Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 18
(#) Near hozzászólása Nov 27, 2018 /
 
Sziasztok. Aiwa tunerrel egyelőre parkoló pályára álltam. Van egy SANYO w10 es kis mini hifi aminek a rádiója elmászott. A music fm et jó helyen fogja de utána elcsúsznak az adók mintha meg lenne nyújtva a skála és van amelyik adót több helyen is megtalálja. Jelgenerátor nélkül helyre tudnám ezt dobni valahogy? Előre is köszönöm!
(#) laczika hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Sziasztok! Érdekelne egy szaki véleménye. Adott egy Philips 799 receiver amiben saa1056 szintézer ic van. Hangoláskor fm-en sistergés van, de nem jön be semmi. A kvarc biztosan jó, mert a proci is ebből táplálkozik. Ha kiveszem nem is reagál a nyomógombokra. Az FM hangolófesz a kijelzett értéktől függetlenül stabilan 20V. Ennek az intervallumnak a rajz szerint 1,3V-18V között kéne mozogni. A tuner varicap lábát megszakítva, labortápról hangolva szépen jönnek az adók, beáll a sztereó is. A saa1056 10-es és 14-es lába állítja a hurokszűrőt. A rajzon a 14-es lábon 0v-nak kéne lenni, de nekem 4,7V-ot mutat a műszer. Ezt a lábat ha a megszakítom akkor leesik a hangolófesz 20V-ról 0,5V-ra, tehát a hurokszűrőben a zárlatot kizárnám. A kérdésem az lenne hogy döglött-e ez az ic, vagy előrébb lehet-e valami ami elhúzza a kört. A Saa1056 előtt még van egy Saa1058, de annak a működésével nem vagyok tisztában.
(#) tothbela hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok! Konyhai rádióm (Akai AT-26) pár napja rakoncátlankodik. Bekapcsoláskor bő tíz percig nem akarja a beállított csatornákat fogni. Ha 50 kHz-el feljebb hangolok, akkor jó. Bemelegedés után minden jó. A tápegység stabkocka hűtője felett helyezkedik el a szintézer 7,2MHz-es kvarc kristálya. Gondoltam nem szereti a klímaváltozást. Kicseréltem újra, de ugyan az a jelenség. Próbáltam hűteni-fűteni, de nem az a baj okozója. A diszkriminátor tekercs üzemmeleg állapotban középen van, tehát 50kHz-el az állomás alá vagy felé hangolva még éppen van valami vétel. A stabkockán kívül semmi sem melegszik, így az a gyanúm támadt, hogy nem is melegedés-hűlés, hanem valami más a probléma forrása.
Van valami ötletetek merre induljak el?
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Az LA1266 kézrátétellel orvosolgató. Vagyis ha ujjal megérintem, akkor bekapcsolás után azonnal minden jó. Amíg nem találom meg a hiba forrását, addig egy borsónyi szilikonos gyurma vigyorog a tok tetején. Így most jó, de továbbra is bosszant hogy nem tudom mi a probléma.
(#) laczika válasza tothbela hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Nem tudom hogy amikor szól akkor van-e rendesen stereod meg lockol-e. Ha esetleg nem akkor érdemes lenne egy filccel bejelölni a kf vasmagot, és ehhez képest állítani rajta pár fokot. Tényleg csak egy picit és óvatosan nehogy összetörjön a mag.
(#) tothbela válasza laczika hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Van rendes sztereó, a kf vasmag még a gyárilag beállított pozícióban pontközépen volt (frekiben), kitekertem mind két irányban a sávszélekig, utána vissza középre. 2cm hosszú drótdarab mint antenna is elég a tiszta vételhez. Az fm center mérőpont pároson egymáshoz képest nincs értékelhető feszültség, viszont a gnd-hez képest mérhető egyenfesz van. 3,28V az alsó, 4,84V a felső érték ami között van vétel. Ezt a diszkriminátor hangolásával, vagy a bemenő frekvencia változtatásával lehet eltolni. Viszont az adó frekijén 4,65V-tól lejjebb, vagy 50kHz-el feljebb hangolt állapotban 3,5V-tól feljebb nem tudom a diszkriminátor tekercs hangolásával vinni.

Van egy fm transzmitterem, amit 50 kHz-es lépésben tudok végigtolni a egész CCIR sávban. Ez az fm jeladó generátorom mint használok javításnál, sajnos ez is 50kHz lépésekben ad, de egy analóg 1 tranzisztoros oszillátorral be tudok lépni úgy, hogy 4,1V-os mérőponti feszültséget kapjak. Persze ez csak egy egyszerű oszcillátor, így se moduláció, se mpx pilot jel nincs. Az la1266-ról elég sovány az adatlap, így nem egyszerű a dolgom.

Most a szilikonos gyurmával a hátán meg van táltosodva, ugyanúgy szól, mint a hiba előtt. Pontosan veszi a jelet. Én meg csak pingvinezek.
(#) mlaci989 hozzászólása Dec 27, 2018 /
 
Sziasztok!
Rádió erősítő gyengén fogja az FM adást. Meg amit befog közeli adót,nem vált át sztereóba. Merre keressem a hibát? A térerősség kijelzője is néma volt,állítottam R39 trimeren és az most működik. Továbbra is gyengén fog. Előre is köszönöm.
(#) Zsolt 73 válasza mlaci989 hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Szia !

A "T4" tranyót cserélném.
(#) ferci válasza mlaci989 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia!

Gondolom, rendes antennát is használsz.
Ha az elejétől nézzük, az L1, L4 és L5 kör a T1 tranyóval a vett frekire van hatással, itt próbálj még hegyezni.
A T2 tranyó már az FM-KF erősítő, az L9-L10 sávszűrő ( 10.7 MHz) hangolása még segíthet.
(#) mlaci989 válasza ferci hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Antenna az minálunk 1 méter réz drót sok közeli adó van mindegyik rádió fog szinte mindent.
Ráállítottam egy nagyon gyenge adóra és addig finomítottam L1,L4,L5 körökön hogy most bejön 10-15 állomás a teljes FM skálán! Mondjuk elfogadható. Viszont van egy nagyon közeli adó 8km-re tőlem,az be kéne jöjjön sztereóba. Nem vált át. Korábban volt itt 4-5 tuner ,azokat hangoltam de ezen nem tudok elmenni.
L10-en picit hangoltam és bejött a sztereó vétel.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Még annyi hogy nehezen jön be a sztereó. Hol lehet állítani hogy picit előbb átváltson?
(#) Zsolt 73 válasza mlaci989 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Azt egy szóval sem írtad, hogy széttekergetted a hangolt köröket !
(#) mlaci989 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Honnan veszed hogy szét tekergettem? Így került hozzám. Azért is kértem útba igazítást hogy ne tekergessek semmit szét!
(#) mlaci989 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
A T4 tranyó kimérve és jó!
(#) mlaci989 válasza ferci hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Köszönet Fercinek a segítségért. Egészen használhatóvá alakult a tuner.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) Toth Attila hozzászólása Jan 3, 2019 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy videoton RT6303S rádió tuner. Elég szép állapotban van, ezért gondoltam érdemes megtartani. Nagyot csalódtam benne, bekapcsolás után 10-20 percig nem hajlandó fm sávban megszólalni, utána ide-oda hangolódva működik de nagyon gyenge a vétel is.
A kérdésem a következő lenne:
Érdemes ezzel a tunerrel foglalkozni javítási szinten? Egyáltalán javítható hibák ezek?
(#) laczika válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Tényleg szép állapotban van, és nekem is nagy csalódás volt. Ez annyira rosszul sikerült egy széria hogy külön topikja van itt neki. Használati értéke sajnos nem nagyon van. Nem tudom mennyi rutinod van, de ha beleásod magad odáig el lehet jutni hogy bekapcsolás után egyből szóljon. Ezután a mászkálást legfeljebb mérsékelni tudod a tunerdoboz tetején levő potik cseréjével. Egyenként kell cserélni aztán a térerőjelző műszerre hagyatkozva is be lehet nagyjából lőni. Ezt viszonylag gyorsan meg lehet csinálni, ezen kívül kb minden más már nem javítás hanem inkább modifikáció, amivel rengeteg idő megy el. A kondik kicserélése nagyon sok esetben csak idő és pénzpocsékolás. Nekem is van egy erősítős változat, és gondolkodás nélkül átépíteném, ha lenne egy olyan modifikáció ami az OIRT szabványt is támogatná. Nyilván ennek ma már nincs használati jelentősége, de talán nem vagyok egyedül azzal az állásponttal hogy egy mod az eredeti funkciók megtartásával lenne igazán korrekt.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) Toth Attila válasza laczika hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors és kielégítő választ! Valami hasonlóra számítottam. Szóval akkor konstrukciós hibák tömkelegével állunk szemben. Ha ennyire macerás a javítás akkor megmarad porfogó emlék darabnak. Érzek magamban annyit, hogy neki mernék állni, de nem ér ennyit az egész. Van egy olyan érzésem, hogy ez a tuner soha nem lenne tökéletes.
(#) laczika válasza tothbela hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Érdemes lehet megnézni a kondikat a táp részben. Valami pár 100uf-al megpatkolni alulról aztán figyelni. Most javítottam meg egy Universum tunert ami évek óta nálam van. Hallgattam egy darabig, aztán elkezdte hogy nem jött be rajt semmi csak sistergett FM-en. Néhány kibekapcsolás után azért még elment egy ideig végül teljesen használhatatlanná vált. Bekapcsoláskor sistergett, majd hangoláskor még a némítás is beragadt rajta. Varicapot megszakítva labortápról működött. LA1266-ot és LA3401-et is cseréltem, minden tranzisztort átmértem, de semmit nem találtam. Elkönyveltem procihibának, aztán ma elkezdtem a táprészben a kondikat patkolni alulról és jó lett. Egy nagyteljesítményű ellenállás mellett volt egy 22uf elkó ami ránézésre teljesen jó volt, de úgy kiszáradt mintha ott se lenne. Korábban egy másik tunerban pedig egy hűtőborda melletti kiszáradt 330uf miatt folyamatosan plafonon volt a hangolófesz. Nagyon sokat szívtam ezzel a 2 tunerral mire rájöttem a hibákra.
(#) da012807 hozzászólása Jún 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Orion ST240 Tuner problémám van, FM CCIR sávban az adók csak mono-ban jönnek be, de tisztán.
A térerő jelző műszer alapon van, nem mozdul ki semmit, még viszonylag erős, közeli adók esetén sem.
A kézi állomáskereső forgókondenzátor tengelye be van gyógyulva, csak kézzel forgatva lehet állomásokat keresni. mivel lehetne befújni- megkenni a tengelyt?

Köszönöm!
(#) HA5AWS válasza da012807 hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Szia!
A tunernek elég összetett a mute és sztereó kapcsoló automatikája. A térerő és a mono-sztereo kapcsoló összefügg. Mérd meg a TCA 420 8-as lábán a térerő kimenet feszültségét. Utána van egy trimmer potméter annak a kimenetén szintén, jó esetben kontakthibás.
A forgó tengelyét kevés petróleummal vagy csavarlazítóval próbáld, esetleg kenős kontakt sprayal. WD 40-et ne használj mindent tönkretesz!!!!
Üdv: Gábor
(#) da012807 válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a választ. A problémám nem oldódott meg igazából. A térerő mérő műszer mutatója le volt ragadva alapállapotban, ezért nem mutatott semmit. Némi kocogtatás árán most már szépen működik. 7 -es térerő mellett sem jön stereoban, néha- néha bevillan a ledje, bezajosodik utána mono megint. Mértem feszt a 8 lábon, 2.13 V volt a max , a térerő függvényében. SM szerint 2.3 V-ot kellett volna mérni. A forgókondival próbálkozok még.
Köszönöm az eddigieket.
(#) HA5AWS válasza da012807 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Szia!
A sztereó jel kapcsolásért még a +- 50KHz elhangolás felelős, illetve ha a jel kicsi és a hangfrekvencia sok magas frekvenciás zajt tartalmaz (T900 IC900) letiltja a sztereó vételt. A sztereó dekóder IC (TCA4500A) VCO beállítása (R401 trimmer) szintén okozhat hibát. Sajnos még egy hiba lehet, ami ennyi idő után előjöhet. Az FM demodulátor gyenge pontja az aránydetektor. Hangolásához némi műszerezettségre szükség van. Sajnos az Orion mérnökei mindent megpróbáltak a kor alkatrésziből kihozni ami sikerült is, de az alkatrészek öregszenek.
Egyenlőre ennyi jut eszembe!
Üdv: Gábor
(#) da012807 válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Szia!

köszönöm a választ, de azt hiszem, ez már meghaladja a képességeimet. Rádiótechnikában nem igazán vagyok járatos. Viszont meglett az AM forgókondi szorulásának oka: a kis műanyag fogaskekék fogai elnyalódtak- letörtek. Gondolom ezt csak komplett cserével lehet orvosolni.
Az AM vétel nem is volna olyan fontos, de a szorulás miatt az FM sávot sem lehet hangolni, csak a programválasztós egységen keresztül. Lehet még ilyen alkatrészeket beszerezni?

Üdv: Zsolt
(#) HA5AWS válasza da012807 hozzászólására (») Júl 2, 2019 / 1
 
Szia!
Egy próbát megér... ha a forgó tengelyén meglazítod a kereket, hogy szabadon fusson talán működne. Nem olyan finoman mint eredetileg de legalább megy!
Üdv:_____Gábor
(#) HA5AWS válasza da012807 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Szia!
Ezeket az alkatrészeket max bontásból vagy börzéken lehet fellelni.
Üdv:____Gábor
(#) HA5AWS válasza da012807 hozzászólására (») Júl 3, 2019 / 1
 
Szia!
Még egy hibaforrás! A sztereó monó átkapcsoló kontkthibája szintén okozhat ilyen problémát, illetve a TCA4500 IC-t a foglalatában meg kell mozgatni, sajnos a lemezes foglalatok idővel kontakthibásak lesznek.
Üdv:____Gábor
(#) laczika hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Sziasztok! TDA1005 sztereó dekóder ic-vel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Van egy Philips tuner ami süket volt fm-en. Melegedett a TDA1005 és kicseréltem egy TDA1005A típusra, mert csak ilyet sikerült szerezni. Nem tudom mi a különbség a két változat között. A hang megjött, szépen muzsikál de nem áll be sztereóba, full térerővel és bekapcsolt AFC-vel se. Tekergettem a "pilot-sens" "VCO" "crossover"potikat de nem világít ki a led sehogyan se. A feszültségek a manualnak megfelelőek. Mit lehetne még megnézni?
(#) Aida 2 hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Sziasztok ! Nemrégiben vásároltam egy Aida rádió erősítőt, ami állandóan elhangolódik. Régóta szerettem volna ilyet, de szinte használhatatlan. Ha van valaki , aki tudná orvosolni a hibát, kérem jelentkezzen, ésszerű keretek között szívesen megjavíttatnám.
(#) Feri007 válasza Aida 2 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Következő: »»   14 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem