Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3269 / 3946
(#) ITI47 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia!
Lehet hogy Te még nem hallottál róla, de létezik az önszabályozó fűtőkábel. Legalább 15-20 éve gyártják. Nekem is van. Úgy néz ki mint az MM falvezeték. Méternként max 20-40W fűtőteljesítménnyel és csak mínuszban válik vezetővé, akkor fűt, plusz 5 fok felett megszűnik a fűtés. 230V-ról működik és a hosszát a szükséges méretre kell vágni. Pontosan a jégmentesítésre találták ki. Semmi nem kell hozzá, csak 230V.
(#) ITI47 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Készséggel elhiszem Neked. Nálam az 1000Ft-os is teszi a dolgát, meg a 22 éves is. Igaz, az 1000Ft-os egyszer beázott (az én hibámból), de kiszárítottam, azóta is működik.
(#) gyulank válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Csodálatos árai vannak, és nem vennék rá mérget hogy 5 fok felett nem fűt.
(#) ITI47 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Kipróbáltam, működik. A kábel olyan anyagból készül hogy a hő hatására megnő az ellenállása, ezért lecsökken a fűtési teljesítménye. Pontosan arra készítették hogy feloldja a jeget. Persze nem olcsó, de ha csak 1-2 méter kell, akkor megfizethető. Évekig működik, meghibásodás nélkül. Mivel nem kell hozzá semmi, így még nem is annyira drága.
(#) speedbump hozzászólása Jan 3, 2019 /
 
Sziasztok,

Egyik ismerősöm szenes kazánnal fűti a házát és nagy félelme, hogy elforralja a vizet. (ez párszor tényleg megtörtént). Arra gondoltam, hogy meglepem egy megoldással ami egy csőtermosztátból és egy 230V-os iskolacsengőből állna. A termosztátom beállított hőfok (pl 90C) esetén zár a kontakt és elkezdi bőgetni a csengőt, amit akkor is meghall ha pl minden ajtó zárva van a kazán és a szobája között.

Az lenne a kérdésem, hogy ha esetleg mégsem hallja meg és a csengő huzamosabb ideig működik (akár egy órán keresztül is) az jelent-e valami veszélyt? Pl melegszik-e a csengő? Mert az lenne még a szuper ha a víz elforralásán kívül még tűz is lenne.

Előre is köszi a válaszokat vagy ha valakinek van más ötlete azt is szivesen veszem. Gondoltam egy dallamcsengő adójának átalakítására is (elem helyett tápegységről menne), de ott a vevőnek állandóan bedugva kellene lennie az pedig nem jó, mert ha egyszer valami miatt kihúzza valaki akkor már nem is működik a rendszer.
(#) szs válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Erről még csak reklámízű oldalakon olvastam, hittem is benne -meg nem is. Pedig jól jönne pár méter belőle, eléggé el nem ítélhető módon a külső, legvékonyabb falra tettem a vízcsövet, ami a fürdőkádhoz vezet. Ritkán van itt Magyarországon -15 fok, de volt egyszer-kétszer, és akkor hajszárítózhattuk a műanyagcsövet, munkábaindulás helytt
A számodra beváltről küldenél linket?
(#) tbarath válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 / 1
 
Nem értek ehhez (se), de szerintem ott nem csengő kellene elsősorban, hanem a keringetést üzembiztosan megoldani.

Egyébként ha ez tényleg akkora para, akkor nem bohóckodnék dallamcsengővel, hanem fixen bekötnék egy szirénát. Ez pl. nem is drága: Bővebben: Link.
Aztán ha ezt nem hallja meg, akkor majd szólnak a szomszédok...
(#) Takibaki válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia ITI azt a melegitő vezetéket az egyik végén 230 V .
A masik végét össze kell lötni egymással ?
(#) Bakman válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Nem. Olyan mint a LED szalag, a két szélén futnak a vezetékek.
(#) Takibaki válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia . Van olyan fórum oldal itt, hogy " vegyes tüzelésű kazán hiba " ajánlom figyelmedbe mert sok okosság van már ott leirva ..
(#) Takibaki válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Olyan mint egy lapos 2 eres vezeték . Feltételezem hogy 2 vezeték fut benne . Azt kerdezném hogy ha bevan kötve egyik vége 230 -V ba a masik veget egymással össze kell e kötni . Feltételezem hogy igen de nem tudom .
(#) Bakman válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 3, 2019 / 1
 
Nem. Olyan mint a LED szalag, a két szélén futnak a vezetékek. Ha a "másik" végén összekötöd a vezetékeket, zárlatot csinálsz. A két vezeték közötti anyag tulajdonképpen a melegedő rész.
(#) Bakman válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Vészhűtő, szünetmentes tápegység. Ha nincs, aki meghallja a csengőt (pláne áramszünet esetén), teljesen mindegy. Csőtermosztátot tessék elfelejteni, lehet kapni baráti áron normális, digitális termosztátokat. Normál csengő biztos, hogy ne fogja bírni a kiképzést, nem arra lett tervezve.

Mikor, hogyan és legfőképpen miért forrt fel a víz? Áramszünet vagy egyéb?
(#) Takibaki válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Köszönöm
(#) ITI47 válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Igen, össze kell kötni, különben nem folyik áram, nincs fűtés. Ez egy speciális kábel szén alapú "szigeteléssel", aminek változik az ellenállása a hő hatására. Ha gondoljátok, holnap fel teszek róla képet.
(#) speedbump válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
A fűtés teljesen szabályosan van kialakítva, de ha a vegyestüzelésű kazánt véletlenül túlpakolod akkor az bizony mindenképp felforralja a vizet. Áramszünet esetén tényleg tökmindegy, de akkor minden mindegy mert a víz épp, hogy csak kering szóval a víz tuti felforr.

A csőtermosztátot egyáltalán nem akarom elfelejteni, szerintem teljesen megfelel erre a célra. Mechanikus, könnyű üzembehelyezni és nagyon üzembiztos. A keringetőszivattyút is ilyen kapcsolja már évek óta, nem látom mi előnye lenne egy digitálisnak. A normál csengő ötletét viszont elfelejtettem a sziréna amit tbarath likelt sokkal jobb megoldás, csak egy 12V-os táp kell még hozzá.
(#) ITI47 válasza szs hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Megértem a problémádat, de én nem így oldanám meg. Ahhoz hogy a cső ne fagyjon be, ki kellene vésni a falból és mellé rakni a fűtő vezetéket. Ha már kivésted, lehetne másfelé is elvezetni. Ha jól gondolom.
(#) Bakman válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Erre kíváncsi vagyok. A használati utasításokban mindenhol az van, hogy a lezáró végén el kell szigetelni egymástól az ereket.
(#) Bakman válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Véletlen túlpakolod? Ezt az elején szokták megcsinálni egyszer-kétszer a friss kazántulajdonosok. Áramszünet esetére lehet szünetmentes tápegységet venni és/vagy vészhűtőt szerelni a rendszerbe.
Idézet:
„Mechanikus, könnyű üzembehelyezni és nagyon üzembiztos.”
A harmadik állítás nem teljesen igaz, de ha szerinted jó, hajrá.
(#) ITI47 válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Erre találták ki a huzatszabályozót, ami a mi kazánunkon is van. Be lehet állítani a hőfokot, amit ha elér, lezárja a levegőt. Ha nincs levegő, nincs égés, hiába pakolod meg. Nálunk működik.
(#) ITI47 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Huhh! Lehet hogy lebuktam? Olyan régen csináltam. Holnap szétszedem és ígérem beszámolok róla.
Bocsi!
(#) szs válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Nincs a falban, falon kívül van minden, amit már mi csináltunk, csináltattunk. -És nem kívánom átalakítani. Régi ház, vert falú a nagy része, nem jó a falba tenni semmit. Az a fal mondjuk éppen kisméretű tégla, azért is tud nagyon hidegben akár átfagyni is.
Előbb-utóbb sor kerül annak a falnak a lehőszigetelésére is, átmenetileg viszont pont megfelelne ez az (eredetileg) átmeneti megoldásnak kitalált dolog. Ha megadod a címet, jó, ha nem, hát nem baj Mint mondám, még itt a tanyán sincs olyan sűrűn -15, eddig 3-4-szer volt ilyen probléma.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) Bakman válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Nullára elzárni nem lehet, különben kátrányosodik a rendszer, nagyon. Ha elmegy az áram, kb. mindegy is, annyi töltet midnig marad a kazában, hogy azt a pár liter vizet felforralja.
(#) tbarath válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Valamint a szirénának _is_ szünetmentes ellátás. Ezt mondjuk egy 12V zselés akkuval, és némi elektronikával könnyű megoldani, készen is kapható pl. riasztókhoz.
(#) speedbump válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Igen, teljesen igazad van. De aközött választhatok, hogy elkezdem cseszteteni vagy, hogy valahogy kezelem a problémáját és arra a sziréna jó megoldásnak tűnik. Szünetmentes táp azért nem jó, mert áramszünet miatt még sosem forrt fel a víz A vészhűtő biztos tök jó, de nem tudnám beszerelni és drága is a pénztárcámhoz. Köszi a tippeket.
(#) speedbump válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Igen ez tök jó lehet de én kevés vagyok ahhoz, hogy beépítsem Illetve így elsőre nem is tudom, hogy hogyan lehetne az elzárókat rögzíteni arra a kazánra.
(#) szs válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Nem kell tőle félni. Eleinte fel-felforralja az ember, aztán kitapasztalja. Mi is felforraltuk párszor, de már nem szoktuk.
Félni tényleg inkább attól kell, hogyha megszűnik a vízkeringés, inkább arra keressetek megoldást a barátodnak(ismerősödnek)
(#) speedbump válasza szs hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Én sem félek, mivel nálam gázfűtés van. Ő viszont igen, és évente 1x-2x előfordul, hogy felforr a víz. Ha ő ettől nyugodtabb lesz, akkor nekem pár ezer forintot megér. (A sziréna mondjuk megszólal 85 foknál és akkor elkezdheti talán még időben elfolytani a tüzet).
(#) tbarath válasza speedbump hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Pedig áramszünet esetén megáll a keringető szivattú is, szóval ilyenkor jóval nagyobb esély van arra, hogy felforr a víz. Ezt nem ártana kezelni...
(#) antikzsolt válasza speedbump hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Vészhűtés: Egy viszonylag gyenge rugó/súly ami a felső ajtót kifelé nyitja. És egy elektromágnes ami zárva tart és a csengő. HA megszalad a hőmérséklet pl 80°c akkor megszólal a sziréna. 85°c meg a mágneszár elenged a rugó/súly kinyitja a felső ajtót. A felső ajtón elég nagy mennyiségű hűvös levegő áramlik be a kazánba ami lehűti a vizet. Esetleg egy húzat szabályzót is be lehet építeni nyugodtan. 80°c zárjon le- Esetleges áramszünetkor ha nem is tartózkodik otthon senki és lemerül az aksi a mágneszár mindenképp leold. Ezáltal kazán biztos nem fog felforrni.
Következő: »»   3269 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem