Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra építése TIL306-os LED kijelzőkkel
Lapozás: OK   6 / 6
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 10, 2018 / 1
 
Lassacskán...
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Király! Panelterv van? Hogy hozzákezdjek. Vagy kapcsolási rajz?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 10, 2018 / 1
 
Ezt még nem biztos, hogy igy meg érdemes építeni. Egyelőre próbáltam a fényerejét felhúzni, úgy, hogy még ne vibráljon a kijelző és ne melegedjen az udn. Van benne soronként 10 ohm korlátozó ellenállás, igy most a multiplexeléssel 250 mA körül van a felvett áram. Szóval valami sormeghajtást kéne tervezni, bár az udn-t is lehetne még jobban terhelni. Panelterv nincs még, a hátulja nem túl szép a próbapanelnek. Nincsenek még gombok és a decimális pontok sincsenek bekötve.
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 10, 2018 / 1
 
A hc164-bekötési rajzot tudom folytatni, amit már mutattam ezelőtt, ha ennyi fényerő elég illetve kímélnéd a kijelzőket és nem akarod koppra kihajtani tranyóval udn helyett.
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Ketyeg...
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Szia! Szuper lett mikorra lesz publikus?
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Szia, rajzolok egy paneltervet erről, amit most összeraktam. Ha más funkciót nem szeretnél (alap rtc-s óra, udn-es meghajtás ), akkor, amint kész felrakom ide a progival együtt. Cikket nem írnék most
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Első körben tökéletes lesz! Aztán majd lehet fejleszteni,ha lesz hozzá kedved.
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Ez az elrendezés bővíthető több kijelzőre, csak újabb hc164-eket kell a sorba rakni. Gondolom ez elég ritka kijelző, nem kell sok utánépítőre felkészülnöm . Zsebórának nagy és sokat eszik, mátrix órának meg kicsi a kijelzője. Szóval max. valami időszinkron, esetleg ébresztés, hőmérő mehet bele. Ha több kijelző lenne mehetne a hét napja meg az idő szövegesen is.
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Nekem így is tetszik nagyon.
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Azért is próbáltam ki, mert van még nekem til-305 is, amiben nincs tároló, azt egy tárolós shifregiszterrel (74hc595) lehetne meghajtani. Nem beszélve az ndk-s vqc10 és hp hdsp-2000 kijelzőkről. (Ezzel az art deco szerű betűtípussal, meg az arany színnel nekem is tetszik )
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2018
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Vqc10 kijelzőm nekem is van egy pár db. Kipróbálod azt is?
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Az olyan faramuci, mert még próbapanelbe se lehet berakni a lábkiosztása miatt. De ki fogom próbálni idővel. (Élek a gyanuperrel, hogy hasonlóan működik, mint ez a mostani til507-es, majd lengőben rákötök egyet erre a próbakapcsolásra... de most még dokumentálni kell. )
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2018
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Előre is köszönöm.
(#) valaki zita válasza madzagos hozzászólására (») Dec 12, 2018 / 1
 
Szia Sanyi, érdekel egy ilyen ? (Kálmán) azaz a törött lábú Nyúl

DSC01632.JPG
    
(#) madzagos válasza valaki zita hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Igen.
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Dec 13, 2018 / 2
 
Mellékeltem a paneltervet és a TIL507 demo óra programját.
Néhány tapasztalat: A kijelző lemezes foglalatba nem megy be törés kockázata nélkül. Precíziósban nem próbáltam, mert attól tartottam, hogy utána nem tudom belőle kihúzni. Maradt a tüskesorhoz való foglalat ez a magasságát is megadta a panalnek. Ebben viszont nem érintkezik csak úgy ha a kijelző lábait kicsit kihajtogattam, cserébe könnyű kivenni belőle. A nyákterv furatgalvanizált fotózott technikához készült, de felteszem a kétoldalas változatot is, ahol az oldalak közötti átvezetéseket külön meg lehet csinálni. A normál foglalatot beforrasztani sem lehet furatgalván vagy átkötések nélkül, ezért különálló foglalat sorokat javasolok, hogy mindkét oldalról meg lehessen forrasztani. Az RTC modult szét kell szedni, az elemtartót kiforrasztani, ha fontos az egyenletes magasság: Elöször az átkötő tüskéket kell berakni az alkatrész oldalon aztán az elemtartót a panel hátoldaláról behelyezni és az alkatrész oldalon forrasztani, azután a modult az alkatrész oldalon ráhúzni a tüskékre és felülről beforrasztani.
tápcsatlakozónak a normál 5x2,1 mm-es foglalatot terveztem rá, de helyette lehet micro usb is.
A kapcsolás: A TIL507 meghajtása multiplexelve lehetséges. A PIC 16F886 mikrovezérlő adja ki az aktív sor számára a kapcsoló jelet, amelyre az UDN megfelelő kimenetén megjelenik a terhelhető tápfeszültség a TIL egy ledsora (r1-r7) részére (10 ohm soros, áramkorlátozó ellenállás van a TIL-be épített oszlopellenálláson felül). A 4 db. HC164 shiftregiszterbe a pic beírja a karakterek egy sorához tartozó oszlop (c1-c5) adatait (6x5bit) a végén a DP1 és DP2 állapotát jelző bitekkel kiegészítve (4x8=32bit), úgy hogy mindenegyes clk_sh jelre a bitek egyet jobbra lépnek. Amikor a shiftregiszerek megtelnek a pic a TIL507-ek CLK bemenetét egyszerre felhúzza, így a shiftregiszterek adatai átíródnak a kijelzőkbe. A megjelenített sor mindaddig látszik, amíg a program a következő sornál végig nem ér ezen a folyamaton. Az idő tartásáról egy arduinohoz kapható DS3231 modul gondoskodik, ami I2C buszon kommunikál a pickel az SDA,SCL lábakon. A pic saját órajele 20MHz külső kvarccal. A 3 nyomógomb a pozitív tápfeszre van felhúzva 10k ellenállásokkal.
A program működése:
A jobboldali UP gomb megnyomásával a dátum látható egy ideig, nyomvatartva egy idő után a kijelző pislog egyett, ez jelzi az automatikus dátumkijelzés ki/be kapcsolását. Ilyenkor minden percben egyszer a dátumot is megmutatja az óra.
A középső DOWN gombbal lehet a betűtípusokat váltani. A baloldali MENU gomb az óra beállító menübe visz. A változtatható értéken a kurzor villog mindaddig, amíg az up/down gombokat meg nem nyomjuk. (A gombokat nyomva kell tartani hogy az érték megváltozzon, nem elég röviden megyomni.) A menü gombbal lehet továbblépni: 1. Év 2. Hónap.Nap 3. Hét napja 4. Óra.Perc.Másodperc beállítása. Az utolsó után visszatér az idő kijelzéséhez. Egyelőre ennyi.
(#) madzagos válasza sooty hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Te vagy a király!Még egyszer köszönöm.
(#) sooty válasza madzagos hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Találtam egy hibát a panelen/programban. A két CLK jel fel lett cserélve. Hogy ne kelljen a paneltervet módosítani, itt a program javított változata:
(A lemezes foglaltról revideáltam a nézeteimet: Bele lehet rakni a TIL507-et csak először el kell venni a foglalt "szüzességét" egy tüske segítségével)
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) gernerakos hozzászólása Jún 29, 2020 /
 
Üdv!
TIL306 tud fogadni adatot a Qa-Qb-Qc-Qd lábain?
Arra gondolok, hogy nem a CLK lábbal növelném a kijelzett számot, hanem a párhuzamos bemeneteket(?) szeretném használni. Azonban az adatlapot tanulmányozva, nekem az jött le, hogy ott csak ki lehet olvasni a kijelző aktuális állapotát, de beírni nem lehet ott neki.

Valaki tudja hogy van ez?
Üdv: Ákos
(#) sooty válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 29, 2020 / 1
 
Nem tud adatot fogadni. Az csak azért van, hogy ki tudd kapuzni a resetelést.
(#) gernerakos válasza sooty hozzászólására (») Jún 29, 2020 /
 
Köszönöm, akkor jól sejtettem.
(#) mehringx hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Sziasztok!
Nem találkoztatok véletlenül TIL305 kijelzős óra doksival?
Van pár kijelzőm, építenék belőle egyet.

köszi!
(#) kaqkk válasza mehringx hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem