Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   723 / 839
(#) szücsien válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Valószínű ppm/°C-ról van szó. A referenciafeszültség hőmérsékletfüggését fejezi ki.
(#) Hp41C válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Szerintem is szét kell választani az egyszerű labortáp és a feszültség kalibrátor esetét. Ezen a fórumon a legtöbb "után építő" első (vagy második) tápegységeként építi meg az ebben a topikban megjelent kapcsolások egyikét (tisztelet a kivételnek és a fejlesztőknek). Egyes áramkörök tesztelésére szerintem bőven elég 1% ..5% pontosság is. (TTL áramkörök +5V +/- 0.25V, Z80 +5V +/- 0.25V). Ennyit biztosan tudnak az itt szereplő tápegységek. (Az érzékenyebb áramkörök esetében inkább a dinamikus viselkedés lehet a probléma.)
Azokhoz az áramkörökhöz, amihez az a pontosság nem elég, úgyis saját tápegységet tervezünk és építünk.
Persze lehet ennél pontosabb, stabilabb tápegységet építeni, de ki fogjuk használni őket? Meg fog térülni az általános táp felépítése, amikor úgyis meg kell építeni a készülék sajátját is?
(#) gcsabee válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
A TL431-es dokumentációjában itt esik szó róla.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Most őszintén, reálisan nézve, még a TL431-es stabilitását (TI <20ppm) sem fogod elérni egy értelmes pénzkeretből összedobott, sok évnyi tapasztalattal a hátad mögött, ha megfeszülsz sem! Vagy legjobb esetben, sokadik generációs tervek után csak. A szimulátor és a reális valóság ilyen szinteken nézve már erős eltérést mutat általában.
(#) sdrlab válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Ezt én is így látom! Referenciát, jót, tudunk építeni, beszerezni, de...egy labortáphoz ez minek??!! Ahol már áramok is fognak folyni - és egy tápegység feladata ez szokott lenni - , ott már nem biztosítható a pontos szint, legfeljebb csak speciális módon, egy egy dedikált ponton. Ez lehet pl a tápegység kimeneti csatlakozója. De amint egy darab drótot is rákötünk, vagyis vele valami áramkört a tápegységhez, és azon áram is fog folyni, azonnal értelmét veszíti a kis ppm-re való törekvés.
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Az valamilyen paraméter egy referencia pontra vonatkoztatott eltérése, bizonyos tartományon belül. Hogy konkrétan mire vonatkozik, az eltérhet, de bármi lehet...kérdés, mire adja meg a gyártó?! Jelen esetben a hőfokfüggésre értettem ezt...
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Mint minden, ez is relatív. A 431 (gugli második találat) alap hőfokfüggése 50ppm, de ez lehet akár 100ppm is, típustól és gyártótól függően, persze lehet jobb is. Meg ami még lényeges az ez a sor, ami azt mutatja, hogy 25 fokon a feszültsége 2,440V és 2,550V között bármekkora lehet. Honnan tudod hogy mennyi? Sehonnan... Megméred ha van mivel. Ha meg nincs, akkor annyi amennyi.
Az is nézőpont kérdése, hogy ha a bekapcsolás után mondjuk 5 perccel egy táp feszültsége már mondjuk 30mV-tal több mint előtte 4 perccel volt, akkor az most jó-e vagy sem.
Idézet:
„Meg fog térülni az általános táp felépítése, amikor úgyis meg kell építeni a készülék sajátját is?”
Ez megint egy olyan mondat, hogy hát akkor igazából semmilyen tápot nem kell építeni, elindítjuk valamiről, aztán majd megépítjük neki a sajátját. És valóban, ez sok esetben működik is, pl. évek teltek úgy el hogy nem volt labortápom, mégsem éreztem a hiányát. De ha már van, akkor az sem nagy baj, ha van közte egy normális is, ami nem a 70Ft-os műveleti erősítőből meg a 40Ft-os referenciából lett összetákolva. Én is szeretem a költséghatékony dolgokat, meg utálom a bonyolultakat, de ez a dolog most nem erről szól. És persze nem is erről:
Idézet:
„Szerintem is szét kell választani az egyszerű labortáp és a feszültség kalibrátor esetét.”
Egy valamire való kalibrátor több százezres tétel. És egy olyan multiméterhez már pl. az sem jó, ami másfél millióba kerül használtan...
(#) sonajkniz hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
Sziasztok!

Most készülök egy tápegységet vásárolni.
Nincsenek túlzó igényeim vele kapcsolatban, épp ezért neten kerestem készet, olcsón.
Egy weboldalon találtam is megfelelőket, csakhogy nem egészen értem, mi a különbség köztük.
Kettő látszatra teljesen egyforma, de komoly árkülönbség van köztük. A harmadik tudásra, kinézetre ugyan olyan, de a tápegység rész másképp néz ki.
Melyiket ajánlanátok?
Egyik
Látszatra ugyan olyan.
Kicsit más.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Idézet:
„A 431 (gugli második találat) alap hőfokfüggése 50ppm, de ez lehet akár 100ppm is, típustól és gyártótól függően, persze lehet jobb is”


Ez a lényeg! Amiről írtam, az a TI TL431C teljesen kommersz verzió! Annak tipikusan 14(!) ppm a hőfokfüggése, max pedig 38ppm lehet. Ez azért nem éppen rossz. Persze lehet keresni valami gagyi gyártó még gagyibb példányát is, elrettentő például, csak annak mi értelme van?! A cél nem az, hogy a lehető legrosszabb típust/példányt megtaláljuk, hanem egy konkrét típus mit tud?!
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
A feszültség eltérése a névleges feszültségtől. Lehet +- irányban is megadott. +-100ppm jelentene 100/1000000, vagyis +-0.0001V-ot. Jól számoltam? 0.5ppm egy kicsit túlzás...
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 11, 2019 1 / 1
 
Sejtettem én már az elejétől miről is van szó, de megpróbáltam rávilágítani a problémára. A "ppm" önmagában semmit nem jelent, az csak egy prefixum, és az utána lévő -itt most hiányzó- mértékegység(ek) adnának neki értelmet.
Pl. az 50 ppmV/°C már barátságos lenne számomra, mert lenne neki jelentése/értelme (az 1 V egység milliomod részéből 50 db °C-onként). És innen már csak egy ugrás az 50 mikroV/°C megadás, ami még könnyebben értelmezhető lenne.
Persze azt el tudom fogadni, hogy ebben a témában annyira triviális, magától értetődő ez a forma, hogy indokolatlan kiírni a hozzá tartozó mértékegységeket, de számomra egyáltalán nem volt triviális (ezért kértem pontosítást).
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Én szándékosan nem írtam mértékegységet mellé, mivel jelen esetben mindegy mire vonatkoztatjuk ezt! Egy labortápnál az 1000ppm pontosság is bőven sok! A legtöbbünknek műszere sincs otthon ilyen pontosságot mérni, hiszen a kézi műszerek pontossága egy nagyságrenddel e fölött van kb!
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Jelen esetben ha a 2,5V-ot vesszük referenciának, akkor az 100ppm-mel +/-0,25mV. És ez 1 fokonként ennyi, 5 fok hőmérséklet különbségnél már ötször ennyi. És ez csak a referencia feszültségváltozása, nem a tápegységé.
Nekem jelenleg csak 4 digites műszerem van (lesz majd jobb is), de már ezen is szépen látszik, hogy a bekapcsoláskor beállított 9,000V pár perc múlva már 9,035V. És nem a műszer mászik el, mert abban jóval stabilabb referencia van.
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Válasszuk szét a feszültség abszolút pontosságát és a hőfokfüggését.
Idézet:
„Meg ami még lényeges az ez a sor, ami azt mutatja, hogy 25 fokon a feszültsége 2,440V és 2,550V között bármekkora lehet. Honnan tudod hogy mennyi?”

A MAX6325 1ppm Voltage reference adatlapján is az szerepel, hogy a feszültsége 25°C -on 2,499 és 2,501V között lehet. Ez 400 ppm eltérés. A hőfoktól való függése 0,5 ..
2,5 ppm/°C.
Az abszolút pontosság beállítását hívják kalibrációnak. Ezt mindig el kell végezni a megkívánt pontosságnál 2 vagy 1 nagyságrenddel pontosabb műszerrel.
Ha elvégezted a kalibrációt, már pontosan tudod, hogy mivel és milyen pontosan mérted.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Igen, az gáz, ha a labortábod kimenőfeszültsége 35mV-ot elmászik percek alatt Már-már a használhatatlan kategória
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Vajon hány 9V -os elemmel táplált készüléket zavar, ha a telepfeszültsége nem 9.0000V, hanem 9.035V? Szerintem eme fórum keretében szereplő átamköröknél a 3888 ppm nem probléma. Nincs 3.8% sem. Egy új és egy már jól kihasznált elem feszültsége között nagyobb lesz az eltérés.
(#) Ge Lee válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Erről beszélek. Tudom hogy ha azt a kezembe veszem, akkor az 25 fokon garantáltan 2,499 és 2,501 között van. Tehát 1mV difi ide vagy oda. A TL431-nél ez 50mV, tehát az ötvenszerese.
(#) Ge Lee válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Látom nem érted...
Adott eszközt az sem zavarja, ha nem 5V a tápfeszültsége, hanem csak 4,9V vagy 5,1V. De ha valami olyat építek, élesztek, aminél ez lényeges szempont, akkor had ne térjen már el 3888ppm-et, meg had ne mászkáljon már 35mV-ot. Tudom, építsek minden ilyen feladatra külön tápot. Mert az nem egyszerűbb, ha tudom hogy van egy olyan tápom is, ami azt alapból tudja.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 1 / 2
 
Szerintem te vagy az aki nem érti miről beszél!
Gondolj már bele, csak a kommersz ellenállások, amiből tucatszámra kerül bele, 50-200ppm közötti szórásúak lesznek! Ilyen ellenállásokkal akarsz te precíziós labortápot építeni?? Szerintem fogalmad sincs az egészről, már bocs...
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Ja... Nem az 50ppm-es ellenállás mászik el mert az nem melegszik, hanem a félvezető lapka. Az ellenállás elmászása meg adott, ugyanannyit mászik az egyik is mint a másik. Tehát eredendően semmit. Épp azért kell a rendes referencia, hogy legyen mihez bármilyen mászást kompenzálni. Lehet az 50ppm-eshez is kompenzálni, meg a 0,5ppm-eshez is. Ha neked mindegy, akkor legyen úgy. Sok ilyet csinálhattál már, az látszik...
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 2
 
Alig várom, hogy feltöltsél ide egy legalább 100 ppm pontos 20ppm/°C hőmérsékletfüggésű tápegység rajzát, leírását, tervezési megfontolásait, alkatrész jegyzékét (a pontossági igényekkel és a beszerezhetőséggel együtt), panel tervvel (Guard megfontolásokkal), megépítési leírással. Valamint azt is, hogy hol és mennyiért lehet kalibráltatni.
Ha a költségeket megengedhetem majd, egyből megépítem. A HeSote -ben a tápegységek között adatlappal rendelkezők között egy sem teljesíti a Te előírásaidat, pedig néhányuk áram meghaladja a 100000 ft -ot is. // Sajnos türelmetlen fej nincs.//
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Mivel műszereket tervezek hivatásszerűen, igen, ráhibáztál! Rólad viszont lerí, hogy amatőr vagy...!
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Idézet:
„Az ellenállás elmászása meg adott, ugyanannyit mászik az egyik is mint a másik. Tehát eredendően semmit.”

Ez nem igaz. Az hogy egy ellenállás adatlapjára mondjuk 200ppm/C°-os termikus együtthatót írnak, nem azt jelenti hogy Celsius fokonként 200 milliomod részt változik az ellenállása. Hanem azt, hogy maximum 200 millimod részt változhat! Lehet hogy csak 60ppm-et változik, vagy 190ppm-et. Ráadásul a változás linearitása sem garantált sőt, igazából még csak az iránya sem feltétlen!
De még mindezektől eltekintve, az aztán végképp nem garantált hogy két akár ugyan arról a gyártósorról lekerülő ellenállás termikus változása megegyezne.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Azt én nagyon jól tudom. Csakhogy az mind mérhető, azaz tervezhető, kompenzálható.
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Gondolom otthon a sufniban... Ezért nem is veled terveztette az LT a 0,05ppm-es referenciát sem, mert hát nem is lehet, meg értelme sincs... Azért csináltak régen is precíziós labortápot, meg csinálnak ma is. Ja, nem TL071-ből, meg nem TL431ből...
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 11, 2019 / 2
 
Legalább ne írkáljátok már egymásnak, hogy nem érted, nem, te nem érted... Ezzel csak felidegesítitek egymást (meg azt is, aki olvassa a témát). Semmi értelme. Lehet normális hangnemben is vitatkozni, érvelni. Ne sértegessétek egymást!
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Már hogy lehetne? Leírja hogy olyan nincs, meg nem lehet. A guglival fél perc alatt találsz olyan "nem lehet" labortápokat, amik pl. egy 5V feszültséget +/-0,05mV-on belül tudnak. És az még nem is a jéghegy csúcsa. És ért hozzá. Mi lenne ha még nem is értene?
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Nem azt mondtam, hogy nem lehet ilyet megalkotni, hanem azt, hogy a te "tudásoddal" esélyed sincs rá! Aki kicsit is ért hozzá, azoknak magyarázhatod a bizonyítványod...
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Nem az a kérdés, hogy lehet-e. Az a kérdés, hogy mennyiből lehet, és hogy - az árát is figyelembe véve - szükség van-e rá.
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Nekem semmit nem kell magyaráznom, a bóknak meg külön örülök, mert általában éppen olyan dolgokat szoktam csinálni, amire azt mondják hogy azt úgy nem lehet.
Következő: »»   723 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem