Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   722 / 839
(#) qvasz2 válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Világosan ott van az adatlapon: max 25 fokon, és 20V alatt tudja.
(#) Darka válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Sejtettem hogy ez történt. Ki is fogom prónbálni a 2N3773-mat. Egy kisebb tápban (30V/3A) az van és nem volt még gondom vele!
(#) Kovidivi válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Pont ìrtam, hogy a tranzisztor sapkája és a hátlapja között nagy hőmérséklet különbség lehet, mivel köztük levegő van.
De lényegtelen hogy mekkora a borda, és milyen hideg, ha a szilíciumról nem tud a hő elég gyorsan távozni. Én is teszteltem félvezetőt, ami 30W hőtől, 20fokC-os bordánál átment drótba, mikor a másik meg 100W-ot disszipál 80fokC-os bordánál (mindkettő TO220 tok). Az első félvezetőt egyszerűen nem arra tervezték, hogy sokat tudjon disszipálni.
(#) Kovidivi válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Erről az üreges alu kockáról raksz fel képet? Kíváncsi vagyok hogy néz ki. Köszi.
(#) Darka válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Ezek szerint az 50V/5A-es tápegység nem képes egyszerre az 50V/5A-re a kapcsolásban szereplő 2N3055-tel (legalább is a ma kapható 2N3055-tel).
(#) qvasz2 válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Gyakorlatilag igen, a 2N3055 alkalmatlan erre.
Az 50V nagyon nagyon határeset, mert a bemenő ilyenkor 60V körüli, és sajnos áramban sem igazán tudja, főleg a magasabb feszültség tartományban.
Az áram gondon lehet úgy segíteni, hogy 4 helyett 5 tranyót teszel bele.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) Ge Lee válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nézz meg a 3055-éhez képest mondjuk egy IRFP240 adatlapot. Jóval többet tud az előbb ecseteltekhez képest, tehát 50V mellett nem 1-1,5A áramot tud hanem úgy a négyszeresét. Fetes tápom nekem még az életben nem ment tönkre, pedig van belőle többféle, analóg nagy feszültségre, analóg nagy áramra, meg még kapcsolóüzemű is vagy 3 féle.
(#) Darka válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nem szeretnék új áramkört készíteni más tokozat vagy több tranzisztor számára. Alapjában véve nekem bőven elég a 3A, csupán az áramkorlátot kell átalakítani, hogy ne 5, hanem 3A-en legyen a maximumra tekert pozíció és akkor nem tud olyan könnyen tönkre menni. Ha viszont nagyobb erőfeszítés nélkül elérhető az 5A (pl. a javasolt MJ15022-vel) akkor azt még kipróbálom. Köszönök szépen minden segítséget!
(#) Kovidivi válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Plusz 1-2 ugyanolyan tranzisztor sem fér el a meglévő mellett? Ahhoz csak emitter ellenállás kell, más nem. Azt meg rá lehet forrasztani a meglévőkre. Minden egyes tranzisztor plusz 1A-t engedne meg. Küldesz képet erről az alu kockáról, amin vannak a tranzisztorok?
(#) Darka válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Az Alkotó-terveket követve a tranzisztorok a NYÁK-on vannak, nem pedig vezetékkel kivezetve a hűtőbordára. Mellettük semmiképp sem férne el. Sajnos nehezen férek hozzá képet készíteni, de megkíséreltem. A kocka nem tudom mi volt eredetileg, és amiben nem vagyok biztos, hogy elég vastag falú-e az L forma. Egyelőre bevált.

hutes.jpg
    
(#) Egri Frédi válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Idézet:
„de akkor milyen körülmények között lehet 2N3055-tel 5A-t elérni?”

Sehogy. Mindenki arról győzköd, hogy felejtsd már el ...
(#) qvasz2 válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Az az L bigyó nem L idom, és harmat gyenge! Sokkal vastagabb kellene, hogy érjen valamit a többi része a hűtésednek!
(#) Egri Frédi válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Egy processzor hűtővel több hőt tudsz elvezetni, mint egy 3kg -os Alu tömbbel ...
(#) qvasz2 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nagyon tévedsz! Tud sokkal többet is, mint 5A, csak megfelelő körülmények között (ADATLAP!!)
(#) Darka válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Valóban. Bár nem látszik, de a kocka belül bordázott. A tranzisztorok cseréjével az L bigyót is kicserélem vastag falúra és nem csavarozom, hanem hegesztetem, hogy biztos legyen a hőátadás.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) qvasz2 válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Mindannyian csavaroztuk, és tökéletes! (én össze is kencéztem, neked is azt ajánlom)
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) Darka válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Ezt örömmel hallom. Be van kenve nálam is hővezető pasztával minden illesztés.
(#) Kovidivi válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Az alu L idomot le kellene cserélni. Az az 1mm nem sok. Azt hiszem Alkotó már kitapasztalta, hogy mennyi lehet a maximális falvastagság, hogy még rögzíteni lehessen a tranzisztorokat is a nyákba. Remélem utánam leírja. 3mm talán még mehet? Ha a kocka belseje bordázott, akkor jó, mert a hőleadó felület nagysága a lényeges. Ha csak sima alu kocka lenne, és azt fújnád ventivel, szép lassan átmelegedne az egész alu, nagyon magas hőmérsékletre, mert a kis felület miatt a hő nem tud a levegőbe távozni, majd tönkremenne az egyik tranzisztor.
Ha a nyákra nem fér el több tranzisztor, én vezetékezném. Hosszabb L idomot lehetne venni (vastagabb falút), ha van hely a dobozban, arra elférne még 1-2 tranzisztor. Azt meg vezetékezném. Ugye már meg van a trafó, ami bír 5A-t, az áramkör, a műszerek az előlapon, már csak egy kicsi választ el az 5A-tól, a neheze már kész van. Vagy beállítod a maximális áramot 3A-re. De szerintem az alu L idom az nagyon vékony, azon ilyen sok hő nem fog tudni távozni.
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Most olvasom 1 mm!!!
Az a doboznak való! 3mm a minimum, de inkább 5mm.

Ezért nem szeretem a TO3 tokot! Nem lehet jó bordára tenni.
(#) Ge Lee válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Az az L idom konkrétan egy vicc. Arra ne is tegyél semmilyen tranyót, drágát pláne ne, mert ugyanolyan sorsra fog jutni az is mint a 3055. Nemcsak hogy nagyon vékony, ezért nem tud a hő kellő sebességgel eltávozni a tranyók alól, hanem szemmel láthatóan nem is sík. Oda kéne vagy 0,5mm vastagon alá paszta, csakhogy a paszta sokkal rosszabb hővezető mint az alumínium.

Én azzal az elrendezéssel biztos hogy nem görcsölnék tovább. Kidobnám azt az L idomot a fenébe, egyébként sem jó megoldás, akkor sem ha vastagabb. Vennék TO247 tokos tranyókat, és közvetlenül felcsavaroznám őket a bordára. Nem lesz szép, meg kell hozzá lábanként 1-2 centi drót, de sokkal üzembiztosabb lesz mint jelen esetben. És úgysem belülről fogod nézegetni a dobozt, bár ki tudja.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Én is ezt az utat választanám.
(#) fastaction hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Az EM-1 tápomat használom rendesen , köszöni jól van !
(#) Koree válasza Darka hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Annak idején nekem is drótba mentek a 3055-ösök.Muszály volt váltanom 3773-ra.Még úgy sem bírták a strapát, hogy előszabályzót is tettem a tápba.3773-al nem volt többet gond vele.A képen még a 3055-ösök voltak bent.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Pardon, helyesbítek 2N3442 és Motorolák lettek a befutók.3055-ösök meg feltehetőleg hamis ST gyártmányúak voltakBővebben: Link
(#) Ge Lee válasza fastaction hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Mitől ne lenne jól? Mondjuk ezek még erősen hobbi kategória, de kiindulási alapnak jók. A tranzisztorokkal meg küzdjön a meggyártójuk vagy aki akar. Kellene egyszer egy olyat is tervezni ami tényleg labor tápegység, amiben már van rendes referencia, nem ilyen stab IC meg TL431-es vacakok, meg alacsony driftű műveleti, rendes fetmeghajtás és egyebek... Csak egy rendes referencia az ott kezdődik hogy többe kerül mint egy ilyen táp összes alkatrésze.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Néhány $-ért lehet venni néhány ppm-es referenciát. És mire mész vele, még ha a többi fokozatot hozzá is igazítanád, egy 5-6 digites műszeren gyönyörködsz majd a pontosságában? Labortápban, de főleg hobby kategóriában ennek semmi értelme nincs..
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Egy 0,5ppm-es referencia nem néhány dollár, hanem 10 fölött van.
Idézet:
„egy 5-6 digites műszeren gyönyörködsz majd a pontosságában?”
Igen.
Mosolyogva szoktam olyanokat olvasni amikor azzal küzdenek itt a delikvensek, hogy a pár centi dróton mekkora feszültség esik, miközben eleve egy 50-80ppm-es referencia van a tápban.
A TL431 feszültsége már attól is mászkál ha ingadozik a pufferfeszültsége. Egy értelmes referencia meg ugyanakkora feszt ad ki akkor is ha 15V-ot kap, meg akkor is ha 30V-ot.
Ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam, abban éppen arról volt szó, hogy ezek erősen a hobbi kategória. Azok mellet pedig elfér egy olyan is, ami már nem az. Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy márpedig neked is olyat kell építeni.
(#) Alkotó válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Mit jelent a ppm? (Megnéztem több gyártó TL431-es adatlapját, amin nem szerepel ez a kifejezés/adat.)
(#) Hp41C válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
(#) Alkotó válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Elnézést, hanyagul tettem fel a kérdést. A "ppm" jelentése ismert volt számomra, csak a referencia "jóságához" nem tudtam kapcsolni. Ennek értelmezésére várnám az útmutatást.
Következő: »»   722 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem