Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   119 / 181
(#) vtzgergo hozzászólása Júl 11, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy Yamaha KX-250 deckem amiben az mmi-6s2lk típusú motor a lejátszást követő 20-30 másodperc múlva erős visító hangot ad ki. Megoldhatom ezt házilag,például kenőanyag használatával és ha igen akkor milyen kenőanyagot használjak és hogyan?
(#) papacica válasza vtzgergo hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
igen,kiveszed a motort,és megnézed hogy kotyog ,erre arra ,előre hátra szokót,ha nem kotyog jobbra balra akkor egy csepp olaj csodákra képes,ha kotyog akkor persely csere,és jó.Ha olajazod csak egy csépintés.de ha persej akkor nézd vissza a fórumon ,hogy cserélhető.Én cseréltem és leírtam hogy
(#) CIROKL válasza doktor hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Szerintem akkor jól gondoltam , igy mértem meg.
(#) doktor válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 12, 2018 /
 
Igen, a motornál érdemes beakasztani, és úgy mérni, felhelyezni.
(#) megott válasza vtzgergo hozzászólására (») Júl 14, 2018 / 1
 
Ha korrekt munkát akarsz, akkor szétborítod az egész motort és a kommutátort is átcsiszolod és oxidmentesíted. Több Yamahán vagyok már túl (jelenleg is van KX-250, 492, 670) és hidd el meghálálják a törődést!
(#) universekid hozzászólása Júl 19, 2018 /
 
Egy Panasonic SA-AK17 kazettás mechanikáját szedtem szét kitisztítani és összerakás után össze-vissza kattog csak. Motor nyitja az ajtót és vezérli a mechanikát is, oda-vissza játszós, 2 kazettás. Csak többszöri gombnyomásra nyitja az ajtót, a lejátszáskor kattog ahogy a fejet viszi, de nem indul el, van hogy közben kicsit teker a szalagon. Látszik, hogy a fej mozog fel-le és a tekercs behúz, ami a mozgatást váltja ki. Szerintem rosszul raktam össze a programkereket, de már 100x megpróbáltam mindenféle módban és nem jó. Hogyan kell ezt rendesen összerakni?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2018
(#) doktor válasza universekid hozzászólására (») Júl 19, 2018 / 1
 
Szíjakat cseréltél rajta?
Újrakented?
Innen letöltheted a szerviz könyvét.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 19, 2018 /
 
Egy nagyon régi német Mustang 7002 kazettás rádióval küzdök. Az idegörlő jelenség kionkrétan az hogy lejátszás közben teljesen elmegy a hang! Olyan mintha a fej körül lenne valami kontakt mert lejátszás megnyomásakor egy pillanatra van hang de olyan kontakthibásan tűnik el! Szerintetek?
(#) gernerakos válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Mondjuk mérd át a fejhez menő kábelt? Még a panelon ha van felvétel/leájtszás átkapcsoló, akkor azt is.
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Muting kapcsolóját keresd meg, ez is okozhat ilyen hibát.
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Mute nincs, konkrétan "mute = nullára tekert hangerőszabályozó"!
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Nem, mechanikán lévő érintkezők, amelyet a lejátszás kapcsolója mechanikusan mozgat.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2018
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Azok jók, különben semmi se kapcsolna...
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Ha van ilyen kapcsoló, az csak ezt a feladatot látja el, motort nem ez indítja!
Leírásod szerint, ha jobban lenyomod a lejátszást, akkor megszólal.
Tippem szerint, az érintkezőit keményebben összezárja, ezért lesz jó.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2018
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Közben kínomban újrakábeleztem a mono lejátszófejet, de még mindig ugyanúgy meg el a hang!
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Feleslegesen ne dolgozz, kábelezés előtt ki is mérhetted volna.
Így műhibákat fogsz még okozni, a meglévő mellé.
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Van ennek beépített mikrofonja, gondoltam hogy megpróbálom hogy hátha a felvétel még megy. Na, nemhogy felvétel, de egyenesen törlés sincs! Ez már csak polcra jó dísznek...
(#) universekid válasza doktor hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
A szíjak szorosak. A szervizkönyv nekem is megvan, ellenőriztem a szíjak pontos felhelyezését. A kenés is megvolt, UB40 Lithium -al fújtam be. Ez egy kenőzsír.
(#) Tomi94 hozzászólása Júl 29, 2018 /
 
Sziasztok!

Belevágtam egy olyan projektbe, hogy egy régi, elég korrekt mechanikájú hordozható magnóba beépíteni szándékozom egy Sony TC-FX211 elektronikai tartalmát, kisebb méretben. (Ez a gép mechanikusan nagyon gyenge, a hangja viszont nem lenne rossz, ha nem nyávogna hallgathatatlanul.) SMD passzív alkatrészekkel gondoltam a szűkös hely miatt, továbbá a Dolby-nak nem érezném hiányát, így azt is kihagynám az elektronikából. Jól gondolom, hogy kikapcsolt állapotban egy Dolby IC egyszerű lineáris erősítő, és helyettesíthetem egy műveleti erősítővel?
(#) Figaro51 hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Szép Napot! AKAI GX-W45 kétkazettás magnómban mindkét lejátszó csak 1 irányban játszik le. Szakszervizre kérek javaslatokat=cím, telefoszám. Köszönöm: Karesz
(#) pundika1 válasza Figaro51 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Tétényi úton van egy garázs AKAI szervíz egyébként mindent vállalnak. Ott javították az én 45 ösömet is. Netten keresed rá találsz. Már nem tudom hi-fi szerviz vagy vagy hasonlót írtam be de a Tétényi út az biztos. Megtaláltam az elérhetőséget: Tétényi út 67/a tel: 2065636 mobil: 30 9420656
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 17, 2018 /
 
Sziasztok!

Javítanék egy Akai CS-F12 decket, mechanikusan már tökéletes, viszont a felvétel nem az igazi: gyári állapotban még minimumra letekert előmágnesezéssel is magas hangokat alig rögzít, és torzít is.

Először persze fejhibára gondoltam, de szemre az eredeti sem kopott, és vadiúj példánnyal is pont ugyanolyan (mértem számítógéppel, jó ha fél dB eltérés van a kettő között, mindkét csatornán). Mivel nem teljesen egyformán volt rossz, hanem a jobb csatorna még tompább, megfordítottam a fej bekötését. Ugyanazon az oldalon maradt a hiba, így szerintem behatároltam az elektronikára a gondot.

Próbáltam mérni az előmágnesezést multiméterrel, de ez legfeljebb csak visszajelzésre jó, amúgy 440 Hz-ig hiteles az adatlapja szerint. Sajnos más műszerem ilyen tartományra nincsen. Így a gyengébb csatornán 80, míg a jobban működőn 67 V Ac-t mértem, ez egybevág a kettő közti különbséggel (ugyebár, a nagyobb bias nyomja le jobban a magasakat). Potméterrel állítható, az nem sérült. (Sárgával jelöltem a fej csatlakozási pontját.)

Akkor belenéztem a rajzba, megtaláltam a normál álláshoz tartozó ellenállást (R103), ami beállítja az oszcillátor munkapontot. Elkezdtem növelni, kb. 55 kOhm-nál lehetett jól beállítani a magas-átvitelt mindkét csatornán. Viszont, így meg jól hallhatóan torzít, és nem túlvezérlés, hanem előmágnesezési hiba jelleggel: magas hangoknál bereccsen, súg. Elbizonytalanodva, hogy ez-e a módosítás helyes útja, átkapcsoltam krómra (persze kazettát is cseréltem) - ott semmihez nem nyúltam, de szintúgy: magashang nincs, torzítás már így is van. A hozzá tartozó finomító potival a magasakon lehet növelni, de persze tiszta attól még nem lesz.

Úgyhogy az utolsó gyanúm, amit továbbra sincs mivel ellenőriznem, hogy maga az oszcillátor torz jelet ad ki magából. A 19V-os tápfeszültség 18.4, szerintem még beleférne. A trafó kimenetén van egy ilyen kondi (1.8nF, 630V), valami ehhez nagyon hasonlót más fórumon említettek, hogy még prémium gépekből is halomra lehet kidobálni mára. Lehet esetleg köze a hibához? És ha igen, mennyire kritikus az értéke, vagy honnan szerezhető be? Ilyen értékben és feszültségtűrésben nem nagyon láttam sehol...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
A fejeket lemágnesezted?
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Nem, "csak" cseréltem vadonat újra. De az előző kb. 50 magnójavításnál sem volt gond enélkül.
(#) lesliewednesday válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 19, 2018 / 1
 
Szkóp nélkül elég nehéz a dolgod a torzítás és a frekvencia tekintetében. Szemrevételezd a T1 trafót, esetleg nem repedt-e meg a vas vagy nem eset-e szét, stb. Az R103, mint a többi környékén lévő ellenállás az oszcillátor tápfeszültségét állítja, (ha jól néztem), így ha elállítod, biztosan nem a helyes értékekkel dogozik sem a törlés, sem az előmágnesezés. Nézd meg a törlőfejet is, mert az is szerves része ennek az áramkörnek.
(#) Tomi94 válasza lesliewednesday hozzászólására (») Okt 20, 2018 /
 
Nos, repedést, sérülést én nem látok rajta. De igazából bármi elképzelhető, mert valószínűleg leejthették a készüléket korábban, a szintszabályzó potméter ugyanis mástól nehezen törik el (már cseréltem). Az említett elemeken mindenesetre nem látok sérülést, bár azt nem tudom, a törlőfej vajon gyári-e, vagy esetleg cserélték valamire.

Multiméterrel mérve a frekvencia 105 kHz, a rajzon meg 100 szerepel, szerintem ez tűrésen belül esik.

Persze, hogy a tápfeszültséget módosítom, de azt króm, metál állás beállításához amúgy is kell a megfelelő potméterekkel. Nem gondolom, hogy ettől feltétlenül teljesen rosszul fog működni, és már előtte se szólt jól.. ezért kezdtem bele az egészbe.

Átjátszottam egy mintát. Óvatosan, csak -1 dB-ig lett kivezérelve, törlés az van rendesen. És ami még feltűnt, hogy a torzításon túl a jobb csatornára valami búgó zajt is rávesz (végén hallatszik, hogy meddig ment a felvétel). Táphibának elég fura lenne, mert akkor szerintem mindkét oldalon ugyanúgy csinálná.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2018
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
A lesliewednesday forumtárs által javasoltakon, kívül az adott áramkörben az összes alkatrész cseréje lehetne a megoldás.

Szerintem, ha nem saját készülék, most kell megállni a javítással, műszerezettség hiányában.
(#) Tomi94 válasza doktor hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Ez munkadíjként már eleve nem megtérülő projekt, szívességből anyagköltségen vállaltam el más munkáért cserébe. Persze arra számítottam, hogy mechanikai rutinfeladatok lesznek csak vele..
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ezek, túlnyomó többsége 30-40 éve, javításmentes, esetleg a szíjakat cserélték benne.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
Sziasztok.
Van egy Technics RS-B305-deckem, a problémám az hogy zenehallgatás közben a baloldali hangfalból csak tompán lehet hallani a zenét. Nem tudom mi okozhatja, mert ha megtisztítom a fejet, akkor 1-2-kazetta erejéig rendesen szól, majd utána megint tompán lehet hallani a baloldali hangfalból. Szerintetek ki kellene cserélni a lejátszófejet?
Következő: »»   119 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem