Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   721 / 778
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Okt 30, 2018 / 1
 
Olyan hogy jó leválasztótrafó nem létezik. A jó leválasztótrafó az olyan lenne, hogy a maximális terhelésre is igénybe tudnád venni ami a munkák során adódik, tehát tudna mondjuk 3,5kW-ot, de ezt úgy, hogy lenne rajta egy állítási lehetőség, amivel be tudnád állítani hogy tetszőleges áramértéknél visszahajló karakterisztikája legyen, tehát ha úgy tetszik akkor mondjuk 100 vagy éppen 600W-nál korlátozná a teljesítményt.
Ha elég az alapvető működési paraméterek ellenőrzése kis teljesítményszinteken, akkor veszel egy 100-200VA teljesítményű 230/230V-os trafót, vagy veszel 2db teljesen egyforma trafót, aminek a szekundereit összekötöd, az egyiket a hálózatra kötöd, a másik 230V-os ágán pedig ott lesz a leválasztott 230V.
Persze azt sem kell elfelejteni, hogy ez csak érintésvédelmi szempontból leválasztás, a valóságban nem, ugyanis bármilyen trafó is legyen, annak van a primer és szekunder tekercse között kapacitása, amin ha csekély mértékben is de a hálózati áram is átfolyik, a zavaráram meg főleg.
Én nem szoktam leválasztótrafót használni (bár most éppen tervezek egyet készíteni), hanem van egy 320V DC-re készített labortápom, ami előtt van egy 100VA körüli trafó, ezzel bármit fel tudok éleszteni. Ha meg nagy áramon kell a primer körben mérni akkor vagy áramváltót használok, vagy nem nyúlok a hálózati feszültség alatt álló szkóphoz.
Leválasztó trafót szoktak úgy is készíteni, hogy vagy osztott a csévetestje, vagy kettős, tehát cséve a csévében megoldású. A belső csévén van a primer, erre rá van húzva a külső cséve, azon pedig a szekunder. Tettem fel képet régebben ilyenről talán a trafós topikba már nem emlékszem. Közben a gugli is talált egyet.
(#) ferci válasza frissadam hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Képzelj el egy hálózati trafót 1:1 es áttétellel, megfelelő huzallal megtekercselve a teljesítményigényhez méretezve és külön csévén a primer és a szekunder, ill. külön szekcióban.
(#) frissadam válasza ferci hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Köszi! Van 4 pontom és négy tekercs végződés. Hogy kötöm ezeket össze?
1. A kapcsitáp GND pontja
2. Mérendő pont amitől alap esetben elhalálozik a szkóp
3. A szkóp GND-je
4. A szkóp mérőcsúcsa

1. Leválasztó primer kezdőpontja
2. Leválasztó primer végpontja
3. Leválasztó szekunder kezdőpontja
4. Leválasztó szekunder végpontja
(#) ferci válasza frissadam hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Nem kell ebből ekkora ügyet csinálni... a leválasztó primerjét kapcsolón és megfelelő biztosítékon át a hálózatra kötöd, a szekunderre pedig a szkópot dugod rá.
Ekkor nem lehet zárlat a szkóp gnd és a hálózat között.
Utána már a szkóppal már csatlakozhatsz az smps-hez, természetesen nem bekapcsolt smps állapotban, hanem előre rácsiptetve a szkóp gnd-t a neked megfelelő viszonyítási alaphoz.
Ahogy Ge Lee is írta, nem célszerű üzem közben belenyúlkálnod a csipesszel. Ez már biztonsági kérdés.
Természetesen ez a verzió akkor menjen, ha nem valami 50-100 wattos smps-t mérsz, mert sacc 700 wattost már nem lenne célszerű trafón át táplálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) Vacok hozzászólása Nov 1, 2018 /
 
Sziasztok!
A kapcsolóüzemű tápegységben a primer és a szekunder közötti zavarszűrő "Y" kondenzátort hova kell kötni? Én egy kapcsolásban a primer test és a szekunder test közzé kötöttem és végül is működik, de találtam olyan kapcsolást is, amiben a primer +300V és a szekunder test közzé van kötve. Melyik a helyes?
(#) Ge Lee válasza Vacok hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Teljesen mindegy, hiszen a konnektorba sem mindig ugyanúgy van bedugva egy villásdugó. Elvileg át nem vezethet akkor sem ha tönkremegy.
(#) Vacok válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Rendben, köszi!
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Mennyit számítanak ezek a kondenzátorok a gyakorlatba? Sok kapcsolásban látom sokban nem.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Nov 1, 2018 / 1
 
Flyback tápba elengedhetetlen, rezonánsba szerintem nem kell, csak ha valami érzékelhető zajproblémát okoz a táplálandó eszközben, mondjuk erősítőben.
(#) Kinka István válasza ferci hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Szia!
Szerintem célszerűbb és biztonságosabb a mérendő tápot működtetni a leválasztó trafóról és nem az oszcilloszkópot!
A te ajánlásod szerint ("a leválasztó primerjét kapcsolón és megfelelő biztosítékon át a hálózatra kötöd, a szekunderre pedig a szkópot dugod rá") a szkóp házára rákerülhet a fázis, ha a primer oldalra köti a GND-t!
(#) ferci válasza Kinka István hozzászólására (») Nov 2, 2018 / 1
 
Ha végigolvastad volna, amit beírtam ( utolsó mondat ), akkor már nem egészen így van.
230-on sokszor mérünk direktben multiméterrel is és nem muszáj csupasz kézzel fogdosni a csipeszt.
Azért is írtam, amit, mert kicsi a vaószínűsége, hogy mindenkinek van 500 W- 1 kW körüli leválasztó trafója és egy 50-100 W nagyságrendű szkóp fogyasztást könnyebb megoldani egy átlagos leválasztóval.
Természetesen magamból indultam ki, amikor a 700 wattot emlegettem - biztos nem vennék, tekernék csak ezért 1 kW-os trafót, amikor egyszerűbb a szkópot leválasztani és mint írtam, a gnd csipesszel nem menet közben ugrálok ide oda.
Ha valaki csak 50-100 watt nagyságrendben kísérletezik, akkor világos, hogy az smps-t köti a leválasztóra. Semmi nem mindegy..
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Meg az se mindegy milyen a szkóp, mert védőföldes szkóppal nem nagyon kell mérni a primer körben, mert zárlatot csinál vele az ember. Ezért szerettem azokat a szkópokat (pl. Kenwood CS1021, Philips PM3215 stb.) amiken gyárilag csak egy villásdugó van, nincs védőföld hanem csak egy trafó primer, mert annak a testcsipeszét nyugodtan rálehetett kötni méréskor akár a nullára akár a fázisra.
(#) bbatka válasza ferci hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Én is a szkópot választom le. Érdekes is lenne a számítógépet aminek az USB csatijára rádugott áramkört méregetem vagy épp a szkóp logikai analizátorát használom.
Persze ez egészen más jellegű mérés. Félhidas rezonáns tápegységben is mértem már így. Nyilván veszélyesebb.
(#) komisa hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Sziasztok mesterek.

Meghalt a telefon tápom XZY-517 szerepel a panelon , szétszedtem,és azt tapasztaltam ,hogy a 230 v bejövőnél egy

ellenállás kiégett,szinét nem nagyon tudtam azonosítani ,talán kék ,szürke ,ezüst .

Szerintetek mennyi Ohmos lehet?


A segítséget előre is köszönöm ,és bocs a láma kérdésért de csak lelkes amatőr vagyok .

A model:ETA:U90 EWE
(#) Gafly válasza komisa hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Szerintem ő csak a biztosíték szerepét játszotta el.
Méregessél, gondolom találsz ott még mást is...
(#) komisa hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget!
Már azon túl vagyok Nem találtam zárlatra utaló alkatrészt.

Tudom hogy a piacon 4-5 százért már kapható, vettem is

Ezt csak a sikerélményért szerettem volna megcsinálni
Akkor egy 10 ohm-ost berakhatok próbaként ?
Szép napot mindenkinek !
(#) Skori válasza frissadam hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Kapcsolóüzemű tápba szerintem szükségesek mind az Y és az X kondenzátorok is. Kimaradt Y kondi miatt nekem már akadt problémám rezonáns táppal is.

Leválasztó trafó témában pedig: egy 800VA-es toroidot használok leválasztónak, és 99%-ban nem a szkópot, hanem a vizsgálandó készüléket választom le - szerintem így biztonságosabb.
Régebben vettem szigetelési ellenállás mérőt (kínai 2500V-os tipus) ezzel leellenőriztem a leválasztó trafómat és sok egyéb, itthon használatban levő (vagy éppen házilag készített) 230V-os készüléket. Nyugodtabb vagyok ha tudom, hogy 2500V feszültség mellett is jó a szigetelés (akár 20Gohm feletti).

A modernebb szkópok akkuról is tudnak működni (sajnos az enyém nem ilyen). Ilyen oszcilloszkóppal bátrabban lehet méregetni, ha pedig még a mérendő készülék is le van választva, akkor egész biztonságos a mérés.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
(#) Longa György hozzászólása Nov 4, 2018 /
 
Sziasztok! Arra gondoltam, tekerek porvasmagos trafót: primer 5 volt, szekunder 2x40volt.Rákötöm számítógép tápjának trafójára.Az 5 voltos váltó feszültségre.Ha hülyeség, beszéljetek le! Ha megoldható segítsetek, legyetek szívesek.
(#) latyakosa válasza Longa György hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Szia, Szerintem kezdjük ott mit szeretnél megvalósítani
(#) Longa György válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Könnyű tápegységet erősítőhöz.Eddig amit csináltam nem volt jó, nem sikerült megbízhatóra.
(#) latyakosa válasza Longa György hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Ha közvetlenül a 230-ból szeretnél az erősítőknek energia ellátást adni akkor a rezonáns tápos cikkeket (pl Lorylaci ) ajánlom, vagy ha 12V-ról akkor a "Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez" topikot.

A PC tápot is át lehet alakítani, de ehhez általában a PC táptrafót is szükséges áttekercselni, illetve a táp kapcsolásába is alaposan bele kell nyúlni.
A PC táp kimenetei alapban DC-k, azt közvetlenül nem fogod tudni transzformálni.
(#) Longa György válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Egyenirányítás elött a trafóra csatlakozni.
(#) Ge Lee válasza Longa György hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Porvasmagost azt semmiképpen ne tekerjél, de ferritet sem nagyon érdemes, mert ott van a működő PC tápban (ha már arra szeretnél bármit kötni). A táp visszacsatolását kell kikötni, meg ki kell szedni mindent a szekunder oldalról, és kapásból lehet 4 féle feszültséget is levenni róla, anélkül hogy a trafóhoz hozzá kellene nyúlni. Ezek nagyjából az egyenirányítás utána, annak módja szerint: +/-12V, +/-27V vagy ezek duplája.
(#) latyakosa válasza Longa György hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Elméletben lehetséges, de a gyakorlatban nem biztos, hogy jól lehet majd használni. Nagy teljesítményre ne számíts, mivel a kettős átalakítás miatt a veszteségek magasabbak lesznek az általánosnál, illetve a szabályozásba is bele kell várhatón nyúlni. Ferrit fog kelleni, a porvasmag nem jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) Longa György válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Oké.Másik pc-táp trafóval kipróbálom.
(#) frissadam válasza Skori hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Köszi! X és Y kondik hol helyezkednek el egy tápban a nagy könyv szerint?
(#) vteo válasza frissadam hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Szia,
Skory oldalán ezt olvasd el, itt írja le:
skory_rez4
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) frissadam válasza vteo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Ok köszi!
(#) Skori válasza frissadam hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Az X kondik mindíg fázis-nulla vezetők között, azaz zavar szempontjából összeköti a fázis-nulla vezetőket, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a differenciál módusú zavart zárja rövidre. Az Y kondik a védővezető és a fázis/nulla vezetők közé, vannak kapcsolva, de ha a szekunder oldal nincs összekötve a védővezetővel (vagy ha nincs védővezető) akkor a szekunder oldali DC kimenet tetszés szerinti pontjához kötik. Egy tápegységben több darab X és Y kondenzátor is lehet, és általában tekercset is tartalmaz a zavarszűrő.
(#) frissadam hozzászólása Nov 8, 2018 /
 
Sziasztok.

Mondjatok légy szíves kapcsoló FET-eket amiket érdemes lehet SMPS tápban használni. Érdemes lehet e külső S-D diódát használni ha igen milyen típust?
Következő: »»   721 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem