Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   225 / 227
(#) Mazly hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Hello emberek!
Skori mini tesla tekercsét szeretném megépíteni és azt szeretném kérdezni hogy ehhez van-e valakinek nyomtatható nyák terve? Nem vagyok tapasztalt ilyen téren ezért kellene segítség . Vagy ha nyák nem is akad senkinél esetleg tudnátok ajánlani egy nyák tervező programot egy nagyon kezdő személynek?
(#) vargalaszlo0405 válasza Mazly hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Szia!

Én Express PCB-t használok legtöbbször. Ingyenesen letölthető, alap, mondhatni fapados. De működik és meg lehet vele tervezni. Ezt is meg mást is... Amúgy Sprint Layout, Eagle komolyabb programok és van ingyenes verziója azt hiszem. De ha egyet szeretnél építeni akkor a perforált próbanyák is jó lehet. Akkor nincs tervezgetés és lehet javítani. Ha pedig visszakeresel itt, megtalálod a nyáktervet mert többször feltették már . Sok kitartást, ha elakadnál itt nekem is sokat segítettek ebben is és más kapcsolásban is, csak türelem, mert sokszor időbe telik.
(#) lajos1969 hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Lenne egy pár db tesla tekercsem amitől megválnék, mennyit kérjek érte szerintetek?
Köszönöm!
(#) MCh hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
100 Ft/db, mind megveszem

Komolyra fordítva a szót, ez nagyban függ attól milyen tekercs, mit tud, stb.
Egy ilyen tekercsért párezer forintnál többet nem fizetnék, egy Skori-féle minitesláért már ugye többet, persze attól is függ, mekkora a kimenő feszültség, mennyire látványos. Látatlanban sokat nem lehet mondani
(#) lajos1969 válasza MCh hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Bővebben: Link Köszi a válaszodat! Ezek ilyesmik! /skori 24V)
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018

Teslák1.jpg
    
(#) MCh válasza lajos1969 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Működés közbeni képed is van?

Én személy szerint 5-10000Ft körül vennék ilyet, bár én inkább a csináld magad híve vagyok, csak ne lennék ilyen lusta...
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Sziasztok. Skori féle 24V-os tesla megvan valakinek .lay6-ban? Amit kinyomtam nyákrajz nem tűnik jónak és ellenőrizném egy már bevált nyákrajzzal.
Esetleg még egy kérdés: Valaki alakított már át skori féle teslát zenélőre? Tehát lényegében a hangot modulálni a tesla meghajtójelére. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) mlaci989 hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Kedves Teslások.
Megosztok veletek egy történetet.
14-15 évvel ezelőtt mikor elkezdtem a szakközép iskolát (villanyszerelő),első órán Tesla tekercsel ökörködtünk már aki hozzá mert nyúlni
Ez egy nagyobb példány volt,kb olyan 50 centi magas tekercsel! Tetején egy gömbbel. 220-ról ment szabályzó tóruszon keresztül. Megszakítója valami elektromágnese megszakító volt,meg volt egy folytótrafó is mint a higanygőzös lámpákon. Lehetett föltekerni adta a szikrákat. Egy méterről simán világított a neoncső. Ezzel szórakoztunk alig bírtak bennünket kikergetni óra végén. Meglátszott hogy érdekelt bennünket az elektromosság. Egyszer ha sok időm lesz majd én is szándékozok egyet építeni.
(#) lgombos válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Engem is érdekel egy ilyen, ha működik. Megvan még?
(#) lgombos hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
Sziasztok!

Vettem egy meanwell LRS-150-24 tápot a teslámhoz.
Normális hogy látványosan átüt a D1 dióda benne, ami a mellette lévő egyik tekercs lábait köti össze. A tekercs a hálózati 0-ra van kötve. Érdemes nagyobb diódára cserélni?
A táp föld vezetékét osszekotottem a DC - kimenettel.
miért van ekkora feszültség ott ahol nem kéne? Hogy lehet ezt orvosolni?
https://drive.google.com/file/d/1-d8y0DEoT8PWRuNKPkIYpV3JQm1-0DUh/v...ivesdk


Köszi,
László
(#) gaben62 válasza Allitolag666 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Az a gond hogy az epoxi-gyanta alapú ragasztót, mint tökéletes szigetelő anyagot nem ismeritek, ill. nem használjátok, pedig sokkal jobb mint az akrillak.
egy réteg 5-6KV/mm. beszerezhető, elérhető árban.
(#) _BiG_ válasza lgombos hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
A táp szekunder oldalára kéne szupresszordióda, a tápfeszültség fölé méretezve. Azt az átütést a tesláról visszajutó zavar okozhatja.
(#) Zsolt 73 válasza lgombos hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Szia !

Földeld a Tesla tekercs tápját, a tápegységed negatív sorkapcsát földeld.
(#) lgombos válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Nem kéne a +/- kimenetre kötött 5600µF-os kondinak felfognia ezeket az esetleges tüskéket, amik visszajönnek a teslától?
(#) lgombos válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Elvileg le van, de majd lemérem este.
(#) _BiG_ válasza lgombos hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Ezek nagyfrekvenciás tranziensek, ezeket az elkó "nem veszi észre",mert a szerkezete olyan, hogy jelentős a belső induktivitása. A szupresszor (ami a feszültséget töri le) mellé kéne párhuzamosan egy síkréteges (tehát nem tekercselt szerkezetű) fóliakondi, pár száz nF kapacitással. De még a tesla ketyere bemenetén is, nem csak a tápban.
A tápzsinórt is jó lenne árnyékolt kéteres vezetékből készíteni, az árnyékolást földelni. Ne szedjen össze zavart, mert a tesla termel bőven.
(#) lgombos válasza lgombos hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Megnéztem és döbbenetes hogy a konnektorom nincs földelve, szóval hiába kötöttem be. Másik ajzatba dugva nem szikrázik a dióda! Köszi!
(#) Cakesz hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
Sziasztok !
Tesla tekercs esetleges hatásai érdekelnének kis energiaszükségletű műszaki ketyerékre. Képes-e tönkretenni valamit x méteres körzetében, "kisütni". Illetve interferencia, rf zavarása milyen összefüggésben áll a tekercs paramétereivel. Tulajdon képen mennyire veszélyes ez elektromos berendezésekre? Vagy egy külön szobában használják vitrinben elzárva? Privátban is szívesen beszélek vkivel, ha ez ide nem illik a fórumra.
(#) Szteropész88 hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Kedves Tesla-tekercs szakértők!

Képzőművészeti kiállításra szeretnék kölcsönözni egy működő Tesla- tekercset. Olyan tekercsre lenne szükségem, melynek szikrahossza kb. 100 cm.
Köszönöm, ha tudtok segíteni!
(#) szikorapéter válasza Szteropész88 hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Szia. Egy ilyen tekercs sok energiát emészt fel arról nem beszélve hogy egy 100cm ívhosszra képes Tesla azért már igen nagy és "költséges" játékszer. Nem igazán hinném hogy volna ember aki ilyesmit odaad kiállításra.

De miért is nem építesz hisz erről szól a hobbielektronika.
(#) _BiG_ válasza Szteropész88 hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
100 cm? Annak már hangja is van, nem kicsi. Élet- és vagyonvédelmi intézkedések? Amit a Csodák palotájába telepítettek sem merik teljes gázon üzemeltetni...
(#) Lution hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Sziasztok, ezek a katódsugárcső kondenzátorok megteszik teslába? Ráfutottam pár olcsó NOS darabra....
Kondenzátorok
(#) _BiG_ válasza Lution hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Milyen elvű teslát szeretnél és hova szánnád bele ezeket a kondikat?
Mert rezgőkörbe nem valók!
(#) Lution válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Vttc be, de akkor hanyagolom.
Köszönöm válaszod, akkor maradok a katonai kerámiakondiknál, magas frekvenciára.
(#) lgombos válasza Cakesz hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Ez mondjuk engem is érdekelne, nekem még nem tett tönkre semmi elektronikát, csak a szomszéd szobában felkapcsolta az érintőkapcsolós lámpámat.
Meg az is erdekelne, hogy ez hová sül ki ilyenkor, hiszen nincs másik elektróda! Nagyon fura ez nekem.. Egyáltalán azt tudja valaki, hogy ilyenkor egy irányú kisülés zajlik, vagy nagy frekvenciával oda-vissza?
(#) Collector válasza lgombos hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Természetesen van másik elektróda, a föld. Csak ez egy nyitott rezgőkör.
A tekercset nem tudod egyenárammal gerjeszteni, így elég nyilvánvaló, hogy váltakozófeszültség indukálódik a szekundertekercsben is.
(#) alfa007 hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Hellósztok!
Rég voltam itt... csak egy videót szeretnék megmutatni.
Hogyan készíts hálózat zavaró, gyilkos Tesla tekercset.
Videó

Hát egy zavar szűrővel ellátott 230/230 V-s leválasztó trafóval, és földeléssel biztonságosabb lenne. Elég a kapcsolást meg nézni...
Mert elég para...

Ui:Mostanában ritkán szoktam ide felnézni, így nem biztos hogy válaszolok...!
Üvd Alfa.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) lgombos válasza Collector hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Azt tudom h váltakozó fesz indukálódik, de vajon a kisülés is váltakozó, vagy csak egyszeri esemény a fesz csúcson? Mert én ugyan egyet látok, de 300 kHz-en több is lehet. Kéne egy gyors kamera.
(#) _BiG_ válasza lgombos hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Amikor a rezgés felhintázik a csúcsra a szekunderen (rezgőkör, ugye, az energiát a primerből "szívja"), akkor kisül. Aztán kialszik az ív, de újra beindul a következő körben. Így tud egyre messzebb nyúlni a szikra és nagyobb távolságot áthidalni, mint ami a maximális feszültségből adódna. Ezért sem mindegy a "bpm", azaz a másodpercenkénti primer-kisütések száma, mert a következő ív az előző által ionizál levegőt tudja "használni".

Olvasnivaló: Richie's Tesla Coil Web Page
(#) lgombos válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Értem, akkor egy kisülés van, utána újra épül a rezgés. Azt lehet tudni, hogy inkább pozitív vagy inkább negatív a kisülés? Esetleg felváltva történik?
Következő: »»   225 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem