Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   517 / 562
(#) RoliNyh válasza galga hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Ejjjj, se típusszám, se fénykép? Szedd szét, és nézd meg hova van kötve...
(#) galga válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Köszi! Gondoltam ez egy szabvány dolog mert több ilyen régi ótvaron láttam hasonlót. Szétszedni akkor tudnám, ha megvettem, de míg nem tudom mi a funkciója nem akarnám megvenni...érzéseim szerint ez vagy valami lábpedál távszabályzót kezelne és igazán nincs jelentősége. Mindenesetre egy hozzáértő tanácsot szivesen vennék.
(#) erbe válasza galga hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Van néhány "komfortosított" ipari gép, ahol a saját pisztolyán lévő tekerentyűkkel lehet állítani pl. a hegesztőáramot, felfutást, ... Nem hinném, hogy egységesített, szabványos bekötésű lenne.
(#) galga válasza erbe hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Köszönöm a választ! Akkor elméletileg anélkül is használható? Tig-MMA nyomógombok, Impulzus-DC nyomógombok, továbbá az áramszabályzó van az előlapon is.
(#) erbe válasza galga hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Furcsa a felszereltség, ahhoz képest, hogy nincs benne mágnesszelep. HF gyújtás van?
Elképzelhető, hogy kihelyezett szelepet működtetne a csatlakozón keresztül. Bár még nem láttam ilyent.
(#) galga válasza erbe hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Sajnos nincs benne mágnesszelep, és HF gyújtás sincs. Két nagy 13mm-es dinse aljzat van rajta. 10A-ig levihető az áram. A kijelző átkapcsolható V ill. A kijelzésre, a szabályzója enkóderes. Az AWI pisztoly piktogramból a 10A-ból és a DC továbbá az impulzusos DC funkciókból következtetek, hogy AWI-ra is jó. A márkája számomra ismeretlen "Castolin", de nem tűnt gagyinak. Hülye voltam, hogy nem fotóztam le. MMA üzemben próbáltuk ki úgy jól működött.
(#) erbe válasza galga hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
"Castolin" régebbi olasz inverteres hegesztő. Voltak gyengébb szériáik, de ipari kategória.
(#) mpisti válasza galga hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
A Castolin több gépét is a Fronius gyártja, ez meglátszik a felhasznált anyagokon. Sok esetben még a kártyák azonosítója is ugyan az.
(#) Lali24 hozzászólása Szept 9, 2018 /
 
Üdv mindenkinek! Van valakinek ehhez a kis géphez rajza?
(#) Villanypasteur hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Üdvözlet!

Emitt csatolva egy MMA160-as kapcsolási rajzának egy részlete. A kimeneti egyenirányító számomra nem világos: mivel a trafó szekundere nem középmegcsapolásos, szerintem csak egyutas az egyenirányítás. A D20-ra viszont mi szükség akkor?

MMA160.png
    
(#) GPeti1977 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
A hegesztő vezetéknek jelentős induktivitása van ezen a frekvencián, a primer áram kikapcsolásakor a D20 diódán folyik tovább az áram ami a vezeték induktivitásában tárolódott, tulajdonképpen innen ki van spórolva egy fojtótekercs de ez miatt akkor is kell a dióda.
(#) Villanypasteur válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Köszönöm, így már világosabb. Ez egy olcsóbb árfekvésű gép, a folytó valószínűleg ezért is van kispórolva.
(#) Villanypasteur hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
bocsánat, fojtó...
(#) granpa válasza Villanypasteur hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1
 
Bocsánat,..
(#) Chipmunk1960 válasza Lali24 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
A belsejéről tegyél fel képet, mert már minden nevet ráírnak, s néhány sablon van csak.
(#) Chipmunk1960 válasza galga hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Lehet a nagyfrekis gyújtást indítja? A Te kezedben van, csak Te látod....
(#) don_peter hozzászólása Szept 15, 2018 /
 
Srácok, eme hozzászólásban kitett képen van egy tekercs, azt látom, hogy elvileg 100uH-es, de milyen áramerősségű lehet?
Ismerve a hajtást nagyobb teljesítmény lehet, de kérdés mekkora...
Tudna valaki segíteni? Esetleg kapcsolási rajza esetleg van valakinek?
A márka: einhell bt-iw 100
Előre is köszi.
(#) gondoltam hozzászólása Szept 16, 2018 /
 
Köszöntök tisztelettel Mindenkit.
Kb. egy éve olvasgatom e témában a hozzászólásaitokat- gyűjtöm az "igét és tanulok.
Történet: vettem 3-4 évvel ezelőtt egy "...RILLA IGBT 140 " inverterest. Kipurcant. Jóval kevesebbet működött, mint az otthoni kerítéshegesztés.
Tulajdonságai: primitív, védelem és kellő szűrés nélküli hálózati táp. Vezérlőpanel egy lebutított ( szerintem többre is képes ) UC 3846 N + 2 db. x 4 műveleti erősítőt tartalmazó ic. Vezérlőpanel 'figyelése és beavatkozása kizárólag az IGBT- k áramkörére terjed ki, szabályozza. Végtrafó kimenete ahogy az Isten megadta- fojtó nélkül, "visszajelzés nélkül. Tönkremenetelének ( szerintem ) lényeges körülménye ( 1.5 mm. lemez, 2,5 mm pálca ) lehet az, hogy a falusi 230 V- os hálózati trafó kb. 25 m- re van, és időnként produkál feszültségcsúcsokat. Ezt a jelenséget már bánja néhány "elektronikás vezérlésű kütty.
Összességében kialakult véleményem az, hogy ezt az inverteres- t NEM AKAROM MEGJAVÍTANI, tanácsot se adjatok ! 'Tudása max. annyi, mint a Ge Lee fórumtárs (minden tiszteletem alkotásáért ) konstrukciója, csak sokszorta több hibalehetőséggel. Érdekel alkotása, ha majd többet tudok- megcsinálom.
Kérdésem: többnyire átláttam a az' egész működését, de megakadtam abban, hogy hogyan valósul meg a szabályozó ic- ben ( UC... UCC.. ) a PVM szabályozás- vezérlés.
E topikban a PVM vezérlő ic. működésére vonatkozó hiányos ismeretanyagomat feszegethetem ???

Tisztelettel ( én csak 'agyalok, és gondolkodni próbálok )
(#) _BiG_ válasza gondoltam hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 1
 
Attól PWM (és nem PVM), hogy az áramot figyeli (soros ellenállással vagy áramváltóval), ahogy nő a trafó primer tekercsében és ha elér egy bizonyos, a visszacsatolással beállított értéket (referenciafeszültség és az áramból származtatott feszültség összehasonlítása), lekapcsolja az IGBT-t, akkor is, ha még nem ért a félciklus végére (a frekvencia fix marad még ettől). Kurtítja a vezetési időt, minden cikluson belül. Mivel a primer áram a szekunder áramtól függ, így megvan a visszacsatolási hurok.
Van olyan megoldás is, ami a kimeneten levő fojtón levő áramhullámosságot is figyelembe veszi, a rövidzárási "áramkihajlás", azaz túllövés csökkentésére.
(#) gondoltam válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Ok, köszönöm, lehet elírtam a dupla"V"- t.
De! Igen sok időt eltöltöttem a PWM szabályozó ic. belső "tömbvázlat" működésével, és számomra még teljesen nem tisztult ki a kép. Szerintem ez fontos. Környező áramkörök erre épülnek. Segítséget ennek részletes megismerésében kérnék, - ha kérhetek.
Tisztelettel.
(#) gondoltam válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Ha lesz időm, majd küldöm eddigi feltételezéseimet a működésről- ami helyes, vagy hibás.
Köszönettel.
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Közben rájöttem, hogy a képet nem osztottam meg..
Erről lenne szó..

Idézet:
„Srácok, eme hozzászólásban kitett képen van egy tekercs, azt látom, hogy elvileg 100uH-es, de milyen áramerősségű lehet?
Ismerve a hajtást nagyobb teljesítmény lehet, de kérdés mekkora...
Tudna valaki segíteni? Esetleg kapcsolási rajza esetleg van valakinek?
A márka: einhell bt-iw 100
Előre is köszi.”
(#) _BiG_ válasza gondoltam hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Hm, a kép tisztításához célszerűbb a pontosabb nevén nevezni az áramkört: nem PWM szabályzó, hanem árammódú szabályzó (current mode controller).
Egy PWM-nél a kitöltést időzítőelemekkel szabályozzák. Ebben az esetben viszont a visszacsatolt áramarányos feszültség billenti át a komparátort és tiltja a kimenetet, de nem a ciklus végén, hanem a cikluson belül és tiltja is a ciklus végéig. Ez nagyon fontos. Áramjel nélkül 50%-hoz közeli (a szükséges holtidő miatt mindig kevesebb 50%-nál, különben összenyitnának a kapcsolótranyók) kitöltéssel üzemel, ezt csak az áramjellel lehet befolyásolni. Az áramkörhöz kapcsolt időzítőelemek csak a frekvenciát határozzák meg.
Ennyi a lényeg. Kell egy, a primer (célszerűbb) és/vagy a szekunder oldal áramával arányos feszültségjel (azaz "áramjel"), amit belül összehasonlít az IC egy referenciafeszültséggel. Ennek értéke az IC-től függ, adatlap tájékoztat. A jelet vagy a kapcsolótranzisztor emitterébe tett soros ellenállásról veszik (kis teljesítménynél), vagy áramváltóról, amit a transzformátor bekötővezetékére húznak. Ezt a jelet szűrik kissé, hogy ne legyen zajos, leosztják, ha kell és ezt vezetik az IC érzékelő bemenetére.

Ha nagyobb kitöltést szeretnénk, mint 50%, akkor ehhez megfelelő IC-típust kell választani, van ilyen is. Ebben az esetben viszont kell egy kompenzálás, mert különben az 50%-nál nagyobb kitöltés miatt egy lassú, szubharmonikus belengés jelentkezik a szabályozásban. Erre is van szakirodalom, az ilyen képességű IC-knél megadják, hogy néz ki - de ez esetben neked nem kell vele foglalkozni, a hegesztőkben nem ilyen spéci IC van.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
(#) _BiG_ válasza don_peter hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 1
 
Olyan 1-2 A körüli lehet és nem 100uH, hanem csak 10uH ( 10*100).
(#) Chipmunk1960 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Az N530-ak alatt kicsit fura a fólia...
(#) otvenkilenc válasza gondoltam hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
"Kérdésem: többnyire átláttam a az' egész működését, de megakadtam abban, hogy hogyan valósul meg a szabályozó ic- ben ( UC... UCC.. ) a PVM szabályozás- vezérlés.
E topikban a PVM vezérlő ic. működésére vonatkozó hiányos ismeretanyagomat feszegethetem ?"

Magát a PWM jelet úgy állítják, hogy van egy háromszög jelet előállító osszcilátor. Ezt rávezetik egy analóg összehasonlítóra (egy műveleti erősítő bemenetére) a másik bemenetre megy a az feszültség amelyik a PWM kitöltését fogja megadni. úgy hogy a feszültséget összehasonlítja a háromszög jel pillanatnyi értékével. (felfutó majd a lefutó él feszültségével és ha egyezik akkor ott billen. Így előáll a vezérlő feszültség szerinti négyszögjel melynek a széllessége változik a bemenő feszültség függvényében.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018

pwm.jpg
    
(#) otvenkilenc válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Még egy ábra.

PWM1.png
    
(#) don_peter válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Nem az én panelom.. Az enyémnél nem csak feljöve van, hanem teljesen leégve a képen látható furcsa rész. Ha tudom javítom, persze nem tudom van e értelme.
(#) don_peter válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Köszi.. Így már megtalálom a megfelelőt.
(#) fastaction hozzászólása Szept 16, 2018 /
 
Sziasztok ! Iweld gépet láttatok , már belülről ? Szerintetek könnyű a javittatása ? Adatok és próba alapján a használhatósága jobban tetszik a Hetránál , viszont annak jobb a szervizelése . Köszönöm a véleményeket előre is . Nem az alap gépeket , hanem a 170 - 200 A es kategóriát néztem .
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
Következő: »»   517 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem