Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3270 / 3944
(#) fifadani hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, remélem tudtok segíteni.
Lehet vásárolni olyan mérőműszert, mely képes 12VDC-től egészen 400VAC feszültségig mérni, polaritás kijelzéssel. Általában LED-ek jelzik a mért értéket.

Van ilyen kapcsolása valakinek? Épített-e már valaki ilyet?

Köszi,
Dani.
(#) Kovidivi válasza fifadani hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Igen, létezik ilyen műszer, multiméternek hívják. AC-t és DC-t külön szoktunk mérni, a multit is át kell kapcsolni másik állásba.
(#) gergorivasz hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, nyilván nem, de hátha tud valaki segíteni.

Van egy LG G5 flash light modulom (fotó csatolva). Mit gondoltok, ennyi nulla információval lehetséges úgy világításra bírni a ledet, hogy ne kelljen mobiltelefonhoz csatlakoztatni? Esetleg ha tudtok valakit, akihez fordulhatnék ez ügyben, megköszönném, bármilyen jellegű tanács tök jól jön!

Háttér: olyan startup vagyunk, akik fénnyel felszerelt dizájn tárgyakat gyártunk, és az egyik termékünkbe pont egy ilyen erősségű mobiltelefon szúrófényű led kellene. Próbáltuk már rengeteg más leddel is (power ledek, smd ledek), de ez lenne a legmegfelelőbb a célnak.

Köszi, hogy elolvastatok!
Geri
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
A kolléga nem DMM-re gondolt, hanem jó eséllyel erre.
(#) elektroncso válasza fifadani hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ha nekem kéne ilyet csinálnom, akkor egy LED soros kivezérlésjelzőt alakítanék át.
(#) tbarath válasza gergorivasz hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ha jól látom ott 8 érintkező van, a legjobb lenne működés közben kimérni, hogy melyiken mi történik (szkóppal, logic analyzer-rel). Ha szerencsétek van, akkor ez "csak" maga a LED modul (+egyéb sallangok, proximity szenzor, ilyesmi), ami világítani fog, ha megfelelő feszültséget/áramot adsz bizonyos pin-ekre. (Lehet, hogy kell áramkorlátot is beállítani). De az is lehet, hogy van benne valami chip ami vezérli ez esetben kell kát érintkező a táp, és másik 2-3 amivel a chip-pel kommunikálsz (i2c vagy spi).

Ezt ránézésre nem mondja meg senki komplett kapcsolási rajz nélkül. Mérni kell, tesztelni, de lehet hogy szét is kell vágni az egészet és aztán kitalálni.
(#) ITI47 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia!
Neked van igazad. Leszedtem a zsugorcsövet, meg a szigetelést a végéről és valóban nincs összekötve a két réz vezető vége. Egy 60 cm-es darabom van, amit kimértem. 230V-ot rákapcsolva 22W-ot vett fel, ami pár perc után, szoba hőmérsékleten 9W-ra csökkent. A kábel langyos volt. Mint kiderült ez egy 40W/m-es fűtökábel. Barátomtól kaptam, már vagy 10 éve, ezért nem emlékeztem jól.
(#) ITI47 válasza szs hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Sajnos ezek a kábelek elég drágák, még a legolcsóbb is 2347 Ft/m. Nemtudom megérné-e Neked. Van más megoldás is. Én kiselejtezett hűtőszekrényből szedtem ki jégleolvasztó kábelt. Kb. 1 m hosszú, kör keresztmetszetű, 3-4 mm átmérőjű. 230V-on 20W-ot vesz fel, télen nagyobb hidegben, akár folyamatosan is mehet.
(#) Kolti0 hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok.
A wago max. vezeték keresztmetszet vagy átmérő befogadása 2 (nem derül ki számomra, hogy átmérő vagy keresztmetszet, mert a vezetékeket keresztmetszetben szokták méretezni a wago.n pedig átmérő jel van)

Szóval a kérdésem az lenne, hogy vajon miért van ez a korlát?

Mert nem fogná biztosan a vezetéket, vagy, mert ebben a vezetékméretben már nagyobb A. áramot szokás használni és elégne a wago?

A helyzet az, hogy itthon ami van vezeték, nem tudom, hogy milyen keresztmetszetű.
Régi három eres kábel sodort vezetékkel, nincs ráírva semmi. Tolómérővel kettő vagy erős kettő mm. összesodorva a vezető átmérője.
Merjek-e vajon wago.val dolgozni?

Köszönöm.
(#) pucuka válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ha netán a "Villanyszerelés" topikban kérdeznéd, hamarabb kapnál pontos választ gyakorló villanyszerelőktől.
(#) Takibaki hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok Boldog új évet kívánok . Amit szeretnék ... a youtubon láttam egy szuper egér, patkány fogót ami elektromos 12-voltos akksi egy 150µF-os 400 voltos kondi és 2 fém lap volt egy fa lapra szögelve . Én is szeretnék ilyet . nem tudom működne-e mert 12 voltos akksi csak 12 voltal tölti a kondit és nem tudom elég hatást fejtene ki a patkányon . lehet magasabb feszültség kellene . 230v hálózatra nem akarnám kötni . lehet egyszerübb lenne a 230v-ot egyenirányítani az majdnem jo lenne a kondinak. jó lenne ha egy akció után leállna , mert a tetem zavarná az áramkört . Mi a véleményetek hogyan működne ? Milyen kondi a legalkalmasabb ? ( jó és olcsó)
(#) nedudgi válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Amit a Youtube-on látsz, nagyrészt bóvli, szemfényvesztés, az alacsonyabb felkészültségű emberek átverése. Az ilyen videókat készítők inkább az elért nézettségből eredő jövedelemre hajtanak.
Talán 48V köryékén van az a feszültség, amit szerintem egy melegvérű állat érzékel.
(#) Takibaki hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Köszönöm . Akkor tápnak 230 V DC valami ellenáláson vagy/és lámpán keresztül töltené a kondit . Vagy elbirja a 460 voltot ?
(#) Kolti0 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Áttettem. Köszönöm
(#) granpa válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Milyen 460 V-ot? 230 V egyenirányítva, ~310 V. Ezt a 400 V-os kondi elbírja. A többi marhaság.
(#) fastaction válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Életveszélyes lenne . Nem szabad . Javaslom , hogy építsél inkább elektromos rágcsálóriasztót , nekem bevált !
(#) BarnaPili válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Azt a videót én is láttam. Nem is értettem. Én nem csinálnék olyan egércsapdát, mint a villamosszék. Ha nincs szerencséd, kigyújtja a házat, agyonvágja a macskát, kutyát, neadj' Isten gyereket.
(#) abstrax hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok, Kedves Fórumtársak!
BÚÉK!....a tanácsotokat szeretném kérni a következő kérdésben....
Építek tranzisztoros mikrofon előerősítőket. Semmi bonyolult, 3-4 tranyós elég egyszerű fokozatok.
Viszont, a bemenetre illetve a kimenetre is szeretnék illesztőtrafót tenni, egyrészt, hogy befelé aszimmetrizásjon ill. kifelé szimmetrizáljon, valamint, hogy színezze is a hangot (adja hozzá a trafó "karakterét")....
Namármost a bementi trafók általában 1:5, 1:10 áttételűek (600 ohm-ról 22...47 kohm-ra impedanciailag) - ez mondjuk az előfok bemenetén jó is volna.
De a kimeneten, ahol az áramkörnek sokszor 10 ohm nagyságrendű kimeneti impedanciája van (pl. emitterkövető miatt). Ide általában 1:1-es kimenő trafót szoktak tenni, ami mondjuk 600 ohm/600 ohm. Kérdés, hogy ez nem fog illesztetlenséget okozni vajon a kimeneten?
Tovább bonyolódik a kérdés, ha kimeneti szintszabályozást is szeretne az ember. Ezt a potit vajon hová célszerű ilyenkor kötni? a kis kimenő impedanciás kimenet után egy 10...50k log potit mondjuk, de ezután még rosszabbul jönne ki a 600 ohmos kimeőtrafó, nem?.... vagy a poti menjen a trafó után? De ott meg már szimmetrizált a jel. Esetleg ekkor egy sztereo-potival a legvégén?
Köszönöm előre is a tanácsaitokat, javaslataitokat! Üdv!
(#) Edem631 hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok.Tud valaki tippet adni hol keressem a hibát ha az FM vevőm lehalkulva szól teljes hangerőn.Az AM rendes hangon szól nincs baj vele.Elektrolit kondenzátorok jók.Nem régi rádió.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) pucuka válasza abstrax hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Van néhány előerősítős topik, mikrofon erősítős is. Miért nem ott kérdezed, mikor a téma oda való.
(#) Pumuckli válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget srácok! Ez lett belőle. UV levilágító. A teteje még hiányzik, azt majd holnap.
(#) proli007 válasza abstrax hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Hello! Ha a trafó meghajtása 10Ohm, és az áttétel is 1:1 akkora szekunder oldal impedanciája is 10Ohm lesz. Ha az erősítő és a trafó közé teszed a 600Ohm-ot (minusz a végfok impedanciája), vagy a trafó után, akkor 600Ohm lesz a kimenti impedancia is. De -6dB veszteséget okoz. (Mérni is úgy lehet, hogy méred terheletlenül és lezárva 600Ohm-al. Ha a kettő között fél értéket mérsz, akkor 600Ohm a kimenti impedancia.)
A szabályzót célszerű az emitterkövető elé tenni. akkor nem változik az impedancia a kimeneten.
(#) abstrax válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Hello, értem...és köszönöm szépen. Akkor számolgatunk, meg valószínűleg áttervezem - ahogyan javasoltad egy emitterkövetőt megelőző helyre a szintszabályzót.
(#) iciszka hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok! Elektronikában elég alapszinten vagyok, de szeretnék egy elektromos patkánycsapdát építeni. Az lenne a kérdésem, hogy egy számítógép táp 15v és egy 150µF kondi felgyújtana-e egy patkányt, ha rajta marad?
(#) pipi válasza iciszka hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Hali!
Nyaltál már meg 9V-os elemet? Kb a 15V-nak is ennyi hatása van a patkányra, vagyis észre sem veszi, ez még riasztásnak is kevés
(#) iciszka válasza pipi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A tényleges feszültség nem 15 V lenne a kondi miatt, de a folyamatos kapcsolás során nem lenne meg a nagyobb feszültség. Köszi a válaszod segített!
(#) tbarath válasza iciszka hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Illetve olvass kicsit vissza, nemrég tették fel ezt a kérdést...

De a lényeg az, hogy amit csinálni akarsz (na nem 15 Volttal, ami a valóságban 12V), az életveszélyes, és nem csak a patkány életére veszélyes. Ez azt jelenti, hogy ha ennyire alapszinten vagy, akkor ezt nem akarod megcsinálni, mert nem akarod az egyik szerettedet felelőtlenül megölni.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) iciszka hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Tehát akkor meggyullad rajta a patkány? A másik kérdés, hogy ha nincsen test, akkor nincsen áramfogyasztás, ugye?
(#) tbarath válasza iciszka hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Előre egy jótanács: fogalmad sincs arról amit csinálni akarsz, de az legalább életveszélyes, szóval NE CSINÁLD!
Ne is akard csinálni, olvass utána az alapoknak, tanulj pár évet a témáról, aztán ha legalább az alapjaid rendben lesznek akkor lehet erről beszélni, addig nem érdemes. (No offense: a 0:19-es kommented alapján kb. fogalmad sincs a téma alapjairól sem...)

Amúgy 12V körül max. rövidzárnál gyullad meg valami, persze az is tűzveszélyes.
De ha - más módon - meg is gyulladna a patkány, az akkor is tűzveszélyt jelent. Szóval meggyújtod a patkányt, és ezzel potenciálisan leégeted a házat. Ez azért egy epic fail.
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 3
 
Szia! Bővebben: Link Ugye milyen egyszerű?
Következő: »»   3270 / 3944
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem