Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   244 / 269
(#) nagym6 válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Egy 10 literes vödörre tekersz 20 menetet 0.4-0.6 drótból.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 15, 2018 / 1
 
Az első PI tekercsemet ugyanígy csináltam. Tökéletes lett. Annyi, hogy a vödröt kiszedtem belőle.
(#) Propanol hozzászólása Aug 18, 2018 /
 
Ma elkészült a sablon. Sajnos lassan haladok mert nem sok szabadidőm van. Persze kérdések is vannak ismét. Az árnyékolás az mindenképp öntapadós alu szalag legyen? Olvastam, hogy van aki grafit spray-vel oldja meg, van aki réz szalaggal. Aki grafit spray-t használ az esküszik rá, hogy jobb mert egyenletesebb mint az öntapadós szalag felragasztva. Kell ezzel foglalkoznom vagy elenyésző a különbség a végén? Ja és itt egy fotó a sablonról. A 72 cm-s kerület szépen kijött.

sablon.jpg
    
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 18, 2018 / 1
 
Az árnyékolás gyakorlatilag egy kondenzátor fegyverzet. Az árnyékolás és a tekercs között mindig ugyanaz marad a kapacitás, nem hat rá a talaj által okozott változás. Az csak az árnyékolás és a talaj között lesz.
Megoldhatod grafit spray-vel is. De annak nagyobb az ellenállása és az messze van az ideálistól. A réz meg felejtős, mert nagyon drága és ha azt vesszük, hogy az alu nem jó, akkor a réz miért lenne?
De lehet árnyékolni grafittal is. Sok nagy cég azzal árnyékol. De kissé drágább, mint az alu.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
valaki tud segiteni? olyan gondom lenne a surf-el hogyha tekergetem a 1K-s hangerő potmétert akkor nagyon hallkan dörzsölő hangot ad a hangszóró és ennyi semmi hangot nem ad ki magábol és a képen bejelölt T6 os forrósodik ha letekerem a hangerőt valaki valamilyen ötlet? hogyan tudnám ezt megoldani?

panel.png
    
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Az 555 rezeg? A tekercs kap impulzust? Innen kellene kezdeni.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
nem semmit nem csinál, hiába rajta a tekercs ugyan az sajnos
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
A hiba forrását kell megkeresni. Ezért az első kérdés az az lenne, hogy rezeg-e az 555. Ezt szkóppal, vagy freki mérővel meg tudod nézni. Végső esetben megméred a kimenetét DVM-mel.
(#) Propanol hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
Ma egy kis segítséggel elkészültek a tekercsek. Gondolom innen kezd izgalmassá válni a dolog.

tekercs.jpg
    
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 22, 2018 / 1
 
Egy igazi orosz sem tudta volna szebben bebandázsolni. Pár réteg lakkot tegyél rá, és mehet az árnyékolás.
Lassan beszerezhetsz fejkábelt is. Legolcsóbban akkor tudod ezt megoldani, ha LiYCY 2x0,14-es, vagy 2x0,25-ös kábelt szerzel be. Igaz, hogy ezzel a kábelből kettő kell, egy az adóhoz, egy a vevőhöz, de működés szempontjából korrekt lesz, és nem drága. Gyakorlatilag bármelyik villanyszerelési boltban kapható, vagy rendelhető. Vannak szebb megoldások is, ahol csak egy kábelt húzol fel, olyant, amiben egy külső burokban van a két, hasonló elrendezésű kábel. De azok drágák és futár hozza őket.
A fej öntősablonját is meg kell csinálnod. Felsőmaróval egyszerűen megoldható. Kell hozzá 2 darab kb 35x35 centis natúr bútorlap. Ha nem natúr a bútorlap, akkor csiszoljad le róla a bevonatot. Egyrészt a bevonatot nem fogja a ragasztó, másrészt tönkreteszi a maró élét. Tehát a két natúr bútorlapot összeragasztod, hogy vastag legyen. Erre rászerkeszted a fejsablonod rajzát és ellenőrzöd, hogy a sablonban el fog-e férni a tekercs és hogy ki tudod-e egyenlíteni. A kiegyenlítést egyszerűen tudod ellenőrizni. Az adó tekercset meghajtod a fémdetektorod oszcillátorával. A vevőre pedig rányomod a DVM-et váltófesz mérésben. Ha megtalálod a minimumot, és így is benne vagy a leendő sablonban, akkor jó. Ha nem jó, akkor megoldod, és jó lesz.
A lapba felsőmaróval és a körzőjével bemarod a külső ívet. 12mm átmérőjű szerszámmal kb 15mm mélyen kb jó lesz. A középső részt ugyanazzal a szerszámmal és mélységben kimarod vezető mellett. A fejkábel kivezető részét vagy egy nagyobb fenékfúróval tudod kialakítani, vagy ugyanúgy felsőmaróval és biztos kézzel. Ez a rész kb 5mm-rel legyen mélyebb, mint a többi. Illetve egy hosszlyukkal átmarod középen a nyelv helyén. Ez a marás 6, vagy 8 milliméteres legyen. Ebbe a lyukba 6, vagy 8 milliméter vastag műanyag lemezből elkészített nyelvet tudsz majd bedugni. A nyelv passzol a hosszlyukba, eltömíti, és belelóg a gyanta öntvénybe. A fül gyantába lógó végébe lyukakat fúrsz, és ebbe üvegszálat fűzöl össze vissza. Így az rendesen bele fog gyógyulni majdani öntvénybe. A fejkábel kivezetésnél átfúrod a sablont. Olyan fúróval, amilyen átmérőjű törésgátlót szerzel. Ezután még marsz bele keresztbe egy merevítő pálca helyet. A merevítő pálcának nem kell túl mélynek lenni, 6-8mm mélység elég. Ha a marás neked nem megy, akkor kérjél meg rá egy lehetőleg 10 ujjú, józan asztalost. De ez sem lesz kis munka, sok idő és türelem kell majd hozzá.
A kész sablont párszor lakkozzad át. Ez megköti a rostokat és simára tudod csiszolni. Majd bekened a sablon belsejét sziloplaszttal kb fél milliméter vastagon. Ez azért kell, hogy ne tapadjon a sablonhoz a gyanta, és hogy ki tudjad belőle szedni a fejet.
Folyt. köv.
(#) Propanol válasza mateatek hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Köszi a gyors és részletes választ. A kérdésem csak az lenne, hogy akkor nincs szükség szkópra?
Anélkül is tökéletesen beállítható? Tehát lakkozás és árnyékolás után a fent leírtak alapján működésre lehet bírni?
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 23, 2018 / 1
 
Igazából, ha teljesen hibátlanul dolgozol, akkor szkóp nélkül is meg lehetne csinálni. De ha valahol hiba van, akkor szkóp nélkül nem nagyon fogod tudni behatárolni a hibát.
(#) Propanol válasza mateatek hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Megint eszembe jutott egy kérdés. Számít-e, hogy a tekercs kezdetét és végét hova kötöm?
Probléma ha felcserélen vagy sem?
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 23, 2018 / 1
 
Ha fordítva kötöd, akkor dupla jelet fogsz kapni a szimpla jel helyett és azt is csökkent távolságról. Ilyen esetben megfordítod vagy az adó, vagy a vevő tekercs végeit.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
csinátam egy ilyen sima kicsi 555 ic-és fémkeresőt müködött, de viszont mikor tettem rá árnyékolást akkor megadta magát 47k-s ellenállást ellőtte benne meg az ic-t előfordulhatott ez attól hogy tettem rá alufóliából árnyékolást? nem ért össze semmi!!
(#) Propanol válasza mateatek hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Ma megpróbáltam beszerezni a kábeleket, de sajnos kicsiny városunkban nem sikerült.
Mivel lehetne helyettesíteni esetleg? Említetted, hogy van egy drágább változat is.
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 24, 2018 / 1
 
Például ezzel. De azt nem tudom megmondani, hogy ilyen kevéssel foglalkoznak-e. Föl kell hívni telefonon őket.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 28, 2018 /
 
Valakinek lenne elado pi femkeresoje? Marmint beepitett panelt mindegy milyen csak stabil legyen akinek van irjon megvasarolnam.
(#) cilinderrr válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Esetleg van surf pi-m cserere zsir ujj cuccok vannak a panelban csak valahol elvan benne kotve valami nincs szkopom es nemigazan ertek hozza azert erdekelne inkabb egy osszerakott mukodo cserere vagy megvetelre!
(#) Ge Lee válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Nem tudom mit jelent a stabil, de van 3db surf panelom is. Ezek mindegyike működött valaha, de már elkezdtem szétbontogatni őket. Megnézem majd, hátha az egyikhez még nem nyúltam és az akkor működik. Bár hogy erről meggyőződjek ahhoz tekercset is kellene csinálnom hozzá azt meg nem nagyon szeretnék. Ja, meg potit és hangszórót is kellene rákötnöm mert azok már biztos nincsenek rajta.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 28, 2018 /
 
Meggondoltam magam, nincs kedvem szórakozni velük.

surfs.JPG
    
(#) nagym6 válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Ha elküldöd postán, beüzemelem.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 29, 2018
 
Apróhirdetésben folytatható az adok-veszek, de itt a fórum témában nem. Köszönjük.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Van egy kis gondom.. A papiron TLC555ic van irva ea nekem mas van benne elkepzelheto hogy azert nem ad hangot es azert melegszik egy T6os ic? Meg olyat csinal ha lefele tekerem a hangot teljesen akkor 9voltot ad a hangszironak multimeterrel megmertem
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Még mindig nem tudjuk, hogy rezeg-e az az 555. Illetve az IC6 kimenetén megvan a segédtáp feszültsége?
(#) nagym6 válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Idézet:
„nekem mas van benne”
Mennyire más? Az is 555 számjelű?
(#) cilinderrr válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Igen az is 555os aram allat langyosodik a volume potmeter meg mintha lefele az az balra koppig tekerve adna a hangszoronak 9voltot es akkor kezd bikabol forrosodni a T6 de ha nincs rakotve hangszoro akkor nem forrosodik.
(#) cilinderrr hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
valaki tudna egy sima egyszerü BFO fémkereső kapcsolási rajzot?
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
(#) nagym6 válasza cilinderrr hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Azzal megtalálod a felszínen a lapátot, jobb esetben a kisebb lapátot, ha állandóan ügyesen utánahangolhatsz.
Következő: »»   244 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem