Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   640 / 727
(#) mek-elek válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1
 
Azért ezt vitatnám!
(#) _barby_ válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1
 
Kíváncsivá tettél!
Azon kívül, hogy ellenállást mutat az áram és feszültség felé egy volfrám szál, miben lehet más?
(#) mek-elek válasza _barby_ hozzászólására (») Szept 15, 2018 /
 
Bocsi, én erre reagáltam: " A külömbséget a hangsugárzó paramétereinek kell meghatározni, nem pedig a felhasználás helyének. "
(#) tothbela válasza _barby_ hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 2
 
Egy izzó működése elég összetett. Biztosítani kell, hogy a magas hőmérséklet ellenére az elpárolgó wolfram ne csapódjon ki a búra falán. Gyakran jelölik, hogy az izzó nem dimmelhető, mert alacsonyabb hőmérsékleten az elpárolgó wolfram nem tud visszakerülni az izzószálra, ezért elfogy, valamint a lecsapódó fémgőz elzárja a fény útját. A névleges feszültségen egyensúlyba kerül az elpárolgó, és a szálra visszatérő wolfram atomok mennyisége, így elméletileg nagyon sokáig használható az izzó.

Jelen esetben más szempontok állnak előrébb. Itt nem megoldható az állandó feszültség, de nem is kell fehér izzásig hevíteni a szálat. Biztosan lehet optimalizálni ilyen irányú felhasználásra is, ebből gondoltam hogy talán ezek más paraméterű izzók.

Talán van aki emlékszik a baréter csövekre. Ezek vas izzöszállal ellátott hidrogén töltésű "izzólámpák" voltak. Jól megválasztott hidrogén mennyiség esetén a vasból készült izzószál áramfelvétele viszonylag pontosan tartotta az áramfelvételt akkor is, ha akár kétszeresére növelték a kapocsfeszültséget. Bár külsőre teljesen izzó kivitele van, mindössze a foglalat árulkodik arról hogy elektroncsövek rokona nem a lámpáké Hasonló, de wolfram helyett vas, halogén helyett hidrogén.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Szept 15, 2018 /
 
Még mi az izéhez is ért Maga!
(#) Directors hozzászólása Okt 1, 2018 /
 
Sziasztok!

E két hangszóró közül melyik megy "mélyebbre" ?
Tudom ezektől a pici hangszóróktól túl sok mélyet nem lehet várni, viszont biztos van különbség köztük.Hangzásban pl, érzékenységben.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Peter65 válasza Directors hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Szia!
Az adatlapok alapján a HA13. Az Fs-e is lényegesen alacsonyabb (44Hz - 82Hz), azaz ha zárt dobozba építed mind a kettőt, a HA13 fog alacsonyabb frekiről indulni. Továbbá, a paraméterek alapján, amennyire én értek hozzá, a HA13 inkább bass-reflex dobozba való, amit ha jól behangolsz, várhatóan kb. 40Hz-től már lesz érdemi sugárzás. Persze, ha igazak az adatlapok.
(#) Directors válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Értem, köszi a segítséget!
Még egy olyan kérdésem lenne hogy olya 500 Hz-ig a HA13 hangosabb is lenne mint a másik ?
(#) game4812 válasza Directors hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Szia!
Az adatlapok szerint a HA 88 dB, a Hertz 93dB. Tehát 2 HA ugyanannyi W-al megtáplálva 91 dB, halkabb, mint egy Hertz. Ökölszabály: egy hangszóró vagy érzékeny, vagy mélyre megy. Persze van olyan hangszóró (drágábban), ami tudja a Hertz érzékenységét a HA mélyhangjaival.
(#) Directors válasza game4812 hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Köszi! 200 - 300 Hz-ig bezáròlag melyiket ajánlanád jobban ?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2018
(#) veroka válasza Directors hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
200-300 Hz a felső határ vagy az alsó? Ahogy fölöttem már írták, az dönt, hogy mi a cél. Szép mélyek (HA-13) vagy combos hangerő (EV130). És kérdés, hogy mekkora teljesítményt akarsz belőle kicsiholni, adatlap szerint a Hertz 50 wattos, a HA pedig 35.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
(#) Directors válasza veroka hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Ez egy gyári autòba valò mélyláda amiben a hangszòrò tönkrement. Ezt szeretném helyettesíteni. Tda 8563Q Ic van benne és egy aluláteresztő szűrő. Nem tudom milyen frekin működhet. :/ Kalaptartòban van két ovális 6"*9" hangszòrò. Meg elöl két 16cm-es hangszòrò. Ehhez kellene.
(#) veroka válasza Directors hozzászólására (») Okt 3, 2018 / 1
 
Akkor szerintem a Hertz lesz a jobb, a nagyobb terhelhetősége és érzékenysége miatt. A HA-13 inkább HiFi hangszóró, persze be lehet szerelni kocsiba is.
(#) Directors válasza veroka hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Köszönöm a segítséged!
(#) SlyChocolate hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Sziasztok kérdésem lenne.
Egy 18mm-es bútorlapból lévő leharcolt ládát milyen vastag rétegelt lemezzel válthatnám ki?
Illetve szamít-e az, hogy a rétegelt lemez milyem fából készűlt?
Lehet kapni nyírből, bükkből stb......
(#) olahtamas hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Kikérném a véleményetek.
Adott ~20 literes zárt láda, 20cm méllyel selyem dóm közép és magas hangsugárzóval. Hihetetlenül szépen szól azonban csak 35Hz tályékán kezd megszólalni a mély (elvileg papiron is ezt tudja). Kérdés az, hogy milyen mélyet ajánlatok ami kellőképpen le tud menni mélyre ebben a méretben, maximum 50-60W teljesítmény bőven elegendő. Az sem baj, ha jó ár érték arányban van. Egyébként pontosan HECO Pro 10-ről van szó.
Tudom, hogy az érzékenység rovására fog menni, de kiemeléssel lehet korrigálni. Negatí kritikát kérem kerülni, köszönöm
(#) veroka válasza SlyChocolate hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Szerintem 18 millis bútorlappal váltsd ki. A rétegelt lemez sokkal drágább, és kevésbé merev. Amennyiben nem fóliázod vagy fested, akkor a bútorlapot lehet funérozni-lakkozni is, akor olyan lesz mint a tömör fa.
Ha mégis mindenképpen rétegelt lemezt akarsz, akkor a megfelelő merevítésre figyelj. Egy centis rétegelt lemez már jó lehet talán, de ilyenben nincs valódi tapasztalatom: rétegelt lemezből még csak nagyon kicsi hangdobozokat építettem, és az is TL volt.
(#) veroka válasza olahtamas hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Én nem cserélnék mélyet. 35 Hz alá nem nagyon megy semmi ha zenét hallgatsz. Most ne beszéljünk az autós dB-drag versenyeken is használt speciális 'zenékről', Bassotronics és társairól. A dobozt úgy tervezték meg anno, hogy így adjon egy kb. teljes hangképet.
(#) Peter65 válasza veroka hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Kérdés, hogy ki mit ért bútorlap alatt. A lécbetétes bútorlap valóban az egyik legerősebb anyag, de szerintem itt most faforgácsalapú bútorlapról van szó. Annál a rétegelt lemez sokkal merevebb, különösen ha keményfából vannak a rétegek. Véleményem szerint a 18mm-es faforgács alapú bútrorlapnál erősebb a 15mm-es rétegelt lemez. Persze mindig előny a plusz merevítés.
(#) pjg válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
A rétegelt lemez valóban erős, mint az acél, de! Az abból készült doboz rezonál. Nem jó.
A laminált faforgács lemez sokkal jobb e célra. Van tömege,ami nem engedi a rezonálást.
(#) elektrorudi válasza SlyChocolate hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Szia.
Máshogy videlkedik a pozdorja és máshogy a rétegelt lemez. Tehát nem érdemes összahasonlítani az almát a körtével. Nem írtad, milyen méretű dobozról van szó, milyen a legalsó átvinni kívánt frekvencia? Általános kérdésre csak általános válasz adható. A lényeg a merevítés. Olyan, hogy rezonancia mentes doboz (vagy bármi) nincs. Minden rezonál. Ha egy adott felület, egy adott frekvencián rezonál (mondjuk 90Hz-en) és a közepére beteszel egy tökéletes merevítést, akkor a továbbiakban 180Hz-en fog rezonálni, de lényegesen kisebb amplitudóval. Hogy kinek, melyik a hallgathatóbb, egyéni ízlés kérdése.
Bizonyos "szint" felett, a hifisták ölre mennek azon, hogy melyik fából jobb a rétegelt lemez. Általában azt nem veszik figyelembe, hogy egészen más konstrukciójú dobozokat hasonlítgatnak össze, és mivel minden összefügg mindennel, koránt sem biztos, hogy a "méréseikből" helyes következtetést vonnak le. Sajnos az én hallásom messze van attól, hogy véleményt alkossak két különböző anyagú dobozról.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) SlyChocolate hozzászólása Okt 10, 2018 /
 
Köszönöm nektek az infókat.
Tudom nem voltam túl pontos, de.
Annyi a story, hogy van itthon két vidi hangdobozom amit szeretnék új köntösbe varázsolni (nagyon leharcoltak).
Meg van az egyik melós cuccom, rádióm amit akár nevezhetünk "boombox-nak is" ami nem rég átesett egy átépítésen ami a belsőt illeti.
Ennek szeretnék egy sub-os kiegészítést a doboz aljára 20 centis méllyel ami a föld felé néz (2+1 hangszóró) megoldással.....
Mivel melós cuccnak fontos a strapabíróság és lapszabászaton eddig (Debrecenben) csak egész táblában láttam kiszolgálást így jött az ötlet mi lenne ha az itthoni hangfalak is rétegelt lemezből lennének?
Így nem kellene kétféle egész táblás faanyagot megvennem.
Mivel egy táblából kijönne a két itthoni meg a melós cucc.
Képek a jelenlegi rétegelt lemezből készült melós rádióról.
Melós rádió
Ezek a kezdeti képek.
Ma már szinte semmi nem az ami benne volt eredetileg......
Na szóval új és strapabíró dobozt építenék neki ami nagyon érzékeny a súlyra.
Mivel van még egy, a mostani rádiós dobozom is ami minden cuccal 20Kg körül van és napi szinten cipelni embert próbáló!
Nagy rádió
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2018
(#) elektrorudi válasza SlyChocolate hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Kérlek ne vedd sértésnek, de a linkelt képeket nézve, szerintem mindegy, hogy miből csinálod a dobozokat. A hordozhatóságot figyelembe véve inkább a vékonyabb (9-12mm-es) lemezre szavaznék, belül sok-sok merevítéssel kb. a lap 1/3 - 2/3-ad részén.
Az, hogy egy bútorlap szabászat csak egész lapot ad, szinte hihetetlen. Ilyennel még nem találkoztam. Mondanám, hogy vágasd le a szükséges méretet és mennyiséget itt a kerületünkben működő lapszabászattal, és küldesd el postán. Talán még így is jobban jönnél ki. Persze ez esetben nem azt az árat számítják, mintha egész lapot venél mert a hulladékkal nekik is kezdeni kell valamit. Én minden náluk vágatok le évek óta, és ha kell, akár tenyérnyi darabot is adnak.
(#) elektrorudi válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Az előző hozzászólásom kiegésztése képpen és hogy ne legyen személyeskedő vagy negatív hangulatú "a beszólásom", mellékelek egy képet, mi az a szint (szerintem), ahol már érdemes arról beszélni, hogy milyen fából készült rétegelt lemezt érdemes választani?
Ez egy magyar gyártó terméke, és a kép is itt készült. Persze nem a formavilágról beszélek (mert az közel sem az én ízlésem) csak a konstrukcióról, kidolgozásról.
Még egy megjegyzés: a legtöbben már nem rétegelt lemezt vagy pozdorját használnak, hanem MDF lapot.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2018

fakopács.jpg
    
(#) pjg válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
HDF lapot.
(#) Petyaa hozzászólása Okt 11, 2018 /
 
Üdv! Valaki tudja hogy a JBL bluetooth hangszórókban lévő 40mm-es hangsugárzót ebayen be lehet szerezni? Esetleg tud valaki olyan hangsugárzót ajánlani ami nagyjából hasonló paraméterekkel bír?
Építek egy bluetooth-os hangszórót, és abba szeretnék valami jó minőségűt szerelni.
Köszi előre is.
(#) andras99 válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Szia!
Én a hivatalos szerviznél próbálkoznék, ott biztosan azt is kapod. De fontos tudni, a JBL bluetooth hangfalai elsősorban nem a bennük lévő hangszóróktól szólnak jól, hanem a DSP-től.
(#) SlyChocolate válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Semmi sértődés nincs, dehogy is hová gondolsz.
Pontosan a régi cuccok miatt dobtam be a témát, hogy "több szem többet lát" alapon hátha kapok az új dobozok építése előtt megfontolandó tanácsokat......
Amúgy mi nem tetszett bennük?

Viszont van amiről nem is tudom volt-e szó?
A melós cuccom több kamrás zárt doboz lenne és mivel sokszor poros helyen vagyunk így reflex-es lom szóba sem jöhet.
Pillanatok alatt teli szuszogná magát.....
Jelenleg egy ilyen kialakításban gondolkodom:
(#) elektrorudi válasza SlyChocolate hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Igazából nem látom , hogy különösebben mèretezve lenne, illetve a hangszórók nem olyan minősègűek, aminèl sokat számítana doboz anyaga. Tehát nem arról van szó, hogy nem tetszik.
A több kamra csökkenti a térfogatot, magasabb lesz az alsó határfrekvencia.
(#) Petyaa válasza andras99 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Köszi DSP az ebayról fog jönni, próba szerencse. DSP-ből nem a legolcsóbbat választottam, hanem inkább majdnem a legdrágábbat.
Következő: »»   640 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem