Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3205 / 3946
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Aug 12, 2018 / 1
 
Szia! Kidobott porszívóból szokás ilyen teljesítményszabályzót kimenteni. Amúgy egyszerű áramkörről van szó: Bővebben: Link
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
nNullátmenet: Bővebben: Link
hHa zerocross SSR-t vezérelsz akkor nem kell a nullátmenettel foglalkoznod...
Biztos el akarod ennyire bonyolítani?
Nem elég egy ilyen a kötődobozba? Bővebben: Link (bár ez fázishasítós, nem nullátmenetes)
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) vargham válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Tegyél egy ilyet abba a dobozba, és kész.
(#) cupika97 hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Sziasztok. Jól számoltam hogy 100 ohm-os ellenálás ez az elégett darab?
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Kép alapján annak tűnik.
(#) cupika97 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Kicseréltem, szépen elégett. Lehet keresni tovább a hibát. Egy PCZ 522 kétzónás időkapcsolóról van szó.
(#) cupika97 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Meghalt teljesen. Tud valaki 2 relés időkapcsolót, DIN felfogatásút, 230V - ra?
(#) balazs1984 hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Sziasztok nem egeszen vagyok jaratos a dc motorok teren ezert az lenne a kersesem hogy adott egy 14.4 V-os 1.3A DC motor ha en ezt egy 12 V-os 7A-os akkumlatora kotom a motor mukodni fog vele vagy esetlegesen tonkreteszi a motort. A valaszokat elore is koszonom. Balazs
(#) f541 hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Üdv.!

Régóta érdekel az elektronika és keresgélem a módját hogyan lehetne elkezdeni átfogóan megtanulni az alsó lécsőtől kezdve az egyszerű alapoktól az akár nagyon összetettig pl. tv szerelés vagy tudomisén de interneten nagyon szét vannak szórva a tudásanyagok angol és főleg magyar! nyelven az a problémám hogy vannak videók amik elektronikát tanítanak több videomegosztó portálon is de ezek csak általános iskolai szinten magyarázzák mindenféle iskolai definíciókkal ami engem nagyon untat.

Keresnék egy olyan tárhelyet vagy tudásanyagot főleg letölthetőt angol v. magyar nyelven ahol nem általános iskolai szinten a nagyon kezdetektől a profi szintig tanulhatok átfogóan elektronikát vegyes témákban példákkal + esetleges hobbi feladatokkal (szereld meg ezt építsd meg azt) ha valaki tud ajánlani ilyen dolgot az kérem ossza meg! Motivációm van az elektronika megtanulására csak lehet hogy az én keresési képességeim bénák és így nem találtam jó helyet ahol el lehetne kezdeni.

Üdv.!
(#) Bakman válasza f541 hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 2
 
Idézet:
„mindenféle iskolai definíciókkal ami engem nagyon untat”
Az baj, így el se indulj.
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Szerintem ez jó lesz helyette: Bővebben: Link.
(#) Udvari Zsombor válasza balazs1984 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Alapismeretek, szóval ha 14V motornak kevesebbet (12V) adsz akkor tulajdonképpen kicsit lassabban és kicsit gyengébben fog forogni...
Amúgy pedig jó lenne ha ékezeteket is használnál az írásodban!
(#) Kovidivi válasza f541 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Ahogy Bakman írta, klklenek ezek az unalmas dolgok is ahhoz, hogy fejlődni tudj! Amit csinálhatsz: kiválasztasz egy témát, ami érdekel, és elkezded magad beleásni. Előjön rengeteg probléma menet közben. Ezekre megtalálod a megoldást, és tanulsz. Ha minden fajta/féle témába belekezdesz, tudni fogsz mindent.
Pl. programozásnál oké, hogy érted a nagy részét, de ha olyan alapvető szabályokat nem tanulsz meg, amiket te unalmasnak tartasz, mindig problémába fogsz ütközni. Pl. nem érted mire valók a pointerek, vagy nem tudsz magabiztosan a két-három dimenziós tömbökkel dolgozni, eselteg ndm tudod, mi, hova van mentve az AVR-en belül. Ezek unalmas dolgok, de nélkülük az ember csak vakarja a fejét, hogy miért fogyott el a RAM, mikor a program tárhely 10%-on van, és eddig csak szövigkiírás történt az LCD-re.
(#) reloop válasza f541 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
(#) TakiZoli válasza f541 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Szia.Ha érdekel a tv javìtás vagy radió, a külföldi szakemberek youtube csatornáján vagonszámra lehet nézni a javitások menetét.Sokat lehet belöle tanulni még annak is aki nem érti a nyelvet.
(#) killbill válasza TakiZoli hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Nem hiszem, hogy azokból a videókból meg lehetne tanulni az Ohm-törvényt. Márpedig a dolog ott kezdődik, az unalmas 7. osztályos fizikánál. Azon ismeretek nélkül nem lehet sem tervezni, sem javítani áramköröket.
(#) TakiZoli válasza killbill hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Igazad van.Az alapokat tudni kell.Én is tanulom az elektronikát.Ha valaki tud olyan olvasmányokat amiben a mérések alapjai, feszültség mérés hasonlók szivesen fogadom.
(#) f541 hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Sok "tudásanyag" az interneten csak általános szintig tanítja az elektronikát de nem megy el tovább pl. számítógép vagy videofelvevő működéséig, persze az iskolai definíciókat jól tudom de sajnos nem sokkal mennek tovább a tanítások vagy nagyon nehezen találni. Első amit youtube-on kidobott pl. ez a sorozat ami csak az általános iskolai fizikáig tanítja a dolgokat:

https://www.youtube.com/watch?v=SZ84ufLw2OI

Engem érdekelnek a komplexebb dolgok is drónépítés, 3D nyomtató, távkapcsoló működése de ami tényleg nagyon az eleje az megy pl. mi az áramkör fogalma meg mi a fogyasztó, de ez valami borzalmasan alap szint és a linkelt videosorozat pl. nem megy tovább.
(#) vision61 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Igaz, már okafogyottá vált a csere, de ez 10 ohmos (volt).
HA a színek: barna, fekete, fekete, arany.
(#) balazs1984 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
kKoszi a valasz es bocs az ekezetek miatt de az en billentyuzetemen nincs ekezet

És nagybetű-váltó sincs?!
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) cupika97 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Ilyesmit néztem, koszonom a választ. Barna, fekete, barna arany szinek voltak rajta.
(#) dani555 hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Sziasztok!

Sufnivilágítást szeretném megoldani olyan módon, hogy egy sima ebay-es kapcsolóüzemű táp + ledsor legyen, viszont a falonkívüli csillárkapcsoló a tápegységet kapcsolná... Árt-e ez a ledeknek, vagy annak a 30w-os tápegységnek ha így oldom meg? Mármint jót tesz ez nekik, (főleg a tápnak), ha rajta eleve ezzel a terheléssel kapcsolom be? Vagy ha lehet, oldjam meg esetleg úgy, hogy folyamatosan, egész nap megy a táp, (erre is van lehetőség, nem tudom ez mennyit árt neki..), és akkor a 12V-os ledsort kapcsolom a kapcsolóval? (Feszültség eséstől tekintsünk most el, mert közel van a kapcsoló a lesdsorhoz....) Szóval azt kérdezném tisztelettel, hogy melyik az "egészségesebb"...

Minden választ előre is köszönök!
(#) pucuka válasza f541 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Látom, szereted a vastagabb végénél megfogni a dolgokat. Sajnos, nem fog menni. Ahogy a többiek mondták, az alapoknál kezdődik, 7. osztály, és arra épül minden. Tanulhatsz utána középiskolában, egyetemen, és még a felét se tudod a szükségesnek. Aztán (közben is) jöhet a gyakorlat. Lehet ugyan kissé gyorsítani, képességeidtől, szorgalmadtól függően, de nem sokat, rengeteget kell tanulnod.
Drónhoz pl. mi mindenre szükséged lenne: elektronika, levegő áramlástan, programmozás, automatika, és mindenekelőtt matematika, lehetőleg minél magasabb szinten.
De ne veszítsd kedvedet, kezdj neki, a net. ről sokmindent össze lehet szedni. Ha el se kezded, nem jutsz sehová.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) tbarath válasza f541 hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Amíg az általános iskolás szintet nem tudod, akkor mit akarsz a magasabb szinten megérteni?
Ha pedig tudod, akkor szerintem találsz magyarul is pl. középiskolás anyagot, aztán fősulis/egyetemi jegyzetet is akár, persze azokhoz már a magasabb szintű matekot is tudni kell.

De pl. itt találsz 500 könyvet: Bővebben: Link
Szerintem tuti találsz benne olyat, amiből tanulni tudsz. Ha ez túl száraz, akkor youtube, és pl. greatscott, electronoobs, eevblog, stb. csatornákon is sokszor elmagyarázzák bizonyos dolgok működését, és vannak tutorial videók is.

A számítógép működéséhez a logikai kapukat kell ismerni, abból van benne rengeteg, milliárdnyi FET-tel megcsinálva. De a számítógép megértéséhez nem is kell igazán tudni azt, hogy elektronikai szinten mi és hogy van, ott csak nullákkal és egyekkel, logikai kapukkal kell foglalkozni. Vagy inkább attól is magasabb szinttel, mert egyszerűen annyira komplex, hogy semmi értelme FET szinten megérteni a számítógép működését.
Ha pedig a bonyolultabb dolgok érdekelnek, akkor keress rá, tele ezekkel az internet. De ha nincsenek meg az alapok, akkor a dolgok lógnak majd a levegőben, nagyon sok dolgot nem tudsz majd hova tenni.
(#) nedudgi válasza dani555 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
A LEDsor nem jelent gondot tápnak, hiszn állandó terhelést jelent. Nyugodtan kapcsolt a 230V részt.
(#) tbarath válasza reloop hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Köszi a válaszokat.

reloop: kidobott porszívót most nem nagyon találok, de maga az áramkör tényleg egyszerű. Csak az érintésvédelemtől fázok, jobb szeretem ha az általam épített, piszkálható dolgok csak törpefeszt kapnak.

vargham: köszi, de ez a cucc drágább mint amit erre szánok, sokkal drágább.

pipi: köszi, pont erre volt szükségem. Nem hiszem hogy túl bonyolult lenne: 2 opto, egy triak, egy poti, egy uC, és a sallangok, még az is lehet hogy 1000 Ft alatt kijövök. Az ebay-es cucc is jó lehetne, de csinálni akarok valamit, ha egyszer sikerül összeraknom a műhelyt
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Nagyon nézd meg, hogy SSR esetén milyet használsz (van induktív/kapacitív terheléshez, nullátmenetes...).
Nullátmenetet optocsatolóval szoktam figyelni (ellenpárhuzamos LED-rész, párhuzamos tranzisztor), de telefontechnikában alapkövetelmény szokott lenni a galvanikus leválasztás...
Fázishasítás helyett, ha már programozol, akkor lehet ciklusszám alapján is állítani teljesítményt. Értsd minden ciklus: 100%, Minden második: 50%, és így tovább...
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Adok ajándékba egy NDK porszívót, ha ezen múlik
(#) tbarath válasza Gafly hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Köszi a felajánlást, de nem kérem a porszívót, én se férek a sok lomtól.

A nullátmenetet optóval fogom nézni, ez a H11AA1 igen szimpatikus, szerintem veszek is 5-öt a HQ-ban, úgyis járok arra. Nullátmenetnél kapcsolom be vagy ki az adott félhullámra, a potiról 8 bites ADC-vel kapott jelet osztom 2-vel, így lesz egy 1,28 s periódusidejű, 0,01 s felbontású PWM vezérlőjel. A fűtőszálnak úgyis van akkora tehetetlensége, és nem is kell nagyobb felbontás.
Kapcsolóelemnek pedig BTA08 triakot néztem ki (600V, 8A).
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Nincs az a pénz amiért az építés örömétől megfosztanálak, de a teljesség kedvéért hagy oszlassam el az érintésvédelmi aggályait azoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését az általad említett probléma. Bővebben: Link
Következő: »»   3205 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem