Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   126 / 195
(#) Bakman válasza Travolta hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Ahogy rolie is írta: körbe lehet vágni a külső szigetelést, a belső erek közti maradékot pedig simán el lehet "törni" Gondolom te is így használod. Ez éppen azt jelenti, hogy szakítás és/vagy törés nélkül nem lehet MTK kábelt blankolni, már ami a külső szigetelést illeti.

El tudom képzelni, mivel pontosan ilyen még nem volt a kezemben, hogy ez a blankoló jobb az átlagnál de messze nem gondolnám, hogy annyira egyszerűen menne a blankolás, mint pl. MBCU esetén. Igaz, azok külső szigetelése többnyire egy karcolás mentén is törik, főleg ilyen időben.
(#) Alkotó válasza Travolta hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Feltennél jobb képeket a saját eszközödről? Olyan lenen jó, amin látszik hogyan végzi a szerszám a csupaszítást. (Csak részben tartozik ide, de ennyiért már valami nagyon komoly dolgot illik árulni.)
(#) 06smici válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Van az elején egy penge. Ha rászorítjuk a szerszámot a kábelre, akkor könnyedén körbetekerhető a kábelen és ezzel körül is vágta a külső szigetelést. Mivel a penge el is tud forogni a tengelye körül, így hosszanti irányban lehúzva a kábelről szintén végighasítja annak köpenyét.
Egy olcsóbb változatával dolgoztam anno, de én is szerettem nagyon. Ha jól van beállítva a penge mélysége, akkor pillanatok alatt blankolható vele a kábel. Pláne ha több 10cm hosszan kell felblankolni.
(#) Travolta válasza Bakman hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Sajnos a "törésre" itt is szükség van, mivel a köppeny vastagsága nem konstans, de a vágó penge és a befogás kialakításának köszönhetően, pillanatok alatt meg lehet csupaszítani a kábelt.
Csak erősíteni tudom, hogy klasszisokkal jobb bármelyik erre a célra készült szerszámnál, és roppant egyszerüen csupaszítható vele a kábel. Persze kell némi rutin hozzá, hogy ne vágjon bele az erekbe, illetve kábelfajtánként állítani kell a penge magasságát.
(#) Travolta válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Pontosan úgy van, ahogy 06smici írta. Itt van egy video is.
(#) habazutty válasza Travolta hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Én adok egy szavazatot ennek Bővebben: Link.
Szerintem ugyanazt tudja, mint a Tied, csak kicsit olcsóbb és egészen jó minőségű. Van Jokarim-is ilyenben csak az nagyobb kábelekhez való, de az is jó Bővebben: Link.
Persze nem titkolhatom, hogy két 3x1,5 MT kábelért nem kotrom elő. Viszont, ha elosztót kell kötni akkor nagyon hasznos.
(#) Alkotó válasza Travolta hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Megnéztem alaposan a videót. Azon a kezelés látszik, de a "penge" kiképzése nem. Sőt úgy néz ki, mintha az nem is éles lenne, hanem inkább egy szándékosan tompa kúp, ami a szorítóerő miatt képes behatolni és haladni a szigetelésben.
Az eszköz ára (közel 18.000 Ft) viszont nagyon riasztó. A videó nem adott magyarázatot arra miért kerül ilyen sokba. Én kimondottan szeretem a jó szerszámokat, de ennél már nálam is rezeg a léc.
(#) ozpecs válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Van sokkal olcsóbban is ami használható a nyáron sok száz kábelt csupaszoltam egy szép kék szinü szerszámmal a márkanév nem jut eszembe de a villanyszerelési boltban kapható egyszer kell beállítani a megelelő mélységre és utána mehet
(#) 06smici válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Itt látszik a penge kiképzése is. Én ezt a fajtát használtam. Ha jól láttam a videóban, a weidmülleren át kell fordítani azt a kart. Ez viszont magától befordul ha elkezdem lehúzni a kábelről. Persze a gyengébb műanyagház miatt ez nem tudna olyan mélyen belevágni a szigetelésbe mint a videón.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 22, 2019 1 /
 
Tegnap másodszor futottam össze egy szokatlan csavarfej kialakítással. Az irodai székek csavarjaihoz volt már korábban is szerencsém, amikor azt gondoltam a hozzájuk adott imbuszkulcs minősége volt vacak. Azonban tegnap a saját otthoni székem csavarjait voltam kénytelen utánhúzni (némelyik már 1 cm-t kiállt). Ehhez egy méretben illeszkedő, jó minőségű bitet sikerült éppen találnom, ami már a második csavar után jelentősen eldeformálódott.
Kivettem az egyik csavart, és megvizsgáltam. Nem kis megdöbbenésemre nem egy felületen érintkezik a szerszám a benne lévő hatszöggel hanem annak csak a vékony élen. A csavarban a szeszámtól nagyobb üreg van, és a felső peremén van egy vékony perem, ami névleges méretnek tekinthető. Ettől bénább megoldást hosszas töprengés után sem tudnék kitalálni.
Mi indokolhat egy ilyen hibásnak tűnő csavarfej használatot?
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Előfordulhat, hogy nem metrikus a fej, hanem angolszász...
(#) granpa válasza bbb hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Mi volt a kérdés?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
A szerszám jól illeszkedik a fej felső peremének méretéhez. Csak az erőt nem képes átadni azon a vékonyka felfekvő élen.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
S ha egy menetfésűvel megnézed a csavar menetét, akkor mi jön ki? Metrikus menet, vagy nem? Könnyen előfordul, hogy az a vékony kis perem a készítő szerszám hagyatéka, s egyébként nem metrikus méretezésű maga a csavarfej.
Nekem pl. van készletem metrikus és angolszász imbusz kulcsból is a kb. 4mm-es méretig (nem emlékszem pontosan melyikkel végződik), s azt próbálgatva érezhető a különbség a kettő között.
De mondjuk egy 10-es és egy 9-es között létezik a 3/8 hüvelykes méret, ami 9,525mm... Egy ilyenbe ha bedugod a metrikus szerszámot, akkor a 10-es nem megy bele, míg a 9-es lötyögni fog. Viszont ha a szerszám, amivel készült olyan nyomot hagy rajta, mint aa mellékelt esetben, akkor beleférhet a 10-es fej is mindaddig, míg el nem éri a tényleges méretet (ez esetben azt a pártized mm-et).
(#) peterpan válasza bbb hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Használható:
Bővebben: Link
(#) bbb válasza peterpan hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Nem értem a hozzászólásod lényegét. Mármint mi használható?
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») Jan 23, 2019 1 /
 
Úgy vélem semmi köze az alapkérdésemhez, ami a fej ostoba kialakításának okát próbálta kideríteni, de ma reggel "megfésültem" a menetet. Pontosan 1 mm az emelkedés, ami éppen M6-os menetet takar.
A fejben lévő hatszöget nem tudtam megmérni mert a tolómérőt nem hoztam fel a fésűvel együtt, de belepróbáltam a szerszámot, ami nagyon jól illeszkedik. Csak éppen a vékony él tönkre teszi azt.
Tehát továbbra is érdeklődve olvasnám milyen oka/célja lehet egy ilyen fej-forma alkalmazásának?
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Szia!
Szerintem ez a gyártó nemtörődömsége, spórolása miatt ilyen. Tovább használja a kopott présszerszámokat.
Esetleg még arra tudok gondolni, hogy ha ez tervezetten ilyen, akkor a gömb végű imbuszkulcsokhoz készül, mert az "bepattan" a peremen, és nem esik le a csavar.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Ha nem sikerül kivenni, valahogy bele kell vágni hornyot normál csavarhúzóhoz pld. sarokköszörűvel 1mm lappal. Utána hatlapfejűt helyette.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 23, 2019 1 /
 
Esetleg sima törtcsavar-eltávolítóval is kijöhet.
(#) vision61 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Nem ez volt a kérdés.
A csavart ki tudta szedni, és vissza is tette.
(#) KTobi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Spórolás, a legolcsóbb, a legócskább csavar ennyi. Jó lesz az úgy is.
(#) nedudgi válasza vision61 hozzászólására (») Jan 23, 2019 1 /
 
Ha gondosan végignézed a hozzászólásom fejlécét, ki kell, hogy derüljön, nem kérdésre válaszoltam, hanem kiegészítettem egy javaslatot.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
Hogyan lehet hozzá jutni olyan csőhöz aminek hosszába bordázott a felülete? Az álványos fúrónak a tálcája nem csak függőlegesen hanem odalirányba is mozog. Tekerős verzióba akarom megoldani hogy csak függőlegesen mozogjon. A suliba sok minden megoldható. A selejtes bőr kötényt is elvihetem.
(#) BarnaPili válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Annak a tálcának nem baj, ha mozgatható oldalirányba is. Ha nagyobb dolgot akarsz fúrni, kihajthatod oldalra.Az enyém tekerős, egy függőlegesen a cső mellé szorított laposvas vezeti meg, de ez a laposvas elforgathatóan van felszorítva, így a tárgyasztal körbe foroghat.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2019
(#) djkoxi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat az mt kábel csupaszítása kérdésemre. Úgy döntöttem, hogy amíg nem sikerül tesztelnem a linkelt Jokarit addig nem veszek. Ne nevessetek ki, de a képen lévő kis sárga játékszer rengeteg időt és energiát megspórolt már nekem. A 3x2,5 qmm-es mt-t is szépen bevágja, és kis törés után már le is húzható a köpeny. Ajándék volt a krimpelőhöz. Több éve használom, és sokan meglepődve nézték milyen hatékonyan dolgozik. Bátran ajánlom kipróbálásra.

betűző.jpg
    
(#) Alkotó válasza djkoxi hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Fotózd le külön az eszközt, mert ezen a képen semmi értékelhető nem látszik. Én szívesen tanulmányoznám milyen is valójában.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Ilyesmi van a képen. Rendelek magamnak, nagy veszteség nem érhet.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Engem megriaszt, amikor a szállítás közel tízszer annyiba kerül mint a termék.
(#) weend válasza djkoxi hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Nekem is van, teszi a dolgát és az ára verhetetlen, 1200 Ft.
Következő: »»   126 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem