Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   492 / 577
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 21, 2018 / 7
 
Folyt: Végre össze tudtam rakni az alkatrészeket, kicsit változtatni kellett még az elhelyezésen, de ez már nem befolyásolt semmit. Be is kötöttem elsőre meg is szólalt, még a visszacsatolást sem kellett forgatni. Érdemes volt gondosan előkészíteni mindent. Kicsit gyenge a hangereje, meg most még csak kitrafóval tudtam próbálni, mert az eredeti lengőnyelves hangszórót még rendbe kell szedni. Remélem azzal nagyobb lesz a hangereje. De hát sokat nem várhatok, a több mint 80 éves csövektől. A többi a képeken.
(#) Horvath65 hozzászólása Okt 21, 2018 /
 
Üdv! Ide lettem irányítva. Van egy orion 518 (azt hiszem, nincs a közelemben a rádió) 1958-forgalomba hozott telepes rádió. A segítségeteket abban szeretném igénybe venni, hogy meg kellene oldani a hálózati táplálását. Annyit tudok, hogy DC 1,5V fűtés; és DC 80V a rádió. Milyen egyszerű, de brumm mentes megoldást tudnátok ajánlani? Vagy egy trafó beszerzési lehetőséget.
(#) Zeusz1212 válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 21, 2018 / 1
 
Szia, lehet tudni az áramfelvételeket is?
Szerintem bármilyen soros stabilizátor kapcsolás alkalmas erre (zener+áteresztő tranzisztor, esetleg trimmerrel beállíthatóan), a 80V-hoz pedig valamilyen sokszorozó kapcsolás, szintén stabilizálva.
(#) Jani123 hozzászólása Okt 21, 2018 /
 
Orion 520 rádióhoz keresek hangszóróselymet. Van valakinek ötlete, hogy honnan lehet beszerezni?
(#) gkari válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Netán inkább O519B? A fűtésre max. 300mA-t, az anódfeszejre (inkább 90V) max. 60mA-t számíthatsz. Az igazi szerintem trafó-egyenir.-stabilizátor(zener+tranzisztor), a dobozába szerintem ezek is lazán beleférnek.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2018
(#) (Felhasználó 116638) válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Fűtésnek lehet egyszerű stabilizált szabályozható tápegység, (Trafó/Graetz/puffer/LM317T)
Anódnak szintén, 80-100V-os szekunder feszültségű trafó, graetz, puffer, soros ellenállás,
80-90V zener.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 21, 2018 / 1
 
Janó bácsi! Ez csuda szép lett. És azok a régi csövek még most is szépen működnek. Amit rendbe tettem dédszüleim Standard Super 33 asát két három hetente bekapcsolom, és eltűnődök azon hogy micsoda nagy dolog volt akkoriban egy ilyen rádió.
Volt vele dolgom bőven, de megérte. Amikor megmutattam a nagymamámnak, meg sem tudott szólalni a meglepetéstől. Azt hitte hogy már régen nincs meg. De ha meg is van, hogy üzemképes azt már nem hitte volna. A dologban az volt a furcsa hogy nagyimnak már keményen tombolt akkor a demencia a fejében. De arra tisztán emlékezett hogy még kislány volt amikor megvették ezt a csodát. Hiszen ez akkoriban Pécelen még egy igazi csoda volt.
Nagyim volt akkor 9 éves.
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Janókám! Már most csodás! Üdvözöllek!
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 23, 2018 / 7
 
Folyt. Ma a lengőnyelves hangszóró javítása volt soron. A membránt kellett cserélni. A régi valamilyen korabeli celluloid anyagból volt, de már felhólyagosodott a csövek melegétől. Egyik szeletét valaki már egyszer kicserélte, talán röntgenfilmre. És az élek nem ragasztva, hanem cérnával varva voltak. Még a nyáron kaptam külföldön Olasz fotókartont, most ebből lett csinálva, és persze ragasztva lett. Ez az anyag hasonlít legjobban a mai hangszóró membránok anyagára.
(#) szepi003 hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
Sziasztok.A hétvégén nekiláttam az orion 411 es felélesztéséhez,de korábban a vezeték cseréknél valamit valószínű elkötöttem.Most a rajz alapján keresem a hibát.Közben az jutott eszembe,hogy az 40-50 es években a rádiógyárban milyen leírás alapján csinálták ezeket a pókháló szerű vezetékezéseket.Biztos nem a rajzot követték .üdv szepi003
(#) nzozz hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
Sziasztok!
Nagyon régi (elméletileg 1925 -ös) festett felületet milyen festékkel lehetne helyreállítani? Arról a klasszikusnak mondható fekete festésről van szó, ami nem is tükörfényes, de nem is matt és régen előszerettel használták. Továbbá ugyanez érdekelne az előbb említett felületre festett arany vagy fehér színű feliratokkal kapcsolatban. Egy 1925 -ös Remington 12 típusú írógépről lenne szó, aminek a restaurálása egy nagyon jó projektnek tűnik, bár valószínűleg nem fogom bevállalni, az előbb említett festett-feliratos felületek miatt...

Köszönöm
(#) Janó bácsi válasza nzozz hozzászólására (») Okt 24, 2018 2 /
 
A gugli a barátod. Beütöd, hogy fémtárgyak festése, és felújítása, több mint három és félezer megoldást kapsz fél másodperc alatt. Ez egy öreg rádiókról szóló oldal, ahol nem kell fém dolgokat felújítani, kivéve pár újra festett kis alkatrészt.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 / 13
 
Üdv mindenkinek. Kész lettem az amatőr rádióval, össze van rakva, szól is szépen, délben 2 adót is fogtam rajta meglepően jó minőségben. Sokkal hangosabban szól, mint mikor még kitrafó, meg dinamikus hangszóró volt rajta. Két hét ment rá, szinte mást nem is csináltam. A többi a képeken.

És itt egy kis videó is róla.

https://www.youtube.com/watch?v=nKWjH59qjBE&feature=youtu.be
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Nagyon szép lett.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Nagyon szép lett
De a video sajna nem érhető el.
(#) bbb válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 1 / 4
 
Idézet:
„Ez egy öreg rádiókról szóló oldal”


Még véletlenül sem akarlak megbántani, mert tényleg tetszik amit csinálsz, s hogy közkinccsé teszed a felújított rádióid. Én is szívesen nézem a képeid és olvasom a leírásaid. De! A topiknak nem az a címe, hogy "öreg rádiók topikja", hanem muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása. Szerény véleményem szerint ha valaki nem rádiót, hanem egyéb készüléket (ami illeszkedik azért az elektronika világába is) mutat be, vagy ahhoz kér tanácsot, akkor azt nem kellene elhajtani.

S hogy kis segítő dolog is legyen a belevauban...
Az arany betűket sablon alapján felvitt ragasztórétegbe nyomott aranylappal lehet nagyon szépen magcsinálni, vagy aranyszínű festékkel is lehet próbálkozni, de a kettő közt ég és föld a különbség. Az aranyfüst felvitelére videó.
A fekete alaphoz a "kalapácslakk" remek választás lehet, de én a zománcfestékeket is figyelmedbe ajánlom. S persze a flakonban kapható autófestékek se rosszak ám! Alapvetően egy darab vason ki lehet próbálni, hogy melyik milyen felületet ad, s azt kell választani, ami a legjobban elnyeri a tetszésed. Az áraikat tekintve a felsorolásom a drágábbtól indult, de kis kiszerelésben ki lehet bírni. Én személy szerint zománccal festeném az alapot, majd aranyfóliáznám, végül lakkoznám - persze mivel pont ilyet még nem csináltam, ezért egy fémlemezen kipróbálnám előtte, hogy milyen eredményre számítsak (nem fényes fekete zománc és fényes lakk lenne az első tippem, ami hasonló eredményt adna).
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Sajnos közben értesített a You Tube, hogy a videót letiltotta mert rádió műsor hallható rajta, ami szerzői jogokat sért. Ilyen eddig nem volt. Sajnálom.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Semmi baj. Már a látványa is lenyűgöző.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
De hát ezer meg ezer videó van amerikai rádió próbával,ahol ezer meg ezer amerikai műsor halható,azon kivül van elég más nemztiségű is ,még orosz is,eggyik sincs letiltva,ott vannak évek óta.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Ezt beszéld meg a You Tube-al. Eddig az én videóimban is ment rádió műsor, és senkinek semmi baja nem volt vele. De ha nagyon kell holnap csinálok egy másik videót, ahol nem hallható zenés műsor, talán azt engedi. Most lépett életbe az EU jogi védelmekkel foglalkozó új törvénye, lehet hogy annak a szigorú betartása az oka.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Mellesleg itt a levél

Kedves János Wéber!

YouTube-videód szerzői jogok megsértése miatti beadvány miatt le lett tiltva. Ez azt jelenti, hogy a videó a továbbiakban nem játszható le a YouTube-on.

Videó címe: MOV06356
Szerzői joggal védett tartalom: Oktobarske kise
Követelő: [Merlin] IDJDigital
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Sajnos, ez így van. A rádióban elhangzó média állományokat csak magad hallgathatod, de ha már pl. nyilvános helyen (vendéglátó helyen) szól a rádió, előfizetés (jogdíj) szükséges ma is.
Sokan nem tudják, hogy az előfizetői díj csak a magánháztartások számára szűnt meg, nálunk is.
(#) mohr1964 hozzászólása Okt 25, 2018 /
 
Videoton Hypermax D 503 hangfalam kereszt váltójában szeretném kicserélni az elkókat, de sajnos az értékek már nem olvashatók. Ha valaki tud, esetleg egy rajzot vagy bármilyen infót erről a hangfalról azt nagyon megköszönöm
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Nálunk meg még arra sem...
(#) karcsiba hozzászólása Okt 25, 2018 / 1
 
Kedves kartársak!A Bakancsoson vásároltam egy valamit,meg tudná valaki mondani,mi a csuda lehet
ez?Két kivezetése van őneki,dugvilla és aljzat,az elején látható egy forgatógomb,ami a sorozatkapcsolót forgatja,aztán egy nyomógomb,ami sokérintkezős kapcsolót működtet és egy billenőkapcsoló,ismeretlen funkcióval. A benne lévő cső EF 85.Hálózatra kötve az aljzaton 230V mérhető és a kezelőszerveket
mozgatva nem történik semmi!Mi lehet ez??(képeken)
(#) em válasza karcsiba hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Tipikusan így nézett ki a fotó repro állványokhoz használt levilágítás időzítő. A tárcsán beállítottad az időt, megnyomtad a gombot, a relé meghúzott, majd a beállított idő után elengedett. A kinézete és alkatrészezettsége alapján erre tippelek.
Amikor bedugod, kattan a relé benne? Ha igen, akkor talán el is enged majd egy idő után.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) em válasza mohr1964 hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Szia! Van egy pont a témáról szóló fórum is, ott próbáld meg: videoton fórum
(#) Moderátor hozzászólása Janó bácsi hozzászólására (») Okt 26, 2018
 
Idézet:
„Ez egy öreg rádiókról szóló oldal”

Nem, ez NEM "Ez egy öreg rádiókról szóló oldal", és nem is egy blog.
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Ez is nagyon szép lett, mint a többi! Gratula!
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Tisztelt moderátor. Ígérem ez volt az utolsó eset, hogy bármihez is hozzá szóljak, vagy írjak ezen az oldalon. Viszlát.
Következő: »»   492 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem