Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   720 / 778
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ok! Köszi! Körbenézek. Abban viszont segíts légy szíves, hogy miként tudok méréshez alkalmas áramváltót csinálni? Vagy linkelj légyszíves egy oldalt ahol ez megtalálható. Itt az oldalon csak komoly áram mérésre használt váltóról találtam leírást.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Kerítesz egy PC tápból bontott meghajtótrafót, az benne a legkisebb, az vezérli a teljesítménytranyókat. Lebontod róla a tekercseket, és tekersz rá egy 20 menetes tekercset, az lesz a szekundere, a primer pedig egy darab szigetelt drót amit átdugsz a magon. Tehát bedugod a mag egyik felén, és ugyanoda visszahúzod, majd sorba kötöd a főtrafó primerjével.
Az áramváltó áramot (is) transzformál, tehát ha mondjuk a primer körben 1A áram folyik olyan 150W körüli terhelés esetén, akkor a 20 menetes tekercs ezt a huszadára (1menet / 20 menet), azaz 50mA-re transzformálja le. Az 50mA áram pedig a 100 ohmos lezáró ellenálláson (U=IxR) 5V-os feszültséget fog eredményezni, amit látni fogsz a szkópon.
Az áram és feszültségviszonyokra, az áttételre, valamint a mag telítődésére is ügyelni kell, de jelen méretezéssel ezek mindegyike megfelelő határokon belül marad, úgy 2-3A-es primer áramig.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
A lezáró ellenállást a diódák után kötve jobb, mert kiesik a nyitófeszültségük.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ok köszi!
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Igen, meg elfüstölnek ha nagyobb áram folyik rajtuk... Így csak a mérőfej áramát kell elviselniük, a lezárás áram csak az ellenálláson folyik. A nyitófeszültségük meg lényegtelen, mert egy mérés vagy szabályozás esetén is lehet vele számolni, vagy éppen elhanyagolni.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Az ellenállás nem füstöl ha nagyobb áram folyik?
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ezek szerint kellene nekem még egy DSO , hogy lássam a fázis eltolódást az áramváltó és a kapcsoló FET GATE között?
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ha megszalad a primer áram és átlépi a dióda megengedett áramát akkor az azonnal tönkre fog menni. Az ellenállás meg nem megy azonnal tönkre, meg annál nincs ez a dolog kőbe vésve.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Egy értelmes kétcsatornás szkóp kell, lehet ezeréves analóg is, de az a játék DSO erre nem (másra se) jó. Nincs ott semmilyen fáziseltolódás. Azt kell látnod, hogy rezonál-e a kör vagy sem, azaz szinuszos-e a primer áram vagy sem.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ezek szerint még egy DSO-n ne is gondolkozzak?
(#) Kovidivi válasza frissadam hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Nézd meg youtube-on mit tud. Engem már húzott ki a bajból, megmutatta mi a hiba. Ha 100KHz alatt mérsz, és van eszed, tehát tudsz következtetni mit látsz, használható a DSO138. Nekem volt komoly szkópom, de eladtam, mert a félévente egyszeri méréshez be sem kapcsoltam. A DSO-t akksisra megcsináltam, karnyújtásnyira van tőlem, mindenhova elér a kábele, már csak kíváncsiságból is rámérek bizonyos pontokra, a normál szkóp egyszerűen felesleges és nagy volt nekem (plusz felesleges 200€-nyi érték porosodott a polcon). Az árából vettem sok más hasznos dolgot. Mérlegelni kell, mire fogod használni. Megveszed a DSO-t, megtapasztalod mit tud, ha kevés, eladod. Valószínűleg nem vesztes sok pénzt. Aztán vehetsz más szkópot, ha kell. De az én 2 csatornás szkópomon nem 15€-t buktam... Plusz mi van, ha tönkremegy? Meg kellett tőle szabadulnom, amíg volt értéke...
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) latyakosa válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Nem akarok vitatkozni, de ezek az olcsó DSO-k 1Mhz sávszél alatt alkalmatlanok a kapcsolóüzemű tápokban való hibakeresésre
(#) ferci válasza frissadam hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Ez a DSO138 használat ebben az esetben olyan, mintha egy sok tranzisztort és 33...100 kohm nagyságrendű ellenállásokat tartalmazó áramkörben 1 kohm/V belső ellenállású műszerrel akarnál feszültségeket mérni.
(#) Kovidivi válasza latyakosa hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Ugyanazt mondjuk, ha elolvasod a hsz-om. Én 100Khz alá ajánlom a DSO-t. Egy Arduinos 3-20KHz-es PWM-et nézegetni miért kellene 70Megás szkóp? Mindent a helyén kell kezelni, ismétlem magam.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
De ha LED-ekkel van tele a nyák, akkor jó ez az 1k/1V müszer mégis.
Én csak akkor írok le valamit mint: "semmire nem jó", ha az a dolog ténylegesen haszontalan, bekapcsolod, és füstöl. A DSO138 ettől messze van.
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2018 / 1
 
Ja.. vagy ha tápfeszt kell mérni, nem? Azért egy dologról beszéljünk ám...
Egyébként ha valaki nagyon kíváncsi a részletekre, AKKOR nem jó ide a DSO138. Nézd meg pár fotón , miféle impulzusszélességet ( PW ) és kitöltést ( Duty ) mutat a bal felső sarokban, aztán ha ezt komolyan veszi az illető, akkor még több felesleges kérdést tesz fel.
Ennyi és nem több..
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Megyőztél. Mondjuk én tápfeszt multival szoktam mérni.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Ha ilyen dolgokkal is szeretnél foglalkozni akkor a DSO138-at felejtsd el. Még egyet semmiképpen se vegyél, hanem inkább azt is add el, és vegyél egy rendes szkópot, még ha csak csöves akkor is. Abból a játék szkópból vettem egyszer én is, mondom sok apróságra jó lesz, nem kell mindig az asztalit bekapcsolnom. Aztán 2-3 hét után el is adtam, mert a legalapvetőbb dolgokra is inkább bekapcsoltam az asztalit, mivel a 138-at konkrétan semmire nem tudtam használni.
Mutatok egy teljesen szabályos, gyors felfutású 42kHz-es négyszögjelet amit azzal mértem. Vicc. A megjelenített jelformának köze sincs a valósághoz!
És csak az alapjelről beszéltünk! Kapcsolóüzemben ott van még a jel fel és lefutásának sebessége meg a tranziensek alakhű megjelenítésének képessége, amihez minimum egy 10-20MHz analóg sávszélességű szkópra van szükség. Tegnap este körbenéztem, sajnos ebben a pillanatban sem itt az apróban, sem a jófogáson nincs olyan amit érdemes lenne megvenni, azaz megérné azt az árat amit kérnek érte.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
(#) frissadam hozzászólása Okt 25, 2018 /
 
Köszönöm az infókat!
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Valószínűleg eltaláltam a frekit. 550W secunder terhelésnél percekig járt a táp és nem lett "kéznél" melegebb. 2A kismegszakítóval simán ment, tehát a primeroldali áramfelvétellel sem lehetett baj. 550w-nál 51v, üresben 65v tápfesz.

sch12.jpg
    
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
A primer puffered elég kevés, de én nem is osztott pufferrel csináltam volna meg, hanem egy 400V-os elkóval, és a trafót pedig a negatívra kötöttem volna, ahogy az IC adatlapján is van. Azt kellene megmérni, hogy pontosan mennyi a primer és a szekunder feszültség, üresjáratban és terheléssel.
(#) jucsaba válasza frissadam hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Tehát itt is felteszem a kérdést :
a rajzon a primer tekercs 0.8henrit írsz , 0,2 légréssel , 28 menettel , ez lehet igaz ?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
(#) ferci válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Az biztos mH lesz, meg a szórt is - elírás.
(#) frissadam válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Szia! Köszi! Elírtam mH lesz , viszont a műszerem így sem biztos , hogy jól mér.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018

sch12.jpg
    
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2018 /
 
Bocs ha már leírtátok. Milyen leválasztó trafót érdemes szkóp mérésekhez készíteni?
(#) elektroncso válasza frissadam hozzászólására (») Okt 29, 2018 /
 
Inkább venni. Ha nincs tapasztalatod ilyenben akkor semmiképp ne csinálj. Ha el is készíted legalább egy középkategóriás szigetelési ellenállásmérővel rá kell mérni.
(#) frissadam válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Köszönöm. Ki csinálna nekem ilyet vagy hol tudnék venni? Vagy az egésszel a szkópos topicban kellene foglalkoznom? Sajnos nem tudom mitől jó egy leválasztó trafó...
(#) ferci válasza frissadam hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
A leválasztó trafó ebben az esetben pl. arra jó ( SZÜKSÉGES ), hogy a szkóp gnd ne találkozzon egy esetleg fázisfeszültségen lévő kapcsüzemű táp résszel.
(#) frissadam válasza ferci hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Van erről leírás valahol bővebben? A leválasztó 1:1 áttételű? Hogyan is működik?
Következő: »»   720 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem