Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak és tirisztor helyettesítése
 
Témaindító: h_tomek, idő: Júl 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Peter65 válasza jagimotor hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Szia!
Az eredeti triak 600V-os, a helyettesítő meg 400V-os. Feltételezem, hogy a készülék 230Vac-ról üzemel, úgy hogyha nincs valami brutális túlfeszültségvédelem, nem ajánlom a beépítését. Magam részéről 230Vac-n üzemelő készülékbe már eleve inkább 800V-os triakot választanék, mint 600V-ost.
A többi paraméteriben is van eltérés, de azok szerintem nem olyan nagyok, hogy problémát okoznának.
(#) Mukee válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Köszönöm válaszodat! Mind a kettőt kipróbáltam, sajnos nem működik. Adatlapokat megnéztem mielőtt kipróbáltam őket.
Abban szeretném kérni a segítségedet hogyha rendelek tirisztorokat, melyik típust, típusokat ajánlanád kipróbálásra az adott kapcsolásban.
(#) Peter65 válasza Mukee hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Továbbra is szeretném hangsúlyozni, hogy nincs gyakorlatom a motorokban lévő tirisztoros áramkörökkel. Ha rákeresel, több kapcsolás is fent van a neten, ami a babetta tirisztoros gyújtásához kapcsolódik. Ezekben általában a TIC106M tirisztor van kiválasztva, ami egy nagyon érzékeny tirisztor, már 0,2mA-rel is gyújtható. Más áramkörben a BT151-es típust használják, ami szintén érzékenyebb az átlagnál.
Ezek alapján, bár nem ismerem a külső gyújtókör elemiet, valószínűleg egy érzékenyebb tirisztort kellene választanod.
Nem tudom hol szoktál vásárolni. A Lomex kínálatából a BT151-800R vagy a BT151X-500R, ami érzékenyebb az átlagnál, de ezek is érzéketlenebbek, mint az eredeti. A HEStore-ban kapható a TIC106N, ami viszont egy nagyon érzékeny típus.
Megjegyzem, hogy lehet érdemes a többi elemeit is átnézni, hiszen nem csak a tirisztor mehet tönkre egy ilyen áramkörben.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu