Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   672 / 961
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Idézet:
„A cső kb 20-25mm átmérőjű. Azért remélem 5 ér el fog benne férni.”

Nem fog, 32-es cső kell oda.
(#) kameleon2 válasza oatis hozzászólására (») Feb 6, 2019 / 1
 
A tömör réz nagyon sprőd, kemény. Ha már réz - a sodrotal könnyebben boldogulnátok. Kap érvéghüvelyt a végén és pont ugynolyan jó, csak kevesebb a nyűg vele. Nálam 16-os egyeres réz van, olyan volt bebírkózni, mintha 6-os betonvasat akartam volna bekötni.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ez az MSZ HD 60364-7-704:2007-ben van így, építési és bontási területekre 30 mA-es ÁVK kell, de a speciális nemzeti feltételekben (csak) Magyarországra vonatkozóan az van, hogy: Ha a környezeti feltételek miatt szükséges, akkor 100 mA...
(#) oatis válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Ma lemértem. 23-24mm a cső belső átmérője. Teljesen esélytelen az 5 ér 10-es sodrott?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
A csövet meg tudod nézni, mi van ráírva MÜ III 23, vagy MÜ II 25.-ös.
Az előző az felejtős. Az utóbbira van esély , de én nem szerelném abba, az biztos.
Ehhez nem szívesen nyúl az ember a következő 25 évben. Ha cserélni kell MÜ II 32-re, akkor az sokba fog kerülni utólag.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
A MÜ II 25-ös cső a 3 x 6 mm2 vezetékhez, a vezérelt ( éjszaki, bojler ) mérőhöz megfelel.
A MÜ II 25 és a MÜ II 32-es csőhöz van gyári ív, azzal érdemes szerelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Elég, ha a kezedbe fogod azt az 5 db vezetéket, nézd meg a súlyát is, igen azt kell behúzni.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) oatis válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Akkor csere lesz. Még csak be van ragasztva a falba, el simítva nincs.
Akkor most Fi-ből 10 vagy 30mA kell? Kicsit kezdek összezavarodni.
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Feb 7, 2019 / 1
 
30 mA. 10 mA-es speciális esetekben kell.
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 7, 2019 / 1
 
Igen, 4P 30mA 40A a Fi-relé. Fürdőszobába, például Jacuzzihoz kell 10 mA-es.
(#) Villanymozdony hozzászólása Feb 7, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy házunk, amit be fogunk szigetelni. A fogyasztásmérő dobozától egy tárolóhelyiségig el szeretném vinni a 380-at, 3X 16 A-t. A kérdés az, hogy mehet-e simán a falra műanyag csőbe vagy kábelcsatornába és arra majd a nikecell?
(Nyilván működne gond nélkül, csak megfelel-e a tűzvédelmi szabályoknak? )
(#) gyuszo válasza Villanymozdony hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Igen, mehet a falra, védőcsőbe. A szigetelés szabályai változtak, már nyílászároknál is kell kőzetgyapotos megszakítás. Ennek nézz utána, ide off.
A védőcső környékét én kőzetgyapottal venném körül. ( az egész házat is )
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) Villanymozdony válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Köszönöm a választ, attól féltem vésni kell de így hamar meglesz.
Lehet gyapot lesz az egész, mert már többen is javasolták.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) laller015 hozzászólása Feb 9, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!
Problémába ütköztem a frissen vásárolt régi építésű családi ház át vezetékelésénél,ezért hozzátok fordulok segítségül.Adott egy háromfázisú rendszer három darab egyfázisú fogyasztásmérővel.( ha számít betáp tetőtartós,3x32A,4x10mm2 aluval jön be a szekrénybe).Egyik kérdésem az lenne,hogy okoz-e valamilyen mérési problémát ez a három darab egyfázisú fogyimérő vagy sem?Valamint ilyen rendszernél a mért betáp 6 eret tartalmaz(legalábbis nálam).Ugyebár,ha jól értelmezem akkor L1 + PEN ;L2 + PEN;L3+PEN? Miért hoznak ki minden fogyasztásmérőről PEN-t? Miért nem 4 eres a mért elmenő?
UI:
Elektronikai műszerész vagyok,ha valamit rosszul írtam,elnézést a tanulatlanságért!
(#) Bakman válasza laller015 hozzászólására (») Feb 9, 2019 / 1
 
L1 + N, L2 + N, L3 + N lesz az.

Mi votl az épület eredeti rendeltetése? Könynen lehet, hogy három különböző fogyasztó (lakás, műhely, bolt stb.) volt azon a helyen és emiatt van három fogyasztásmérő. Most is vannak ilyesmik, pl. háziorvosi rendelőben, ahol a doktor abban a házban is lakik, ahol a rendelő van, ugyanakkor két külön költséghelynek számít.
(#) laller015 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Tudtommal,sohasem volt ott ilyesmi ami miatt indokolt lenne a szétválasztása a három fázisnak.
"86-ban épült és mai napig családi ház,a volt tulaj egy háromfázisú köszörűt hagyott itt nekem,több háromfázisú dugalj nem is volt,amiről más ment volna.
(#) gyuszo válasza laller015 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Adás-vételnél a szolgáltatók újabban szoktak mérőt cserélni, lehet, hogy meglepnek egy új 1 db mérővel a 3 helyett és nem kell ilyenen töprengened. A vezetéket is ennek megfelelően kötik be, tehát csak 1 PEN marad.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) KTobi válasza laller015 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Elvileg a fogyasztásmérőn nem kell átmennie a nullának (PENnek), elég, ha csak rá van kötve.
Tehát, ha elég vastag akár egyetlen mérőn a nulla vezeték, akkor használd csak azt.
Ha csak egy opció van, abban az esetben is átcsinálnám négyvezetékesre a hatból. Ha nem költség a három mérőt kicseréltetni egyre az a legjobb, rögtön tehetnek fel vezéreltnek is.
6 vezetékkel az a gond, hogy nem jó keverni a nullákat. Erre 3drb 1 fázisú FID kell, nem jó 1drb 3 fázisú, pedig csak ez utóbbira tudsz 3 fázisú fogyasztót kötni!
Ha több FIDet építesz be, akármilyen okból, utána már nem lehet a nullákat keverni. Aljzatoknak egy ág, fürdőszoba másik FID ág, stb. Lehet mind 3 fázisú is, az nem gond, de onnan a nullák külön kezelődnek. Most ha ezt még megvariálod a bemenő 3 nullával az háosz.
(#) erbe hozzászólása Feb 9, 2019 /
 
Legújabb gyöngyszem.:
"-Nincs fődelés a konnektorban."
Hát persze, hiszen csak kék és fekete drót van benne. Fönn a kötődobozban valahonnan jön egy szürke és egy piros madzag. Két doboz között legrövidebb cső az egyenes. 2 méterrel odébb a kötődobozban újra ott a szürke és piros drót, de a másik végén fekete, kék, zöld-sárga.
-Húzzuk ki! Erre nem jön. Arra se jön. Tapéta alatt újabb kötődoboz. Benne szépen (oldalvást) elágaztatva a szürke 4-es sodrott réz és a 2,5-ös piros alu vezeték. Hova mehet vajon?
Bemegy a falba, ~középig és ott lefelé. Egykor itt hozzáépítettek, de akik jelen voltak, már mind alulról kapirgálnak.
Lenn a pincében hiányolják a vellanyt. Egy csapófedeles dugaljban megjelenik a szürke és piros vezeték. Nincs továbbmenő, pedig itt két lámpának is világítani kellene.
Kopogtatás, semmi. Kicsit erősebben kalapács élével. Előkerül a kapcsoló felé menő cső. Kicsit odébb 2 cm-rel a vakolat alól egy 80-as dobozfedél. Benne a toldások. Fenekén lyuk, a nagy semmiből jön a két szál.
Jó, cseréljük ki, húzzunk ide is hármat! Pár centi után stop. Nagy nehezen sikerül kirángatni a pirosat. Közepén "Szabványosan" piros szigetelőszalaggal alaposan betekert toldás. Utána a másikkal sikerült behúzni a 3 új 2,5-ös réz vezetéket. Innen-onnan rátolt csődarabkákkal, mert a régi cső nagyjából a fal közepében jött le. Egykor ott volt a külső falon egy kapcsoló. Talán még a dobozt is ott hagyták, csak eléfalazták a bővítést.
Ugyanitt néhány méterrel odébb.:
Kapcsolóba bejön a fekete, kék megy el (2,5 alu). Lámpához megérkezik két fekete szál. Egyik 1-es fekete réz, másik 0,75-ös fekete réz. Melyik a Nulla? Több helyen is előfordult.
Igaz, volt olyan is, nyugodtan tapogatom a kék köteget, amiről lepörkölődött a szigetelőszalag. Minden kapcsoló lekapcsolva, dugaljakban semmi, kismegszakító lekapcsolva. Kezdem széttekerni, a fogó közben hozzáért a fűtéscsőhöz. Kis szikra, csattanás. A szoba két oldala két irányból kapott táplálást. Az egyik a lakáselosztóból kismegszakítóról, a másik az óra melletti D... biztosítóról. Emiatt a többlépcsős kiépítés miatt. Hogy a kék - feketét megcserélték, csak hab a tortán.
(#) KTobi válasza erbe hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Minden drót feszültség alatt van még az ellenkezőjéről meg nem győződtél.
Nekem is sikerült úgy dolgoznom, hogy az egyik fázis még ott volt (hiába lett az elosztóban (nem fő!) lekapcsolva minden, az adott biztosító át volt hidalva!). Leszereltem a régi "kapcsolótáblát", majd mikor raktam fel az újat, és miután méretre vágtam az adott drótot akkor ránéztem és jelez a fázisceruza. Szerencsémre szigetelt szerszámokkal dolgoztam. Két szerelés között pedig le szigetelő szalagoztam a bejevő drótokat.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Gondolod, jófiúságból 2 dobozból átbújtatják a fázisokat a harmadikba, feltéve, ha elég hosszúak? Az elmenő nullákat meg valahogy közösítik saját felelősségre? Ezerszer előbb kap egy határidős levelet szabványosításra.
(#) erbe válasza KTobi hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Amit leírtam, sorrendben 1 szoba, az előszoba(2m), a szoba alatt a pince, félig a szoba alatt-mellett a pincébe vezető lépcső. Az egész történet ezen a néhány négyzetméteren zajlott. Tovább szűkítve a szoba egyik sarkában.
(#) ötfelezős válasza KTobi hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Elvileg a fogyasztásmérőn nem kell átmennie a nullának (PENnek), elég, ha csak rá van kötve.
ÁSZ-os szakemberektől minden kitelik, de azért az, hogy a bejövő nullára az egyik mérő mögött csinálnak egy hatos kötést, és elmegy a mérőhöz a nulla, meg az elosztótáblára a nulla,, és mindez háromszor, azért az nagyon erős lenne.
Hacsak nem volt egy intelligens A1-es tokozott a bejövőnél, ahol ezt megoldották, de erről Laller15 nem ejtett szót. Mint ahogy tulajdonképpen arról sem, hogy van neki három elosztótáblája?
(#) fulcsii válasza KTobi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Igaz, hogy a Pen nek nem kell átmennie, mert csak a feszültség tekercse miatt van rá szükség. Én is találkoztam ilyen 3 mérős dologgal, mint kiderült, a 80-as évek közepén, hiány volt a 3 f mérő, így oldották meg.
(#) jattila48 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
A PEN vezetőt a villanyóra előtt kell szétválasztai,vagy elég a villanyóra után (a FI relé előtt)?
(#) gyuszo válasza jattila48 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Mérő ( mérők ) előtt.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) jattila48 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Ha mégis utána lett szétválaszva, abból lehet baj?
(#) gyuszo válasza jattila48 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Milyen rendszered van kiépítve ?
Ezt a szolgáltató adja. Fogyasztóként csak a mért vezetékhez férsz hozzá.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) jattila48 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Ezt a kérdést sajnos nem értem.
A mérő előtti vezetékhez nincs hozzáférésem, ha a mérő előtt szeretném szétválasztani a PEN-t, akkor meg kéne bontani a mérő plombáját. Vagy nem?
(#) jattila48 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
A szolgáltató biztos, hogy nem választotta szét a PEN-t. Két vezeték (Fázis és PEN) jön csak be a lakásba, közvetlenül a tető oszlopról.
Következő: »»   672 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem