Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Protel99SE
Sziasztok!
Most kezdek ismerkedni a Protel használatával és szükségem lenne egy kis segítségre! Keresem a következő alkatrészek footprintjét: - Normál méretű ellenállás - Normál méretű dióda (1N4001) - BC301 - 5V-os relé - Egyenirányító - LM7805 - 2-es Sorkapocs - Normál méretű 100nF és 1µF-es kondi Ezek nagyon alap alkatrészek, így biztos benne vannak alapból, de nem tudom hogyan lehet megtalálni őket. Nagyon sokat segítenétek vele, ha bekopiznátok nekem! Előre is köszi! Üdv.: Zoli
csövi!
ha nagyon ragaszkodsz a protelhez, akkor nézegetni kell a progit, help, stb... VAGY interneten rákeresel. én javasolnám neked a EAGLE-t nagyon jó a támogatottsága, könnyű kezelni, és nyákgyárttatásra is alkalmas. valamint ingyenes :yes:
Hello! Én a "normál" ellenállásokhoz ( 0,25W ) axial0.4 -et szoktam használni, nagyobb teljesítménynél pedig nagyobb lábtávolságot, axial0.7, persze érdemes megmérni előtte, mondjuk, hogy hogyan akarod meghajlítani a lábakat, leméred, aztán ahhoz tervezel egy footprintet, de nagyon jók, amik benne vannak alapból a protelben, axial0.x -esek. 1N4001 -es diódához a diode0.4 passzol. BC301 -es tranzisztor az TO-39 -es tokozású, tartalmazza a protel, ha nem, akkor pedig datasheet alapján ez is editálható. Relét én speciel csinálni szoktam, de úgy tudom nincs a protel99 -ben. Egyenirányítóról nem tudok nyilatkozni, azt is datasheet alapján. LM7805 = TO-220, tartalmazza a protel ezt is. Kettes sorkapocs SIP-2. Normál méretű kondikhoz pedig a rad0.4 a megfelelő. Persze ezek csak irányelvek - attól függetlenül jól használhatóak -, nem árt azért megnézni a tényleges lábtávolságokat aztán az alapján editálni a footprinteket protelben, ha arra szorulnak.
Hali!
Tudnál még kicsit segíteni? Valamilyen biztosíték tartóhoz van esetleg footprint a Protelben?
FUSE
Ezt adod meg az alkatrésznél mint Footprint. Most vettük a suliban
Amikor egy tranyónak beállítom a footprintjét TO-92-re azt irja hogy nincsen ilyen a load netsnél, de a TO-220 viszont kirajzolja. WinXP-n fut, igaz virtual pcvel Vista alatt. Lehet bármi köze hozzá?
Basszus... Nem TO-92 hanem TO-92A vagy B
Hello!
MOst kezdtem foglalkozni a aProtellel. Tudna nekem valaki mondani olyan helyet ahonnan lehet letölteni, vagy esetleg küldene nekem valaki alkatrészeket a protelhez. Ilyen alap cuccok kellenének mint pl: NE555 tranyók diódák ellenállások amik általánosan használtak. Gondolom aki ezt a progit használja ezeket összeválogatta már magának egy könyvtárba.(én is így csináltam csak másik progiban...) Köszi.
Még régebben töltöttem le valahonnan igaz ez Protel98-hoz van, de lehet jó lesz a 99-hez is.
Sziasztok!
Valamilyen könnyen beszerezhető SD kártya olvasóhoz nincs véletlen PCB footprintetek? Köszi és üdv.: Zoli
Köszi de sajna nem működik ezeknek .lib a kiterjesztése az enyémeknek ddb
Ha megnyitsz mondjuk egy schematicot, akkor a mellette levő library browserben hozzá tudod adni.
Browse SCH Libraries ADD/Remove és utána átállítod a kiterjesztést lib-re
Hello
Gondolom ha az asztalra csomagolom ki a fájlokat akkor az nem gond de átállítom lib-re ADD/remove ahogy írtad és egy hbaüzenet jön: "File is not recognized"
Hello
Megint én vagyok most tanulom a protelt és van vele egy kis problémám. Mégpedig a következő: Egy egyszerű 74LS00-s IC-vel és 74LS390-es IC-vel tervezek áramkört és mindkét IC-nek hiányzik lába a protel alkatrészei között és azt a furcsaságot vettem észre,hogy mindkettőnek a +5Vos lába az egyiknél a 14-es a másiknál a 16-os a 74LS00-nál a 7es láb(gng) és a 74ls390-nél a 8as láb (gnd) is hiányzik. Gondolom ez nem véletlen hogy mindkét IC-nél ugyanaz hiányzik hanem én nem tudok valamit. Segítsen valaki légyszi hogy mit nem csinálok jól. Előre is köszi.
Szia
Szivesen segitek, kb 5 éve használom ezt a tervezö programot.
Szia! Ez azért van, mert ő automatikusan hozzáadja a pcb-hez, így neked ezzel nem kell foglalkozni.De , ha a hidden pin-t bekapcsolod ,akkor megmutatja a tápfesz lábakat is.
Ez a hozzászólásod ugye borvendeg-nek szólt?!?
Igen, de ha rosszat írtam akkor bocs. Én Protel 2.5-öt, és 2004 dxp-t használok. Ott úgy van.
Hello megint én vagyok.
Tudna nekem valaki 74141-es IC rajzot küldeni a protelhez nagyon fontos lenne előre is kösz.
Szia!
Mivel nem 99-et használok, sajnos nem. De miért nem tervezed meg a szimbólumot Te? Kb. 5 perc az egész.
Hello azért nem tudom megtervezni mert csak most tanulom a protelt és nem tudom hogyan kell megtervezni.
Kűldtem mailt. Egyébként nem gondolnám, hogy nincs benne 74171. A logic gate library-t nézted?
Hmm! Most néztem meg az én 300 éves Protel 2.5-ömet (1992), és van benne 74141. Lehet, hogy a logic gate lib
csak cmos-t tartalmaz. Esetleg ttl.lib -et keress.
köszi a segítséget
sok helyen néztem de sikertelenül. Bocs hogy titeket tornáztatlak de kezdő vagyok és nem tudok angolul sem kb 1hete próbálom használni a protelt... Néztem a logic gate libraryt. sajna nincs benne... Esetleg hol nézzem még vagy te a tiedben hol találtad?
Nem baj. Az a cél, hogy megtanuld! Én is sokat szenvedtem, de amit kűldtem magyar leírást, abból tanultam meg. Már vagy 20 nyákot terveztem, ez nem sok, de nagy öröm. Angolhoz meg vannak szótárak.
szia
Megtaláltam neked a keresett IC-d rajzát. A protelben a schematik rajzoknál válaszd az add/remove-t. Keresd ki a Protel DOS schematik könyvtárat, és ott megtalálod. Keress meg MSN-en szivesen segitek ha nem menne. Csatolok egy képet is hátaha az segit.
Sziasztok!
SOS!!! A következő problémám van: A propeller óra NyÁKrajzát Protel 99-ben készítem. Elkészítettem a propeller.sch fájlt, majd +csináltam az ERC és a Netlistát...OK A kapcsolás elég sok alkatrészből áll...a lényeg, hogy van benne 18 db LED, ebből miután PCB-ben behívom a Netlistát csak 16 LED-et látok és a D17-18 -hoz tartozó kényszerek is eltűnnek. Sztem valami lehet a PCB-s lapbeállítással, mert a komponensek között észleli a D17-et és D18-at, de mivel ők lennének legalul, ezért valamiért nem ábrázolja őket... Ha valaki találkozott már ilyen problémával és tudja rá a +oldást, +köszönném ha gyorsan +írná. üdv
Már + is oldottam:
Újra csináltam az ERC-t és Netlistet, majd mielőtt behívtam volna az alkatrészeket a PCB-be feljebbgörgőztem a lapot... üdv:edison555 |
Bejelentkezés
Hirdetés |