Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   618 / 959
(#) Barni87 válasza PappAkos hozzászólására (») Aug 15, 2018 / 1
 
Szia!
1.5mm2 kábel max 13A-es kismegszakítóval biztosítható.
(#) llax válasza PappAkos hozzászólására (») Aug 15, 2018 / 1
 
A 2000W-os sütőt korlátlan ideig bírnia kell egy 10A-es kismegszakítónak (a "külön" gondolom külön kört jelentett). Egy új, normális minőségű B10A-val nem lesz gond, ha azt a kört más nagyobb fogyasztó nem terheli. Még 3kW körüli (13A) terheléssel is bírnia kell közel egy órát.

Ha jók a kötések, akkor 1,5mm2 rézre mehet 13A-es kismegszakító is.
(#) PappAkos válasza llax hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
A sütő szokott menni, azon a körön amin a konyha van, valamint egy hűtő, eddig mélyhűtő volt, most már side hűtő lesz, egy szagelszívó, egy mikro és egy mosogatógép, valamint éjjeli árammal (vezérelt) egy 15l bojler.

Ami állandóan megy itt:
hűtő

Ami gyakran fog társulni hozzá de aligha egyszerre:
mikró / villanysütő / mosogatógép


A tegnapi gondot az jelenthette, hogy egyszerre ment a sütő + egy tefal villanysütő + mosogatógép

Akkor 13A kismegszakító kellene ha jól értettem, vagy a teljes könyhai ág átvezetékezése a villanyóráig 2.5 rézre?

A kötések pedig szinte kivétel nélkül forrasztottak a régi rendszeren, az új részek pedig mind wagokkal kapcsolódnak
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2018
(#) Kovidivi válasza PappAkos hozzászólására (») Aug 15, 2018 / 1
 
Ha át lehetne húzni, én áthúznám a másfelest 2.5-kábellel. Villanysütő megérdemelne külön megszakítót. "de aligha egyszerre" : sütés/főzés közben azért a mikró bekapcsolása normálisnak minősül, és a mosogatógép is elindulhat a sütővel egyidőben. Én arra készülnék fel, hogy minden mehessen, akár egy időben is. Ne kelljen már figyelgetni, hogy még 10percig megy a mosogatógép, akkor csak 10perc múlva melegítem meg a kajámat... Nem tudom, milyen átalakítások jöhetnek szóba, de én a forrasztott kötéseket is lecserélném wago-ra, de legjobb lenne direktben húzni a kábelt, ahova lehet, ez viszont valószínűleg "rombolással" járna együtt. Neked kell döntened. Egyszer kell megcsinálni normálisan, aztán kiszolgál életed végéig.
(#) PappAkos válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Hát elfogadom, mert igazad van, mondjuk mikrot nem használunk, mivel egy kis méretű sötő is és mikro egyben, így a lényeg a kicsi méreten van, ha csak 1 tál vmit sütnék, a nagy sütőt nem indíto el. Mikrózni nem mikróztunk 4 éve lassan semmit sem. Ez van.
Ettől eltekintve is persze igazad van tükéletesen.

A rombolás és egyéb megvolt, minden ahová kell konnektor, ki lett alakítva, minden konnektorhoz megy cső a falba, ráadásul eleve vastagabb mint amit indokolna 3 szál kábel. A villanyóra a konyha külső falán van, így oda húzni bármit, rombolás nélkül megoldható lenne most. A 2.5 réz meg elviszi a 16A megszakítót is akkor, bár lehetséges, hogy a villanysütő kap egy külön kismegszakítót mert akkor eleve le lenne a gond erről.

Még a fűtés átforrasztására várok, már 2 hete ( ezért van idő kábelezgetni kicsit.

Azt hiszem ezt fogom tenni, mert ez jó ötlet.

Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza PappAkos hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Alakítsd a saját szokásaidhoz akkor a kábelezést, de érdemes kicsit távolabbra is gondolni, hagyni tartalékot. Most olcsóbb a vastagabb kábel, mint 2-3 év múlva újra vésni! A vastagabb cső viszont jó, oda bármikor be lehet húzni még drótot.
(#) rascal hozzászólása Aug 17, 2018 /
 
Sziasztok!

Kábelsarúnál miben van jelentősége, hogy a kábelfogadó része kerekített, vagy "U" alakú? (Krimpeléssel fogok próbálkozni ezért lett hirtelen érdekes ez a vége is a csatlakozónak.)
Kerekített, U alakú
(#) SzervízMacska válasza rascal hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Nyilván présszerszám függő, de az elterjedt áttételes fogók általában az u alakhoz valók...
(#) malak válasza rascal hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
A kerekített szerintem gyorsabban krimpelhető mert picit elöre van hajlitva de a képeken én nem látok különbséget.De ahol nézed ott egy kicsit borsosnak találom a 6,3 hüvelyek árát.....
Itt joval olcsobb
(#) rascal válasza malak hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat! Közben a bolt válasza is befutott, röviden: nincs nagy különbség a kettő között, az "U" a gyakoribb, mind a kettő krimpelhető. Tényleg jóval drágább, viszont a kábelbefogó rész szerint is lehet kapni többféle méretet, illetve pontosabban megadják az anyagot (réz vs. sárgaréz). Amit te ajánlottál boltot ott egy féle van és nem is írják melyik. (Amelyik boltokban eddig vásároltam ilyet, szintén nem foglalkoztak ezzel a résszel. Én sem, mert forrasztottam. Most viszont lényegessé vált.) Nem akarok sokat venni, ha lesz egy pár darabom innen is, össze tudom hasonlítani más helyen vettekkel, hogy minőségileg van köztük különbség, vagy nincs?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
(#) llax válasza rascal hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Nagyon nagy minőségi különbségek tudnak lenni. Ami csak akkor derül ki, amikor használni akarod. Itthon sikerült már boltból szemetet vennem, ugyanúgy többször 10Ft-os darabáron, mint jót.
(#) rascal válasza llax hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Ez sajnos benne van a pakliban. Itt ajánlották a boltot az egyik topikban, amikor már tudható volt, hogy autó szereléshez kell a saru. Reménykedem, hogy jót adnak.
(#) SzervízMacska válasza rascal hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
A ripca nagyon jó minőségű csatlakozókat gyárt. Biztos nem véletlen, hogy a Fervill is ezt a márkát forgalmazza. Aktív koromban jól bevásároltam belőle, nagyker -40% áron. De csak u alakút, mert az jól befeszül a fogómba, ha enyhén összezárom. Így a felhasználás helyén már csak bele kell dugni a blankolt vezeték véget. Szűk helyen nem hátrány. Egyébként azt tapasztaltam, hogy ezeknél a saruknál az anyag is vastagabb. Kicsit nehezebb a préselés, cserébe a kontaktus jobb lesz.
Csak azt nem értem, ennek mi köze a villanyszereléshez?
(#) malak válasza rascal hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Szia !
Ha jól megnèzed a sarukat akkor láthatod hogy az összes 6,3 hüvely sárga színű vagyis sárgarèz ötvözete,lètezik magyarországi gyártó a nevèt .már nem tudom de anno a mi cègunk is onnan rendelte ezeket ès az se volt 20 forintnál több,persze lehet magyarázni hogy a drágább jobb de ez parasztvakitás .ami rèz Saru az alapban bronzos illetve vöröses színű de azok kemènyebbek mint a sárgarèz,ezután jönnek az onozott sárgarèz sarukat amik elvben nem oxidáloxnak de azokat is már nehezebb krimpelni.amiota egy neves autóalkatrész forgalmazótól vettem sárgarèzre festett alumínium akkusarut èn már nemhiszek ezeknek szak dumáknak..Ami persze pár le ès felvètel után ketté tört Ha jó minösègü 6,3 hüvelyt akarsz akkor onozottat vegyèl de kèszulj fel hogy az ritka dolog
(#) sámli válasza rascal hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Ha igazán tartós minőséget akarsz, AMP sarut vegyél. Borsos az ára (39/db) de megéri.
(#) sámli válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Idézet:
„Csak azt nem értem, ennek mi köze a villanyszereléshez?”

Egy csomó készülék ilyen csatlakozóval van szerelve.
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Például?
Ezeket a csatlakozókat (főleg a tárgyalt szigeteletleneket) sehol nem használják a villanyszerelésben. A szigeteltekhez meg teljesen más fogó kell.
Ezek inkább autótechnikai és törpefeszültségű csatlakozók, kitárgyalásuk inkább az autóelektronikás témába való.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Több tucat háztartási készülékben, konyhai eszközökben ez van.
(#) llax válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Igen gyakran a szigeteletlen változat.
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Az nem villanyszerelés. A háztartási gépek szervizelése nem ide való. Arról nem is beszélve, hogy ott is szigetelteket használnak.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Már megint olyanon vitatkozol amiben nincs tapasztalatod. Egy "régebbi" típusú bojler mennyiben nem tartozik a villanyszerelés kategóriába?
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2018 / 1
 
Ne kötözködj! Nem néztél még meg egy bojler belsejét?
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2018 / 3
 
Idézet:
„Nem néztél még meg egy bojler belsejét?”

Egyszer, de beszorult a fejem.
Azóta messze elkerül mindenki a nagyon furcsa kiejtésem és járásom miatt. És a buszra sem engednek fel azóta
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Nálunk a bojlerek csavarosak voltak régen, az újakat meg nem nyissuk ki mert akkor ugrik a garancia (egy átlag villanyszerelő nem is nyithassa ki), mindet kábellel hozzák forgalomba.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Ez egy Magyar fórum, a Magyarországon elfogadott gyakorlattal. Talán nem vétek, ha ezek alapján társalgunk.
(#) gyuszo hozzászólása Aug 17, 2018 /
 
Ha elromlik egy mosógép, vagy a klíma, mindkettő tele van kábelsaruval, de nem biztos, hogy szerencsés lesz egy villanyszerelőt hívni a javításhoz.
A klíma és hűtőgépszerelés, háztartási gép javítás és villanyszerelés külön szakma.
Kábelsarut inkább a készülék szerelők, autószerelők használnak gyakrabban.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Egyre több készülékben mellőzik a sorkapcsokat és térnek át ilyen sarukra. Már lámpatestekben is találkoztam olyannal aminek a belső vezetékezése ilyen gyors csatlakozóban végződik, a bekötési pontja pedig rugós.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
A villanyszerelő a bekötési pontra csatlakozik, de lehet még oda se, csak kiépíti a csatlakozási pontot, nem turkál a készülékben.
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Ez rendben is van. A ma gyártott sorkapcsokkal csak a baj van. Főleg a lámpatestekbe a gyártott selejt kerül. Vagy gyászmenet van bennük, vagy egyszerűen kinyílik az aljuk mint rózsa tavasszal. De a villanyszerelő munkája csak a betápig tart (vagy még addig se). Utána már készülékszerelő, vagy szervizes dolgozhat csak. Egy átlagos képzést kapott villanyszerelő bele sem piszkálhat a készülékbe.
Nemrég telepítettünk egy magyar gyártmányú gőzfejlesztőt, a magyar szakemberek még azt is alig engedték meg, hogy a kábelt behúzzuk az elosztószekrénybe, a bekötést pedig kifejezetten megtiltották. Pedig látták, hogy értünk hozzá, a szomszéd teremben szereltünk össze és kötöttünk be egy 13 mezős ipari automatizációs szekrénysort.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Mint ahogy már írtam, nálunk másként működik. A bojler felújítását, javítását például csak villanyszerelők végzik. Nem találkoztam még olyan háztartási gép szerelővel aki hajlandó lett volna hozzányúlni.
Következő: »»   618 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem