Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   661 / 962
(#) granpa válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Hány h (hektár) a 2 mm átmérőjű vezeték, vagy hány hektár gyullad ki?
(#) szs válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Vártam a képet, de nem lett.
Amúgy: a Wago az márkanév (mint a Lamborghini: lehet traktor is, meg sportkocsi), de valószínűleg ilyesmire gondoltál:
https://shop.traconelectric.com/product/OVO252/Csavar-nelkuli-vezet...VAC-2P
Jó választás az, bár én csak egyszerhasználatosnak vélem, szerintem csak azért szárnyas, hogy beletehesd a sodrott vezetéket is -egyszer, és ha egyszer ki kell nyitnom, újat teszek. (így gondolom én, de lehet, hogy túl óvatos vagyok)
Nem tűzveszélyes az szerintem, ha nem terhelik túl, ha nem "lötyögősen" teszik bele a vezetéket. Ott ne alkalmazd, ahol pl. a gyártó kifejezetten "nem ajánlja" a készülék (pl boyler) párhuzamosítását más készülékkel, de hát ott másfajtát sem kéne használni, ugye
(#) Kolti0 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
A képek, bocsi.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) szs válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Hát, nem olyan jó ez az én képernyőm, de mintha ez a beledugdosós lenne. (lehet, hogy rosszul látom? )
Ha az, abba sodrottat ne. Egyszer megpróbáltam, mert nem is tudom, mit gondoltam . Nem ment
(#) rolie válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Erről a szériáról írtam itt. Használhatod sodrott vezetékhez, a tiéd átmérőjéhez is passzol.
(#) szs válasza rolie hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Akkor csak én voltam a vaksi, tehát ez a nyitható...
Azt meg tudod nekem mondani: használható ez többször is, csak én vagyok túl félős, hogy úgy vélem, jobb, ha kinyitás után újra cserélem?
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Bár nem engem kérdeztél, de a WAGO nem valószínű, hogy megsínyli. A réz vezető anyaga bizonyára lágyabb. A WAGO 221 tapasztalatom szerint nyomot hagy a tömör és a sodrott vezetékben is, mintha kicsit belevágna egy kés. Emiatt én sem szívesen bontom a kötést. Inkább a vezetőt rövidíteném meg és csupaszolnám újra. A WAGO-t inkább a belekerülő szennyeződés esetén cserélném vagy ha nem tiszta vezetékvég volt beledugva.
(#) Teaway hozzászólása Jan 6, 2019 / 1
 
WAGO 221-es széria:
Lehet nyitni/zárni többször is. A rugós kötés folyamatosan szorít, ezért esélytelen a kilazulás.
Próbaként a névleges terhelhetőség többszörösét kergették át rajta (100A felett), a külső műanyag háza ugyan leégett/lefolyt róla, de a belső rugós fém váz még mindig tartott (van róla video).
(#) rolie válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Ahogy freddyke is írta, mechanikusan szerintem nem sínyli meg a néhányszori újrahasznosítást. A tartós nyitott állapotot kerülöm, illetve az én is újracsupaszolom a vezetéket újbóli kötés előtt (legalább a sérült résznél levágom a régit). Nem tapasztaltam még velük problémát (egy helyen ~5 éve egy 2kW-os olajkályha is megy róla).
(#) gaben62 válasza Teaway hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Ez így van, sokan nem hiszik el, de 16-20Amp. megfelelő átmérőjű, minőségű rézvezetéken átküldi, folyamatos terhelésen is, akár.
(#) Teaway válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Sőt, ott van ráadásnak ugyanebből a sorozatból a 612, 613 és 615-ös, ezek 6mm2-ig fogadnak vezetéket és lazán bírják a 40A-t.
(#) kowi válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
(#) szs válasza kowi hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Nahát, az a Wago-vita tele van hitvitával, meg légből kapott "betiltás"-sal. Állítja valaki, hogy "betiltották". Hát, ha valamit betiltottak volna tavaly, azt nem árulhatnák vidáman ma...
Mi talán a valós tapasztalatokra lennénk kíváncsiak, a saját (kevés) tapasztalatunk bővítésére.
(#) Zsolt 73 válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 2 / 2
 
A Wago kötőelemek bizonyítottak, szerte a világban. Az ostobaságot és a kókányolást kellene betiltani, a forrasztott kötés igen is melegszik, simán rásül a szigetelőszalag !
(#) szs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Az elejével egyetértek.
De: Többmillióan forrasztanak, a PC-ben, amin írtál megszámolhatatlan forrasztás van. Kb annyira melegedhet, amennyi megengedett.
A szigetelőszalag pótanyagként felhasználása más tészta.
És továbbra is: a Wago csak egy márkanév.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) gaben62 válasza kowi hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Gyakorlatban szoktam tesztelni, nem pedig vitázgatni, a semmiről, órákon át.
(#) Zsolt 73 válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Több milliárd légy szereti a szart, de ettől a szar szar marad ! Az Ón fajlagos ellenállása hétszerese a Réz fajlagos ellenállásának. Egy háztartási eszköz forrasztásain nem rohangálnak 20-30 amperes áramok !
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
A Wago nem csak egy márkanév milliárdos ( Euro ) fejlesztések és tesztek állnak mögötte. Az utángyártott termékek ( XBS ) ipari hulladék kategóriába tartoznak.
(#) szs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 2
 
Szeretem én a vitát, hiszen abból alakul ki valami. De szeretem én a vitakultúrát is (nem sz..ozunk). De ezt a részt elengedem.
Azonban: ha a forrasztóón ellenállása hátszerese a rézének, az azt jelenti, hogy egy 1négyzetmm keresztmetszetű, 1 mm hosszú darab hétszer annyi teljesítménnyel fűt. 1 méter 1négyzetmm-es rézvezeték ellenállása 0,018 ohm körüli, akkor ha 7szer annyi a forrasztóóné, az kb 0,125? Legyen, számoljunk annyival:
0,125/1000=0,000125 (mert 1mm-ről beszélünk)
0,000125ohmX20amper az0,0025 Volt feszültségesés
0,0025voltX20A=az 0,05watt teljesítmény, azaz ennyit melegít az 1 négyzetmm keresztmetszetű, 1milliméterre sikerült forrasztás (ennyi távolság lett a két rézvezeték közt, -szerintem ez elég ügyetlen forrasztás, ilyet talán én is tudnék).
Ez a 0,05watt elolvasztja a forrasztóónt? Lehet, nem értek hozzá, de nem hinném.
-Pláne, hogy 1négyzetmm-en nem engedünk 20A-t, tehát vastagabb a vezeték, tehát nagyobb keresztmetszetű lesz így az (ügyetlen) forrasztás is.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) szs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
De, csak márkanév. A Rolls-Royce egy márkanév, százmilliós nagyságrendben futkosnak még használható, megbízható kocsik.
(#) Zsolt 73 válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Mi bajod van a stabil, szabványos kötőelemekkel ? Az öreg gyepesedett agyú szakik képtelenek a fejlődésre... Remélem Te nem ezt a csoportot képviseled !
(#) szs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Mint fentebb írtam is, semmi bajom nincs velük, hiszen olvastad is. Pont, hogy jónak tartom azokat.
Én most megkérdeztem tőled, miért gondolod, hogy a forrasztás rossz? Számoltam is hozzá...

(még egyszer megkérlek: vita helyett ne becsmérléssel foglalkozz már . Pláne, hogy én nem is vagyok szaki, de a "begyepesedett agyú szakik" nem vitakultúra...)
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) Ge Lee válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 3
 
Áruld már el nekem légyszíves, hogy az ón fajlagos ellenállásának mi köze van egy forrasztott kötéshez? Ugyanis a kötést nem az adja, az csak védi a kötést az oxidációtól, meg mechanikai tartást ad neki, nem engedi mozogni, lazulni.
Idézet:
„Egy háztartási eszköz forrasztásain nem rohangálnak 20-30 amperes áramok”
A PC ugyan nem háztartási eszköz, de számolj utána hogy egy olyan PC-ben ahol csak a proci 100W-ot fogyazst, meg a VGA is kb. ugyanannyit, hogy ott a táp 5V-os ágán hány A folyik. És minden kötése forrasztott.
Egy toroid trafó 80A-es primer áramlökéssel is indulhat ha nincs előtte lágyindító. Abban is forrasztva van a kivezető huzal. Villanymotor dettó, tízszeres áramfelvétellel indul a névlegeshez képest. Forrasztva vannak benne a tekercsek.
De mutatok mást is. Ezen a kábelvég sarun a forrasztás 28 évig szolgált hibátlanul, pedig ezen 90-100A folyt folyamatosan (hegesztő). Van a házben 4 hegesztőnk, ebből háromnak forrasztott munkakábele van. Ha hiszed ha nem, nem melegszik.
Nem vagdalkozni kell ha nem értesz valamit, hanem utánajárni a dolgoknak...
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019

oxid.JPG
    
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 2
 
Idézet:
„begyepesedett agyú szakik" nem vitakultúra”
Dehogynem, tökéletesen leszűrhető belőle az illető hozzá(nem)értése, és mentalitása...
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Nekem is van hatalmas adag hozzánemértésem, attól még igyekszem szépen beszélni...
(#) Zsolt 73 válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Adott egy tíz éve felújított lakás, tulajdonos átalakíttatja . Az erősáramú kötődobozokban forrasztott kötések, szigetelőszalaggal szigetelve, a kötések 30-40 %-ára rásült a szigszalag. A gyengeáramú kötések szintén forrasztottak és szigszalaggal szigetelve, azok között egyetlen rásült, megkeményedett szigszalag sem volt. Begyepesedett agyú szakik léteznek.
(#) kameleon2 válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 2
 
Akkor leírom mégegyszer, ha már ezt szakszerűen elmagyarázta egy, az óbudai egyetemen oktató ismerősöm. A forrasztással az a konkrét baj, hogy a hőközlés során megváltoztatja mind a szigetelés, mind a réz anyagszerkezeti tulajdonságait. Azaz a műanyag szigetelés megkeményedik és romlik, a réz és az ón egyesülésekor pedig olyan ötvözet jön létre, ami másként vezeti az áramot, mint a tiszta réz. A másik gond, hogy kötéskor tisztn csak a forrasztás ha melegszik - szétválhatnak az erek az ón alacsonyabb olvadáspontja miatt. Nyilván ennek egy része vltozott az RoHS forraszanyagokal, de a lényeg ennyi. Rugós és hidegfolyásos, vagy préseléses kötéseknél sem a szigetelés, sem a vezető tulajdonságai nem romlanak. Én is készítettem forrasztott kötéses villanyszerelést kb 30 éve. Azonban ott kombifogóval erősen össze lettek szorítva az erek. Forrasztás után pedig kaptak kötésenként 1-1db KF1 -es (Kupolfix) rugós kötésszorítót. A legvégén az egész le lett szigetelőszalagozva, azaz a szigetelés is fel lett javítva. Utólag megnéztem terhelés alatt hőkamerával is a kötéseket. Ezek nem melegszenek. Sokkal ikább a szerelvények M3-as csavarjai... bármennyire is meg legyenek húzva. Lehet megint vitázni, hogy a csavaros, vagy a rugós szerelvénycsatlakozás a jobb?
(#) szs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Elhiszem, van olyan. De az nem inkább a forrasztás hibás "végrehajtása" miatt lehetett? (jobb szót most nem találtam).
Lehet jól forrasztani, és lehet ügyetlenül (én sem tudok). Nem inkább az volt ott a baj?
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Az mindenkinek van, biztos nekem is. De én 100A-ra is forrasztok, mivel nem tudok házilag annál jobb kötést semmilyen más módon megcsinálni. De a ponthegesztőmet is forrasztottam, azon olyan 470A szaladgál...
Az viszont tény, hogy forrasztás és forrasztás között óriási különbségek vannak, és az a nem mindegy. Oxidrétegre nem lehet ónt felvinni, pláne alkalmatlan folyasztószerrel, esetleg anélkül, mert akkor lesz az, hogy melegszik a forrasztott kötés. Persze hogy melegszik, az nem forrasztás hanem taknyolás. A forrasztás az az, ami 400A-en sem melegszik...
(#) szs válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 1
 
Köszönöm szépen, igen, ilyen indoklással támogatott válaszra vágytam, -még ha a forrasztáspártiak ezt el is utasítják. Én mindenesetre igyekszem ezt is megjegyezni, hiszen ezért is kérdezek, hogy tudjak
Következő: »»   661 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem