Fórum témák
» Több friss téma |
És az LW antenna hogyan van illesztve a koaxhoz?
Szóval a megoldás az lehetne, hogy a bemeneten egy egyszerű rezgőkör van, aminek a tekercs megcsapolásaival illesztheted a különböző antennáidat, és az első tranzisztor után jöhet a sávszűrő már korrekt lezárások között. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
Igazság szerint ,sehogy még. Nemrég építettem ki, a padlásteret kihasználva.
Eddig még csak próbálgattam. Az egyszerű vevőmmel az antenna bemenetre csatlakoztatott potméterrel "játszottam". CW és néhány rádió amatőr beszélgetést "elkaptam" már a kis vevőmmel az LW-t használva. jump: Azért gondoltam, a korábban említett ellenállás hálózatos megoldást. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
Azt a csillapítós megoldásra nincs szükség, mert igaz lezárja a bemenetet, de csillapít is, így csökken az érzékenységed is. Ezért ódzkodok a bemeneti antenna illesztő használatától is. Egy csak vevő készüléknél nincs igazán szükség rá.
Nem hiszem, hogy van a közeledben nagy teljesítményű RH adó, ami folyamatosan működik. Egyéb zavarok ellen, meg úgy sem véd meg. Egy egyszerű bemeneti rezgőkörös megoldással jobb eredményt érhetsz el.
Hát szerinted mennyi..?
Jól láthatóan egy GP-ben végződik, ha nem is 50 ohm de a körül van. Idézet: „Az adótorony negyed hullámhossznál hosszabb, antifading rendszerű. Impedanciája 60 Ω.”
A szentesi TV torony kb. 20 km-re , és a félegyházi TV torony kb . 30 km -re van tőlem. (de még lehet sokat írtam).
![]() A városban biztos, hogy vannak átjátszók.
Akkor semmi befolyásolás. Akkor megnyugodtam.
Bár a szentesi laktanyában volt RH adás, legalábbis amikor ott voltam. Most a fene tudja hogy vannak-e még ilyenek. Szerintem már régen le vannak selejtezve, attól még mással adhatnak...
Szerintem az RH svban nem kell tartanod nagy teljesítményű adóktól, amik voltak (Jászberény, Diósd, Székesfehérvár) már rég nincsenek használatban.
Jaj bocs, nem neked akartam írni, sany -nak szól.
Tényleg kell ez a "Kié a nagyobb"?!
A kapcsolóüzemű tápegységekben található ferrit gyűrűk (toroid zavarszűrő tekercsek) is jók lennének RF célra?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
Nem nagyon. A szűrésre alkalmazott ferriteknél a a lényeg, hogy nagy veszteségű legyen, rezgőkörökben, nagyfrekvenciás szűrőkben pedig nagy jóságú tekercsek szükségese.
A ferrit anyagok veszteségei a frekvencia növekedésével növekednek, nagyobb frekvenciákra, nagy jóságú rezgőkörökhöz meglehetősen speciális NiFe ötvözeteket használnak erősen porítva. A mangán ötvözetek néhány MHz -ig alkalmasak. Használnak ugyan a mikrohullámú technikában is ferrit anyagokat, de ezek összetétele is elég speciális, egyrészt energia elnyelő anyagokként, másrészt "hullámhossz rövidítő" -ként. Tekintsd át, a Ferroxcube, és az EPCOS ferrit katalógusait.
Eh. Ma rajöttem hogya lakozott (zománcozott) rézhuzal amit használok van ahol át van ütve így a tekrcseims em mindig okésak. Veglegesíteni akartama rádióm es nem szólt, vagy csak susogott.. Mondoma huzal végére teszem az ohméröt es a masik végét a huzalon húzom.
Miből mennyia pontos már nem érdekes mert már nem tudom Ami biztos fojtótekercsel megoldható hogy ne hasson ki az oszcilátorra az erősítő.
Ha nem teljesítmény átvitelre kell(nagyobb teljesítményű adófokozat), akkor igen.
Ha nagyobb jóságú rezgőkör, induktivitás a cél, oda szintén nem az ideális...
Nézegettem 1-2 NE612 -vel felépített vevőt. Pl. a csatolt képen láthatót is meg szeretném építeni. Gondoltam, hogy nem pontosan olyan a karakterisztikája a nem RF toroid gyűrűknek, de hátha jók lennének.
Ha méretre hasonlóak, és az Al értékük is hasonló, akkor minden további nélkül jó lesz az a T1 helyére... Ellenben a T68-2 -es trafó az egy rezgőkör lesz, ahol nem mindegy a jósági tényező sem már, így oda kérdéses...
Sajnos a paraméterei nem ismertek számomra a jelenleg nálam fellelhető ferriteknek. Csak a méreteik esetleg. Azt tudom összehasonlítani a megadott típusokkal. Szerintem mangán ötvözetek.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
A rajzon szerepelő magok adatai elérhetőek a neten, ami neked van, azt meg magad is lemérheted, ha van egy induktivitásmérőd?! Pár menetet rátekersz, leméred az induktivitását, abból kiszámolod az Al értékét.
Ha még nincs induktivitásmérőd, azt javaslom, hogy elsők között építs egyet a sokféle mikrovezérlős L/C mérőből.
Akkor itt van egy segédlet a számoláshoz...
Lehet, hogy az a L1 T68-2 -es trafó nem is nagyon fontos.
A q1 collektroja megy a + is meg a - ra is 940 ohmon. ennek mi ertelme? R7 -R8.
Trafóként lehet hogy nem fontos..., de hogy az oszcillátor része, az biztos!
Nélküle nemigen fog működni, hacsak nem detektoros rádióként
A trafo secundere a frekimero fele csatolja ki a jelet. Esetleg az elvalaszto meghajto fele mert ez egy szinkrodin vevőjű távíró adóvevő lenne.
A hangszoronal levo led pedig mint AVC funkciona,l mert a kevero bemenetet tologatja el DC szinttel , igy allandositani igyekszik a hangerot.Reszben vizualis terero indikator.
Valóban oszcillátor részre. Sajnos nem tudom már , hol találtam a kapcsolási rajzot. így a tekercsek induktivitásáról és huzal átmérőről sem tudok semmit.
Valóban az frekvenciamérő csatlakoztatható hozzá. Adóvevő?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Eddig még csak próbálgattam. Az egyszerű vevőmmel az antenna bemenetre csatlakoztatott potméterrel "játszottam". CW és néhány rádió amatőr beszélgetést "elkaptam" már a kis vevőmmel az LW-t használva. jump: Azért gondoltam, a korábban említett ellenállás hálózatos megoldást.