Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   56 / 79
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2019
Meglehet. Viszont kérdéses hogy mennyivel jobb vagy rosszabb tőle egy monolit integrált áramkörben lévő ellenállás.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2019
Tiszteletem!

Az jár a fejemben, hogy bár az áramkör bejáratódás létező jelenség, talán a megfogalmazás helytelen és ez miatt pattanhat ki folyton a vita. Az alkatrészek egyik hányada éppen a hosszú idejű stabilitásáról híres. Másik csoport pedig az öregedésükről. Az öregedő alkatrészeket szeretnénk elkerülni, de nem mindig sikerül. Ilyen alkatrész az elektrolit kondenzátor. Olvastam róla egy írást, ami bemutatta a lelki világukat. Hát eddig nem is gondoltam ilyen dolgokra, így meglepett.
A szigetelő alumínium oxid hőtágulása különbözik az alumíniumtól, ezért a melegedés-hűlés folyton mikrorepedéseket hoz létre a fegyverzeteken. A mechanikai behatások is ezt okozzák, mert az oxid rétek nagyon rideg. A szállítás-dobálás, termikus behatások okozta repedések mentén a csupasz alumínium közvetlenül érintkezik az elektrolittal, így azokon a helyeken leromlik a kondenzátor szigetelése. Persze elég gyorsan újra kialakul az oxidréteg, így begyógyulnak a sebek. A készülék pár perc alatt észhez tér. Na de ha a bolt polcán csücsült az a kondenzátor évekig, akkor több idő kell neki. Talán hetek. Főleg ha közben nem is folyik nagy áram abban a körben.

Csak egy morzsát emeltem ki a kupacból.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2019
Hát igen... érdekes dolgok ezek. Legutóbb - amikor a RIAA korrektor kísérleti példányát méregettem - van abban egy hidegítő kondi a vcs. körben. Még öt órás járatás után sem állt be a kimeneti DC szint féltápra. Valószínűleg ez is hatással lehet a hangképre. De, hogy ellenállásnak miért kell bejáratódni? Ezt is sokan állítják és el is hiszem nekik. Egyszer ki kellene próbálni, hogy kicserélem mondjuk a visszacsatoló ellenállásokat vadi újakra, de ugyanabból a sorozatból amik benne voltak, hogy vajon hallok-e különbséget? Csak hát már mindenre lusta vagyok. Te még fiatal vagy, nincs kedved kipróbálni egyszer?
(Kicsit szemtelen is vagyok, nem csak lusta.)

Más... olvastam az AVX-en, hogy tegyünk két-két fémkúpot a hangdobozok sarkaira. Néha én is röhögök dolgokon, de hát mennyiből áll kipróbálni - gondoltam. Legfeljebb nem hallok semmit. Fémkúpom éppen nem volt itthon, tehát kerestem valami fémkúpszerű valamit és meg is találtam négy egyforma agyagból készült kávéscsésze személyében. Rápakolásztam a dobozokra és tényleg jobban szólt. (Lehet röhögni is ezen, de ki is lehet próbálni.) Aztán ott idétlenkedtek már vagy egy hónapja a hangdobozokon, mondom magamban, most már visszaviszem őket a konyhába. Másnap (el is felejtve már a kávéscsésze dolgot) feltettem egy kedvenc lemezem, csak úgy háttérzenének PC nyomkodás közben. Egy idő után nagyon nem tetszett ahogy szólt. Leültem elé, meghallgattam két jól ismert zeneszámot... nem jó. Sziszeg. Eddig nem sziszegett. Nem értettem mi történt. Hoppá... csak nem a kávéscsésze? Visszahoztam őket. Azóta megint ott éktelenkednek a dobozok sarkain

Ui: Esztergáltatni fogok fémkúpokat...
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
(#) Orbán József válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Stipi-stopi!!! Ha készlet volt, megveszem a többit!!!
De, ha komolyan írtad, hallottam hasonló mágiáról, valami kicsi üres dobozról, nem emlékszem pontosan. Ezt talán középre rakták és mindenki változást észlelt. Mármint a hangzásban...
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2019
Nekem csak két kérdésem lenne.
Újra megvennéd-e ezeket a V6-okat?
A másik kérdés pedig: ha igen, akkor hol vetted őket és mennyiért?
(#) Karesz 50 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 26, 2019
Komolyan írtam. Csak hat darabos a csészekészlet, így csak kettőt tudok kölcsönadni De próbáld ki valamivel. Nem tart semeddig. Legfeljebb nem hallasz különbséget...

Egyébként én mindig mindent úgy szoktam tesztelni, hogy legfeljebb nem fogok hallani semmi különbséget. És az esetek 99%-ában mégis hallok.
(#) ronin75 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2019
Megmondom öszintén, bennem az sejlett fel, hogy ugyan mit tudhat ez az áramkör, amit egy hobbista esetleg nem tud összerakni. Ha azt nézem, leegyszerűsítve, egy marék tranzisztor, ellenállás, néhàny kondenzátor, párbaválogatva, összelőve. Számomra az igazi élvezet az lenne, ha összeállítanám magát az opát, és tudnám variálni és "hangolászni".
Szàmomra az is furcsa volt, mikor felsoroltàk a vele helyettesíthető opàk közt szinte az összes kézenforgó opát. Ennyire univerzális áramkör nem létezik, illetve létezik, de akkor az áramköri környezetét is alakítani kell. Szerintem nem túl audiofil dolog, hogy csak bepattintom a régi helyére és kész.
Szerintem a zeneszeretet, zenehallgatás és az elektronizálás közös szeretete, ötvözete vezérli az ember kezét, szívét.
Remélem soraim senki nem veszi hang és topik ellenes bűncselekménynek.
(#) Orbán József válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Hm...nem tudom, nem Máthé Kálmán előadásában-e, de valahol volt szó az olyan csillárokról, amelyek tölcséres búrái negatívan befolyásolták a hangzást. Más, tán a görög színházaknál-ról olvastam - persze ez régen volt a görögöknél - hogy a hallgató tér hátulján cserép amforákban hamu adagolásával "hangolták" az akusztikát. Hiszen utóbb tulajdonképpen arról (is) beszélünk.
(#) Orbán József válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Idézet:
„Remélem soraim senki nem veszi hang és topik ellenes bűncselekménynek.”

Semmi baj... Embereink már elindultak érted. Hol is laksz?
(#) Karesz 50 válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Bár nem nekem írtad, de azért hozzáfűzném, hogy egy kis szélhámosságot én is érzek a dologban. Az első gondolatom az volt, hogy ez miért nem nekem jutott eszembe. Persze egyáltalán nem egyszerű jó hangú opát tervezni és kicsit úgy érzem, mintha mek-elek sem lenne maradéktalanul boldog vele. Ezért kérdeztem rá, hogy vajon újra megvenné-e? Viszont ha tényleg jó és nem túl drága, kipróbálnám. Csak az a baj, hogy egyelőre nincs hova dugnom és ha lenne is mit kicserélnem V6-ra, úgy láttam 70 dollár. Ennyit nem biztos, hogy megér. Rákerestem a neten, de egyetlen tisztességes mérést nem találtam róla. Ha valaki talál valamit, kitehetné ide.
(#) Karesz 50 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 26, 2019
Újra azt javaslom, keress valami kúphoz hasonlító tárgyat otthon és próbáld ki. Tíz perc az egész. Kúpot találni másik húsz perc Várom a fejleményeket
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Elég sokan építgetnek OPA-t diszkrét elemekből, világszerte, több kevesebb sikerrel. Pont a hangzás miatt, és nem azért, hogy a műszaki paraméterei bármelyik gyárival is vetekedjenek. H azt mondják, hogy egy több száz Ft-os ellenállás jobb hangú mint egy olcsó yageo, vagy egy vacak SMD, akkor még az sem elképzelhetetlen hogy az épített OPA akár sokkal jobb hangú is lehet mint bármelyik gyári. Hajrá.
(#) mek-elek hozzászólása Jan 26, 2019
Csak a saját véleményemmel rukkolhatok ki.
Tisztelettel köszönöm minden Fórumtársamnak, aki most itt hozzászólt, hogy az oldalnak megfelelően, és a fórum elvárható etikettjének megfelelően nyilvánult meg. Nem gondolnék a témában olyan elköteleződést, amely más véleményét kizárná e dolgokban. Viszont minden hozzászólásban fellelhető olyan gondolatok csírája, ami további gondolatokat ébreszt, ha az érdeklődésből származik, nem tapasztalat nélküli, elvtelen ellenkezésből.
Szóval jó volt olvasni felvetéseiteket.

Béla köszönöm a kondielméletet, én ezt nem elemeztem, de sejtéseim voltak, az eltérő bejáratási idők miatt. Azonban a megfelelő hang kinyerésére koncentráltam.
Sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy egy elektronikai eszköz is olyan mint egy autó, időnként ezt, azt ki kell benne cserélni az optimális működésért (esetleg jobbra).

Karesz, nekem is tervem a hangfalaimat végre lábra tenni, a falat mögötte hang szigetelni, mert bizony, amikor székre tettem (hogy a magassugárzó fejmagasságba kerüljön), és mögé paplant tetem, és amit akkor hallottam, azóta nem tudom komolyan venni a földön a párnáján.
Ami a V6 classic-ot illeti, 150 óra táján, ezt azt hallgatva, kezd kialakulni bennem a se vele, se nélküle állapotom.
Ha hallgatok vele egy Brenda Lee-t, egy Mamas & Papast, és sorolhatnám, vagy egy szimfonikus zenekar fagottját, nagyon tudna hiányozni, ha nem lenne. A régebbi felvételek hiányosságait remekül feledteti, és a mélyek alsó fekvésében hozzátesz, és a plusz dinamika is fiatalítja ezeket a felvételeket. Olyan benyomásom kezd lenni ezeknél a zenéknél, mintha egy mini Marshallt hallgatnék.
Azonban nem elhanyagolható az a tény, hogy nekem ez a FH6-300-as fejhallgató erősítőmbe van dugva, amiben, amint írtam, alps poti, OCC silver huzalozás, duál mono kivitelben, játszik szólót.
Olvastam egy tesztben, hogy volt akinek elmúlt a hangja. Az illető teszter felhívta a figyelmet, hogy nem egészen mindegy, hogy hova kerül. És természetesen, egy "szólista" nem mindegy, hogy milyen zenekarba kerül, mert a zenéjük közös produkciójuk eredménye. És persze, nincs az a közepes zenekar, akit egy profi szólista nem tenne jobbá.
A mostani álláspontom, hogy jó lenne egy V6 vivid is, és ha úgy építettem volna meg, hogy szétszedés nélkül kívülről ezek cserélhetőek lennének.
Azonban a feljebb említett Máthé Kálmán úrra hivatkozva: az audiófilben nem lehet az után épített készüléktől ugyanazt a hangot várni.
Ebay-ról rendelte a fiam, és 4-5 nap múlva hozta a postás.

Józsi, Az újévi koncertek Bécsi hangverseny termében, van akusztikai dolga is, azoknak a szép csillároknak, a magas hangok "átjátszásában".
(#) Orbán József hozzászólása Jan 26, 2019
Idézet:
„Bécsi hangverseny termében, van akusztikai dolga is, azoknak a szép csillároknak, a magas hangok "átjátszásában"”

Ilyesmire emlékszem, ez lehet pozitív, negatív hatással is a hangzásra.
"Több dolgok vagynak a földön..."
(#) ronin75 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Valakihez fűznöm kellett a mondanivalóm
Természetesen leegyszerűsítettem a dolgot, ezzel a faragjunk opát ötlettel, de ami engem is elgondolkodtatott az az ára, és jelen esetben én is még azt érzem, hogy mek-eleknél folyik a hangzás keresése. Nem vádolnám öszintétlenséggel, de magamból kiindulva az ember lehet, hogy nehezen vallja be még önmagànak is, na ez nem vált be, nem kevés pénzért. Vajon ilyenkor az agyunk nem csapja be a fülünket? Dràga volt, jónak kell lennie...
(Nem lehúzandó a terméket, de nekem is fura a körítése. Egy ilyen marketing és csomagolás mellé szerintem minimum járna egy adatlap vagy egy mérési görbe.)
(#) mek-elek válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Nyugodtam címezhetted volna nekem is.
Mint írtam, nem vagyok fafejű.
Azonban örülnék neki (mint írtam is), ha tényekkel meditálnánk, nem feltételezésekkel.
Hogy tisztázzuk, szeretem, ha más okosabb nálam, mert tanulhatok tőle.
Már rég kinőttem, hogy magamat ámítsam, buta, célszerűtlen dolognak tartom, ajánlanám azoknak is, akik még nem tartanak itt.
Említettem az előbbiekben kinek a szőke, kinek a barna, kinek a száraz, kinek az édes,.....
Ne haragudj rám azért, mert megint javaslom ama videót Máthé Kálmánnal.
Én nem unatkoztam a négy rész alatt. Jó pár kérdést helyére tett bennem.
Ha megnéznéd, megtudnád, hogy kételyeid, mért vannak vakvágányon.
(#) ronin75 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2019
Hogy a tényszerű kérdéseknél maradjunk, off és személyeskedés nélkül:
Újra megvennéd? Elnyerte a tetszésed, beváltotta a hozzá fűzött reményeid, elégedett vagy az eredménnyel? Ajánlanád másoknak? Ha valaki megkérne, hogy építs neki ilyet (félretéve minden egyéb más indokot, ami gátolna benne esetleg (kedv, idő, stb.)), minden kétség nélkül megtennéd vagy lebeszélnéd róla? Van szerinted jobb? Tervezel továbblépni?
(#) mek-elek válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Újra megvenném-e? Mit tapasztaltam?
Válaszom jobb megértéséhez, az eddigiekben pont azt próbáltam leírni, hogy az én körülményei között, mit mutatott ez az eszköz, és nem magamat fényeztem.
Ne várd, hogy mégegyszer leírjam ezeket.
Ajánlani? Kinek? Mihez? Milyen felvételekhez? milyen zenei elvárásokhoz?
Értelmezze mindenki magának amit leírtam, a tapasztalataimat a saját körülményeire vonatkozóan.
Ha ismernék jobbat, azt is megírnám, mások tájékozódására. Én is szeretnék még egy-két dolgot megépíteni a mostani képességemmel, ami az utóbbi években sokat változott, hogy milyen eredményt hozna. Aki zenebarát, annak mindenféleképpen ajánlanám az ilyen elvárások szerinti építkezést, mert meghálálja jó minőségű felvétel hallgatásakor. A V6 classic-nál is vannak ilyen csodák, de ezeket már feljebb közöltem. Az nem mese volt, hanem az én tapasztalataim .
Az egészségemmel problémák vannak, és ez idő, és kiadás egyszerre. Szóval a tervek homályosak. De gondolkodom egy DAC-on, egy RIAA korrektoron (a kondikért nem mentem el zseton híján), és van egy félig kész VF3 úgy a mai elképzeléseim szerint.
(#) strobi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Azt, hogy a kúp hatására jobb hangminőséget tapasztaltál, sokkal logikusabbnak gondolom sok más elméletnél mely egyesekben kételyt keltett az elmúlt időszakban. Egyszerűen, ha például egy szekrényre helyezed, a szekrény is együtt fog rezonálni a dobozzal valamelyest. Minden állványnak van hangja többé-kevésbé. Én anno lógatva próbálkoztam, mert a szituáció adta. Volt egy galéria. Utána nem tudtam levenni, hiába volt útba a fejemnek állandóan.
(#) Karesz 50 válasza strobi hozzászólására (») Jan 26, 2019
Na jó, de ebben az a vicc, hogy a doboz tetején van...

CAM01819.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2019
Továbbra sem tudjuk, hogy szerinted megér-e 70 dollárt ez a diszkrét opamp. Ez most tényleg nem kötekedés, de számomra az derült ki az eddigiekből, hogy némely zenékkel jobb lett, másokkal pedig kevésbé tetszetős a hangzása és mintha az derült volna ki, hogy hozzátesz valamit a mélyekhez. Ezt most jól csinálja, vagy nem?

A másik észrevételem, bár ez már nem annyira ide tartozik. Miért kell bármilyen vezeték egy fejhallgató erősítőbe? Simán meg lehet úgy oldani, hogy minden csatlakozó és a trafó is a nyákba legyen beültetve és akkor egy gonddal megint kevesebb. Én még a csatolókondikat is kihagynám a jelútból. Nálam most egy több évvel ezelőtti tervezésű előerősítő szól amiben egyetlen csatolókondi van a jelútban 0.3 Hz-es törésponttal. Ez is valami méregdrága 10 µF-os audiofil kondi és folyamatosan hallom, hogy nem olyan a mélyátvitel, mint a DC csatolású előfokkal volt. Hiányzik a basszus legalja, helyette egy brummogásszerű
massza van ott. Persze nem annyira veszélyes, de engem idegesít, mert tudom, hogy van ennél jobb is. Ezeket a hangdobozokat Enrico Lojk tervezte és simán lemennek 20 Hz-re.
(#) strobi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Így már tényleg varázslatos.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Volt eszemben. De inkább megszadiznám őket rendesen előtte. Konkrétan arra gondolok, hogy (bár én süket vagyok az ellenállások hangjához) ha megkínzom őket, hullik a férgese. Úgy képzelem el az ellenállást, hogy ez egy rossz vezető anyag. Tehát véletlenszerűen van bennük valami összevisszaság. Ha netalán van néhány kritikus hely ahol az elektron átugrása csak feszültség függő, akkor valamennyire nemlineáris lesz tőle az ellenállás. viszont ezek az pici átütések amortizálják az ellenállás anyagát, így előbb utóbb csak a tisztességes működésű részecskék maradnak. Viszont meddig kell nyúzni egy erősítőt ahhoz, hogy a visszacsatoló hálózat elemei megsüljenek a kritikus atomi pontokon? Főleg zenével, aminek a java csend. Ha a névleges terhelhetőségük, vagy ennek a felével rákötnénk egy 50Hz-es váltót, sokkal hamarabb kipirulna belőlük a hiba. Ugyanígy az elkók is formázhatók, sőt formázandók. A tranzisztorokról nem tudom hogy lenne ilyen jellemzőjük.

Itt valamelyik fórumtárs sütőben süti a kimenőhöz való trafólemezeket, hogy a beragadt mágnesességet kiirtsa. Talán még emlékszik pár ember a magnó fejek demagnetizálásáról, ami után jobban szólt.
(#) tothbela válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Egy műveleti erősítő legnagyobb baja, hogy versenyben kell maradnia a konkurens gyártókkal. Ha egy olyan áramkört gyártanak ami eszméletlen kicsi nyugalmi áramfelvételű, 1V-tól 1000V-ig bármilyen tápfeszültségről elmegy, ráadásul tolerálja az egyszerestől a hárommillióig tartó erősítés beállítást, az jó. Persze mindezt kis zajjal, alacsony torzítással, nulla ofszettel, meg 100MHz feletti sávszélességgel tudja. Természetesen a kimenet tud 10A-t. Ilyen nincs.

De egy jó "A" osztályú kimeneti fokozattal rendelkező +-10V-tól +-18V-ig működő olyan áramkör ami 10-50 szeres erősítésre beállítva stabil, ráadásul legalább 600 Ohmos terhelést meghajt, olyan igen. A szóban forgó is ilyen. De még ez is elég tág felhasználási térrel rendelkezik, ami nem kimondottan előnyös, ugyanis ha szorosabb a visszacsatolás, akkor a TIM növekszik, ha lazább, akkor meg a harmonikus torzítás.

Igazából az lenne az ideális, ha szigorúan véve mindent, +-15V tápfesz, fix 20 dB erősítés, meg ilyen sablon izékre kész modult gyártanának mindent optimalizálva. Na de hány ember venné meg? Mert ez nem jó másra, csak erre. Akinek más kell, az csak pisloghat. Itt jön a DIY. Szóval ha sikerül (valamiért az eredeti 2SK170 jfetek eltűntek a piacról) szerezni alkatrészt, akkor össze lehet rakni otthon.

Néha azért sikerül szert tenni jó dolgokra.

Ezek a képen lévő laterális fetek nem olyan régen nálam landoltak. Lábakat megoldottam.

lateral.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2019
Te mindig olyan jó dolgokat írsz. Irigyellek. Az az igazság, hogy ellenállásokat még soha nem teszteltem. Összerakom az erősítőt előre meghatározott alkatrészekkel és ezt az alkatrészhalmazt hallgatom meg, így összességében. Hangolgattam már millió módon, de egy szem ellenállást még soha nem cseréltem más típusúra. Előbb utóbb ki fogom próbálni... legfeljebb nem fogok hallani semmit (ahogy mondani szokom). A bejáratódást is sokáig megmosolyogtam, de ma már határozottan hallom minden készülékemen ahogy az idő előrehaladtával változik a hangja és mindig pozitív irányba. De ami első bekapcsoláskor rosszul szól az soha nem fog szárnyakat kapni.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2019
Alu elkó

Itt a forrás. Ráadásul van pozítív hozadéka is annak hogy elolvastam. Ezek szerint mivel mind a két fegyverzeten van oxidréteg, kommersz készülékekben nyugodtan tehetek a jelútba bipoláris helyett, ha nem nagy a DC feszültség.
(#) tothbela válasza strobi hozzászólására (») Jan 26, 2019
Én sokkal prózaibb elmélettel próbálok előhozakodni. Egy 100kg-os hangdoboz sem elég nehéz hogy úgy belenyomódjon a padlóba, polcba, meg tudja fene mibe, hogy az ne zöröghessen alatta. Ha leragasztanánk valami szurokkal a padlóhoz (feltéve ha az is le van ragasztva az aljzatbetonhoz), akkor mi után az asszony kitombolja magát a szurok miatt, meghallgatva szebben szólna mint simán letéve. A csúcsok, tüskék, felfüggesztő kampók olyan erővel nyomódnak az anyagba, hogy nincs zörgés. Nálam a mélyláda hangja volt borzalmas. Ha kitettem a szőnyegre és ráálltam a tetejére, akkor kisebb hangerőn jó volt. Növelve a jelet megint morgóssá vált. Kézben tartva (15-20kg nem sok elbírom) megint jó. Sarkára állítva jó. Ideiglenesen négy teniszlabdára téve jó. Szóval ha bizonytalanul fekszik fel az alja, akkor nem jó.
(#) Orbán József válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2019
Egy hazai hangdoboz gyártó kissé röstellkedve vallotta be anno egy barátomnak, jobbat nem találtak:
4 méhviasz galacsint tettek a dobozok sarkai alá.
(Nyilván a tartó és a doboz közé nem a padlószőnyegre.)
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019
Na most esett le. Vak vagyok. Erre nincs szavam. Nekem viszont jobban ízlik a sör, ha a maszek pénzből veszem. Ha a munkabérből, akkor meg keserű. Ezt komolyan írtam.
(#) tothbela válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 26, 2019
Az hasonló a szurokhoz. Azért még az asszony sem veszne velem össze. Jó ötlet.
Következő: »»   56 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem