Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   75 / 125
(#) spgabor válasza moele hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Szia, a potit láttam még a nyákon szereléskor, de nem nyúltam hozzá. A pontos referencia a problémám egyedül. Megpróbálok szerezni egy olyan hőmérőt, ami biztos, hogy pontos.
Köszönöm a segítséget!
(#) Inhouse válasza spgabor hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Az nem lesz könnyű...szerintem az otthoni felhasználásra szánt hőmérők a legritkább esetben mutatnak valós értéket és akár 10-et is egymás mellé rakhatsz úgy, hogy nem lesz kettőn sem ugyanaz az érték. Én lehet, hogy inkább a termosztátnak hinnék...
(#) spgabor válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Köszönöm!
Hőérzet alapján én hiszek neki. De sajnos ezzel kapcsolatban nincs egyetértés otthon. Addig mindenesetre nem piszkálom, amíg nem találok olyan referenciát, ami tényleg hiteles.
(#) vision61 válasza spgabor hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Ha neked ennyire pontos a hőérzeted, akkor nem lesz egyszerű feladat.
Idézet:
„Megpróbálok szerezni egy olyan hőmérőt, ami biztos, hogy pontos.”

Önmagában a hőmérő lehet pontos, de a végső eredményt a hőelemmel együtt adja.
Mi a mérésadatgyűjtős hőmérőinket évente kalibráltatjuk, nincs is velük semmi probléma. Viszont a használt különféle (8-10 db K típusú) tapintók között nincs kettő, amivel pontosan ugyanazt az értéket mutatná. Pl. 0°C-nál 0,5, 100°C-nál 1-1,5°C eltérés van a különböző eredeti gyári Cole Parmer tapintók között is, az utólag vásárolt méretre gyártottaknál még több.
Szerintem egy szobatermosztát pontossága, arra amire gyártották, megfelelő. Nem kizárt, hogy az elem merülése miatt is változik a pontossága, illetve 1-2 év múlva megint más értéket fog mutatni, mint most.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Nov 6, 2018 /
 
Helló kedves kollégák!

Visszaolvastam a fórumban a régi típusú (MMG) termosztát lecserélése újabb típusúra. (pl.: Q3) Nos, én is ez előtt állok. Azt tudom, hogy a régi termosztáthoz 3 vezeték megy, az újhoz viszont csak kettőre van szükség. Ezt a két vezetéket kell bekötni a relé kontaktokra. Töltök fel 3 képet, ami az egyes részek bekötését ábrázolják. Az 1. képen a kazánnál lévő MIF011 vezérlőpanelbe megy, a 2. képen a lakásban lévő régi termosztát bekötése látható, a 3. képen pedig a régi termosztát kapcsolási rajza. a 4. képen pedig a MIF011 bekötési vázlata látható. Ha jól értelmezem, akkor a kék barna vezetéket kell bekötnöm az új (Q3-as) termosztát relé kapcsaira. A zöld/sárga vezetéket nem használom. Jól gondolom?

Köszönöm.
(#) moele válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Üdv !
Nagyon precízen van szemléltetve a bekötés.
Pontosan úgy igaz ahogy le van írva.
Tehát a zöld-sárga nem kerül bekötésre (le kell szigetelni).
Természetesen feszültségmentesíteni kell a kazánt az új termosztát bekötésekor.
(#) proli007 válasza spgabor hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1
 
Hello! Ez a digitális fertőzöttség.. Nem kell túlspilázi a dolgot. Gondolom, nem a termosztáton fogtok ülni. A lakás bármely pontján méred, más-más lesz a hőmérséklet. És nem az a fontos, mit mutat a digit, hanem hogy fázol vagy sem. Ha fázol fel fogod emelni a hőfokot, mert az a lényeg, nem pedig hogy mit mutat a digit.
Esetleg javasolnám, hogy ezt a hozzászólásomat olvasd el, főleg a szürke részt.
(#) spgabor válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Sziasztok!
Igen, a hőérzet a fontos, mint írtátok. A termosztát azért alap, mert nagyszülők szabályozzák és a probléma is abból adódik, hogy míg régen a 20 fok volt a normális, most a 25 is kevés időnként. Viszont ezt maguknak sem ismerik be, a termosztát meg kicsit csal felfelé. A kető okozza a problémát. Tekerőssel meg nem szembesültek számokban kifejezett értékkel, csak a tekerő skálájának a viszonyításával.
Idővel megszokják és nem lesz gond.
(#) Gafly válasza spgabor hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
Ebben ne legyél biztos
Apósomnak súlyos fokú tekeritisze alakult idősebb korára.
Kezdődött azzal, hogy este letekerte a termosztátot, reggel meg fel.
Aztán jött az a fázis, hogy ki is kapcsolta a kazánt éjszakára.
Aztán megjelentek a noteszek a villany és gázóra közelében, ahova írta az állásokat naponta.
Mondanám hogy vicces volt, ahogyan mackónadrágban és fürdőköpenyben járta a házat reggelente csökkenteni a rezsit, de nem volt az...
A végén a rendőrök vitték vissza a Népfürdő utcából, mert ott ült a panelház lépcsőházában fürdőköpenyben és mackónadrágban egy kanállal a kezében.
Hogy szakmai is legyen a dologban, a termosztát a konyha ajtó és a terasz ajtó közötti 10 cm-es részen volt, amelyeknek nyitva kellett lenni a "jó szellőzés" miatt...
Arra tanítsd meg őket, hogy azért van a termosztát, hogy tartsa a hőmérsékletet, nem azért, hogy tekergessék
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2018
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Ha pedig elengedhetetlenül tekergetni kell, akkor inkább valami meeting rooms fidget
(#) Teaway válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Az első képen a panel az saját? Úgy nézem, hogy cserélni kéne néhány alkatrészt.
(#) Gafly válasza Teaway hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Az égésekre gondolsz?

Mellesleg Zoli_bácsi számára van ajándékban egy zsír új MMG termosztátom, ha még nem vette volna meg a digitálisat...
(#) spgabor válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szia!

Ezen a tekeritiszen nagyot röhögtem, de ahogy tovább olvastam, már annyira nem vicces.
Viszont ez a betegsség nálunk is kialakult már évekkel/évtizedekel ezelőtt. Azért is van a hőmérsékletből a nagy fennakadás, mert most szembesíti őket a valósággal. Eddig meg azt hitték, hogy miattam sok a gázszámla.
Mondanom sem kell, hogy a házban a szobák hőmérséklete egy nap alatt átlag másfél fokkal csökkent...
(#) proli007 válasza spgabor hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
Hello! Ezekkel az emberi tényezőkkel mindig meg kell "küzdeni". Legnagyobb gond a "tulajdonos hozzáértő" teljes tudatlansága a témában. Csak két szösszenet..
A szomszédbácsi (aki azért csak 9 évvel idősebb nálam) begyújtott a fás kazánba eltüzelni a fadarabokat. A gázkazánt meg elfelejtette kizárni. A víz felforrt, a gáz meg nem tudta mi az ábra. Aztán a termosztát állítgatásába kezdett. Szólt hogy rossz a termosztát, mert ha bekapcsol, nem kapcsol ki, csak ha kézzel eltekeri. Hozzá kell tenni, hogy nem egészen jó a dolog, mert mert az MMG termosztátnak 230V kellene, a kazánnál meg csak 24V van. Így ugyan szabályoz, de a hiszterézis csökkentő belső fűtés soha nem mehetett. A termosztát mellé egy digit hőmérőt applikált valamikor. Azon leste, hogyan megy a fűtés.
Nos, mondtam neki, hogy ha szerinte rossz a termosztát , van nekem maradékban egy ugyan olyan, felteszem azt. De készüljön rá, hogy nem ugyan oda kell állítani, mint az Övét. (Mert azon már segédvonalak voltak behúzogatva.)
Kezdődött a "teszt". Én itthon kipróbáltam az asztali lámpával a termosztátját, hogyan szabályoz, de nem volt semmi baja. Közben Ő tekergette a másikat. De mondtam, hogy nem kell "nekiesni", hanem szép apránként félnapokat figyelni a hőfokot, majd módosítani. Hozzá teszem, hogy a termosztát természetesen csak egy helységet figyel, a többiben meg a szelep állításával volt hozzáállítva a megfelelő hőfok. (Mint megannyi helyen..)
Aztán megnyugodott a szomszédom, mert a másik is szabályzott, persze nem ugyan oda kellet állítani. Kérdeztem, hogy visszategyem-e a régit, de több bizodalma volt az "újban". Ám legyen..
Hozzátenném, hogy szerintem a gondot az okozta, hogy amikor felforrt a víz (mert eleve is már meleg volt) akkor gyorsan kinyitotta az összes radiátort, ami a megszokotthoz képest teljesen felborította a rendszert. Így aztán kialakult egy csiki-csuki állapot, ami teljesen megzavarta a dolgokat..

A másik esetben a baráton anno villannyal fűtött. Három fázis és termosztát.. De a termosztát tulajdonképpen sosem működött, mert ha fűteni kellett, bekapcsolt egy fázist. Ha hidegebb lett, bekapcsolt még egyet, ha pedig nagyon hideg volt bekapcsolta az utolsót is. Volt/van egy vegyes tüzelésű kazán, de az sosem volt használatban. Nos, nőt az ár, csökkent a kontingens, nem volt elég a villany a tömb alatt. Jött a gáz. Számolgattunk, hogy az sokkal kedvezőbb lesz. Be is lett építve a gázkazán egyszerű ÖV25-ös (ma is az van, lassan 25 éve).
Ősszel befűtöttünk, az asszony el kezdett sipítozni. Hogy mennyi gáz fogyott el, milyen meleg van stb. Mert ugye a villany mellett a radiátor csak langyos volt 30..40 fokos. A gáz meg felnyomta 60 fokra és a lerakódott pornak szaga volt. Hiába mondtam neki, hogy majd kikapcsol és várni fog, míg beáll a hőfok, mert ugye most már működött a szabályzó. Meg hogy most fűtünk először, a ház át van hűlve, meg kell várni míg átmelegszik, kiszárad. Aztán majd csökken a fogyasztás. Mindenáron a gázszerelőt akarta visszahívni, hogy csökkentse a kazán fogyasztását. Akkor még nem voltak műszerek sem, és hiba mondtam, hogy a kazán gyárilag be van állítva, nem szabad hozzányúlni, mert ha leszabályozza csökkenhet a hatásfok, és esetleg rosszabbul fog járni. Tekergette mint az "őrült" a szelepeket , hiába mondtam neki, hogy lassan kell állítani, sz nem módszer hogy ki-be nyitogatja. Bizony egy év is eltelt, mire megszokta és nem károgott állandóan. Hozzá kell hogy tegyem, a cica gépésztechnikus végzettségű, de szerintem nagy eredmény ha a csavart a csavarhúzótól meg tudja különböztetni. Viszont kellőképpen erőszakos. Ma már megszokta a dolgot, nem nézegeti a gázórát, mint ahogy anno a villanyórát sem nézegette.

Nos mind két esetben a kulcs, a kellő türelem (mind két részről) és az önmegtartóztatás a cselekvő kényszeres emberek részéről. Mert ugye, "mindenki a rádió javítást a KF tekercsek eltekergetésével kezdte el megtanulni".
Elnézést a hosszú anekdotáért, ami látszólag nem ide tartozik, pedig nagyon is a témába vág, mert a hőfokszabályzó, nem csak a villanyból áll!
(#) spgabor válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szia!

Elolvastam az írásod, helyenként az én helyzetemmel is von párhuzamot.
Viszont azt hiszem megoldódott a dolog. Felhívtak otthonról, hogy hazafelé vigyek egy tekerős termosztátot, mert a digitálisat nem tudják kezelni. Vagy nem kapcsol be a kazán, vagy folyamatosan megy. Sajnos a gombokat folyamatosan nyomják, így mindig szélsőértékig fut. Illetve az is probléma volt, hogy a tekerőshöz képest a precízebb szabályozás miatt gyakrabban, de sokkal kevesebb ideig ment a kazán. Ebből pedig a többszörös fogyasztásra asszociáltak.
A régi tekerős termosztátot tegnap kitakarítottam, kipróbáltam, hibátlan. De azt nem tehettem vissza, mert már szintén nem volt benne bizadalom.
Ezért hazafelé vettem egy új tekerőset, felraktam. Ugyanúgy 24-25 fok környékén kapcsol, mint az előző kettő. Viszont most mindenki megnyugodott, mert könnyű szabályozni és a korábban írt fel le tekergetés folytatódhat tovább. A hőmérséklet meg ismét nem megdöbbentő, mert nincs kiírva pontosan.
Szóval van egy tekerős és egy alap digitális termosztátom tartalékba.
(#) proli007 válasza spgabor hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
A pokolba vezető út is jóindulattal van kikövezve!
(#) ethgkk hozzászólása Nov 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Junkers/Bosch TR21-es termosztátom (24V DC analóg, folyamatos szabályzású, 3 vezetékes bekötésű) haldoklik, nem vagy nem reális áron kapható belőle új. Ugyanez igaz a TR100 és TR200 jelű még okosabb verziókra is.

Kérdésem, hogy mivel lehetne helyettesíteni, ami hasonló szabályzást tud? Kétállású szabályzással első körben nem butítanám le a kazánt... A kazánom típusa: Junkers ZWE 24-4 MFK.

Minden jót!
Gábor
(#) skippper hozzászólása Nov 11, 2018 /
 
Sziasztok!

A csatolt módon van bekötve most a termosztát nálunk (Honeywell CM67). Szeretnék váltani egy Computher Q7RF-re. A barna ág egy 230v-os fázis itt. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kössem át úgy a kábeleket, hogy ne kelljen külső 230v az új termosztátnak, hanem elegendő legyen az, ami már ott figyel a kábelben.

Opció 1:
L -barna
N -kék
1 -átkötő kábel az L-ről
2 - zöld-sárga

Opció 2:
L - fekete (az is fázis, nem? valamil ilyesmi rémlik, bár nem mértem ki)
N - kék
1 - barna
2 - zöld-sárga

ez így jó lehet?
(#) proli007 válasza skippper hozzászólására (») Nov 11, 2018 / 1
 
Hello! Amennyiben van a kékben tényleg nulla, akkor az 1-es változat a jó (biztosabb) megoldás. (De miért lenne bekötve bármi is, ha nincs használatban? És azt honnan tudná bárki is, hogy nálad épp mi van és mi nincs bekötve. Valamint honnan tudod, hogy ott fázis van, ha meg sem mérted? :crazy
(#) moele válasza skippper hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Szia !
Azt kellene kideríteni, hogy a három rajz közül, melyik igaz a nálad lévő bekötésre.
(#) Teaway válasza skippper hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Nem ismerjük a kazánod, nem tudjuk, hogy tud-e belőle direkt 230V (L és N) kijönni.
(#) 1Frici hozzászólása Nov 12, 2018 /
 
Üdv.
Hátha kapok itt 1-2 jó tanácsot . Adott egy [/b]TermoMax AMICA PAB4/Ei kazán és egy [b]COMPUTERM 091 szobatermosztát. Ezt szeretném összekötni a képen is látható SIEMENS vezérlővel. Mit hová kellene kötnöm hogy szob. term. vezérelje a kazánt?
1 : oda hiába kötöttem a szob.term. nem vezérel semmit.
2: a kazán hőérzékelője

013aa.JPG
    
(#) eyess válasza 1Frici hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Jelenleg milyen termosztát , vagy érzékelőről dolgozik a kazán ?
(#) VIM válasza 1Frici hozzászólására (») Nov 12, 2018 / 1
 
Szia! Az "1" pontra kell kötni de nem sima záró kontaktussal rendelkező termosztátot hanem a hozzá való QAA50 buszkommunikációs típust. Csak remélheted, hogy azzal a rövidzárral nem tetted tönkre a vezérlő ezen részét.
(#) 1Frici válasza VIM hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Az 1 pontra való bekötés alatt mit értesz ?
(#) 1Frici válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Ez a tip. van , a régi is erről ment.Beépítve a kazánba meg SIEMENS RVA 63.280 szabályzó van.
(#) eyess válasza 1Frici hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Értem , és miért akarod ezt a termosztátot bekötni .A kazánba lévő miért nem jó ?
(#) 1Frici válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Mert már hetek óta küzdök a beprogramozásával . Lehet én vagyok a puding ,de sajna a beprogramozás nem sikerül sehogy se. Pedig van hozzá telepítési és kezelési útmutatóm is .
Ezért gondoltam ,egyszerűbb lenne a házból vezérelnem mint a régit . Vagyis a szob.term. vezérelné és nem az a fekete doboz a kazánt.
(#) M62-501 hozzászólása Nov 12, 2018 /
 
Sziasztok. Computherm 098A termosztátomat Computherm Q7 típusra cserélném de a bekötése nem egyértelmű számomra mert nem vagyok villanyszerelő. A kazán Baxi Nuvola 240 FI egyébként. A termosztáthoz 3 vezeték érkezik, 230 V-os. Egy sárga-zöld a földelés, egy kék ami azt hiszem a nulla, és egy fekete ami a fázis ha jól tudom. A 098A-nál a fekete (N0-ba) és a kék (középsőbe) van bekötve (első kép). A Q7 esetében viszont 1, 2 és 3 számozású bekötési pontok vannak...(második és harmadik kép). Melyiket hova kell kötnöm? (Természetesen a kazán automatáját lekapcsolom majd és előtte fáziscerkával meg tudom nézni, a szaki melyik színűt használja fázisnak mert tudtommal az sem mindegy.) Köszönöm a segítségeteket.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
(#) eyess válasza 1Frici hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Mi a pontos típusa a siemens termosztátnak.Hátha tudok segíteni, és meg spórólsz magadnak egy szerelést.
Következő: »»   75 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem