Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csőtermosztát bekötése
 
Témaindító: csatur, idő: Nov 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 22
(#) Bububer hozzászólása Dec 12, 2018 /
 
Üdv.! Egykis segítség kellene! van eza cawell termosztátom de nem értem hogy kössem össze a konnektorral illetve a szivattyúval? És a földelést sem tudom hogy hova kössem?
(#) proli007 válasza Bububer hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Hello! Tekintve, hogy a csőtermosztáton úgy látom nincs kialakítva gyárilag a földelés helye, nem tudod bekötni. De várhatóan összeszerelve azt, nem tudod megérinteni a fém részét.

Csőtermo.png
    
(#) Bububer válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Helló! Köszönöm! De nekem ez még ígyis kínai bocsi! De ha jól gondolom akkor a konnektor ból a fázist kössem az 1 be a szivattyú fázisát a 2 be 3üresen marad a nullákat meg kössem össze?! Bocs az értetlenkedésért!
(#) maszek0005 válasza Bububer hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Az általad mellékelt rajz helyes.
(#) Inhouse válasza Bububer hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Ha ez nem megy, akkor kérj meg egy hozzáértőt!
(#) proli007 válasza Bububer hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Én is először ezt akartam írni, mint Inhouse. Csak gondoltam nem utasítalak el egyből. De mélységesen igaza van, inkább kérj meg valakit aki szerelt már villanyt, nehogy bajod essen..
(#) VIM válasza Bububer hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Szia! A rajzhoz nem fűznék külön magyarázatot, mert ha ez alapján nem tudod bekötni akkor szakember kell hozzá.
(#) loxia hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Sziasztok lehet buta kérdésem van de én be kötötem cső termoszatot a keringető szivatyűba es már csak fel kell raknom a kimenő cső elejere de ha be gyujtok melekszik a kazán hogy tudja érzékelni meleget termo ha nem kering a fiz benne meg ? termo mukodik majd elv mert le teszteltem egy lámpaval meg egy hajszárítóval
(#) szs válasza loxia hozzászólására (») Jan 22, 2019 / 1
 
... ejnye ...(Attól, hogy telefonról írsz, írhatnál helyesen is, és érthetően is...)

Azt értettem ki a betűhalmazból:
-azt szeretnéd tudni, hogyan tudja azt érzékelni a csőtermosztát, hogy meleg a víz, kapcsolnia kell a szivattyút?
-Ha a kimenő csőre (közvetlen a kazánnál) szereled akkor tudja ő érzékelni, hiszen ha melegszik a víz, felfelé száll (a kazán felső része), és tágul is, tehát szinte "kibuggyan" a felső, a kimenő csőbe.
A kazán felső részén a legmelegebb a víz, a felső csőbe "kitáguló" víz pont olyan hőfokú. Ezt fogja érzékelni a csőtermosztát, és ha elérte ez a kitüremkedő víz a beállított hőfokot, kapcsol a szivattyú.
(#) Palotai Sándor hozzászólása Máj 21, 2019 /
 
Sziasztok
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2019
(#) Tylla1 hozzászólása Szept 16, 2019 /
 
Sziasztok!

Az volna a kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy a szivattyú működését szabályozó csőtermosztátot a kazántest és a keringető szivattyú közé kellene rögzítenem a kilépő fűtéscsőre?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Bakman válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Jól gondolod.
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Azt szeretném még megkérdezni, hogy a termosztát működését befolyásolhatja-e jelentősen az a körülmény, ha a termosztátot csak úgy tudom elhelyezni, hogy a kazán külső borítása és a szigetelt kazántest közé helyezem el a kazán "belsejébe", ahol a fűtés során nagyobb hő keletkezik? Sajnos máshova nem tudom tenni.
(#) VIM válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Idézet:
„a termosztátot csak úgy tudom elhelyezni, hogy a kazán külső borítása és a szigetelt kazántest közé helyezem el a kazán "belsejébe", ahol a fűtés során nagyobb hő keletkezik”
Szerinted mennyire lesz így érzékeny? Ráadásul az a típus egy bimetálos megoldású ami nagyon lomha és ebből kifolyólag pontatlan is, hiába van neki megadva a tűrése. Kapillárcsöves gőztenziós kapcsolásút kellett volna beszerezni. Bővebben: Link A kazánon kívül sehol nincs annyi csőszakasz, hogy ezt fel lehetne fogatni az előremenőre?
(#) Tylla1 válasza VIM hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Tárgytalan az előző kérdésem Sikerült jól megszívatnom magam...sajnos a szivattyú előtt nincs annyi csőszakasz ahova fel lehetne szerelni a termosztátot. A szivattyú után meg nem nagyon van értelme - gondolom - mert mikor oda raktam, akkor a kazán termosztátja hamarabb leállította a kazánt, mert a szivattyú nem indult el a csőtermosztát bekötése miatt, mert azon a csőszakaszon nem melegedett a víz. Mi a fenét lehet ilyenkor tenni?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Hello! Én anno egy egyszerű módszert választottam. A termosztátnál használom a váltóérintkezőt. A középérintkező megy a szivattyúra. A nyugvó a kazán felől hozza a fázist. A záró érintkező pedig a kazántól a fix 230V-ot kapja. Ha elindul a kazán a szivattyú egyből elindul. Ha felmelegedett a cső, akkor átvált a fix-re. Ha kikapcsol a kazán a cső még meleg és a szivattyú a fix feszültséget kapja, tehát tovább jár. Ha lehűl a cső, visszakapcsol a kazánra, de mivel az ki van kapcsolva leáll..
Ennyi és teheted ahova elfér, a szivattyú után is. Sematikusan ez így néz ki..

Sziv-Th.png
    
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Húú, ez remekül hangzik! Már csak meg kellene értenem a rajzot Az a baj, hogy az általad leírtakban olyan fogalmak vannak, amelyeket nem ismerek, (sajnos ),de lehet használtam a bekötésnél Pl. váltóérintkező, középérintkező, nyugvó, záróérintkező
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Nem kell ehhez semmi, csak jó helyre kötni. A szivattyú mostani helyéről venni a fázist és a fixet meg a szobatermosztát elől. Avagy az NC és C pontokat kell sorba kötni a jelenlegi szivattyú fázisával, és megkeresni a fázispontot a szobatermosztát előtt.
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Nagyra értékelem a segítségedet, de ha a kazán bekötési panelének képe alapján mondanád mit, hova, talán jobban megérteném
A képen a narancssárga vezetékkel kötöttem be a csőtermosztátot. A barna vezeték a fázis, mely megy a cewa 1-es pontjára, és a kék vezeték a cewa 3-as bekötési pontjától jön vissza és sorkapoccsal van kötve a szivattyú barna (eredetileg fázis) vezetékéhez. A középen lévő 1.5-ös kábel a szobatermosztát bekötése. Barna a fázis, kék a nulla. A vastag szürke vezeték a szivattyú kábele. Barna fázis, kék az 5-ös bekötési ponton a nulla. A bal szélső vastag fehér kábel a hálózat. A fekete a fázis a barna a nulla.
Kézikönyv kapcsolási rajz
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Sajnos nem ismerem a kazánodat, meg a Cewa bekötését sem találom. De elvileg a Cewa 3-as pontját (ami most barna) kellene a kazán 3-asára kötni. A Cewa 2-es pontját pedig a P pontra, (ahova most még a barna megy) természetesen a zöld-sárga most még be nem között vezetékkel.
A kék marad a szivattyúnál, ahogy van.
Ez akkor igaz, ha a Cewa 1-es a C 3-as NO sé a 2-es az NC pontja. Vagy is hőfok alatt az 1-2, felette az 1-3 pontja zár.
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
BOCSÁNAT!!!!! Cewal TUSC ,illetve Vaillant VKS 17E
Sajnos ezen a csőtermosztáton nincs föld bekötési pont
A CEWAL 3-as pontjáról a kék vezeték tér vissza, hozzákötve a szivattyú eredeti barna (fázis) vezetékére
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 / 2
 
Ezt megtaláltam én is, csak nem tudom melyik szám melyik érintkezőt takar. Tehát meg kellene mérni, hogy a termosztátot lecsavarva minimumra, melyik pontok zárnak. Majd maximumra tekerve ismét megmérni hogy melyik pontok zárnak. Amelyik szám mind két mérésben szerepel, az lesz a C pont és az megy a szivattyúra. Amelyik letekerve zár és a C-hez tartozik (a C párja lesz), az lesz az NO és megy a 3-as pontra. A maradék pont megy a P pontra.
Nem a földelést kell bekötni, hanem a sárga vezeték mind három vezetékére szükség van, így a zöld-sárgára is. Hiszen a termosztát mind három pontja használatban van.
A rajzon nyilván az NO és a C van bekötve, de nem tudható hogy a C az 1-es vagy a 3-as. Logikusan a 3-asnak kellene a C-nek lenni.
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Alapvetően én ott látom a "problémát" - és javíts ki, ha tévedek -, hogy a szobatermosztátos vezérlésnél, hogy egyszerre induljon a szikráztatás-gázszelep és szivattyú, a kazán panelén a 4-es bekötési pontot kell használni. Ha a szobatermosztát megszakítja a kapcsolatot a 3-as bekötési ponttal - ahol a fázis van -, mert elérte a beállított hőmérsékletet a helyiség, akkor leáll a láng és a szivattyú is, de így a szivattyúnak "külön" nem lehet további feszültséget adni a késleltetett leállításhoz, mert ha kap, akkor a láng sem áll le. Helyes így a logika vagy helytelen?
(#) Tylla1 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Így jobban látszik
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Én azt olvasom ki, hogy I.-es módban a szivattyú akkor jár, ha a szobatermosztát kapcsolja.
A termosztát a 3-4 pontok közé megy. Mivel a fehér vezetéket I. módhoz a 4-es pontra kell csatlakoztatni, ebből feltételeztem, hogy a 3-ason fix feszültség van.
Ha igaz, a fehér vezetéknek a "P" pontra kell hogy menjen. (Hogy közvetlenül, vagy valamilyen "biztonsági reteszen" keresztül, azt nem tudom.) De eredetileg is a szivattyú megtáplálása a "P" pontról van. Az 5-ös pont pedig feltételezhetően nulla.
A termosztátot be lehetne úgy is kötni meglátásom szerint, hogy a termosztát 1-es a kazán 4-es pontjára, a termosztát 2-es lábát a kazán 3-as pontjára, a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni.
De nem tudom a kazán 3-as és a "P" pont között van-e még valami akármi bekötve. Mert lehet túlfűtéskor mindenképpen elindítaná a szivattyút a kazán, akkor is ha a szobatermosztát épp ki van kapcsolva.
Az igazság, hogy a helyszínen ezt néhány Ohm méréssel ki lehet deríteni, csak így ilyen doksiból, jelölésekből, elég nehéz látatlanban mondani valamit ami igaz is lehet..
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2019
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
[b]"Én azt olvasom ki, hogy I.-es módban a szivattyú akkor jár, ha a szobatermosztát kapcsolja.
A termosztát a 3-4 pontok közé megy. Mivel a fehér vezetéket I. módhoz a 4-es pontra kell csatlakoztatni, ebből feltételeztem, hogy a 3-ason fix feszültség van."
[/b] - szó szerint így van!
"Ha igaz, a fehér vezetéknek a "P" pontra kell hogy menjen. (Hogy közvetlenül, vagy valamilyen "biztonsági reteszen" keresztül, azt nem tudom.) De eredetileg is a szivattyú megtáplálása a "P" pontról van. Az 5-ös pont pedig feltételezhetően nulla." - de ha "elhozom" a fehér vezetéket a 4-es pontról, mi indítja el a szivattyút, mert a szobatermosztát nem tudja, pedig annak együtt kellene. A többi stimmel.
"A termosztátot be lehetne úgy is kötni meglátásom szerint, hogy a termosztát 1-es a kazán 4-es pontjára, a termosztát 2-es lábát a kazán 3-as pontjára, a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni." - de ez nem csak akkor igaz, ha a csőtermosztátot a kazántest-szivattyú közé tudom elhelyezni? Mert oda sajnos nem megy. Így nem tudja érzékelni a fűtővíz hőmérséklet emelkedést, tehát kapcsolni sem tud.
"De nem tudom a kazán 3-as és a "P" pont között van-e még valami akármi bekötve." - a P ponton akkor jelenik meg a fázis, ha kapcsol a szobatermosztát. Egyébként nincs jelen a fázis.
"Mert lehet túlfűtéskor mindenképpen elindítaná a szivattyút a kazán, akkor is ha a szobatermosztát épp ki van kapcsolva." - ezt nem pontosan értem...ha a szobatermosztát ki van kapcsolva, akkor láng sincs, így túlfűtés sem lehet
"Az igazság, hogy a helyszínen ezt néhány Ohm méréssel ki lehet deríteni, csak így ilyen doksiból, jelölésekből, elég nehéz látatlanban mondani valamit ami igaz is lehet.." - de én az így adott tanácsokért is nagyon hálás vagyok!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2019
(#) Tylla1 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Óóó, lehet kezdem érteni az általad leírtakat...csinálok egy próbát egyelőre úgy hogy a fehér vezetéket átkötöm a P-re, hogy mi történik.
(#) Tylla1 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Ha a "rejtélyes" fehér vezetéket kikötöm a 4-es pontról, és nem kötöm be egyelőre máshova, a P ponton nincs fázis. Gáz, gyújtás rendben indul, szivattyú nem.
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
A fehér vezetéket nem kell elvinni a 4-esről, mert akkor mi megy a P pontra?
- A termosztát 1-es a kazán P (vagy 4-es) pontjára,
- a termosztát 2-es lábát a kazán 3-as pontjára,
- a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni.
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Bocsánat, akkor nagyon félreértettem, amit írtál...3 napja ülök a kazán, meg a kézikönyv fölött, kicsit elfáradtam, persze ez egyéni szoc. probléma Már a kazánnal álmodok.

"- a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni." - ezt még nem teljesen értem...mit jelent az, hogy a szivattyúra kötni?
Következő: »»   19 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem