, a vezérlő miatt nem.
Nem azt mondom hogy tőkéletes, de 10A/h és 200A/h között müködött. 4db lett építve, ebből 1 biztos müködik a birtokon. Másik hármat még nem láttam. 10év távlatába. Igaz a elektronika annyi lakkba lett téve hogy az utókor is szenvedni fog, ha valamit cserélni akar. ( a lakk a savgőzők miatt lett föként )
De lassan befejezem mert nem ez volt a fő kérdés.
Én ugy látom, hogy számomra a legolcsobb megoldás a trafó áttekercselése lenne a forrasztó páka elektronika kihagyásával.
De ezt elvetteték. Igy csak kiváncsi vagyok, mi lesz a legolcsobb megoldás. ( tanulni soha nem késő )
Köszönöm az észre vételt.
üdv.
(#) DJozso hozzászólása Máj 7, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást. A töltő kapcsolási rajza a HE újságból származik, 1993-ból, de valamelyik fórumtársunk "néhány" régi alkatrészt kicserélt modern megfelelőjére, de ez még az eredeti rajz. Itt is írták, hogy ez egy bevált kapcsolás... Persze az áramkorlát nélkül. Az az én kokány ötletem volt. Az eredeti trafó 17V 4A-es. Most már teljesen elbizonytalanodtam. Szerintem veszek egy töltőt. Vagy inkább keresek egy igényeimnek megfelelő kapcsolást. Elmegyek inkább abba az irányba, hogy áteresztő tranzisztorral megvalósított kapcsolást keresek, valahogy az szimpatikusabb mint a tirisztor. Köszönöm még egyszer.
(#) DJozso hozzászólása Máj 7, 2014 /
 
Nem szerettem volna "önfejűnek" tűnni, de meg voltam győzve arról, hogy ez működik. Most már nem gondolom. Azt hiszem, nem voltam tisztába mibe vágtam a fejszém. Majd szerzek másik trafót... Vagy esetleg áttekercseltetem, egy másik működő rajzhoz. Köszönöm.
(#) fongab válasza DJozso hozzászólására (») Máj 7, 2014 / 1
 
Szia
"áteresztő tranzisztorral megvalósított kapcsolást keresek, valahogy az szimpatikusabb mint a tirisztor."
Sajnos az akkumulátor jobban szereti a lüktető egyenfeszültséget.
Ha kész a tirisztoros panel, ( és be is van állítva ) én inkább azt használnám.
De te tudod. Arra még szeretnélek figyelmeztetni hogy tirisztor pénztárca barátabb.
25A 40A
A tranzisztor
25A
De itt csak 125W ot van ha azt ösztom a 25A árammal akkor mindjárt lesz 5V ami neked nem elég mert ha a 12V rászámolom az 5V ot akkor mit fog a tőltőd csinálni ha csak 10V os a akkumulátor? Mert ott márt 7V lesz az pedig 175W. Igy a tranzisztor megy is az örök vadászmezőkre.
üdv.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Okt 11, 2015 /
 
Sziasztok!

8T44A triak helyettesíthető BT136-600-zal?
A választ előre is köszönöm.
(#) hobpali hozzászólása Feb 12, 2016 /
 
Sziasztok! Azt kérdezném, hogy BTA20-600B triakot melyikkel lehet helyetesíteni? Mert sehol nem találok. Köszi!
(#) granpa válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Igen, és kisebb árammal, feszültséggel vezérelhető. A keresőbe írva, megtalálod az adatait, helyettesítőit.
(#) proli007 válasza hobpali hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Pld. TIC236N
(#) villanyipi hozzászólása Feb 27, 2016 /
 
Üdv!
A bt151 helyettesíthető bt152-vel?
Elba fesszabályzóban lenne a nagyobb áram miatt volna rá szükségem, a vezérlését kell módosítanom ?Van erre számítás ha szükséges?
Köszi előre!
(#) SnokeHUN hozzászólása Okt 2, 2016 /
 
Sziasztok!
Még kezdő vagyok.
Adott egy akkus fúrógép, aminek az aksiját felújítottam. Tényleg vacak volt már. Na most utána hozták a töltőt is. A hiba úgy jelentkezett, hogy nem töltött fel teljesen. A töltést visszajelző led ekkor még jó volt. Már nem ég és tölteni sem tölt. Az aksit töltő érintkezőkön terheletlenül 18V-ot mérek, terhelve 8V. Így a gyanúm a tirisztorra terelődött. Viszont a típust sehol nem találom, annyira meg nem értek még hozzá, hogy helyettesítőt találjak. Kérem segítsetek!
(#) kadarist válasza SnokeHUN hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Szia! Abban nincs tirisztor, úgyhogy tévúton vagy.
(#) SnokeHUN válasza SnokeHUN hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Át lett helyezve a kérdésem így a típus lemaradt: NEC 3P4MH
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
(#) kadarist válasza SnokeHUN hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Egy 400V vagy annál nagyobb feszültségű, 3A-es tirisztorral helyettesítheted.
(#) SnokeHUN válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Nekem van egy MAC97A6 triak ami feltételezhetöen tönkrement. Ez amolyan logic level triac lenne 600 mA ig és 2V gyújtó feszültségel.
Mivel lehetne pótolni ezt? Pontosan és valami olyannal amit lehet kapni hestore-ban vagy valami ilyesmi helyen.
Köszönöm elöre!
(#) proli007 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Hello! Kérdezd meg a mosó/mosogatógépes topikban. Ott a kollégák szerintem ki vannak művelődve cseréből és beszerzésből.
(#) gyuszo válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Esetleg ez jó lenne :Bővebben: Link
(#) orcika70 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
A MAC97A8-as több helyen is kapható, tökéletes helyettesítő.
(#) zotya1983 hozzászólása Máj 11, 2017 /
 
Sziasztok! bt169 et mivel tudom helyettesíteni?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) kadarist válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Szia!
Árusítják, úgyhogy nem kell helyettesíteni.
(#) Pako94 hozzászólása Feb 22, 2018 /
 
Sziasztok!
TW12N600CXtípusú triakot szeretnék helyettesíteni. BTA 41-600 BRGmegfelelő lehet?
Köszönöm
(#) dobanandras hozzászólása Júl 12, 2018 /
 
Sziasztok.
TYN612T tirisztor (SCR),lehet-e helyetesiteni,BTB12-600BW vagy BTA16-600B triakokkal?Egy kezifurogep fordulatszam szabalyozojabol van.Koszonom.
(#) Peter65 válasza dobanandras hozzászólására (») Júl 13, 2018 /
 
Szia!
Általában nem szerencsés a tirisztor helyettesítése triakkal, elsősorban a triak könnyebb bebillenése miatt. A TYN612T tirisztor viszont hasonlóan gyenge du/dt jellemzővel bír, mint általában a triakkok, feltehetően azért, mert ez egy nagyon érzékeny, nagyon kis gate árammal (5mA) vezérelhető típus. Az említett triakkok azért nem jók, mert érzéketlenek típusok, egy nagyságrenddel nagyobb a gyújtóáram igényük (50mA).
(#) dobanandras válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 13, 2018 /
 
Koszonom.
(#) Mukee hozzászólása Aug 4, 2018 /
 
Sziasztok. Ebben a kapcsolásban használhatok triakot tirisztor helyett? KT206\200 helyett BT136 vagy BTB08-600 triakom van. Ez egy babetta tirisztora.
(#) jagimotor hozzászólása Aug 4, 2018 /
 
T.kollegák. A c24-es gázkazán vezérlőpaneljében található/ vez.panel tipusa/ch-12-40/ TIC206M triak helyett KT 206/400 triakot?
Választ köszönöm.
(#) Peter65 válasza Mukee hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Szia!
A helyettesítő triakokat pontosabban meg kellene adnod. A típusjel végén lévő betű jelek különbözősége jelentős paraméter eltéréseket takar. Ezért nem elég csak a BT136 típus, és olyat sem találtam, hogy BTB08-600, hanem csak olyat hogy BTB08-600BW3G vagy BTB08-600C, amik más-más gyártó termékei eltérő paraméterekkel.
Egyébként a kiváltandó tirisztor nem túl erős paraméterekkel bír, talán az átlagnál egy kicsit érzékenyebb; Iav=3A, Ur=200V, du/dt=100V/us, Igmax=10mA
Arra sajnos nem tudok biztosat mondani, hogy a babetta tirisztora helyett lehet-e tirakkot betenni. Ha csak akkor kap gyújtójelet amikor vezetnie kell (nem használja ki a kapcsolás a tirisztor szelephatását), akkor elvileg igen.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem