Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   671 / 964
(#) sámli válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Lehet kapni hozzá rögzítő elemet. Ugyan elsősorban sorkapcsokhoz szokták használni, de erre a célra is megfelel.
(#) Alkotó válasza sámli hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Tudnál egy linket csatolni mi ez, hogyan néz ki?
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
(#) elektroton válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Proli007 linkje egy TS-15 sínre valót mutat!!
Gondolom Neked viszont "normál" TS-35 sínre való kell. Erre is figyelj.
TS35 végbak
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Köszönöm, ez így remek. Szemre ez egy sokkal kisebb sínnek látszik, de biztosan van a normál sínhez való is.
(#) sámli válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Erre gondoltam én is, van normál sínhez is.
https://www.google.hu/search?newwindow=1&q=kalaps%C3%ADn+v%C3%A...ih=864
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Csak egy apró megjegyzés a dologhoz. Lehetőleg olyat vegyél, amelyikben van csavaros rögzítő és nem úgy néz ki, mint a mellékletben látható. Egyik sem jó. A csavar nélküli, szinte semmit sem tart, az a fajta csavaros, ami a képen van, szintén gyengécske.

A csavaros földelő sorkapocstól nincs jobb. Olyat keress, már ha erre szánod magad, amelyik két oldalon rögzít. Le sem lehet rángatni a helyéről, ha mehúztad a középső csavart.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Lehet kapni rugós és csavaros végbakot.
(#) gutyek válasza dekac hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Szia!

Érdekelne, hogy végül is sikerült-e megoldani a problémát? Ugyan ezzel küzdök.
Válaszodat előre is köszönöm!
(#) Teaway válasza gutyek hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
dekac: utoljára itt járt 22 hónapja...
(#) erbe hozzászólása Feb 4, 2019 /
 
Egy ismerős (barátom munkatársa) rábeszélt egy kis villanyszerelésre (évtizedek óta nem vállalok szerelést, legfeljebb apró javításokat).
"-Fiam másik lakásba költözik. Csak néhány konnektort kell áthelyezni."
Felméréskor kiderült, fél lakásfelújítás lenne. Mellé villanytűzhely, villanysütő, mosógép új helyen,... Persze majdnem minden dugalj és kapcsoló cseréje a dugaljtöbbszörözések mellett. Pedig nem régi a ház, 11 éves.
32 A kismegszakító az óránál, lakáselosztóban 4 db C16-os. ! Ebből kettőből 2-2 1,5-ös vezeték megy el (másik kettőből 1-1 2,5-ös). Biztos gondolta, az 3 mm2, ahhoz megfelel a 16 A.
Megrajzoltam a kivésendő nyomvonalat. 15 m a tűzhelynek, ~5 m a mosógéphez. Közben otthon megtárgyaltuk, nem kell ez nekem, úgyis ki se látszok a sok feladatból és nálunk is folyik egy felújítás. Lemondtam. Kicsit szívóztak, de nem sokkal később csörög az öreg. "-Van másiiik!" Nem is kell vésni, átböki a födémet, másik oldalon le és kész.
Kíváncsi leszek, mit szól a sok sorolható dobozhoz?
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Ha olcsóbb, mint a te ajánlatod, gyorsabban kész, kevesebb kosszal jár, kevesebbet kell utána javítania, akkor örülni fog nagyon, és nem fogja zavarni a sok doboz (szerintem).
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Sokkal többe kerül (a baráti árnál). Biztos gyorsabban elkészül. Kettő kötődoboz lenne a sütő-villanytűzhely vonalon. Egy a hossz és a kanyarok miatt, egy elágazás a sütő felé. Nem tudom, az elágazást hogy oldja meg. Lehet, hogy külön kábelen viszi. A sok sorolható dobozt neki is be kell építenie.
Én pl. feleslegesen nem szeretek födémet fúrni. Inkább többet vések. Fúrtam eleget kórházakban Ethernet hálózat építésénél.
(#) oatis hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Üdv!
A házam épp nagy renoválás alatt áll. A komplett elektromos rendszer cserélve lesz. A csövezést már megcsinálta a villanyszerelő. Kíváncsi lennék hogy Ti cirka 10 méter hosszú gerincvezetéknek, amely a z óraládától az elosztó szekrényig megy milyen kábelt húznátok be? 6-os vagy 10-es tömör vagy sodrott réz vagy alu kábelt? Az óra előtt 3x16A van jelenleg, de későbbiekben tervezem a bővítést 3x25 esetleg 3x32A-re.
Előre is köszi a véleményeket.
(#) elektrorudi válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
A 10-esnek 39,2A a terhelhetősége jelen alkalmazásban. Feszültségesés: 0,25%.
Alu csak 16mm2-től felfelé használható, de 32mm2-ig kerülném.
(#) oatis válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Köszönöm!
És tömör vagy sodrott? Egyáltalán szabad sodrottat behúzni?

Fi relével kapcsolatban: Ti hány mA-es fi relét tennétek műhelybe? 30 vagy 100mA-eset? Olvastam vhol itt a fórumon, hogy a 30 mA-es a villamos kéziszerszámok, szivattyú és társa miatt sűrűn leoldhat.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) Ge Lee válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Nem tudom milyen megy az oszlopról, mert ha az mondjuk 6-os, akkor én biztos hogy nem tennék 10-est, csak anyag pocsékolás. Az alu kontra réz dologra nem tudok mit mondani, de az biztos, hogy mondjuk 40 év múlva az alu ugyanúgy fog kinézni mint amikor beraktad, a réz meg konkrétan fekete lesz az oxidtól. A sodrott kontra tömör dolog némileg visszautal az előző mondatomra. A sodrottat sokkal könnyebb hajtogatni, szerelni, de nem tudom láttál-e már sodrottat 15-20 év elteltével? Én láttam. Ugye, mindegyik teljesen körkörösen, a kerülete mentén fog oxidálódni. Csak míg a tömörnek egy kerülete van, addig a sodrottnak annyi, ahány szálból van. És ha nem forrasztva lett (gondolom nem úgy lesz) akkor ott bizony olyan mértékű oxidáció lesz, hogy öröm lesz nézni. És csak örülhetsz, ha emiatt nem lesznek vele bajok. De én nem vagyok villanyszerelő, így nem is értek hozzá.
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Szeretem ezt a hozzáállást. Sűrűn leold, tehát a Fi-relé egy nagy... Az persze fel sem merül, hogy a gép hibás, hiszen évek óta megy.

30 mA-es változatot javaslok.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) oatis válasza Bakman hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Ok. Köszönöm!
(#) kameleon2 válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Erre korrekt szakmai választ nem fogsz kapni. Össze kell számolni a tényleges fogyasztókat és ki kell számolni. Nekem is van egy munkám éppen. Semmi extra, de a konyhagépek 22kW-ot fogyasztanak . Aha. Semi extra de lesz egy klíma, egy légkezelő a végén 3x35-ös betápkábel lesz a hosszok miatt.
(#) llax válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Ha esetleg fűtetlen, párásodásra hajlamosabb hely lenne, ahol a normálisnál nagyobb a leoldás esélye, jobb több Fi relét használni, hogy ne egyszerre kapcsoljon le minden (legalább a világítás maradjon), de 30mA-nél nagyobb hibaáramút akkor sem.
(#) elektrorudi válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Lehet sodrott is, csak a bekötésre kell figyelni. Rugós bekötés esetén nem kell érvéghüvely, de a csavaros bekötésnél kötelező.
Dugaszoló aljzatnál két opció lehetséges a Fi relére: 10mA vagy 30mA.
10mA különösen veszélyes helyeken (gyermek / okatási intézmények, kórházak stb).
30mA általában iparban és háztartásban.
A 100mA csak kültérre mobil csatlakozás esetén (Kalocsa szekrény), vagy eszméletlenül megindokolt helyen, és csak Magyarországon. A 300mA-es pedig csak tűzvédelem miatt építhető be, bár az a magánvéleményem, hogy semmi értelme, és csak azért találták ki ezt a tűzvédelm dolgot, hogy eladják a sok megmaradt árut.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) Bakman válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Miért csak Magyarországon? Gondolod, máshol nem használnak 100 mA-es ÁVK-t?
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
A mérőhely és az elosztó szekrény között 10 mm2-es MKH sodrott rézvezeték.
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
A mérőhelyhez 10 mm2 sodrott rézzel kell beállni hosszú érvég hüvelyezve négyzet profilra préselve. Tehát a 6-s, 10-es alu kizárva, ( ez kevés és nem elfogadott, pláne, ha bővíteni szeretnél )és a tömör rézvezeték is, a nehezebb behúzás és szerelés miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Az oszlopról már 16 mm2-es Alu vezetéknél kisebbet már régóta nem tesznek be, amióta az alanyi jogon járó 32 A-t bevezették.
(#) Teaway válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Nálam a villanyszerelő hatszög profilra préselt, és elfogadták.
(#) gyuszo válasza Teaway hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Az átvevőn múlik, hogy volt-e rajta sapka. És a nadrágján zseb.
De láttam már leforrasztott sodrott vezetéket is, ahogy GE Lee írja.
Én csak leírtam, hogy melyik ami szabályos, tuti, amibe nem tudnak belekötni.
Viszont láttam már kigyulladt mérőhelyet is.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) elektrorudi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Nem ismerem más ország szaványait. Biztos van még olyan ország a világon, ahol engedélyezett dugaszoló aljzatok esetében a 100mA-es ÁVK.
Tudtommal, az EU országai közül, csak Magyarországnak van egy ilyen engedménye, de az is csak a fent említett körülmények esetén. (Lehet egyébként, hogy valamelyik észak európai országban is engedélyezett, nem tudom. Aki tudja, hogy hol, írja meg.)
(#) oatis válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Köszönöm a sok hozzászólást, akkor most már biztos hogy 30mA-es fi reléket szereltetek be.
Igaz lemérni nem tudtam/tudom, de szemre vételezésre 16-os Alu kábelem kötötték be anno az áramot a vezeték a burkolattal együtt kb 7mm átmérőjű. Legalább is a tetőnél, ahol lehúzták a csőben a vezetékeket. A falba meg már csak nem vált... Ezek szerint akkor gerincnek 10-es sodrott réz kellene. Gyanú s hogy a villanyász be tudná húzni a tömört tízesből. 2 helyen derékszögbe kell menni 3 méteren belül viszont kötődobozt azért rakott közé. A cső kb 20-25mm átmérőjű. Azért remélem 5 ér el fog benne férni.
Következő: »»   671 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem