Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   665 / 958
(#) CIROKL válasza kowi hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Nem nem a szerelést a szolgáltató embere regisztrált szakember végezte viszont az átvételt meg a szolgáltató végezte .
(#) gaben62 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Ezek a hibák, régi tv-kre jellemzőek, és bizony az elöregedett forrasztásoktól voltak, illetve az alkatrészek elhasználódásából, /anyagfáradás/ adódóan, illetve azokon átfolyó impulzusáramokból adódóan.
Merthogy ilyen is van, létezik, még ha sokan nem tudna is róla.
20évig tv.műszerészként tevékenykedtem,sok féle-fajta hibásan hozzám került készülék, video-tv, javult meg abban az időben, amikről egyesek már lemondtak..
(#) gaben62 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Én ugyan nem használok, ólommentes taknyot, de az bizony reped egy idő után, a nagy Tv.gyártók pedig spórolnak/ez is igaz/ még azzal is, ezért szál el olykor, egy-egy nagyméretű lapos tv.tápja, amit aztán nem javíttatnak, mivel a táp-modul, sokba kerül, körülményesen beszerezhető, nem éri meg kategória.
(#) Ge Lee válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Akkor jó. Eltöltöttem némi időt a gelkában, de ott nem nagyon láttam repedt forrasztásból adódó hibát. Sortrafósat, kiszáradt elkósat, megnyúlt ellenállásosat meg tranyócseréset annál inkáb...
(#) Ge Lee válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Ezért köll bráviát venni, annak dugasztápja van, ha tönkremegy neki sem állok javítani, hanem veszek hozzá egy másikat...
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Rosszkor voltál. Amit 2000 környékén gyártottak ( ólommentes kezdeti időszak) az szinte mind az volt/lett.
(#) Ge Lee válasza proba hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Ha visszaolvasol épp erről beszéltem, hogy az ólommentessel vannak gondok. De a kolléga mást állított... Akkoriban amikor én voltam ott, még híre sem volt az ólommentesnek, nem is volt baj a forrasztásokkal.
(#) adapter válasza proba hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Sőt, nem csak a TV-knél, más cuccoknál is jellemző volt, pl. Sharp, Canon másolóknál 10 táphibából 10 forrasztási gond volt, alkatrészt soha nem cseréltem (jó, a Canonoknál néha kellett, de általában annak is valami hibás forrasztás volt az előzménye). De nyomtatóknál is előfordult ilyen....
(#) freddyke válasza erbe hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Idézet:
„Hogyan képzeled az elrendezést?
Ha zárt vascsőre meneteket tekersz és azon átfűzöl egy áramot vezető szálat, azon az árammal arányos feszültséget lehet mérni. De nem a vezetékek közötti feszültséget.
Ha egy-egy vezetékre alufóliát tekersz, a két vezeték bevonata között lehet arra alkalmas nagy bemenő ellenállású műszerrel feszültséget mérni.”
Egyidőben csak egyetlen vezetőn szeretnék mérni. A tűs kísérlethez egy olcsó toroid vasmag lenne a legmegfelelőbb (ha lenne kéznél vagy miből kibányásznom). Műszeres méréshez a mag köré tekert menetekkel lehetne kísérletezni (áramváltó, vagy current transformer). Itt található leírás, ábra. Fillérekért kapható ilyen készen is, nyitható kivitelben is (split type current transformer), de ezek a tokozás miatt túl nagyok általában. Találtam egy ilyen, filléres dolgokból összedoboható "műszert" (ehhez mindenem lenne). Talán működne, talán csak látványos játékszer. Ki kellene próbálni, az antenna hosszával, formájával kísérletezni. De ez már nem idevaló téma.
(#) kowi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Bővebben: Link
Közös ismerősünk kötötte (emberei) nálad nem? Elmű-nél tartalékos, az erőműbe kapcsol,reg.szerelő STB. 89 előtt aki jól helyezkedett annak most arany élete van Bár én ehhez fiatal vagyok
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
(#) CIROKL válasza kowi hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
A mellékleted szerint a földelő szona 16os vezetékkel az első dobozig majd 10es el megy tovább az elosztóba tehát akkor nálam semmi gond hisz a melléket ábra szerinti a kialakitás!
Na végre megnyugodtam hogy miért nem jo de ezek szerint aki végezte a munkát s majd utána egy másik ember aki átvette is jónak itélte.
(#) kameleon2 válasza klausz18 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Nem kell. Ez némi előrelátás. Ugyanis a betápot lehet később is bővíteni. Egy autónál az energiaforrásod (akksi) jellemzően nem nagyon változik. De ha kérsz egy árambővítést, máris cserére szorulhat az átkötés is. Igaz - 20cm-en messze nem esik akkora feszültség. Tehát mondhatod, hogy szükségtelen elővigyázatosság. De ha egy idő után megszokod, hogy előredolgozol, nem hagysz magad után füstölgő romokat.
(#) klausz18 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Értem, köszönöm szépen. Akkor ahogy a lehetőségem engedi, megpróbálok 10-16mm2 vagy annál vastagabbal dolgozni.
A sínre bekötő szem azért kell, mert a sínben lévő furatok az elmenő vezetéknek kisebbek mint a bejövő vezeték keresztmetszete?

Még egy kérdésem lenne. Volt már villámkárunk, így úgy gondoltam, hogy tennék be túlfeszültség levezetőt. 4 pólusút.
A kérdésem az lenne, hogy egy legrandos dokumentumban azt láttam, hogy kell elé kismegszakító.
De amit néztem OBO típust, ott a mellékletekben vannak rajzok, de nekem úgy tűnik ez alapján, hogy 32A esetén elé nem kell tennem, elég ami az óránál van (szolgáltatóé)? Vagy biztos ami biztos tegyek egy nagyobbat, mondjuk 40A-est?

Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza klausz18 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Nem kismegszakító hanem olvadóbiztosíték! Azért olvadó, mert sokkal nagyobb zárlati áram megszakítására képes. A rajzon is az van és nem kismegszakító.
(#) klausz18 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Ó... Akkor az Ff jelű olvadóbiztosítékot gyakorlatilag a házba beérkezéskor kell közbeiktatnom egyből a bejövő vezetékhez. A túlfeszültség levezető ágába ami Fb nek van jelölve, az nem muszáj, de az Ff az igen? Milyen áramra akkor, ha 32A az óránál lévő?
(#) kameleon2 válasza klausz18 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
A sín szigetelt és befut egyből a kismegszakítóba - gondolj bele. Át kell valamivel állni a bejövő vezetékről sínre. Lehet érvéghüvellyel is, ha erre alkalmas a kismegszakítód. Azaz akár bekötőszem, akár érvéghüvely - a kismegszakítóba megy egy pontra a sínnel együtt. A képen talán jobban látható a sín bal oldalánál a három fehér szigetelésű érvéghüvely. Nem saját fotó, de megteszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019

sinezes.jpg
    
(#) kameleon2 válasza klausz18 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Rakhatsz főkapcsolót is a túlfesz elé. A funkciója az lesz, hogyha cserélned kell a túlfeszvédelmet - akor is tudj áramtalanítani üzemszerűen. De az sem mindegy milyen fokozatot teszel bele túlfeszből. Nem jó, ha nincs meg a szelektivitás, vagy ha túl nagy a túláramvédelmed értéke. A Findernek vannak jó árfekvésű AC védelmei is, de használhatsz OBO-t, Dehn-t, Phoenixcontactot, vagy ETI-t is.
(#) klausz18 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Legrand T2 20kA 4P típust néztem ki az OBO alternatívájaként. Emellé akkor mi kell még? Egy szakaszoló kapcsoló akkor biztos.
(#) kameleon2 válasza klausz18 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
A Legrand oldalán van pár adatlap, például beszerelési segédlet is. Szerintem nézd át.
(#) klausz18 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Szuper, ezt eddig nem találtam meg. Akkor előbb elolvasom ezeket mielőtt tovább kérdezősködök. Köszi!
(#) KisSámli válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 11, 2019 / 6
 
Bocsi hogy belevau de sose értettem, hogy valaki miért áll neki VILLANYT szerelni ha az alap dolgok sincsenek meg.(mondjuk azokat se nagyon akik egy láthatóan fogalmatlan embernek adják a tanácsot villanyszerelésre) Bsszus ez egy marha komoly dolog és hosszú évekig sajátítja el a villanyszerelő a szakmát,nem beszélve a további évek tapasztalatgyűjtéséről. Erre jön egy jani és fórumból akar vezetékezni meg szerelvényezni, villámvédelmet felrakni.Nooormális??? Az a cucc évtizedekre készül és akkor is ott lesz amikor már eladta a házat és más lakik benne. A fogalmatlanságával meg kontárságával magát, a családját, látogatókat, későbbi vevőket, más szerelőket veszélyeztet mert semmivel nincs tisztában!Nem ismeri a keresztmetszeteket, bekötéseket, nem tud megkeresni egy adatlapot, de már rendelné a dolgokat majd lesz valahogy! Majd a fórumokon meg gugli képeken lelesi hogy mit hova kéne kötni és mivel!És ne álljon meg az ész! Bocsánat hogy kibuktam de ezen szakembörök után valaki meg is halhat ám! Na ezt ki kellett adnom magamból mert itt napi téma hogy valaki azt se tudja az áramról hogy eszik vagy isszák,de sóherségből nekiáll maga huzalozgatni. Fú, gyerekek...
(#) Gafly válasza KisSámli hozzászólására (») Jan 11, 2019 2 /
 
Sok igazság van ebben, de nem értek hozzá.

KisSamli.PNG
    
(#) Teaway válasza KisSámli hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nem jani jött, hanem Miki Amúgy tök jókat kérdezett.
(#) Moderátor hozzászólása Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2019
 
Ezért kár volt regisztrálnia egyetlen egy fikázó hozzászólásért.
(#) Topi hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
Moderálási kérelem miatt látogattam a topikba, és olvasom az eseményeket.

Azért attól függetlenül, hogy valóban nem kellene szakértelem nélkül nekifogni elosztót szerelni, de azért azon is érdemes lenne elgondolkodnia a hozzászólóknak, hogy az erősáramú rendszerek nem a kísérleti tudományágak közé tartozik, mégis kapott a 10mm2-től az 50mm2-ig tanácsot egy nagyon egyszerű kérdésre. Ez sem túl normális.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
És már adtál is neki egy mancsot az egyetlen hozzászólására.
(#) Ge Lee válasza Topi hozzászólására (») Jan 11, 2019 / 1
 
Az mondjuk nekem is nagyon tetszik, hogy olyan emberek akik állítólag napi szinten szerelnek, meg valamilyen szinten állítólag ebből élnek, sincsenek tisztában még a vonatkozó szabványokkal sem...
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2019 / 5
 
Itt a lényeg, Hölgyek, Urak, és szép Leányok! Úgy 50 év gyakorlatában, kb. 10-15 % villanyszerelővel találkoztam. A többinek papírja volt róla. Innentől akár mondhatnám, hogy egy "amatőr", aki jól odafigyel, tanácsot kér, és még netán gyakorlati érzéke is van, alaposabban, biztonságosabban, "megszereli" a villanyt, mint aki napi rutinból gányol, vagy 10 évenként egyszer szerel, mert papírja van róla; ergo "ért hozzá". (Közben fogalma sincs már arról amit tanítottak neki, meg az előírások, szabványok változásáról.)
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Az öregem úgy 35 éven át szerelt villanyt is, na nem a klasszikus formában, hanem csak hibákat hárított el, meg bekötött ezt azt ha szükség volt rá. Úgy, hogy mezőgazdasági gépszerelő, autószerelő, hegesztő, meg hasonló végzettségei vannak... A műszerész meg nem csak rokon szakma hanem annak egy jóval bővebb változata, szóval aki nem boldogul el azzal az 5 szál dróttal arra nincs mit mondani.
(#) kowi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Akkor én félreértettelek azt hittem a szonda ankerszálára 10-es van kötve...
Következő: »»   665 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem