Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   655 / 961
(#) Gafly válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Rákeresvén a neten a keszülékre, ez olyan villanysütős, felül gázos dolognak néz ki. Azaz felül csak a gyújtáshoz kell áram, ami jelentéktelen fogyasztás.
Másképpen fogalmazva: Nem látom idokoltnak külön áramkörre tenni, már csak azért sem, mert hogy így két helyen kell áramtalanítani egy készüléket ha matatni akarsz benne...
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Ha van mellette fiókos szerény, akkor oda tegyél csatlakozó aljzatot . Itt nem éri hő, ha áramtalanítani kell, a fiókot kihúzva könnyen hozzáférsz.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Van már sok rejtett elosztó is, kisebb energiaoszlopok, amik besüllyeszthetőek a pultba. De a tűzhely más tészta a nagyobb áramfelvétel miatt. Mint korábban írtam, adatlap alapján, indukciós főzőlap+ sütő 27A-t kért 1 fázison. az nem megy el villásdugóstól. Bosch-nak is van speciális saját csatlakozója - nemrég ilyet kötöttem. Az is rejtett, Azokat célszerű 100x100 vagy 150x150-es dobozban kötni, szabványos kötőelemmel, ez lehet rugós, vagy csavaros sorkapocs is. Van olyan gép is, amin eleve saját sorkapocs van, így ha elég hosszú , folytonos (célszerűbb a hajlékony, sodrott) kábel van behúzva és elér a kötésig , úgy köthető a legbiztosabban.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 30, 2018 / 1
 
Ez egy kombinált tűzhely gáz a főzőlapja. 2,5 kW az összes fogyasztása . Gyárilag van rászerelve egy dugó.
(#) anonym hozzászólása Nov 30, 2018 /
 
Bocsánat a pontatlan fogalmazásért, az én hibám.
Ez egy olyan kombinált készülék, melynek felső részén 4 db gázégő van, elektromosság a sütőhöz, begyújtáshoz, és a kijelzőhöz kell.
Igen, a készülék gyárilag szerelt csatlakozó dugasszal rendelkezik.
Hiába kerestem, nem találtam leírásokban az elektromos teljesítmény felvételt, adattáblát nem láttam, mert még nem szállították ki.
Mivel gyárilag ez a csatlakozási mód, nem gondolom, hogy a 4,5-7 kW kategóriába tartozna.
A konnektor szerelési magasságán azért hezitálok, mert ha a tűzhely síkja felett van, ott a felszálló pára nem tesz jót, az alsó (40 cm) szerelési magasság talán kicsit kényelmetlen.
Melyik a jobb?
Előre is köszönöm a reakciókat.
(#) Kovidivi válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Nem tudod elhúzni a vezetéket mondjuk a mosogatós pult alá? Így bármikor, könnyen áramtalanítható a tűzhely. Én a mosogatógéppel jártam el így. A konyhapult fölé biztosan nem raknám! Egyszer bedugod, 10 év múlva, amikor tönkrement a tűzhely, kihúzod. Nem kell látni, de vész esetén hozzáférhetőnek kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
A konnektorra az a legjobban bevált, amelyiket az előző hozzászólásomban leírtam.
(#) gyuszo válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
A mosogatógépet igen, hiszen oda megy a bejövő víz és a lefolyó is, de a tűzhely vezetéke nem biztos, hogy elér addig, toldani meg nem szerencsés.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) yulo5310 válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Nekem a sütő mögött 40 cm a konnektor,bármikor kihúzható!
(#) Hp41C válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Gyári dugós vezeték leszerelése, eltevése garanciális problémák orvosolására. Hőálló vezeték beszerzése a megfelelő hosszúságra és keresztmetszetre. A hossznál számításba venni a készülék takarításánál történő mozgatást is. A hőálló vezeték csatlakoztatása a sütő sorkacsához. A falra, hő elől védett helyre tűzhely csatlakozó beépítése. A hőálló és a falban levő vezeték kötése a tűzhely csatlakozóban.
(#) kameleon2 válasza anonym hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Ha egy helyre kerül a főzőlap és a sütő, akkor általában a sütő mögött szoktuk elhelyezni, mivel a sütő könnyen kihúzható - szinte fiókként. De visszatérve az áramtalanítás kérdésére - ezek az áramkörök nekem önálló kismegszakítón is vannak szelektíven.
(#) papo69 hozzászólása Dec 2, 2018 /
 
Megint előkerült ez a villásdugó levágása=garancia vesztés.
Volt már valakinek ezzel konkrét tapasztalata, hogy emiatt nem gariztattak egy eszközt?
(#) kameleon2 válasza papo69 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Még nem. De igyekeztem meghagyni a dugót általában. Már csak a hiba esetén való gyors bontás miatt is. Egy kötést nem tudsz gyorsan szétszedni gond esetén, a villásdugót csak kirántod. Még nagyobb áramú, profi berendezéseknél is szokás ez a megoldás. Például a napelemes invertereknél, ha gond van a tűzoltó csak szétrántja az SMA inverterek aljában lévő csatlakozót és azzal tud szakaszolni, izolálni.
(#) Teaway válasza papo69 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
A villásdugót nem kell levágni, hanem csak kikötni a kábelét.
(#) kameleon2 válasza Teaway hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Feltéve, ha nem sajtolt kábel van a végén, a másik meg beöntve.
(#) Hp41C válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Egyes beépíthető tűzhelyeknél a sütő villásdugós, a lap fix szerelésű. Vagyis villásdugót kihúzva csak a sütőt áramtalaníthatjuk.
(#) Teaway válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Ha beöntött, akkor az egészet vezetékestől kell lekötni a sütő betáp kapcsairól. Nagy valószínűséggel van a sütőnek ilyenje.
(#) Primary hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Egy régi háznak egy részén szeretném kicserélni az alu vezetékeket. Szeretnék külön áramkört a dugaljakhoz és külön a világításhoz. A cső keresztmetszet véges, nem igazán férne be 6 db MKH vezeték, viszont mindenképpen kell a két áramkör mivel a világítási hálózat sok helyen be van vakolva, így az maximum 6A-s megszakítót kapna.
A kérdés az, hogy megtehetem-e azt, hogy behúzok egy 2,5-es földet és nullát gerincnek, és mellé egy-egy fázis vezetéket, 6A és 13A kismegszakítókkal?
Esetleg elegendő lehet gerencnek 1,5-es is? A "főmegszakító" az óránál B16A. Egyszerűbb lenne behúzni.
A dugaljakhoz már 1,5-es vezetékek mennének, a világításhoz nagyrészt az eredeti alu (+ Wago Alu-plus paszta).

Az XBS kötőelemekről mi a vélemény? Alacsony a büdzsé, a jelenlegi szigszalagozást váltanám ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
(#) granpa válasza Primary hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Ha nincsenek nagy terhelésű berendezések (>10 A), elég a 1.5-es MCu, világításhoz 1.0-es. 13-as csőbe is belefér 6 szál (kenni kell). "Világítási vezetékek be vannak vakolva"; cső nélkül csak a falban, Al?
(#) gyuszo válasza Primary hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Milyen nagyfogyasztód lesz ?
Mosógép, mikrosütő, vízmelegítő ?
(#) gyuszo válasza Primary hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
A 6 A-es kismegszakító a 1,5 mm2-es réz vezetékhez, a 13 A-es 2,5 mm2 réz vezetékhez jó és szabályos.
A 2,5 mm2-es réz gerincvezeték és arról való leágazás 1,5 mm2-es réz vezetékkel és toldva a meglévő alu vezetékkel viszont kontár szerelés.
Ha szerelsz cserélj ki mindent rézre. A meglévő csőbe tegyél 1,5 mm2 vezetéket. Véss mellé egy másikat 16-os csövet és abba tegyed a 2,5 mm2 réz vezetéket. ( 3 db fázis, nulla, védővezető).
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Elírtad!
A 1,5 13A a 2,5 16A ral biztosítható
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Igen tudom, de nem ez volt a kérdés.
A válaszod se pontos mert nincs se mértékegység, se anyag megnevezve .
Nagyon nem mindegy, hogy réz vagy alu a vezeték.
Pont ez lenne a lényeg, hogy 1 kismegszakítóhoz azonos anyagú és keresztmetszetű huzal legyen végig és az lehetőleg réz vezető.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Nagyon lement a "magyar ezüst" ázsiója.
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Le bizony, már 30 éve sehova sem húznak be alu vezetéket lakáson belül.
A villanyszerelési boltba, aki alu vezetéket kér ilyen kis keresztmetszetbe, már nagyon furcsa szemmel néznek.
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Gondolj bele, ha benne hagyja a meglévő alu vezetéket, te arra rá mernél tetetni 13 A-es kismegszakítót ?
(#) Primary válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Bocs, telefonról írtam a metrón.
Pontosítok:
Parasztház jellegű az épület. A ház nagy részén csőben megy a vezeték, azokat ki tudom cserélni. Most sajnos nem tudom, hogy 11 mm vagy 13 mm átmérőjű csővek vannak-e.
A konnektorok 100%-ban új 1,5 mm2-es RÉZ vezetéken csatlakoznának. Ilyen körből lesz kettő, mindkettő B13A kismegszakítóval.
A házon végig fut egy cső, amiből leágaznak a helyiségek konnektorai és lámpái. Ez tűnik neccesnek. A néhány lámpánál nagyon macerás lenne cserélni a vezetéket, mivel cső nélkül van bevakolva az MMfal. A lámpákhoz menő ág B6A kismegszakítót kapna. Igazából lehetne kevesebb is, csak azok a kismegszakítók elég drágák.
Csak a legszükségesebb helyeken lesz "villany". Egyetlen nagy fogyasztó egy rezsó, ami évente talán 3-szor van használva. Ezen felül néha egy laptop, vagy porszívó.

Ez egy cserkészotthon, nonprofit az egész, a költségvetés is konvergál a nullához, de a jelenlegi állapot tarthatatlan.

Az XBS kötőelemek elfogható minőséget képviselnek?
(#) ötfelezős válasza Primary hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
A kérdés az, hogy megtehetem-e azt, hogy behúzok egy 2,5-es földet és nullát gerincnek, és mellé egy-egy fázis vezetéket, 6A és 13A kismegszakítókkal?
Vagy nem tudják az ide járók, vagy puszta jószívűséget előtérbe helyezve nem akarják a költségeidet növelni, de mivel nem a saját lakásodról és a saját családod épségéről van szó, mondjuk már ki, hogy a közös nulla nem szabályos.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
(#) Szasza9668 válasza Primary hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szia!

Mindenképp óva intelek az xbs kötőelemektől és mindentől ami xbs.
Nagyon rossz tapasztalataim vannak. Legrand schneider, eaton, hager. Ezek szóba jöhetnek. Kötőelemből wago kizárólag.

Üdv!
(#) Szasza9668 válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szia!


Régebben a 1,5 réz vezetéket 16A biztosították, kb 2-3 éve változott. Új szabvány szerint 13A. Én simán rákötném a 1,5 rézre a 16A megszakítót. Régen megtette. Most is megfogja. A keresztmetszet és az anyaga konstans, mitől bír kissebb áramot???? Költői volt. Persze mindjárt megdobálnak ezért de nem baj. De ha mindenáron spórolni akarsz akkor 1,5 réz 13A biztosítóval. 3100W szerintem bőven elég egy lakásban néhány aljzatnak. Mellesleg mintha B16A lenne a bejövőd, így nem is tehetsz fel 13A nagyobb autómatát.

Probléma megoldva.

Üdv!
Következő: »»   655 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem