Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   93 / 119
(#) Lancye válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget! Abszolút igazad van, talán tényleg jobban járnék, ha szakemberrel javíttatnám meg a hangszórót, de.....
Beszeltem már mesterekkel és olyan horribilis javítasi költségeket mondtak, hogy a hangszóró sajnos a felét se éri. Egyebként pedig itt és a tekercselős forumban is annyi amatőr fórumtárs számolt be sikerről, hogy úgy gondoltam talán nekem is menne. Hozzám hasonlóan ők is csekély szakmai tudással és gyakorlattal fogtak neki, de a forumtársak segítségével szinte kivétel nélkül meg tudták javítani a hangszóróikat.

Ahogy itt egy társunk már írta, a tapasztalatokat, trükköket, titkokat senki sem mondja el szívesen, de ha nem segítjük egymást egy-egy témában, akkor mi értelme a fórumnak?

Mindenesetre mégegyszer köszönöm a választ és az iránymutatást Gery!

A segítő tanácsaitokban bízva kívánok minden Fórumtáranak Boldog Békés Karácsonyt!
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Olyasmivel már próbálkozott valaki hogy az eredeti gumi vagy habszél felfüggesztés helyett textil vagy papírmembránt varázsol a hangszóróba?
(#) msteve válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Persze,de akkor változnak a hangszóró paraméterei.
(#) Action2K válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Sőt, a mágnesen és a kosáron kívül mindent kicseréltem (mert leégett, szétporladt, ... kuka), szóval teljesen új belsőt építettem neki, és tökéletesen teszi a dolgát. Persze, mint feljebb írták is, más paraméterekkel. De ez törvényszerű mindenféle módosításnál.
Persze, utána mérek impedanciamenetet, számoltatok TS paramétereket, s már tudható is, hogy mire jó az új hangszóró.
(#) pcmaster90 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
És mi lett a végeredmény ?Jobb lett mint az eredeti volt mármint paraméterekben? A cséve süllyeztésén kellett változtatni vagy maradt az eredeti pozíció?
(#) Action2K válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Mivel használhatatlan állapotban került hozzám, így fogalmam sincs, hogy milyen volt míg egyben volt.
Írtam egy kis cikket is róla: Itt van.
Meg próbáltam alaposan körbejárni a dolgot, de figyelve, hogy érthető legyen a kevésbé szakavatottabbak számára is. Remélem sikerült.
Nem hájed hifi építése volt a cél, hanem egy "kukaszökevény" használhatóvá tétele. A többit döntsd el a cikk alapján.
(#) antiktelefon hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Üdv!
A HS280-am mélyének (LB1031) a lengőcsévéje elvált a pillétől. Milyen ragasztóval lehetne a legjobban visszaragasztani? Nem akarom korhűre csinálni, inkább legyen tartós. Olyan ragasztó lenne jó, ami be tud folyni a kis résekbe, de azért nem folyik le a lengőcsévén, illetve nem esik össze száradáskor, mint a Palmatex, mivel nem akarom teljesen szétszedni a hangszórókat.
Illetve még egy hasonló helyzet; a HS400 mélyének (PD207/S) meg a kosarától válik el a pilléje. Kettőt korábban megcsináltam Palmatex ragasztóval, és szépen tart, de ha van jobb ragasztó, inkább azt használnám.
Előre is köszönöm a javaslatokat ragasztó típusra és beszerzési helyre, az külön jó, ha Budapesten kapható, és nem kell egy vödörnyit venni belőle.
(#) Action2K válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Szia!
Ha bevált Neked a Pálmatex, akkor használd azt. Sokan használják, ajánlják.
Én a Ferrokémia egyik ipari, acenonos ragasztóját használom, 6000Ft/kg-os. Nekem megéri, mert sok más helyen is használom.
(#) antiktelefon válasza Action2K hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Ahhoz a ragasztóhoz tudsz egy linket adni?
A kosárhoz nekem bevált a Palmatex, de a lengőcsévénél nem használnám, mert száradáskor nagyon összeesik, és szerintem nagyon kis felületen tartana. Valami epoxy ragasztóra gondoltam, de ha van valakinek tapasztalata konkrét ragasztóval, akkor azt venném, és nem kísérleteznék.
(#) hugi00 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Ha budapesti vagy, adok annyi 2 komponensu epoxygyantat vagy poliesztergyantat amenyi kell a feladathoz.
Akar gyorskot (2-3 perc), akar 2 oras, akar 24 orast.
(#) antiktelefon válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Köszönöm, budapesti vagyok, írok privátban.
(#) tdi75 hozzászólása Feb 2, 2019 /
 
No kérem szépen. Sikerült szétszednem az Orion romot. Nagyon úgy tűnik hogy anno az Orion hangszóró gyártósorán nem dolgoztak hülye fejlesztők. Az az ősi hangszóró gyönyörűen szétszedhető volt nitro hígítóval. A kosarat már lepucoltam drótkoronggal, most szárad a festék.

Képek hamarosan.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Itt vannak a képek. Látható a kiindulási alap. Sajna azt nem fényképezték körbe.
(#) korponaiz hozzászólása Feb 3, 2019 /
 
Sziasztok!

Ötleteket szeretnék kérni mivel lehet a hangszórók gumiperemét ápolni, hogy a lehető legtovább megőrizze a rugalmasságát, ne repedezzen ki.
(#) Zsarka válasza korponaiz hozzászólására (») Feb 3, 2019 / 1
 
Mindenek előtt takard el a naptól !
(#) Ge Lee válasza korponaiz hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Ha a perem valóban gumi, akkor annak jót tesz a gumiápoló, mondjuk évente, vagy kétévente át kell kenni vele. Ha szivacsból préselt hab, az szét fog porladni egy idő után bármit is csinálsz vele, igazából ápolni sem lehet (azzal vetetném meg az összes habszélű hangszórót aki kitalálta...).
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Sajnos most bukóvári a project. valami trauma történhetett a csévével is, mert nem megy be a helyére. Szóval azt is lehet újra tekerni. Így viszont már lehet hogy beadom valakihez aki csinál nekem rá új csévét is.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Pedig nem ilyen egyszerű. A gumi nem túl ideális alapanyag. Rengeteg igényes hangszórót csak habszéllel lehet jól elkészíteni. Az átlagembernek viszont fontosabb, hogy "tartós" legyen. Valószínűleg csak ennyiről van szó.
(#) P_Laszlo válasza moderboy hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Használt hangszóróval együtt apróhirdetési oldalakon. Egyébként olyan pillét venni, már sehol nem lehet, viszont javíthatók a hangszórók, de csak műanyag membránnal működik jól. A textil nem hozzá való.
(#) oatis hozzászólása Feb 20, 2019 /
 
Üdv!
Adott egy 16cm-es 100W-os hangszóró, aminek leesett a mágnese. A csévetest ép, nincs megsülve a tekercs.
A mágnest hogy tudnám a helyére tenni központosan? Kézzel próbáltam de annyira erős hogy esélytelen.
(#) P_Laszlo válasza oatis hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Csak a lengőrendszert kiszedve, lemágnesezve lehet korrekten összeraki újra. Lemágnesezni esetleg nem muszáj, ügyességgel anélkül is megoldható, de nem lesz olyan, mint volt, csak újramágnesezés után.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) oatis válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Hát szerintem akkor ez otthon, garázs szerszámokkal esélytelen.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) P_Laszlo válasza oatis hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
A mágnesezés igen. De tapasztalat nélkül nem kezdenék bele a lengőrendszer kiszedésbe sem.
(#) fery45 hozzászólása Feb 28, 2019 / 2
 
Kedves oatis!
A mágneskör szétesése elég gyakori eset. Ezért kialakult egy jól bevált módszer. A mágnest óvatosan össze kell rakni, hogy ne sérüljön meg a tekercs. A mágnes pólusok "összeugornak" az egyik oldalon, beszorítva a tekercset. Ez után a mellékelt fénykép alapján egy szorító bilinccsel csavarmenetes lemezeket helyezünk. Ezekbe rakott csavarokkal nyomjuk helyére a mágnest. A csavarokat négyszögben helyezzük. Az egyik csavar az összeszorulásnál legyen, a másik kettő oldaltartást végez, a negyedik ellentart, hogy túl ne ugorjon. A pólusnál lévővel nyomjuk szakaszosan, miközben a szemben lévő ellentartót mindig fellazítjuk. Több lépésben lassan végezzük a pólus középre nyomását! A tekercsre 3-9 voltos 50 Hz-s váltóáramot kapcsolunk. Amikor pont középre nyomtunk, akkor szép tiszta, zörejmentes búgó hangot hallunk. Ekkor egy éles kés szerű szerszámot az egyik oldalon a mágnes és fellazult pólus lemez közé szúrjuk, majd ebbe a vékony hézagba víz szerűen híg folyékony kerámia-fém ragasztóból keveset beeresztünk. Ez után a kés szerű szerszámot ki húzzuk. Ezzel az egyik oldal ragasztása megtörtént. Két szétválás esetén a másik felével ugyan ezt elvégezzük.
Baj van. A mellékelt kép 2,7 MB. Később megpróbálok másik módon küldeni.

ad30.JPG
    
(#) fery45 hozzászólása Feb 28, 2019 /
 
Így sikerült a kép.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Ez a tákolásos módszer.

Ha jól javítják a hangszórót, akkor rendesen szét kell szedni, újraközpontosítani, újraragasztani.
(#) fery45 hozzászólása Márc 1, 2019 / 1
 
Kedves P Laszlo!
Ha nem Te javítasz, akkor az "tákolásos módszer". Ez a hangnem részedről már megszokott. Nem tudsz elszakadni ettől. Elismerem, ha a csavaros módszer nem sikerül, akkor valóban alkatrészeire szét szedjük a hangszórót. Esztergályossal a légrés méretű sárgaréz csövet esztergályoztatunk, és a légrésbe helyezve központosítunk. Természetesen ragasztóval. Nem pocsék ragasztóval, mely évek múlva elbomlik, tönkre megy!
Ez a fajta meghibásodás a gyártó cégek bűne a tervező mérnökeikkel együtt. Az ötvenes években gyártott hangszórókban központosító sárgaréz vagy alumínium idom a pólus elmozdulást lehetetlenné tette. Volt olyan gyártó cég, akik a pólusokat az acél mágnessel összehegesztette!
Más vacak megoldások is előfordulnak a hangszórókon, melyek a tervező mérnökök és gyártók felelőtlen munkáját mutatják. Például: habszivacs perem, döbbenetes nagy teljesítmény érték (ezért égnek le a tekercsek), gyenge alu kosár, mely deformálódik, gyenge bevezető sodrony (leég, megszakad) ... stb. Ha gondosabb tervezők és gyártók lennének nem lennének ilyen sokan hangszóró javítók kis Hazánkban. Érdekes, hogy a diszkósok és popzenészek nagyon lesújtó véleményt hangoztatnak a hazai gyártású hangszórókról. A mai napig nem változtatták meg véleményüket.
Csatoltam az említett alu és réz központosító képet.

ad31.JPG
    
(#) hugi00 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Sajnos, e felol a modszer felol nekem is vannak aggajaim.
Eleg rutinnal (es "jatekkal") megoldhato igy is, de nem garantalt a tokeletes kozpontositas.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Mosolyogtató az álláspont, de én elfogadom, hogy létezik ilyen.

Acél hangszórómágnes viszont nem létezik, de az öntött mágnesek kora is, valljuk be, lejárt. Már csak fétisként-nosztalgiaként jelentkeznek körülbelül.

A hab membránszélek csak a hangosítók, PA hangszórók felhasználói szerint számítanak bűnnek, de csak azért, mert ha elbomlik, nem tudják esztétikusan és sérülésmentesen, az eredeti paramétereket megtartva kicserélni. Aki egyenletes fr-SPL karakterű, precíz hangvisszaadásra alkalamas eszközöket használ és készít, az tudja, hogy mire és miért jók ezek az anyagok (lásd: JBL, ScanSpeak, Vifa).

Az elektrodinamikus hangszóróknak nincs teljesítménye. A terhelhetőség értékek meghatározása szabványban rögzített, aki eszerint közli az adatokat, az ma is, régen is komolyan vehető volt. Az esetek 90%-ában, egyébként inkább a felhasználó felel egy lengőcséve megégetéséért, mert enek az oka szinte mindig a négyszögesedő jel, torzításba vezérelt fokozatok-végerősítő.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) P_Laszlo válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
És ez csak az egyik fele a problémakörnek, bár valóban igaz, tökéletesen nem lesz központos, és az indukció is sérül. A másik, hogy ha a fedőlaptól is elválik a mágnes, a megoldás használhatatlan. A harmadik, hogy a szabálytalanság (kontárság) ott folytatódik, amikor az eredeti ragasztót nem takarítod ki, és úgy ragasztod újra a mágneskört.
Következő: »»   93 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem