Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   250 / 269
(#) nagym6 válasza Zolejj hozzászólására (») Feb 19, 2019 / 1
 
Nem tudni mit csináltál, mert 100K poti hangszóróval sorbakötve meg sem nyikkanna a hangszóró.
A led nagyobb jelzésnél világít, próbáld nagy fémmel. Kell a leddel sorosan egy 0.5K - 0.8K körüli ellenállás.
(#) Zolejj válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Nem sorba kötném hanem a fejhallgatót akarom csak vele szabályozni, a hangszóró hangereje pont jó nem hangos. Raktam bele egy kapcsolót és egyszerre csak egyik szólhat,de a fejhallgató baromi hangos, ide gondoltam a potit. A ledet majd megpróbálom. Köszönöm a választ.
(#) nagym6 válasza Zolejj hozzászólására (») Feb 20, 2019 / 1
 
Idézet:
„Nem sorba kötném hanem a fejhallgatót akarom csak vele szabályozni”

Ha a fejhallgatót akarod a potival szabályozni, akkor az sorba kell kötni a fejhallgatóval.
(#) csinga válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 20, 2019 / 1
 
Üdv!
Az amatőröknek nem árt többször említeni Ohm törvényét.
Mert kezdőként nekem is fejtörést okozott.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) Zolejj válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Igen most már felfogtam hogy sorba van, de a lényeg az volna hogy miként tudnám a fejhallgatóm hangerejét szabályozni? még mindig tök amatőrként kérdezem.
(#) nagym6 válasza Zolejj hozzászólására (») Feb 21, 2019 / 1
 
Ahogy a hangszóróval sorba van kötve egy 10 Ohm ellenállás, ugyanúgy a fejhallgatóval sorbakötve egy potméter. A poti csúszkája a fejhallgatóra, poti egyik vége a pozitív tápra. A poti értéke visszább írta mateatek 100 Ohm.
(#) Zolejj válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Köszönöm megcsinálom.
(#) Letiodj hozzászólása Feb 23, 2019 /
 
Üdv, fej öntéshez milyen gyantát ajánlotok? Epoxi, poliészter, poliuretán vagy akril?
(#) mateatek válasza Letiodj hozzászólására (») Feb 23, 2019 / 1
 
Epoxi a legjobb és a legdrágább. Lassú, nem zsugorodik. Poliészter is jó, de ennél számítani kell arra, hogy jelentősen zsugorodik térhálósodás közben, valamint kevesebb időd van dolgozni vele, mert gyorsabban kikeményedik, mint az epoxi. Akrilt használtam már, de nem igazán nyerő. A kész öntvényre sokkalta jobban hat a dilatáció, mint az előző kettőre. Poliuretánt nem használtam.
(#) Letiodj válasza mateatek hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Köszönöm a gyors választ, kb. mennyi gyanta megy bele egy pár fejbe? Találtam 1 kg-os kiszerelésben, gondolkodom még, hogy vegyek-e többet mivel első próbálkozásra tuti, hogy nem lesz tökéletes.
(#) mateatek válasza Letiodj hozzászólására (») Feb 23, 2019 / 2
 
Az én 30-as DD sablonomba 0.25 litert szoktam bekeverni. De más sablonba is elégnek kell lennie szerintem 1/3-ad liternek.
(#) Zolejj hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Sziasztok. Sikerült megépítenem az első fémkeresőmet, ami most már hibátlanul teszi a dolgát. Nagyon egyszerű orosz Pirat nevű kezdőknek való. Ennek a sikerén felbuzdulva kinéztem egy másik orosz szerkezetet, ami szintén egyszerű de már két tekercsel működik. a szerző videóját nézve ez is jó hatásfokkal üzemel, kb 25-30 centiről jelzi a érméket. Lefordítottam oroszról a leírását,elég részletesen leírt mindent, de a fordítás nem tökéletes. Két napig kísérleteztem a beállításokkal de az 50 forintost maximum 3 centiről jelzi, egy 10x10 es lemezt max 13 centiről. Az lenne a kérdésem, hogy milyen menetszámú tekercsek kellenének 0,5 os huzalból, mert a leírásban 25 és 50 menet közé teszi a szerző, hozzátéve hogy az övé 50 menet. Ezt csináltam én is de az eredmény siralmas lett. Láttam több videót is ahol a két tekercs menetszáma nem egyforma, az egyik kb a fele a másiknak. Ha valaki ráér nézze meg ezt, hogy érdemes ezzel kínlódni vagy kuka az egész.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) mateatek válasza Zolejj hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
Szia! Ez egy egyszerű IB rendszerű gép. A tekercseket tehát ennél a gépnél is a kiegyenlített állapotba kell hozni. De ezeknél az IB gépeknél bizonyos ofszetet kell hagyni a vevő tekercsen, tehát ne nullára egyenlítsed ki. Az, hogy alulcsatolt, vagy túlcsatolt helyzetbe van ez az ofszet, az mindegy. (Habár, a videón a túlcsatolt helyzetet favorizálják) De a vevő tekercs bekötése nem mindegy. Mert a vevő tekercsen mérhető jel amplitúdója a találattól változni fog. Ha jól kötötted be a tekercset, akkor színesfémtől növekedni fog, vastól csökkenni. Ha fordítva kötötted be, akkor vastól növekedni, színesfémtől csökkenni fog. Ebben az esetben fordítsad meg a tekercs végeit.
A jel amplitúdójának a növekedését detektálja a gép. Gondolom a működési frekvenciának a hangfrekis sávban kell lennie, mert nincsen külön hangfrekvenciás generátor, így a működési freki fog megjelenni a hangszórón.
Ha sikerül beállítani, és úgy érzed, hogy érdemes vele kínlódni, akkor megpróbálkozhatsz azzal, hogy az adó tekercsedet soros rezgőkörként hajtod meg. Tehát beteszel egy rezgőköri kondit az ellenállás és a tekercs közé. Ennek a hangolásával rezonanciára rakhatod a tekercset. Ebben az esetben viszont én az adó tekercset föltekerném ennél az átmérőnél legalább 70-80 menetre. A vevőt is legalább ennyi menetre és egy kondit raknék párhuzamosan a vevő tekerccsel, amivel azt is rezonanciára hangolnám.

Szerk: A gép szárát remélem nem olyanra szeretnéd csinálni, mint a videón látni. Egyedi, de azért mégis, kissé fura.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) Zolejj válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Köszönöm a választ, megpróbálom.
(#) mateatek válasza Zolejj hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Hasonló elvű gép leírása itt: Link

Ugyanennek a gépnek a magyar nyelvű leírását megtalálod a Nagymáté-Chrenkó féle Fémkeresők című füzetben. Viking néven írnak erről a gépről. Ott bővebben elmagyarázzák a működését, felépítését.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) Zolejj válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Köszönöm.
(#) Ptr000 hozzászólása Márc 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Esetleg valaki megépítette már ezt a masinát? Ha igen, akkor esetleg van-e hozzá nyákterve?
Előre is köszi a választ!
(#) mateatek válasza Ptr000 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Szia!

Ez a gép egy elég régi típus. Amikor ezt gyártották, még nem nagyon volt Sprint Layout és hasonlók. Nehéz lesz találni hozzá nyák rajzot.
De más hátránya is van a gépnek. Vagy all-metal módban mész, de eközben van talajkiegyenlítésed, vagy diszkriminálsz, de eközben nincsen talajkiegyenlítés. Egyben ez a két dolog nem áll rendelkezésre.
(#) Ptr000 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Esetleg akkor valami ajánlat hogy milyet építsek? Tudom kivesézett dolog mivel a fórum tele van gépekkel, de csak van ami bevált és jól használható.
(#) mateatek válasza Ptr000 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
IGSL, TGSL, IDX, Fortuna, stb. Analóg, vagy digitális? Sok van.
(#) Ptr000 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Jobban érdekelne egy digitális mivel Garrett ace 300i gépem van jelenleg, de egy jobb analóg talán egyszerűbb lenne számomra, felprogramozásból nem vagyok kiváló. Esetleg olyan amivel használható lenne a mostani garrett gyári keresőfeje, de az se baj ha építenem kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) mateatek válasza Ptr000 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A digitális gépekhez a program adott. Ha nem rendelkezel programozóval és ez miatt nem tudod fölprogramozni a mikrokontrollert, akkor arra biztosan találsz olyan tagot a fórumon, akinek elküldve a kontrollert, a programot és a visszaküldéshez a postai költségeket, megoldja ezt a problémát.
(#) Ptr000 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Körbenéztem a felsoroltak közül, leginkább a Fortuna tetszett meg így elsőre. Programozni biztos kell de szerintem megoldom. Esetleg a géphez valami infót találok itt bent a topikban, vagy valami weboldal ahol megtalálom a hozzá való dokumentációt, nyáktervet?
(#) mateatek válasza Ptr000 hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
(#) Ptr000 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Az oldalon van leírás a hozzá való tekercsek készítéséhez, vagy használhatom vele a meglévő garrett fejem?
(#) mateatek válasza Ptr000 hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
Van leírás a fejhez, illetve az e-bay is tele van velük. A Garrett fej nem tudom, hogy jó-e hozzá.
(#) Zolejj válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Szia. Mindent megpróbáltam de ez kuka,meg sem közelíti azt ami a szerző videójában van. Maradok az egyszerűbb Pirat nál ami tökéletesen megfelel nekem. A szárát természetesen nem így csináltam volna, nekem horgászbotból van mert fontos, hogy hátizsákban elférjen. Összecsukva 73 centi széthúzva 160 centi, a súlya pedig kompletten 1 kg. Raktam bele két csatlakozót egy kapcsolóval lehet állítani, ha a pointert akarom használni.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) mateatek válasza Zolejj hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
A szerző videójában azért kissé kételkedek. A precízebb, és jobban fölépített Vikingnél 10 centimétert írnak egy érménél, míg a fapados 555-ös IC-vel ezt több mint megduplázták volna?
(#) Zolejj válasza mateatek hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Lefordítottam sok orosz hozzászólást és sokan írták, hogy csak 2-3 cm az érmékkel. És sokan kritizálták, hogy gagyi az egész de a videón meg mégis működött. Lehet ez is olyan mind a sok Free energy generátoros videó. Most már olyanok vannak, hogy villáskulcsra teker drótot oszt világít a kétpólusú féklámpa izzó úgy, hogy a testre nem köt semmit.
(#) GaborPC hozzászólása Márc 10, 2019 /
 
Sziasztok! Milyen olcsó digitális LC, LCR testert ajánlotok tekercsek méréséhez?
Következő: »»   250 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem