Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   234 / 291
(#) mimla hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kb. 15 éves Samsung kombi hűtő (SR-38NMB, önleolvasztós) adta fel a leckét: érdemes vajon javíttatni, vagy inkább a régóta halasztott új hűtő vásárlás mellett döntsünk: egy ideje a hűtő belső/tetején lévő rácsból csepegett hébe-hóba valamilyen folyadék (víz?), aztán 1 hétig minden félig megfagyott a hűtőben (a hátsó oldalán lévő hőfokszabályzót nem is tudtuk forgatni, mert megfagyott), most pedig pár napja alig-alig hűt (jelenleg középső állásban van a hőfokszabályzó). A fagyasztó résszel minden rendben.
Van valakinek elképzelése, hogy milyen javítást igényel, hívjunk ki vajon szerelőt, vagy kiszállási díjat inkább költsük az új hűtőre? Köszönöm előre is, ha valakinek van ötlete.
(#) ha8rdlaci válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Rá is teszem a hétvégén aztán kiderül.
(#) ezermester1 hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Helló mindenkinek! Van egy LG life,s Good no-froste hűtőm ami F5E hibakódot ír ki és nem lehet törölni. Segítséget kérnék,hogy mit jelen/takar ez a hibakód. A model:GBB539PZCFE tipus. Előre is köszönöm.
(#) csibai hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Tisztelt itt lévő Társaim!

Adott egy kissé öregecske két kompresszoros LEHEL kombinált hűtő.
Miután nem működött a fagyasztó része, termosztát cserét javasoltak. Kicseréltem, működik is DE mínusz 10 foknál nem hajlandó jobban lehűlni! A termosztát új, a boltban azt mondták ehhez a hűtőhöz való. Van valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza csibai hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Kérdés, hogy folyamatosan megy-e a kompresszor? Mert ha igen és mégsem hűl le akkor a szigetelése gyenge már.
(#) csibai válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Köszi "zolika60" válaszát!
A kompresszor folyamatosan működik és világít a piros visszajelző. Hihetetlen, de korához képest új állapotú készülék. Bár ez nem zárja ki a szigetelés hibáját.
Amíg az eredeti termosztát tönkre nem ment, addig tökéletesen működöt.
A termosztátot nem lehet valahogy "becsapni" vagy kiiktatni?
Legalább kiderülne egyértelműen mi lehet a hiba.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) proli007 válasza csibai hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Hello! Ha folyamatosan megy, akkor mit kellene kiiktatni. A piros is azt jelzi, hogy -10°C felett van a hőfok. Várni kell egy napot, míg lehűt. Aztán "ítélkezni". Persze ha van benne cucc. Ha nincs tenni kell bele. Egyébként ha csökken a gáz benne, akkor is lehet ilyen jelenet.
(#) csibai válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Szia kedves "proli007"!

Írod várni kell egy napot, nos ez megtörtént miután egyik nap délutánjától ment másnap délutánig. Szerintetek lehet valamit tenni, vagy kuka? Sajnálnám mert a normál hűtő része tökéletesen működik és valóban "újszerű állapotban" van.
Ráadásul anyósoméktól örökölt házban, ahol évente csak néhány hónapot töltünk, egyébként üresen áll.
(#) Joe_001 válasza csibai hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Üdv!
Gondolom a mélyhűtő részt akarod kikapcsolni. Ha külön termosztátja van, (két kompresszorosnak írtad), húzd le az egyik vezetékét, és szigeteld le, vagy a kompresszornál ugyanez.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) proli007 válasza csibai hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Ha igaz nekem is volt pont egy ilyen hűtőm. Nagy öröm volt. Fél év alatt elromlott a mélyhűtő, elvitték az egészet. Vagy két hetet vártunk, mire visszahozták. Beverték az oldalát, és egy NDK kompresszort raktak bele. Reklamáltam, mert ha a pincében lett volna elment volna de őrült zajos lett. Mondtam, hogy vissza a Bosh kompresszort. A válasz az volt, hogy nekik cserére csak egy kompresszor jár. No, azért sírjon az Ő anyukájuk mondtam, és írtam levelet a szerviznek.
Ezek után csodák csodája, nem kellett elvinni, kijött a szerelő, és két óra alatt kicserélte a komprit.
Azért volt "hepiend" is. Évek alatt, ahányszor leolvasztottuk, mindig kevesebb hőfokot tudott a gép. Végül állandóan járt, és a szelektívben végezte. Nagyszerű találmány volt a kétkompresszoros gép vétele, mert megspóroltunk egy hálózati vezetéket. Nem is kellet volna elvinni az egészet, mert két csavarkicsavarásával és a hálózati madzag kikötésével a kettő szétbontható. Ha két gépet vettünk volna és egymásra tesszük, ugyanott lettünk volna, csak a javítás alatt lett volna sima hűtőnk, mert így az sem volt és talán az oldala sem lett volna beverve a szállítás alatt.. (A régi 125-ös Lehel 27 évet nyomott le ezzel szemben, mire "kuka lett".)
(#) csibai válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Köszi a javaslatodat, de ha lehet szeretném a mélyhűtő részét is üzemeltetni.
Ha a mélyhűtő kompresszorára közvetlen kötöm a tápot le tudom ellenőrizni hogy a kompresszor egyáltalán jó-e?
Egyébként igen, két kompresszoros régi típusú lehelről van szó.
(#) proli007 válasza csibai hozzászólására (») Aug 30, 2018 / 1
 
Ha folyamatosan megy hűtő és hűt is, akkor mit szeretnél leellenőrizni a kompresszoron?
(#) szilrobi hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Régi Lehel HB 160 hűtő folyamatosan megy a kompresszor és minden jéggé fagy a sima hűtőtérben is. Próbáltam olvasgatni a fórumot, valószínűleg a hőfokszabályzó a ludas. DE van egy furcsaság. Öröklött hűtő, így az előéletét nem ismerem, de a kapilláris cső ami a hőfokszabályzóból indul (a lámpa mellől) az be van vezetve a mélyhűtő rész alján lévő lyukon és "kiáll" a mélyhűtő rekesz "padlójából". Ez normális? Egy képen (a neten találtam) mintha fel lenne csavarozva a hátlapra a normál hűtőtérben egy fémlap és a mögé lenne bevezetve... Egyáltalán egy darab ilyen csőnek kell lennie? A cső (ami egy vastag drótnak néz ki amúgy) végén van egy kb. tíz centis fehér műanyag cső. Ez is normális? Hogyan kezdjek a hibakeresésnek? Multiméterezni "tudok" ha kell. Üdv,
Robi
(#) csibai válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Szia kedves "proli007"!

Lehet érthetetlenül fogalmaztam. Adott egy régi de nagyon jó állapotban lévő két komresszoros kombinált hűtő. A fagyasztó része elromlott. Azt mondták valószínűleg termosztát. Vettem egy állítólag hozzá való termosztátot, beépítettem de nem hajlandó egy napi járatás után sem mínusz 10 fok alá menni. Ez viszont kevés, ráadásul folyamatosan működik és világít a piros lámpája. A normál hűtő része rendesen működik.
Szeretném a fagyasztó részt is normálisan használni arra a néhány hónapra még ebben a házban vagyunk. Vidéki családi ház örökség. Mi a hetedik emeleten lakunk egy tömbházban és nyaranta ide menekülünk.
De azért köszönöm jó szándékú javaslataidat.

Üdv: csibai
(#) Gafly válasza csibai hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Próbáltam segítő szándékkal összeollózni a lényeget, legalabbis ami nekem lejött belőle:
Idézet:
„két komresszoros kombinált hűtő

A fagyasztó része elromlott

Vettem egy állítólag hozzá való termosztátot, beépítettem de nem hajlandó egy napi járatás után sem mínusz 10 fok alá menni. Ez viszont kevés, ráadásul folyamatosan működik és világít a piros lámpája. A normál hűtő része rendesen működik.”

Ugyan nem értek hozzá, de számomra eléggé egyértelműnek tűnik a diagnózis...
(#) proli007 válasza csibai hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Hello! Szerintem érthetően fogalmaztál, csak nem értetted meg amit írtam.
Ha a hűtőben a hőfok nem elégséges, és a hűtő jár, akkor nem lehet a hőfokszabályzót kárhoztatni ezért. Mert teljesen jogosan működteti a hűtőt, hogy érje el pld. a -18°C-t. A piros lámpa jelzése is indokolt (és ezt erősíti meg), hiszen -10°C felett az jelez. A kompresszorral, elpárologtatóval, vagy a gáz elégtelenségével van a baj. Hiszen az agregát nem hűt megfelelően. Vagy is a szabályzóban a hiba egyenlőre nem keresendő..
De ezt a hibát csak hűtőszerelővel tudod elháríttatni.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Azért a Computherm Q7 rádiós termosztát beépítése és/vagy a púpos kondenzátorok cseréje még segíthet. Interneten mindenki ezt javasolja
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2018
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
A Computerm megjavítja a hűtőt ha az nem hűt elégségesen?
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Ősszel mindenki nekiáll lecserélni a mechanikusat rádiósra, mert attól melegebb lészen. Hűtőszekrénynél is ugyanez az elv (csak most nyár van)...
(#) szilrobi hozzászólása Aug 31, 2018 /
 
Bocsánat, hogy "türelmetlenkedek", de az én gondomra a HB 160-nal van valakinek ötlete? Egyáltalán azt a "drótot" hívják kapilláris csőnek ami a hőfokszabályzóból jön? Lehet, hogy csak egy ilyen van? Annak a mélyhűtőben a helye? (Bár, ha nem ott lenne, akkor józan ésszel gondolkodva kevésbé hűtene, korábban kikapcsolna...)
Mivel minden jéggé fagy, így gondolom a kompresszor és a gáz rendben van. Tömítési hiba esetleg? Mármint a mélyhűtő rekesz és a normál hűtőtér között mintha ne is lenne szigetelés...
(#) StMiklos válasza szilrobi hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Szevasz!

A mélyhűtő rekesz (aminek lefelé nyíló ajtaja van) alatt van egy kivehető szigetelő tálca, ez választja el a normáltértől.
Belső (hátsó) oldalán van egy 5-6 centis állítható terelő.
Ezzel lehet szabályozni a normálhűtőbe "leeső" hideget.
A kapillárcső a mélyhűtő rekesz aljára, annak jobb oldalán egy klipsszel van rögzítve, azzal fémes kontaktusban. CSAK ÍGY MŰKÖDIK!

Üdv: StMiklos
(#) szilrobi válasza StMiklos hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Kedves Miklós!

Köszönöm válaszát! Sajnos ma nem vagyok a hűtő közelében.
A kivehető szigetelő tálca azt hittem a víz felfogására van amikor leolvasztás van.
A kapillárcső itt, ebben az esetben át van vezetve egy (gyárinak tűnő)lyukon a mélyhűtő rekesz alján és kiáll abból felfelé (ha betennék valami kaját a mélyhűtőbe, akkor beleütközne). Fémesen nem találkozik, mert van valamiért a végén egy fehér műanyag(vagy gumi?) cső (Mint egy vezetéken a szigetelés) és csak az ér hozzá a lyuk két oldalán a rekesz aljához.
Ezek szerint a teendőim:
le kell vennem a kapillárcsőről ezt a műanyag csövet, mert ez nem is kell rá. (Nem tudom, hogy ki és miért tette oda rá.)
Valahogy oda kell fogatnom a mélyhűtő aljához úgy, hogy fémes csatlakozás legyen köztük.
A hőfokszabályzó és a terelő együttes alkalmazásával lehet szabályozni a két tér hőmérsékletét.

Üdv,
Robi
(#) StMiklos válasza szilrobi hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
"A kapillárcső a mélyhűtő rekesz aljára"
Annak is az alsó, külső részén, tulajdonképpen a dobozon már kívül.
A műanyag bevonat jó helyen van, a kapillárcső utolsó 5-8 cm-e U alakban meghajtva csupasz, ez érzékeli valójában a hideget, ezt kell fizikailag kapcsolatba hozni a mélyhűtő dobozzal.
A kapillárcső elmegy a hátfalig, és onnan jön majd előre, mert megkerüli az elválasztó tálcát, ami egyébként hőszigetel is, van benne hungarocell.
Közepén lyuk van, ott folyik le az olvadó víz. Ez alá kell tenni leolvadáskor egy edényt, ha nem, elönti a normáteret a víz.
Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2018
(#) doodikaa hozzászólása Szept 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék, hátha valaki tudja, hogy milyen hőfokszabályzóval lehet kiváltani a K59L2106 típust.
A hűtő típusa:
Zanussi ZD22/5
Ennél külön van felül a fagyasztó tér de egy kompresszoros.
(#) Blau16v hozzászólása Szept 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Samsung LC4 3050 inverter panelt keresek, vagy a bele való IGCM04G60HA IC-t. Valakinek van ötlete, hogy honnan tudnék S.O.S szerezni?
Előre is köszönöm!
Üdv,
Balázs
(#) krabor hozzászólása Szept 20, 2018 /
 
Sziasztok, tud valaki ilyen kapcsolot szerezni? Bővebben: Link

s-l1600.jpg
    
(#) afp hozzászólása Okt 3, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy Zanussi Lehel HF300/115K tipusú hűtő-fagyasztó szekrény.
A gond a hűtő részével van.
Azt vettem észre, hogy nem hűt. Eddig a hőfokszabályzója 1-es állásban volt és mindig nagyon hideg volt benne. Most, ha feltekertem maximumra a hűtést, akkor sem indult be.
Megmozgattam egy kicsit a hűtőszekrényt (hogy megnézzem a típusát) és utána 5-ös fokozaton elindult, de nagyon halkan működik és lett egy magasabb frekvenciás tónusa is a hangjának.
Direktbe kapcsoltam a termosztátot (barna-fekete vezeték összekötve), így is halkan működik.
A radiátor 20 perc üzem után is csak langyos (bár a hűtő belseje deres már).

Mi lehet a gond?

Köszi:
Péter
(#) transzformátor hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy Lehel kombi hűtőgépem, felül fagyasztó, alul normál hűtő.
Nem tudom eldönteni, hogy mi okozza azt a problémát, hogy ha 2-esnél magasabbra tekerem a termosztátot, akkor gyanúsan sokat megy a kompresszor. Olykor órákon keresztül is.
Vagy szívóoldali gázhiány az oka, vagy a hűtőtér ajtó tömítése, ezt nem tudom kideríteni. A furcsa, hogy egyébként 2-es fokozaton is teljesen jól hűt mind a fagyasztótérben, mind a "normál" hűtőtérben, csak akkor megy (szerintem) indokolatlanul sokat, amikor magasabbra tekerem. 2-esen a fagyasztóban a szeszesitalt is megfagyasztja, és a normál hűtőtérben is jó a hőmérséklet, tehát jól üzemel a gép ilyen szempontból.
Megnéztem az ajtótömítést, és valóban kifogásolható, főleg alul. Ha az ajtó alján tapogatózom, érzek némi szellőt is, gondolom itt szökik be a meleg. Van, hogy az ajtó is nehezen csukódik.
A kérdésem: honnan tudnám biztosan megállapítani, hogy gázhiányos, vagy sem?
A kondenzátor meleg, a csövek hátul tapintásra néha igen melegek is, de nem forrók.
Nem szeretnék hozzá venni új gumit, ha gázhiányos a gép. Okozhat ilyen jellegű szellő ilyen problémát? Megoldhatná egy gumicsere a hibát?
Köszönettel:
transzformátor
(#) antikzsolt válasza transzformátor hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Igen simán okozza.
De próbáld ideiglenesen szigetelni valahogy és meglátod. pl széles festő ragasztószalag.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) transzformátor hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Na, kicsit még utánaolvastam, meg kiegészíteném a kérdésemet pár plusz infóval.
A típusa H280/60, klasszikus darab.
Kipróbáltam, hogy beraktam egy zseblámpát a hűtőtérbe, és valóban, az alján kiszűrődött némi fény, tehát van létjogosultsága a gumi cseréjének. Az ajtó is lóg kicsit, talán érdemes lenne azt is beállítani, hogy vízszintes legyen.
Gondolkodtam, hogy honnan tudnám megállapítani, hogy nem gázhiányos, vagy dugult-e. A kompresszornak normális hangja van, se nem hangos, se nem halk, pont olyan, mint egy klasszikus Lehel gépnek. A hátoldalán, ahol az elpárologtató van, ott leginkább ilyen vízcseppes lecsapódás van, egyelőre nem jegesedik, csak egy-két, kb. 1cm^2-es pici jégfolt van felül. Olvastam, hogy meg kell nézni, hogy a hátfal egyenletesen hideg-e, nem melegebb-e az alja. Én tapintásra ugyan olyan hidegnek találtam a tetejét, mint az alját. Az nem tudom, hogy baj-e, ha csak hideg a hátfal, és nem jéghideg... Mert ennek csak olyan "kellemesen" hideg, viszont egyenletesnek tűnik.
Írják, hogy fogjam meg az éppen működő kompresszor nyomócsövét, hogy mennyire meleg. Ha forró, akkor van benne elég gáz. Ez nem forró, csak meleg, bár a cuccok is le vannak benne hűlve.
Annyit produkál még, hogy a kompresszor kikapcsolása után hallható belőle ilyen csurgó hang, főleg a felülről, a fagyasztó része felől szokott jönni. Egy darabig így csurog, majd abbahagyja.
Arra gondoltam még, hogy hőmérővel megmérem a két hűtőtér hőmérsékletét, abból is lehetne következtetni valamire. Állítólag, ha gázhiányos, akkor a fagyasztó nagyon hideg, a normál hűtő meg nem eléggé. Ezt még megmérem.
Furcsa, mert a hőfokszabályzó is elég nagy hiszterézissel működik, most próbaképp felcsavartam 2-esről 5-ösre, és csak jó 8-10 perccel később indította csak a kompresszort. Lehet, hogy az érintkezői össze vannak kicsit már ragadva?
Vagy lehet, hogy csak simán rossz a hőfokszabályzóm, és azért nem kapcsol ki sokáig? Mondjuk, ha feleslegesen járatná a kompresszort indokolatlanul sokáig, akkor baromi hideg lenne a normál hűtőtérben is...
Meglátom most, hogy 5-ösön van, kikapcsol-e egyáltalán, vagy folyamatos üzembe kapcsol.
Kicsit ambivalens a dolog, mert feltétlenül nem szeretném lecserélni a gépet, egyrészt, mert nemrég került hozzám, másrészt mert nagyon szép állapotban van. Ha nem gázhiányos, csak valami más baja van, még megérdemelne egy esélyt... Sokat költeni rá meg nyilván nem érdemes.
Köszönettel:
transzformátor
Következő: »»   234 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem