Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Protel99SE

Témaindító: Csaplar, idő: Máj 15, 2008
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Csaplar hozzászólása Máj 15, 2008 /

Sziasztok!

Most kezdek ismerkedni a Protel használatával és szükségem lenne egy kis segítségre!

Keresem a következő alkatrészek footprintjét:
- Normál méretű ellenállás
- Normál méretű dióda (1N4001)
- BC301
- 5V-os relé
- Egyenirányító
- LM7805
- 2-es Sorkapocs
- Normál méretű 100nF és 1µF-es kondi

Ezek nagyon alap alkatrészek, így biztos benne vannak alapból, de nem tudom hogyan lehet megtalálni őket.

Nagyon sokat segítenétek vele, ha bekopiznátok nekem!

Előre is köszi!

Üdv.:
Zoli
(#) w5k válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

csövi!
ha nagyon ragaszkodsz a protelhez, akkor nézegetni kell a progit, help, stb... VAGY interneten rákeresel.

én javasolnám neked a EAGLE-t nagyon jó a támogatottsága, könnyű kezelni, és nyákgyárttatásra is alkalmas. valamint ingyenes :yes:
(#) kisszee válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Hello! Én a "normál" ellenállásokhoz ( 0,25W ) axial0.4 -et szoktam használni, nagyobb teljesítménynél pedig nagyobb lábtávolságot, axial0.7, persze érdemes megmérni előtte, mondjuk, hogy hogyan akarod meghajlítani a lábakat, leméred, aztán ahhoz tervezel egy footprintet, de nagyon jók, amik benne vannak alapból a protelben, axial0.x -esek. 1N4001 -es diódához a diode0.4 passzol. BC301 -es tranzisztor az TO-39 -es tokozású, tartalmazza a protel, ha nem, akkor pedig datasheet alapján ez is editálható. Relét én speciel csinálni szoktam, de úgy tudom nincs a protel99 -ben. Egyenirányítóról nem tudok nyilatkozni, azt is datasheet alapján. LM7805 = TO-220, tartalmazza a protel ezt is. Kettes sorkapocs SIP-2. Normál méretű kondikhoz pedig a rad0.4 a megfelelő. Persze ezek csak irányelvek - attól függetlenül jól használhatóak -, nem árt azért megnézni a tényleges lábtávolságokat aztán az alapján editálni a footprinteket protelben, ha arra szorulnak.
(#) Csaplar válasza kisszee hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Köszi szépen! Sokat segítettél!
(#) Csaplar válasza kisszee hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Hali!

Tudnál még kicsit segíteni?
Valamilyen biztosíték tartóhoz van esetleg footprint a Protelben?
(#) KTobi válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

FUSE

Ezt adod meg az alkatrésznél mint Footprint.
Most vettük a suliban
(#) Xenen Mo hozzászólása Máj 23, 2008 /

Amikor egy tranyónak beállítom a footprintjét TO-92-re azt irja hogy nincsen ilyen a load netsnél, de a TO-220 viszont kirajzolja. WinXP-n fut, igaz virtual pcvel Vista alatt. Lehet bármi köze hozzá?
(#) Xenen Mo válasza Xenen Mo hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Basszus... Nem TO-92 hanem TO-92A vagy B
(#) borvendeg hozzászólása Szept 2, 2008 /

Hello!
MOst kezdtem foglalkozni a aProtellel. Tudna nekem valaki mondani olyan helyet ahonnan lehet letölteni, vagy esetleg küldene nekem valaki alkatrészeket a protelhez. Ilyen alap cuccok kellenének mint pl:
NE555
tranyók
diódák
ellenállások
amik általánosan használtak. Gondolom aki ezt a progit használja ezeket összeválogatta már magának egy könyvtárba.(én is így csináltam csak másik progiban...)
Köszi.

(#) atiotezer válasza borvendeg hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Még régebben töltöttem le valahonnan igaz ez Protel98-hoz van, de lehet jó lesz a 99-hez is.
(#) Csaplar hozzászólása Szept 2, 2008 /

Sziasztok!

Valamilyen könnyen beszerezhető SD kártya olvasóhoz nincs véletlen PCB footprintetek?

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) borvendeg válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Köszi de sajna nem működik ezeknek .lib a kiterjesztése az enyémeknek ddb
(#) Csaplar válasza borvendeg hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Ha megnyitsz mondjuk egy schematicot, akkor a mellette levő library browserben hozzá tudod adni.

Browse SCH
Libraries
ADD/Remove

és utána átállítod a kiterjesztést lib-re
(#) borvendeg hozzászólása Szept 2, 2008 /

Hello
Gondolom ha az asztalra csomagolom ki a fájlokat akkor az nem gond de átállítom lib-re ADD/remove ahogy írtad és egy hbaüzenet jön:
"File is not recognized"
(#) borvendeg hozzászólása Szept 3, 2008 /

Hello
Megint én vagyok most tanulom a protelt és van vele egy kis problémám.
Mégpedig a következő:
Egy egyszerű 74LS00-s IC-vel és 74LS390-es IC-vel tervezek áramkört és mindkét IC-nek hiányzik lába a protel alkatrészei között és azt a furcsaságot vettem észre,hogy mindkettőnek a +5Vos lába az egyiknél a 14-es a másiknál a 16-os a 74LS00-nál a 7es láb(gng) és a 74ls390-nél a 8as láb (gnd) is hiányzik. Gondolom ez nem véletlen hogy mindkét IC-nél ugyanaz hiányzik hanem én nem tudok valamit. Segítsen valaki légyszi hogy mit nem csinálok jól. Előre is köszi.
(#) StefuPeti válasza borvendeg hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Szia
Szivesen segitek, kb 5 éve használom ezt a tervezö programot.
(#) lóri válasza StefuPeti hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Szia! Ez azért van, mert ő automatikusan hozzáadja a pcb-hez, így neked ezzel nem kell foglalkozni.De , ha a hidden pin-t bekapcsolod ,akkor megmutatja a tápfesz lábakat is.
(#) Moderátor hozzászólása lóri hozzászólására (») Szept 6, 2008

Ez a hozzászólásod ugye borvendeg-nek szólt?!?
(#) lóri válasza (») Szept 6, 2008 /

Igen, de ha rosszat írtam akkor bocs. Én Protel 2.5-öt, és 2004 dxp-t használok. Ott úgy van.
(#) borvendeg hozzászólása Szept 14, 2008 /

Hello megint én vagyok.
Tudna nekem valaki 74141-es IC rajzot küldeni a protelhez nagyon fontos lenne előre is kösz.
(#) lóri válasza borvendeg hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Szia!
Mivel nem 99-et használok, sajnos nem. De miért nem tervezed meg a szimbólumot Te? Kb. 5 perc az egész.
(#) borvendeg válasza lóri hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Hello azért nem tudom megtervezni mert csak most tanulom a protelt és nem tudom hogyan kell megtervezni.

Kűldtem mailt. Egyébként nem gondolnám, hogy nincs benne 74171. A logic gate library-t nézted?
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Hmm! Most néztem meg az én 300 éves Protel 2.5-ömet (1992), és van benne 74141. Lehet, hogy a logic gate lib
csak cmos-t tartalmaz. Esetleg ttl.lib -et keress.
(#) borvendeg válasza lóri hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

köszi a segítséget
sok helyen néztem de sikertelenül. Bocs hogy titeket tornáztatlak de kezdő vagyok és nem tudok angolul sem kb 1hete próbálom használni a protelt...
Néztem a logic gate libraryt. sajna nincs benne... Esetleg hol nézzem még vagy te a tiedben hol találtad?

Nem baj. Az a cél, hogy megtanuld! Én is sokat szenvedtem, de amit kűldtem magyar leírást, abból tanultam meg. Már vagy 20 nyákot terveztem, ez nem sok, de nagy öröm. Angolhoz meg vannak szótárak.
(#) StefuPeti válasza borvendeg hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

szia
Megtaláltam neked a keresett IC-d rajzát.
A protelben a schematik rajzoknál válaszd az add/remove-t. Keresd ki a Protel DOS schematik könyvtárat, és ott megtalálod.
Keress meg MSN-en szivesen segitek ha nem menne.
Csatolok egy képet is hátaha az segit.
(#) edison555 hozzászólása Nov 3, 2008 /

Sziasztok!

SOS!!!

A következő problémám van:

A propeller óra NyÁKrajzát Protel 99-ben készítem. Elkészítettem a propeller.sch fájlt, majd +csináltam az ERC és a Netlistát...OK

A kapcsolás elég sok alkatrészből áll...a lényeg, hogy van benne 18 db LED, ebből miután PCB-ben behívom a Netlistát csak 16 LED-et látok és a D17-18 -hoz tartozó kényszerek is eltűnnek.
Sztem valami lehet a PCB-s lapbeállítással, mert a komponensek között észleli a D17-et és D18-at, de mivel ők lennének legalul, ezért valamiért nem ábrázolja őket...

Ha valaki találkozott már ilyen problémával és tudja rá a +oldást, +köszönném ha gyorsan +írná.

üdv
(#) edison555 hozzászólása Nov 3, 2008 /

Már + is oldottam:

Újra csináltam az ERC-t és Netlistet, majd mielőtt behívtam volna az alkatrészeket a PCB-be feljebbgörgőztem a lapot...

üdv:edison555
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem