Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   384 / 570
(#) konop válasza brrr hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Szia!

Ha van 7 szegmenses kijelző a kazánon, akkor be lehet programozni, ha nincs, akkor nem.
Az RLA a startgáz, a max Risc a fütési teljesitmény, ne állítsd el.
(#) vkond hozzászólása Aug 21, 2018 /
 
Köszönöm szépen a választ! Igen, van gáz, illetve az ugyan ezen típusú kazán amikor megnyitom a meleg vizet, és lekapcsolom a gázt, ugyan ezeket a tüneteket produkálja. A Gázarmatúra (ha gázszelepként arra hivatkozol, én csak a kezelési útmutatóban lévő kifejezéseket ismerem) a rajta lévő címkének nagyjából megfelelő (24-et ír, 28V-ot kap a panelről ) tápfeszültséget kap a meleg víz megnyitásakor, de a gáz már nem gyullad be. A gázszelep működését hogyan tudom ezen kívül ellenőrizni?
(#) akilla hozzászólása Aug 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Nekem is van egy hasonló friss problémám: Beretta Super Exclusive gázkazán 01-es hibakódot ad a melegvíz megeresztése után néhány másodperccel. A piezo hangja nem hallható, gondolom azért nem, mert nem jön a gáz sem, gondolom ezt azért, mert nem érzek semmi gázszagot. az égőfej felől. Viszont nem értem, és nem tudom tesztelni sem, hogy igaz-e a feltevésem, azaz tényleg nem jön a gáz?! Az égőfejet, és a gyújtó elektródát megtisztítottam. A melegvíz megeresztésekor a szivattyú elindul, de a gyújtás már nem következik be, és a szivattyú addig morog, ameddig le nem kapcsolom a készüléket. Reggel még egy reset-re elindult kétszer, aztán soha többet. Ha van ötlet...megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2018
(#) JZoli válasza akilla hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
A ventilátor elindul? Ott van egy presszosztát ami át vált a lapátok keltette nyomáskülönbségre. Utána gyújthat csak, és nyitna a gázszelep.
(#) akilla válasza JZoli hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Köszönöm a tippet. Az igazat megvallva én ezzel a sokat emlegetett ventilátorral még nem találkoztam, azt hittem, ebben a típusban nincsen. Sajnos már nem vagyok a kazán közelében, de hétvégén megnézem, mert a leírás valóban tartalmazza. A ventilátor amúgy nagyon csendes lehet, mert a hangját még soha nem hallottam.
(#) JZoli válasza akilla hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Az, hogy van benne ventilátor csak a leírásból vettem, ugyanis nem ismerem konkrétan ezt a típust,de a gázkazánok működése nagyrészt megegyezik, csak a gyakorlati kivitelben térnek el. Így ismeretlenül is lehet némi tanácsot adni. A ventilátor hangját meg a burkolat hangcsillapítása miatt sem nagyon hallani, na meg amíg rendesen működik nem is foglalkozik vele az ember, így az fel sem tűnik. Viszont egyes típusokat gyártanak ventilátor nélkül, így az is lehet,hogy nincs is benne, ilyen esetben át van a panelon kötve a presszosztát helye. Ez lenne a rosszabb eset Neked, mert akkor valószínűbb a panelhiba.
(#) Kevro hozzászólása Aug 23, 2018 /
 
Sziasztok.Immergas eolo star 23kw kazánnal a problémám,hogy tusolás,vagy a mosdó csapjának megnyitásakor nem lehet beállítani egy kellemes langyos vizet,vagy forró,vagy hideg,felváltva.(Ami jó a vérkeringésnek,csak az idegrendszerem teszi tönkre :/ )Szerelő savazta,meg lejjebb vett a gázon,de nem változott semmi.Azt mondta,valószínűleg panelcsere.Ma próbából kihajtottam a csap szűrőjét,(nem volt koszos) és így tökéletes.A tus csövét (új,nem koszos) szintén lehajtottam,cső nélkül szuper.A kazán ki-bemenő csövei feles flexi csövek,és most nézem,hogy a bejövő főcsapnál is leszűkül 3/4-ről 1/2 collra.Ha ezt esetleg kicserélném vastagabbra,meg teszem azt 20-as aluplexre,az megoldaná a problémám?A falakban 16-os aluplex van,azokat nem tudom kibontani.Választ köszönöm,és bocsánat,ha off a téma.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2018
(#) akilla válasza JZoli hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Szia JZoli!
Ma reggel volt kint egy szerelő, de nem tudta pontosan behatárolni a hiba okát.
Esetleg tudsz abban segíteni, hogy mi lenne a pontos folyamata a begyújtásnak?
Amit tapasztalunk: Ha bekapcsoljuk a kazánt, a hétszegmenses kijelzőn látszik a víz hőmérséklete, és zöld LED jelzi, hogy üzemkész. Megnyitom a melegvizet: elindul a szivattyú, ezt érezni, hallani, és van benne egy mikrokapcsoló, azt is láthatóan átvált, megmértem, működik. Ventilátor nincsen. Ilyenkor kellene hallani a piezo percegését, nos ez már nincsen. Előbb kell lennie piezo percegésnek, és utána a gáz elindulásának, vagy fordítva? Mert gáz nem jön egyáltalán. Kb. 3 mp múlva kiadja a 01 hibakódot értehtő módon, mert a láng nem gyújtott be. Én úgy gondolkodom, hogy a vízcsap megnyitását érzékeli a kazán, mert a szivattyú beindulása ezt jelzi. Ezek után a Tüzelőautomatika, vagy a vezérlés lehet a gond, esetleg a gázszelep(?!), ha más szenzortól nem függ a begyújtás. Hogy lehetne ezt kimérni, vagy behatárolni?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2018
(#) toro válasza brrr hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Nincs ilyen lehetőség.
A két kistrimmer, ami bent van a gáznyomásra hat.
(#) toro válasza Kevro hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Mindegyik fali kazán - kéményes-, turbós-, kondenzációs is - a HMV ellátást lemezes hőcserélőn keresztül biztosítja (ha nincs tároló). Az előlapon beállított HMV hőmérséklet elérésekor csökkenti a gáznyomást (kém. turbós) a gázszelepen ill. csökkenti a ventillátor fordulatát kondenzációsnál.
Ha minden tiszta a kazánodnál, az NTC-t kellene megmérned ill. cserélni ha kell. Természetesen, mivel átfolyós teljes keresztmetszetet nyitni kell a csapon.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) toro válasza akilla hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Helyes-e a fázis becsatlakozás?
Jó a gázszelep tekercse? A SIT 845 szelepnek a kisebbik tekercs ellenállásának 845 ohm körül kell lennie.
(#) una038 hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Tisztelt Fórumtársak,

Ha volt már ilyen, elnézést, hosszú a fórum... Napok óta szenvedek egy régi FÉG Unical kombi cirkóval. Régóta állt egy dobozban, nemrég szereltük fel egy rövid ellenőrzés és tisztítás után a régi ugyanilyen helyett, ami mostanában rendszeresen letiltott. A jelenség az, hogy 2 nap alatt 1,5 barról szépen leesik a nyomás nullára. Míg ez be nem következik, addig csinál melegvizet, fűt, keringet, minden. Folyás, nagymértékű csepegés nem látszik sehol, a csere előtt nem is volt a nyomással semmi baj. A kazánnal együtt a tágulási tartályt is cseréltük, kellett is, a régiben nem volt semmi levegő már. Azt vettem észre, hogy a nyomásmérő mutatója +/- 0,2 bart kileng, ha a melegvizet megnyitjuk. A régiből tanulmányozási céllal kivettem azt a réz cuccot, amibe a melegviz kör, és a fűtés is bemegy, de úgy láttam, abban csak egy biztonsági szelep van a melegvíznek. Nincs már ötletem, hol keresgéljek. A hőcserélőt kivettem, szépen átjárható, nincs átszakadva. Hol tud még a melegvíz beledolgozni a fűtésbe? Köszönöm előre is, ha valaki megszán tanáccsal.
(#) briki válasza una038 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Beledolgozas nem lehet mert a nyomaskiegyenlitesig tart. Nagybol a kicsi nyomas fele. Elcsopog a viz vagy a hocserelod lyukas amit a láng elparologtat. Ha nincs nyoma csopigesnek akkor az elobb leirt a hiba. Jobb esetben meg az uj tagulasi tartalyod lyukas es a levego oldalba atmegy a viz de egy par feltoltes utan mivel megtelik a levego oldal is vizzel lathato a nyomasemelkedes- csopoges a biztonsagi szelepnel.
(#) vkond hozzászólása Aug 27, 2018 /
 
Sziasztok!
A legutóbbi hozzászólásom óta leeresztettem a vizet, és a kompresszor nyomásmérőjével megpróbáltam megmérni a tágulási tartály "üresjárati" nyomását, de (bár amikor az autoszeleppel szerencsétlenkedtem, mindig sziszegett rendesen, és jött ki levegő), de amikor sikerült csatlakoztatni, már nem mértem semmi nyomást. Viszont utána amikor felfújtam, amíg néztem tartotta a nyomást (maximum nagyon kicsit változott, és azt is betudtam a mérőfej hibájának). Egy ideig figyeltem, majd végül feltöltöttem 0,5bar helyett 0,75-re, és újra nyomás alá helyeztem, viszont így is csak 1,5 barra sikerült a kör nyomását feltornászni (ezen a kazánon a leírás alapján 1 és 2,5 bar a két határérték, a másik fűtőkörben lévő ugyan ilyen Renova Star F24 E BT típusú kazánnál akár 2,5 bar-ra is fel tudom tornászni a kör nyomását a feltöltő vízcsappal ).
Lehet ez a probléma ?
( A hiba tünetei (amiket észrevettem) a következőek: Bekapcsolás után (gázcsap és vízcsapok megnyitva ) felzúg a ventilátor (semmi rossz hangja nincs, szétszerelés után láthatóan jól működik, a kémény egészen az égéstérig tiszta (tiszta is volt, és most ki is pucoltam megint) ) , egy darabig megy, közben kiírja a nyomást. Leáll a ventilátor, és alapállapotba (?) áll a cirkó, nem jelez semmi hibát. A meleg víz megnyitásakor a ventilátor beindul, és szinte egyből elindul a szikra képzés ( az elektródákat lepucoltam ), de begyulladni már nem gyullad be az égéstérben a gáz (ha van ugyan gáz, gázszagot nem érzek ilyenkor, illetve nyitott gázcsappal nem mertem nyílt égéstérrel vizsgálni. ). A gázszelep tápfeszültsége a szikrázás megkezdésekor 24V, egyébként 0,4V. Egy darabig megy a szikrázás, majd bekapcsol a piros villogó lámpa ( üzemzavar jelző ), ez után újraindításig semmire nem hajlandó csak a fűtőkör nyomását mérni. Annyit még megfigyeltem hogy a másik ( helyesen üzemelő ) kazán lezárt gázcsappal ugyan így viselkedik).
Nagyon köszönök minden segítséget, elnézést hogy leírtam mindent megint, igyekeztem összefoglalni a helyzetet.
(#) konop válasza vkond hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Szia!

Ez gázszelepnek tünik, hivj egy szerelőt. Valószinűleg valamelyik tekercs szakadt.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) nebancsa hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Adott egy Baxi nuvola 3 24i tárolós kombi kéményes gázkazán. A víztartályból kivettem a magnéziumrudat. Kérdésem megérett a cserére? Ha igen tudtok ajánlani helyet ahol be lehet szerezni, és postán el is küldik? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) briki válasza nebancsa hozzászólására (») Aug 30, 2018 / 1
 
Bővebben: Link
Megerett a cserere. Egy normalis haztartasi alkatreszes boltben vagy vizes gazos boltban kaphato. Ha maceras akkor egy menetes anodrud es max kifur i a vakdugot tomiteni ellenanya es mehet vissza.
(#) zoszka válasza nebancsa hozzászólására (») Aug 30, 2018 / 1
 
(#) nebancsa válasza zoszka hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Köszi szépen! Akkor elkezdek utánajárni. Itt találtam képről jónak tűnik.Bővebben: Link
(#) t0bi hozzászólása Szept 1, 2018 /
 
Sziasztok Fórumtársak!
Van egy Bosch Condens 3000 W kombi kazánunk. A melegvíz hőmérséklete napról napra növekszik zuhanyozásnál, míg egyszer eléri a 90 fokot és akkor zuhany közben leáll. Ha ezután leeresztem a fűtéskört, majd feltöltöm (néhányszor), akkor megint jó. Persze a fűtéskör nincs használva, ki is van kapcsolva, hiszen nyár van. Ez egy varázslat?
(#) pözsó hozzászólása Szept 4, 2018 /
 
Szép napot mindenkinek!

Pár nap múlva elindulhat a fűtés
Radiátor szelepeket, keringető motort megmozgatni.
Próbafűtést csinálni, nehogy a legnagyobb szükség esetén legyen baj.

A feltöltő szelepet raktam rendben, mert elég sokat eszik a rendszerem fűtéskor. 10 éves a kazánom.
(#) briki válasza t0bi hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Lehet koszos a hőcserélőd.
(#) t0bi válasza briki hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Köszönöm a választ, ezek szerint a használati melegvíz is hőcserélőn keresztül jön? Hogy lehet kipucolni a hőcserélőt?
(#) t0bi válasza briki hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Azért azt még mindig nem értem, hogy ha a fűtéskört kikapcsolom, akkor hogy koszolódik el szép folyamatosan, napról napra a hőcserélő
(#) Gombszem válasza t0bi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
A vízkő rakódik le benne, ami a hálózati vízben bőven van.
Ezért szoktak vízlágyítót tenni a házba bejövő vízágba, A probléma megoldódik, plusz kevesebb mosószer kell a mosógépbe, és nincs lerakódás a csapokon, és a tárgyakon. Megéri.

A hőcserélő tisztításáról bőven van leírás a topikban, olvass vissza.
(#) vision61 válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Idézet:
„Ezért szoktak vízlágyítót tenni a házba bejövő vízágba,”

Azok a két pohárnyi méretű "vízlágyítók" kb. semmit nem érnek. (Esetleg ha nem felejtik el cserélgetni hetente a betétet, akkor csökkentheti pár tizedet.) Egy tisztességes vízlágyító elfoglal egy mosógépnyi helyet, és abban is pótolni kell időnként a sótablettát a gyanta regenerálásához, különben csak foglalja a helyet.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) t0bi válasza vision61 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek az információkat, kezdem átlátni a dolgokat.
Azt azért még mindig nem értem, ha vízkő rakódik le a hőcserélőben, akkor miért tisztul ki időlegesen, ha a fűtéskört (amit nem is használok) leeresztem
A hibajelenség azért lehet tanulságos, mert régebbi padlófűtéshez új kondenzációs kazánt használunk. A régi rendszer valószínűleg bekoszolta a hőcserélőt és most mindenféle hiba jön elő. Első lépésben ki kell puculni a rendszert, meg a hőcserélőt? (abból baj nem lehet)
(#) zoszka válasza t0bi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Ez nem vízkő lesz hanem levegő a primer hőcserélőben. Próbáld ki, ha megint leáll, hogy indítsd el 1-2 percre a fűtést. Ha emiatt ismét megjavul, akkor levegő a bűnös.
(#) akilla válasza akilla hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1
 
Köszönöm a segítséget, és közben megszületett a megoldás: A jófogáson vettem egy másik ugyanilyen kazánt szétszedve, majd először a legvalószínűbbel kezdtem: a gázszelep mögötti gyújtóelektronika cseréjével. Ez lett a megoldás!!! Üdv.
(#) nyuszis2 hozzászólása Szept 6, 2018 / 1
 
Sziasztok!
Immergas EOLO STAR 24 E 3 kazánom van. Tegnapelőtt nem kapcsolt be a melegvíz megnyitásakor és azóta sem. Hibakódot nem írt, ha nyomtam egy resetet, akkor az LCD háttévilágítása villogott, de nem olyan szabályosan, mint a hiba esetén kellene. Itt a fórumon olvastam, hogy lehet olyan bagatell oka is, hogy a pufferkondenzátor a trafó mellett felpuffad és annak a cseréje megoldja a hibát.
Az enyémmel is ez volt a gond. A kondi fel volt púposodva, cseréltem és azóta jó. Én nem mertem szétszedni a kazánt, de aki kazánszerelő kijött, ő kiszerelte a panelt és mondta, hogy vigyem el javíttatni. De mivel láttam, hogy a kondi valószínű rossz, megkértem, hogy várja meg, két perc alatt kicseréltem és ő visszaszerelte.
Mindezt csak azért írom le, mert hasznos volt amit itt olvastam, ezek szerint ez egy típushiba és meg akartam osztani, hogy ennél a típusnál is lehet erre gyanakodni.
Üdv.
Következő: »»   384 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem