Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   660 / 960
(#) Kolti0 hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Sziasztok.
A wago max. vezeték keresztmetszet vagy átmérő befogadása 2 (nem derül ki számomra, hogy átmérő vagy keresztmetszet, mert a vezetékeket keresztmetszetben szokták méretezni a wago.n pedig átmérő jel van)

Szóval a kérdésem az lenne, hogy vajon miért van ez a korlát?

Mert nem fogná biztosan a vezetéket, vagy, mert ebben a vezetékméretben már nagyobb A. áramot szokás használni és elégne a wago?

A helyzet az, hogy itthon ami van vezeték, nem tudom, hogy milyen keresztmetszetű.
Régi három eres kábel sodort vezetékkel, nincs ráírva semmi. Tolómérővel kettő vagy erős kettő mm. összesodorva a vezető átmérője.
Merjek-e vajon wago.val dolgozni?

Köszönöm.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Sokszor néztem már meg ezt a videót és sírhatnékom van tőle. 30 éve foglalkozom intelligens épületek építésével. Sokkal egyszerűbben és olcsóban is megoldható lett volna a feladat.
(#) Teaway válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
WAGO-n átmérő jel van? Melyiken? A 221-41x befogad 4mm2-ig vezetéket (négyzet jel van rajta)
(#) rolie válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia!
A Wago egy elég tág fogalom, sok típusa létezik. Sodrott vezetékhez csak az oldhatót használhatod, ebből a most kapható 221-es széria passzol a vezetékedhez (amúgy én nem átmérő jelet látok rajta, hanem egy négyzetet, ami a területet/keresztmetszetet jelöli).
(#) kameleon2 válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia! Mi is használunk Wagokat. De nyilván vannak korlátai. Általában a csomagoláson és a katalógusban is meg szokták adni mekkora keresztmetszetű vezetéket lehet megkötni vele. Például 2,5-4mm2 . A benne lévő lemezkének is véges a terhehetősége, az is fém. Használok másfajta csatlakozókat is. Teszteltem is. Például 12A terhelhetősgű bontható sorkapocs 17A-nél már csúnyán füstölni, égni kezdett. Kollégától hallottam olyat is, hogy Wago maximum 6A. mert csúnya vége is lehet. Szerintem csak be kel tartani a leírásban szereplő üzei körülményeket és teljesen jó megoldás. Én személy szerint a kézzel zárható zászlós Wagot kedvelem a legjoban. Azokkal eddig soha nem volt bajom.
(#) freddyke válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Idézet:
„Ne verj le semmit! A toldást megcsinálod szabályosan (volt itt néhány jó ajánlat), és kész.”
Én is így látom jónak. Kötésre szakszerűen feltett toldóhüvely nem lenne jobb a WAGO 221-től?

Idézet:
„A konyhából meg odaviszed (fehér) műcsatornában a mosógépnek a villanyt.”
Amint megtalálom a melyik fázis szabad. Multiméterrel próbáltam feszültségesést mérni a fogyasztó kapcsolgatása közben. Ezen a módon nem fog menni. Esetleg tudnátok ajánlani jó lakatfogót?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Én azt mondom, nyugodj meg, keress egy hosszabbítót, abba dugd be a mosógépet, a hosszabítót meg oda dugod, ahova akarod. Megvárod azt a pár hetet, míg kijön a "profi", és kész. Neked nincs semmi jogod ahhoz, hogy egy bérlakásban, aminek van egy tulajdonosa, aki nem te vagy, ilyen szintű átalakításokat, felújításokat végezz. Ha lenne villanyszerelői papírod, akkor megcsinálhatnád, de akkor nem kérdezősködnél itt. Ez nem a te feladatod, ne csinálj semmit!
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Felesleges a lakatfogó. Telefondrótból csinálsz 10-20 menetet a kérdéses huzalra és szimpla multiméterrel AC feszültségmérés állásban megméred a tekercsben indukálódott feszültséget. Csak a sütő (vagy a megkeresni kívánt fogyasztó) legyen bekapcsolva így könnyen kideríthető melyik vezetéken folyik áram. Ha "hitelesíted" előtte akkor primitíven még áramerősséget is saccolhatsz.
(#) pucuka válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Igen, ez az alap. A tulajdonos nélkül, egy tapodtat se. Megaztán arra az egy évre minek befektetni bármit is.
(#) elektroton válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Idézet:
„Esetleg tudnátok ajánlani jó lakatfogót?”

Ha csak AC mérésre
Ha AC és DC mérésre is
(#) gyuszo válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ez volt a kiinduló kérdés: Bővebben: Link.
Ebből nem derül ki, hogy a tulajdonos jóváhagyta az átalakítást. Az sem, hogy mennyi időre vonatkozik a bérlemény. De ha végigköveted, több oldal után sem derül ki. De még most sem tudjuk, hogy a tulaj jóváhagyta-e. A kérdező csak meleg vízben szeretett volna fürödni és a mosógépet is szerette volna használni.
Csak a hiba elhárításról szólt a kérdés.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) vottokar válasza Teaway hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Idén 50 leszek, kb. úgy szeretném megcsinálni, hogy az életemben ne kelljen már komolyan mókolni. (És nem szándékozom hamar feldobni a talpam, van két apró kölköm, akikkel szemben van még kötelességem bőven...). Sajnos több dolognak kell megfelelni, úgyhogy van min törni a fejem.
Mostani lakhelyünk teljes körű villamos felújítását cca. 9 éve csináltam, de az 2 szoba panel, egyszerűbb volt a dolgom. Még jó hogy az új házban is megvan a 3 fázis áganként 15A-el. De lesz vésni valóm bőven...
(#) Remci hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek 2 db ilyen kapcsolót lehet-e párhuzamosan kötni. Ugyanis van egy gyári porelszívó, aminek a motorján ez a kapcsoló van, de az lenne a cél,hogy távolról is be/ki lehessen kapcsolni az elszívót. Egy lapszabász gépre lett csatlakoztatva és annak a műszerfalára kellene egy ilyen kapcsolót felszerelni, csak nem tudom hogy a 2 kapcsolót össze lehet-e párhuzamosítani, vagy a motoron lévőt kössem ki. Jó lenne ha az is megmaradhatna.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Ha két helyről szeretnéd kapcsolni, akkor alaposabban át kell alakítani az egészet. Ilyen kapcsolókat nem lehet sem párhuzamosan, sem sorosan összekapcsolni.

Kell egy normál, öntartós be- és kikapcsoló. A "Be" gombbal párhuzamosan egy másik, a "Ki" gombbal pedig sorba kell kötni azt, amelyiket közvetlen a lapszabász gépre akarsz szerelni.
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Szia!
Igen, elméletileg lehet párhuzamosan kötni, bár a korrekt megoldás az egy kapcsolós felállás.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ez egy relés kapcsoló.Ha benyomod a be gombot, akkor behúz a benne lévő relé és áramot kap a motor. Ha csak sima start-stop nyomógomb lenne akkor nem morfondíroznák rajta, akkor bekötném mágneskapcsolóval. De mivel egybe van a relével építve, így egy kicsit megzavarodtam.
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Azért lenne jó a másik kapcsolót is meghagyni,mert ha később vinni akarják valahová használni,ott is be tudják kapcsolni. Nem egy nagy,nehéz gép, hordozható.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Éppen ezért nem lehet két ilyen kapcsolót külön vezetékezés nélkül összekapcsolni. Ha a szabászgépnél kikapcsolod, nem tudod ott visszakapcsolni. Bekapcsoláskor elöször a szabászgépnél, aztán az elszívónál is be kell kapcsolni.
(#) Kovidivi válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Amit pucuka írt, az is igaz. Régebbi infók, sokkal régebbiek. Ha a tulaj jóváhagyta volna a felújítást, átalakítást, akkor kiküldetett volna egy villanyszerelőt. Ja, és a bérlemény valahol külföldön van, és nem a szegényebbik országról van szó.
(#) elektroncso válasza Remci hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Ezeket elég nehéz lenne párhuzamosan kötni. Belül a gombok mögött nincsenek érintkezők. A zöld gomb benyomja a mágneskapcsoló vasmagját a tekercsbe, erre záródnak az érintkezők és öntartás lép fel. A piros gomb egy emelő segítségével pedig a tekercs mágneses ereje ellen hatva kihúzza a vasmagot és ezzel bontja az érintkezőket. Nincs benne elektromos nyomógomb. Ha a két mágneskapcsoló tekercsét párhuzamba kötöd akkor többet nem lehet majd kikapcsolni a gépeket.
(#) Remci válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Most már értem. Akkor az elszívó motoron lévő kapcsolót kikötöm és meghosszabbítva elviszem a szabász géphez. Tehát marad az egykapcsolós megoldás és csak onnan fogják ki-be kapcsolgatni. Köszönöm a segítséget.
(#) kameleon2 válasza Remci hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Egyszerűbb lenne felszerelned egy impulzusrelét. A kapcsolók helyére pedig akkor már annyi nyomógombot kötsz, amennyit csak akarsz párhuzamosan.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Csakhogy ez teljesen szabálytalan és veszélyes! Szerszámgépeken nem véletlenül előírás az öntartó vezérlés. Ha kiesik a villany mégis milyen állapotba fog kerülni az impulzusrelé amikor visszaadják? Mi történik, ha a rezonancia miatt kitekeredik a drótot rögzítő csavar, vagy a nyomógomb kontakthibássá válik? Biztonságtechnikai okai vannak, hogy ilyen gombok vannak felszerelve. Ha az öntartásnál megnyomod a piros gombot az szakítja az áramkört, nem véletlenül! Ha ezen megnyomod a piros gombot akkor is szakítja az áramkört. Ráadásul a vészleállítónak könnyen megnyomható nagy jellegzetes gomb kell, míg az indítógombnak nem szabad kiálló, könnyen megnyomható (megnyomódható) gombot használni. A tárgyalt megoldás ezért zárófedeles, ha valaki nekitámaszkodik akkor reteszeli a gombokat, beütés után szintén kikapcsolt állapotban reteszeli a gombokat. Az új biztonsági leállító gombok szintén reteszelős típusok, hogy a beütött vészleállító kézzel történő kireteszelése nélkül ne lehessen a gépet újra elindítani. Sőt veszélyesebb gépeken a reteszelést csak kulccsal lehet feloldani.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ha jól értettem - de lehet, hogy nem - itt egy elszívó ventillátorról volt szó. nyilván egy vastagsági gyalunál nem javaslok ilyesmit. Amúgy igazad van, set-reset vezérlés a legkorrektebb és szintén párhuzamosítható. Pontosabban sorosítható és párhuzamosítható, hiszen a resethez sorba kell kötni a gombokat, míg a sethez párhuzamosan. Sőt , ha már a részleteknél tartunk ezekhez az elforgatható vésznyomógomb a legkorrektebb, mert ha netán a set gomb is meghibásodna az elforgatós nyomógomb mechanikusan is reteszel és nem ebgedi visszaindulni az áramkört, amíg a retesz nincs feloldva.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019

veszgomb.jpg
    
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Végigkövettem a több oldalnyi nyekergést. Hibáról nem tudok, de ha van annak megoldása a tulajnak a dolga, és nem a bérlőé. De ha ennyire nem felel meg a meglevő elektromos hálózat, akkor talán nem ezt a lakást kellett volna bérelni.
Az egyik postjában kotyogta, hogy csak egy évre bérli. Hogy a villany szerelő miért a bojlertől származtatta a mosógép bekötését? Valószínűleg ez volt az egyetlen megfelelő terhelhetőségű hely, ahová köthette. Az más kérdés, hogy miért nem tett a körbe kapcsolót, amivel kizárni lehetett volna az egyidejű működést. Az sem életszerű, hogy egész nap megy a mosógép, és ezért nem lesz melegvíz.
Elnézést, hogy ugrok a témára, de a társasház ahol lakom, most már több mint másfél éve, több lakásban folyik felújítás címén a lakásátalakítás. Ez így sokkal hosszadalmasabb, és gyakorlatilag folyamatosan megy a fúrás faragás, falak ki, máshová be. A falak bontása az egyszerűség kedvéért nagykalapáccsal.
(#) gyuszo válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Egy 120 l bojler ment tönkre, szerintem a karbantartás hiánya miatt. Ez volt a hiba.
Lecserélte.
Nem ért sem a vízvezeték szereléshez és a villanyszereléshez sem. És ez volt még azzal kombinálva, hogy a mosógép is erre volt rákötve.
Az, hogy a tulaj beleegyezésével tette-e azt nem tudjuk, lehet soha sem. 8 oldalt teleírt, ezt nem említette.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Láttam, hogy a bojleres témában indult a polémia, de én csak a villanyszerelésben levőre reagáltam. Továbbra is, a lakás, és tartozékainak megfelelő állapotban tartása a tulajdonos feladata, és kötelessége. Természetesen lehet megállapodni másképp is, de a tulaj nélkül semmit.
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Idézet:
„Én azt mondom, nyugodj meg, keress egy hosszabbítót, abba dugd be a mosógépet, a hosszabítót meg oda dugod, ahova akarod. Megvárod azt a pár hetet, míg kijön a "profi", és kész. Neked nincs semmi jogod ahhoz, hogy egy bérlakásban, aminek van egy tulajdonosa, aki nem te vagy, ilyen szintű átalakításokat, felújításokat végezz. Ha lenne villanyszerelői papírod, akkor megcsinálhatnád, de akkor nem kérdezősködnél itt. Ez nem a te feladatod, ne csinálj semmit!”
Akkor dugom a mosógépet hosszabbítóval konnektorba, ha feltétlenül fel akarom gyújtani a házat. Az a kevés, amit láttam a hálózatból, életveszélyes volt, ki lett cserélve. Nem véletlenül volt a régi mosógép a konyhából kihozva, ahova 2.5-es tömör rézvezetékek mennek kötések és leágazások nélkül.
A tulaj villanyszerelője volt kint a bojlerre rákötni a mosógépet. Ha lett volna egy néhány órás áramkimaradás (fűtés nélkül rendesen eresztette a vizet, rá a WAGO-s kötésekre), valószínűleg áram ment volna a vízbe. Az előző 100L-es bojler a falban durván mozgó, lefelé álló tiplikkel, görbére kalapált, eleve célnak nem megfelelő tőcsvarokkal volt feltéve (bizonyára szakember által). Ha leesik a bojler, a leszakadó vízvezetékek elárasztják a lakást vízzel, a leszakadó villanyezetékek bármibe beleérhetnek. El lehet dönteni, hogy ilyen szakemberekre érdemes-e még várni is. Sokra megyek velük, ha agyonvág az áram miattuk.

Innentől nem az idézett kérdésre válaszolok, egyszerre a témán pörgőknek. Felnőtt emberként mindenki el tudja dönteni mit csinál, felelőssége tudatában. Ha valaki rosszat feltételez és amiatt nem szeretne segíteni, akkor ne tegye. Nem szép dolog nyilvánosan mások becsületét sértő megjegyzéseket tenni vagy megpróbálni a becsületüket lejáratni. Akinek nem inge, ne vegye magára.

Elárultam volna a választ, de mire idejöttem már egy fél oldal tele lett írva feleslegesen. A tulaj jóváhagyta a bojler cserét, a víz és villanyszerelési munkákat. Ha szükséges, hívhatok szakembert vagy ő is hív, bármikor. Mégsem hívok szakembert a főbérlő költségére minden csavar meghúzatásához vagy villásdugó bedugásához. Ausztriában sem osztják ingyen a pénzt, nagyon magasak a munkadíjak. A tulaj villanyszerelőjével való beszélgetésből derült ki, hogy a szigorodó szabályok ellenére vannak ésszerűségi megfontolások, mert nem lehet minden házat ész nélkül újravezetékelni. De amikor megfelelőségi nyilatkozatot kell adni az elvégzett munkáról, akkor nincs mese. Például mennyezeti lámpáknál tipikusan hiányzik a védőföld a régi épületekben. Be kell húzni utólag vagy ha nem lehet, akkor minden vezetéket újra ki kell építeni emiatt.
Hiába hívom ide egy bojlervezeték toldás miatt, nem tenne mást, mint betesz egy kötődobozt és WAGO-val megcsinálja a kötéseket. Persze, mindent el lehet rontani, még egy egyszerű kötést is. De akkor ennyi erővel sok szakember kókányol.
Vagy idehívhathatom azért, hogy mondja meg melyik fázisra van kötve a főzőlap és melyik általa felszerelt konnektorba dughatom a mosógépet, hogy ne verje le a kismegszakítót és ne terhelhe túl a hálózatatot, a kötéseit. Még a kérdés is alaptalan, mert előre megmondta, hogy ha leveri a kismegszakítót, akkor ne használjuk egyszerre azokat a gépeket. Ettől én még lehetek sokkal óvatosabb és elővigyázatosabb! A munkadíjából szerszámot kapok, amivel magam is megnézhetem.
Ennek ellenére ide szándékozom hívni a villanyszerelőt és egyszerre mindent átnéztni vele.

Ha már itt tartunk, jogosítvány nélkül még nagyfokú hozzáértéssel sem szerelhet senki sem otthon, sem máshol. Magának sem. Nem csak a saját testi épségét veszélyezteti, a körülötte élőkét és a lakásban megforduló személyekét is. Ennyi erővel felesleges a fórum. Mindenki hívjon szakembert. Nem értem mi értelme az ilyen jellegű vitának.
(#) game4812 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Adott 3 biztosítószekrény, a központiból van egy közelebbi, és egy távolabbi ágaztatva. Jelenleg a távolabbiban van egy 3 fázisú dimmer (3x32A). Ezt szeretnénk áthelyezni a közelebbibe úgy, hogy a távolabbiból lehessen áram alá helyezni, 1 kapcsolóval, gombnyomással, stb. Hogyan oldható ez meg a legegyszerűbben, legköltséghatékonyabban? Mindkét szekrényben ott van a 3x32A kismegszakító, gondolom az után kellene beszerelni még egy elemet, amit távolról lehet kapcsolni. Az ampereket nem utaztatnám oda-vissza, szóval egy mágneskapcsoló erre a legjobb megoldás? Szerelő fogja bekötni, csak a lehetőségek érdekelnének.
(#) Kolti0 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Hoztam fotókat a wagomról.
Szóval bizonytalan vagyok, h a kb. 2mm. átmérőjű sodort vezrtékemnek jó válysztás-e.
Nem-e lenne biztonságosabb elosztókapcsot vagy csavaroslécet alkalmaznom.
Wago.ról többet hallani, h tűzveszélyes.
Következő: »»   660 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem