Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   639 / 959
(#) kowi válasza sámli hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Kérlek írj szabványt vagy időt... Mi felénk új a sztori
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hogy szabvány tartalmazza-e, nem tudom. Szolgáltatói követelmény. Elvben ellenkező esetben nem veszik át. Azért megpróbálok utána nézni, hogy valamelyik rendelet, szabályzat tartalmazza-e.
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2018 1 /
 
http://merohely.hu/dokumentumok/fogyasztasmero_szekreny_kialakitasa...ei.pdf

Idézet:
„A nappali, és a vezérelt áramkörök külön légtérben vannak elhelyezve.”
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
A mérőhely , fogyasztásmérő szekrény kialakítására, ami általában lakáson kívül van és a fogyasztói kismegszakító szekrényre, ami lakáson belül van, más az előírás.
Ha a kérdés a kismegszakító szekrényre irányul, akkor lehet egy tokozat,akkor igen, lehet de mindenképp külön sorban kell ezeket elhelyezni, elválasztva és a ráírni, hogy " Kettős betáplálás" , hiszen ha az állandót valamiért lekapcsoljuk, attól még a vezérelt, ha éppen be van kapcsolva megcsaphatja az elosztóban villanyászt. Tehát balesetvédelmi oka van.
(#) ötfelezős válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hát ez egyébként az MSZ 447:2009 megfelelő passzusából adódik, csak túl van lihegve, mert ott annyi van, hogy elkülönítetten:
Ha a fogyasztásmérő berendezés több, különböző árszabású fogyasztásmérőt tartalmaz (mert a fogyasztókészülékek elszámolási árszabása nem azonos), akkor ezen fogyasztókészülékek hálózatát egymástól elkülönítetten kell létesíteni.
Az én értelmezésem szerint erre tökéletesen elegendő lenne egy elosztótáblán mondjuk 4 üres hely, ahol egy vastag, piros csík vonul át. Persze, a jövő-menő madzagok elkülönítésével is hátul. De jó (lenne) a közben megjelent, Gyuszo által írt megoldás is.
A mifelénk új a sztori azért kissé mosolyt fakasztó, mert ugyanez benne van a regisztrált szerelői jegyzetben is, ami már 3 éves:
Ha a felhasználási helyet egynél több fogyasztásmérő látja el, akkor az egyes árszabásokhoz (pl. általános és vezérelt különmért) tartozó áramköröket a felhasználási helyen belül elkülönítetten kell szerelni, ez egynél több felhasználói mért főelosztót jelent
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) Moderátor hozzászólása bzumi hozzászólására (») Okt 12, 2018
 
A hirdetés itt is az "Apróhirdetés rovatba való!
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Ezzel a képen látható (bocs, autofókusz nincs, kicsit homályos) helyzettel szembesültem.
A kapcsoló csupasz réz felülete gondolom a legkevésbé sem jó, hogy érintkezik a tömör alu érrel.
Érvéghüvelyezzem? Sajnos fogóm nincs hozzá, legfeljebb odalapítani tudnám az érvéghüvelyt és úgy tartaná az eret (már ha beférne az érvéghüvellyel együtt együtt a kapcsolóba).
Másik opcióként keressek olyan kapcsolót, aminek nem csupasz réz befogója van, hanem más fémből készült, esetleg ónozott vagy krómozott bevonatú?
Vagy csak szimplán használjak kontaktpasztát? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2018
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Ha befér a kapcsoló möge néhány wago, akkor én wagoval és alupasztával betoldanék egy pár cm rézkábelt az alu után, majd ezt kötném be a kapcsolóbe. Az ok: a wago sokkal jobb kontaktot ad, mint a kapcsoló csavaros fogatása, későbbiekben sem.kell utánhúzni a kötést (az alu "puha"), plusz az alu és réz kapcsolat elég problémás, oldjuk meg megfelelően. Lehet csavaros kötésnél az alupaszta nem is használható.
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Biztos, hogy sima réz az? Amennyiben nem valami "gagyi" kapcsoló, akkor ötvözet, annál meg nem gond. Amennyiben valóban réz, cserélnék kapcsolót.
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Ha az réz lenne, és régóta ott van, akkor már nem így nézne ki hanem oxidos lenne. Meg ha elvolt ott esetleg 20 évet, akkor lehet hogy el lesz még húszat. A minap cseréltem egy aljzatot, na abba úgy bele volt rohadva az alu kábel hogy roncsolva sem jött ki, el kellett vágni. Pedig az nem réz fogadórész volt.
(#) erbe válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 18, 2018 / 1
 
Akármennyit nézegetem a képet, az bizony sárgaréz. Az pedig nem réz, hanem a cink rokona. Kicsit közelebb van az aluhoz.
Egyébként sok régebbi kapcsolóban a szürke (horganyzott) vagy sárga szín ellenére a kötésben résztvevő elemek sokszor vasból vannak, mert az bírja a csavarozást. A réz puha, a sárgaréz se túl masszív, a bronz, bár előfordul néha, túl drága.
(#) mraulajos válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2018 / 1
 
Hali!
Bocsi hogy beleszólok, de én úgy tudom, hogy az aluvezték, csak a vörösrézzel haragos, a sárgarézzel nem.? Rengeteg sorkapocs készűl sárgazézből, és használjul aluvezetékre.
(#) erbe válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Mintha én is azt írtam volna.
Idézet:
„sárgaréz. Az pedig nem réz, hanem a cink rokona. Kicsit közelebb van az aluhoz.”
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Meg nem is adnak sokat érte a vasasnál.
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Köszi a válaszokat!
Ha van rá mód, alkalmazni fogom Kovidivi tanácsát, szimpatikusnak tűnik számomra.

Adódott közben egy további probléma. Az óránál a főmegszakító 25A-re biztosít, és alu páros jön fel onnan, úgy látom 2,5mm2-esek lehetnek. Nem értem ezt hogyan csinálhatták a szolgáltató emberei. A nullvezető rezes sodrásán a zöld szigszalag egy részen mintha már feketére pörkölődött volna, úgy kell majd leszenvednem róla.

Ezek sem mostanában lesznek rézre cserélve sajnos. A lehető legszakszerűbben mit tehetek a kismegszakítók, valamint csavaros tuskó bekötéséhez, 2-es Wago-val kössem össze azonos keresztmetszetű rézzel?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ezt komolyan is írtad/gondoltad? Sárgaréz: nagyrészt Cu, néhány % Zn; úgy 40-50 %-ig, de általában 5-10-20 %. Jól bírják egymást a vörösréz vezetékkel, ezért is gyártanak villamosipari szerelvényeket belőle. Ami Al ötvözésű, az alumíniumbronz.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Idézet:
„A lehető legszakszerűbben mit tehetek”

Azt, hogy azt a két vezetéket, ami a mérőhelytől eljön ( fázis és nulla )bekötöd egy FI-relébe.
A FI-relé után rézzel szerelheted a kismegszakítókat és a Nulla sínt.
(#) erbe válasza granpa hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Idézet:
„Kicsit közelebb van az aluhoz.”
Elektrokémiailag kisebb a feszültségkülönbség közöttük a cink ötvöző miatt. Ezért nem jelentkezik olyan hamar az elektrokémiai korrózió. De nem teljesen kizárt. !
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
30mA-es áramvédőrelé lesz, ez nem kérdés. Itt most a szereléstechnikai rész volt a kérdés. Nem szeretnék anyagtípus miatt történő kötésmeglazulást.
Egyébként igazad van, természetesen az áramvédő relébe fog kerülni mindkettő, de alumíniumot nem szeretnék közvetlenül belekötni akkor sem.
Tehát Wago-val toldhatom a két mérőtől jövő fővezetéket is, hogy rézzel folytatódjanak?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Nem, ne toldjad. Minek ? Kössed be. Ne legyen felesleges kötés, toldás.
A mérőből kijövő vezetékre vigyázz, mert ha megsérül, akkor a plombához már nem nyúlhatsz hozzá.
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ahhoz persze, hogy nem nyúlhatok.
Alumínium! Tudtommal rugós kötéssel célszerű leszorítani, mert puha fém, könnyen kilazul, eddig még nem szereltem ilyen vezetékeket.
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ha megoldható lenne, kicseréltetném első körben ezt a szakaszt rézre. Aztán a többit is. Az alu, főleg az öreg alu rideg, sok hajtogatásra törik. Ha elvékonyodik valahol, kontakthibát is okozhat, tűzveszélyes. Ma pedig már nem csak a rádió megy a hálózatról!
(#) adapter hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem a rutin és az évek által deresített hajú szakértőkhöz, (de előbb kontextusba helyezem kérdésem): Rokonlátogatás alkalmával kérdésként merült fel mit lehetne tenni egy konnektorral ami nem működik, illetve kettővel mert a másik sem működik a másik falon.
Belenézve látom, hogy a vezetékek olyan rövidek, hogy éppencsak kibukik a konnektor a fal síkjából, szinte szerelhetetlen. Fehér alu MMfal vezeték ránézésre 2,5-nek látszik bár nem mértem és most mindegy is. Úgy 2cm hosszan csupaszolva van, amiből kb 1 cm hosszan pár menet rá van tekerve ugyanolyan vezetékből, (ami a másik konnektorig megy!) majd a maradék van a csavar alá kötve. Konnektort mindenképp cserélni kellene, (ez számomra ismeretlen márka, inkább olyan OBI-snak tűnik) de nem merem megmozdítani, félek, hogy eltörik az alu vezeték vége, minekutána képtelenség lesz az új konnektort bekötni, és a helyére tenni... Már attól féltem, hogy ha sokáig nézem attól letörik....
Mit szoktatok ilyenkor tenni? (A vezeték behúzás nem jöhet szóba, az egész lakást tavasszal pofozták helyre, festés és miegymás -kivéve az elektromos hálózatot persze....)
(#) Wind-Storm válasza adapter hozzászólására (») Okt 23, 2018 / 1
 
Népszerűsíteném Kodivi pár sorral feljebbi hozzászólását:
Idézet:
„Ha befér a kapcsoló möge néhány wago, akkor én wagoval és alupasztával betoldanék egy pár cm rézkábelt az alu után, majd ezt kötném be a kapcsolóbe. Az ok: a wago sokkal jobb kontaktot ad, mint a kapcsoló csavaros fogatása, későbbiekben sem.kell utánhúzni a kötést (az alu "puha"), plusz az alu és réz kapcsolat elég problémás, oldjuk meg megfelelően. Lehet csavaros kötésnél az alupaszta nem is használható.


Ha ennyire félsz a letöréstől, én nem MCU-val toldanám, hanem MKH-val, hogy szerelésnél minél kevésbé hajoljon az alu. A konnektorba menő végét pedig érvéghüvellyel látnám el.
(#) gyuszo válasza adapter hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Idézet:
„Mit szoktatok ilyenkor tenni?”

Felértékeltetik a lakást a hitel felvételhez, mivel festve jobban néz ki, majd a felvett hitelből szétverik a lakást a villanyszereléshez, majd újra kifestenek.
(#) adapter válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Nem tudom, hogy lesz-e elég hely, de hátha belefér 2 db 221-es (mivel természetesen védőföld sincs benneje)...
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Az alu vezeték cseréjét te sem úszod meg, hiszed se FI-reléd, se védőföldelésed nincs.
Az a vékony alu vezeték a mérőhely és a biztosítótábla között meddig marad meg ?
A toldás semmit nem old meg, csak nagyobb bajt idéz elő.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) adapter válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Az első ötletem hasonló volt, de mikor megemlítettem meg akartak verni egy tálcával...
(#) gyuszo válasza adapter hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Persze, a festék mindent eltakar, utána elkezd a kötődoboz barnulni utána feketedni, jelezve valami gond lehet alatta.
(#) gyuszo válasza adapter hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
A WAGO és alupaszta még nem megoldás a védőföldelés hiányára.
Következő: »»   639 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem