Fórum témák
» Több friss téma |
Ebben semmi változtatás nincs. A venti helyére egyszerűen a lézer vezérlését köti és ugyanazokkal a kódokkal kapcsolgatja mint a ventit.
Ez nem ennyire kötött. A 3 csatlakozó egy-egy FET-tel kapcsolatot kimenet. Mindegyiknek azonos a tudása, csak különböző M módokkal lehet vezérelni.
Hát akkor ez így egyre jobb lassan meg van minden alkatrész helye lassan bele vágok akkor
Segitséget szeretnék kérni mivel elektronikai kérdésekben nem vagyok annyira jártas. Épitettem egy Cnc gépet ,amin induktiv szenzorokat használok home és végállás kapcsolónak. Minden rendben működik rajta kivéve hogy néha a szenzorok bejeleznek akkor is ha nincs tényleges érzékelés . A tünetek egyértelmüen elektromos zajra utalnak, amit megpróbáltam megoldani 100nf es szűrőkondenzátorokkal A Tápnál 1000mf elektrolit kondi szűrővel de sajnos továbbra is fennáll a probléma. 220V földelt kapcsolószekrényben 2 db DC tápegységem van egy 3,3v-5v12v Pc tápegység ,a szenzorokat látja el 12 Voltal 5 voltal pedig a vezérlőt továbbá van egy kinai 36V 11A tápegységem Tápegység ami a motorokat látja el árammal. Mindkettő GND-je kimegy a burkolatra is ami találkozik a 220V földelésével is. a motorokhoz árnyékolt kábelt használok letestelve a Táp GND-jéhez. A PC Táp 12V kimenethez tettem egy 1000mf 25V kondit a vezérlőnél a bemenetek fel vannak húzva +5V-al Az NPN szenzorok 1N4148 diódával vannak leválasztva és a bemenetnél 100nf kondival van szűrve. Gyanitom hogy a hiba a DC GND és a AC GND közös pontja miatti földhurok miatt nem jó. Nem akarnék más tápegységet vásárolni ezért azt tervezem hogy egy plexi lapra fogatom fel a házon belüli tápegységeket igy el lesz szigetelve a doboztól Milyen megoldás jöhetne még számitásba a probléma megoldására. Akinek van ebben tapasztalata kérem segitsen
Optocsatolóval le kell választani.
Optocsatoló használható diódával leválasztott NPN normal open szenzorokhoz is? A szenzoroknak 12 Volt kell a vezérlő 5 V- ot igényel .Van itthon PC817 4 csatornás optocsatolóm. Kell ehez még valamilyen plusz elektronikai alkatrész bekötése is?
Persze. Számolj előtétellenállást a LED-hez!
Milyen vezérlési lehetőségek vannak? Ha az a cél, hogy USB-n keresztül, ingyenes programokkal lehessen használni Windows, és Linux alól is, és ne cikkcakkban rajzoljon?
Szerintem a legkézenfekvőbb megoldás az arduino alapú GRBL. Maga a hardver is olcsó, kisebb léptetőkhöz simán elég.
De arról több videóban láttam cikkcakkos köröket, és itt is írták, hogy cikkcakkba értelmez mindent. A másik dolog, hogy ez mit jelent konkrétan? Mik kellenek hozzá? Egyik lehetőség ahogy láttam az Aliexpresses vezérlők, ezek közül van vagy 2-3 fajta ami GRBL-es. Olyan különbségekkel, hogy egyiken van PWM-es lézer kimenet, meg ventilátor csatlakozó, meg bekapcsoló, másikon nincs. Mondjuk a bemenetükön tán mindnek max. 36V van megadva, de a fúrókimenetnek meg max. 60V. Ezt sem tudom, hogy akkor hogy van. A mach3-as vezérlőkből találtam olyat is tán amire végálláskapcsolókat is lehetett kötni, gondolom ezekre a grbl-esekre nem lehet, ha nem látni ilyen csatlakozókat. A másik lehetőség gondolom, ha direkt egy arduinót veszek, aztán ahhoz még nem tudom mik kellenek, és hogy lehet beépíteni ezeket a plusz funkciókat. Plusz mindre érvényes, hogy hogy lehet úgy beállítani, hogy jó legyen? Mert gondolom az, hogy mennyit megy függ a léptetőmotortól, meg a menetemelkedéstől is, ami nem biztos, hogy mindenben egyforma.
Az utolsó kérdésedre tudok válaszolni. A motor tulajdonságait a fw felprogramozásakor tudod megadni, a forráskódban. Most az arduinós megoldásról van szó. A motornak alapvetően két fajtája van, bipoláris és unipoláris. Ezenfelül az áttétel az ami számít, tehát mennyit megy el lépéssel. Kb ennyi.
Még nincs nagy tapasztalatom ebben, de szerintem itt a felbontáson van a hangsúly. Ha a koordináták egy ív esetén akár 0,01mm-enként vannak megadva akkor azt szabad szemmel nem hiszem, hogy észreveszed. Ami a többit illeti el kell dönteni, hogy mik az igények. A GRBL 1.1 tud minden tengelyre végállás kapcsolót kezelni, van rajta PWM kimenet a maró motor vagy lézer számára. A hobbi gyakorlatban ez elég, ha nagyobbak az igények akkor el kell felejteni az ingyenes dolgokat. Az UCCNC állítólag nem rossz, de a program és a vezérlő kb 40-50 körül van, a Mach3 is több mint 50 pénz.
Mi van a feszültséggel? Bemenet 12-36V Spindle: 60V 10A Hogy kap 60V-ot a fúró? És mi a többi tüske rajta? A0-A7 meg ilyenek?
Így nem nem nagyon értem mire gondolsz. Adj egy linket légyszi!
Ha a GRBL ben gondolkodol akkor a legjobb megoldás egy arduino Uno , CNC shield, DRW 8825 driver. Az arduinonak 5v USB kell, a CNC Schieldnek 12-36 V Ez tudja kezelni az Estop ,az összes végálláskapcsoló ,Relékimenet a marómotornak vagy lézernek, Próba funkció stl-lel. Működik rajta a Homing .PWM kimenete is van. Van lehetőség tengelyklónozásra Tökéletes kisebb teljesitményű motorokhoz 2-2,5 Amperig ,ami potméterrel beállitható a DRW-n. Rajzoláshoz , lézerhez , nyákmaráshoz. de komolyabb marógépet is képes vezérelni . A cikkcakkos körivek amit emlitesz csak helyes beállitás kérdése. Nálam 1/16 mikrolépésre van beállitva és nagyon simán és halkan futnak a motorok. A Grbl beállitásai először bonyolultnak tünnek, de kis gyakorlás után egyszerű configurálni. Viszont ami fontos nem minden GRBL verzióval működik helyesen a CNC 3.1 Schild. Nekem a GRBL 0.9.1 J verzióval működik minden helyesen. A frissebb verziókban az arduino és a SChield lábkiosztása hibásan lett definiálva a programozásban. Aki viszont Shield nélkül oldja meg a DRW-k illesztését ott nem áll fent ez a hiba
Van a zöld, meg a fekete. A zöldön van a hosszú tűsor. Meg van dupla Y tengelyes. Az mire jó?
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
A feketén is ugyan azok a lábak vannak csak nincsenek elnevezve. A fekete jobbnak tűnik, ha már ilyen összvérben gondolkodsz.
Idézet: Ezt kifejtenéd? Éppen valami hasonló hibával küzdök, lehet ez a gond... „A frissebb verziókban az arduino és a SChield lábkiosztása hibásan lett definiálva a programozásban.”
Már régebben foglalkoztam ezzel, de úgy emlékszem hogy a CNC SCHILD 3.0 nekem nem működött jól a GRBL 1.0 verzióval annak ellenére hogy a beállitások jól működtek egy korábbi verziójával. Nem müködtette a relét a spindle en pin-en és a homing keresési iránya is megváltozott más apró hibák is voltak vele ezenkivül. Utánna olvastam és azt irták róla hogy más pinekre lett definiálva a relé kimenet. A GRBL master könyvtárban van egy config fájl ,ahol lehetett volna módositani ezeken a beállitásokon, de mivel nem látom át annyira a programozás rejtelmeit ezért nem foglalkoztam vele. Vissza raktam a régi verziót és ujra müködik. A legujabb kiadású CNC SHIELD V3.51 már jó minden értelemben a GRBL frisebb vezióival
Néztem CNC Shield-eket. Van a v3 Uno-ra és a V4 Nano-ra. De úgy szó szerint nincs ráírva, hogy melyik csatlakozókra megy a fúró, lézer, hány Volt, hány Amper, és melyik PWM. Nem tudom, melyikre milyen fúrót lehet kötni. Ilyen ellenőrzést lehet ezzel is csinálni, hogy felmérje mennyire egyenes a lap?
Ezek az olcsó lapok csak a léptetők meghajtásához használnak 12-35V-ot. Az összes kimenet 5V-os. Tehát egy PWM kimenet van mindenre. Nincs értelme mindennek külön csatlakozót kiépíteni. Sőt, igazából csak egy kimenet van.
esetleg ha valakinek kell kinyomtathatja
Én már ki is nyomtattam, igaz csak papírra... Neked hogy sikerült?
Méretek: csap távolság 20mm
szélleség:20mm magasság:10mm Ha kell valakinek este át tudom küldeni vagy fel tehetem itt is
A kérdés az szerintem, hogy megéri-e kinyomtatni? Ekkora méretűt 2000/méter áron lehet kapni. Az 50db ilyen szem.
Szerintetek? Ne értsd félre, nem bántásnak szántam. Az, hogy önzetlenül megosztod másokkal, tiszteletet érdemel! A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
ó igen ezek így mindig drágább elvileg. ez kb mennyi be kerülne legyártva 1db meg hány gramm pla kéne hozzá? pont leszedtem a cura t az írta hogy kb mennyi anyag kelhet bele
igen már néztem is 1400ért + posta lehet kapni ebayen
csak unatkoztam hajnalban azt rajzolgattam tuti én is megvenném de van amit nem lehet megvenni inkább kinyomtatja az ember
Nos összeraktam a ketyerét, de nem lépked csak lép
A RAMPS kapott 78L05-öt a D1 helyére, a ledek villognak, feszültségek megvannak (bár oszcilloszkópom nincs a zaját megnézni). A motoráram 2,5A a motorra írva, 8825 van benne és 1,25V-ra állítva. Bekapcsoláskor a motorok lépnek egyet, ki merre akar, mikor hogy Van, hogy elég erőtlenül, de az ujjammal érzem a szándékot Tesztelésre jumperek nélkül (elvileg ebben az esetben nincs mikrolépés) raktam össze, a tesztprogram a ramps14test.pde a reprap oldalról. Két különböző Megám van, az egyik kínai a másik még kínaibb, mert még csak nem is arduinonak ismeri fel a rendszer. Ez utóbbin a grbl miután konfigurálom, elhasal és a hibaüzenet a következő: Grbl 1.1f ['$' for help] ALARM:1 MSG:Reset to continue. A reset után megint lép egyet és dobja is az előző üzit végtelen ciklusban. A másik gond nékül fogadja a parancsokat és villog boldogan csak ugye a motorok! Na azok ebben az esetben is csak lépnek egyet, elég az USB monitort bezárnom és megint megnyitnom. Volt már valakinek hasonló esete? Egész nap keresgélem a megoldást, de hasonló problémát sem találok senkinél... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A RAMPS kapott
Tesztelésre jumperek nélkül (elvileg ebben az esetben nincs mikrolépés) raktam össze, a tesztprogram a ramps14test.pde a reprap oldalról. Két különböző Megám van, az egyik kínai a másik még kínaibb, mert még csak nem is arduinonak ismeri fel a rendszer. Ez utóbbin a grbl miután konfigurálom, elhasal és a hibaüzenet a következő: Grbl 1.1f ['$' for help] ALARM:1 MSG:Reset to continue. A reset után megint lép egyet és dobja is az előző üzit végtelen ciklusban. A másik gond nékül fogadja a parancsokat és villog boldogan csak ugye a motorok! Na azok ebben az esetben is csak lépnek egyet, elég az USB monitort bezárnom és megint megnyitnom.