Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   87 / 113
(#) mustang74 válasza mohinger hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Lehet fejhallgatóval ellenőrizni a felvételt? Ez nekem új!
(#) mohinger válasza mustang74 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
A Csabai Dániel féle Magnósok Évkönyvében is írják, hogy felvételi együtt hallgatás csak fejhallgatóval. Beteszem a kapcsolási rajz idevágó részletét. Bár sajna volt olyan verzió, amiről lefelejtették a Lengyel Elvtársak a fejhallgató csatlakozót...
(#) CHZ válasza mohinger hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Inkàbb erősítőre kimenet, oda tobb kOhm imp. fejhallgató kellene.
(#) mohinger válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Vagy szokás szerint hibás a 220k ellenállás értéke a rajzon. Amúgy igazad van, ebben a formában igen nagy impedanciás fülest lenne képes meghajtani, vagy csak erősítő bemenetet.
(#) pucuka válasza mohinger hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Azon kívül az a kimenet a felvételi korrekción keresztül szól, igazából a leendő minőségre még csak következtetni sem nagyon lehet. Annak lehallgatása, hogy milyen a felvétel, csak a három fejes magnóknál lehet, persze némi késedelemmel.
Izgalmas volt, mikor visszaadtuk a pasi hangját a fülesbe, kb. a második mondatnál teljesen belezavarodott a mondókájába.
(#) CHZ válasza mohinger hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Nem hibàs az érték, ha elhagyod sem terhelhetö az a kimenet normal fejhallgatóval.
(#) Zsozsek77 hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy brg m8 calypso tipusú magnóm.Rövid használat után a trafója túlmelegedik,ill. nem szól csak búg.A kèt dolog összefüggèsben àllhat egymással?Válaszokat előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza Zsozsek77 hozzászólására (») Jan 22, 2019 / 1
 
Pufferkondin mérj feszültséget, amikor már búg. Valószínűleg cserélned kell.
(#) Klystron hozzászólása Feb 22, 2019 /
 
Üdvözletem az Uraknak!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy be lehet e szerezni valahol kalibrációs szalagot. Nevezetesen a fejeket szeretném korrektül beállítani egy Akai GX 215 D -n . Van hozzá Service manual, igy maga a methodus ismert. Viszont a lejátszófej beállításához kellene egy tökéletesen felvett 8.000 Hz -s jel 9,5 cm/s sebességen. No de honnan???
(#) Triger válasza Klystron hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Szerintem ha rákeresel, tudsz venni. Hogy pont ilyet, az nem biztos.
Viszont szerintem nem szükséges a pont 8 kHz, bár gondolom a metodus ezen alapul.
Általában, mivel a sebesség ismert, úgy is bemérheted, hogy egy adott hosszt, adott idő alatt kell lejátszania. (Pl. 953 cm / 100 s).
Ha a frekvencia ismert, akkor pedig lehet a frekvenciát mérni, ha több, a magnó gyorsabb sebességű és fordítva.
Frekvenciát általàban a nyávogás mérésekor használnak.
Szerintem ha ismert a metodus, és nem találsz hozzá pont ilyen mérőszalagot, akkor alakíts kicsit a metoduson.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
(#) mohinger válasza Klystron hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Szia!

Horror áron vannak a mérőszalagok. A te esetedben ismerőssel vetess fel egy gyári beállítású géppel és ahhoz állítsd a te géped.
(#) Klystron válasza Triger hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Keresgéltem itt ott és pont ezekkel az értékekkel nem találtam. Igy bennem is felmerült a kérdés, hogy mi van akkor, ha pl. 10 kHz -t és 19 -es sebességet használok. (ilyet ugyanis fel lehet lelni) Hol / hogyan adodhat egy esetleges beállítási pontatlanság, amikoris egy "egyszerű pozícionálást" csinálok és - a leírás szerint - csak a VU métert használom kontrollként. Amikor a legnagyobb a műszerkitérés, akkor jó a beállítás. Namost - egyszerű eszemmel - gondolom mindkét frekvencián és sebességen lesz egy "legnagyobb kitérés!! oder??
(#) Klystron válasza mohinger hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Igen, az árakat látom és sok esetben ezek sem "gyári" mérő / beállító szalagok. hanem - valaki, akinek van, vagy hozzájut egy profi géphez - amolyan házi készítésűek. Az ismerőssel történő felvétel készítése pedig szintúgy bizalmi kérdés, hogy mennyire gyári az övé, a kopásról már nemis beszélve.
(#) Triger válasza Klystron hozzászólására (») Feb 22, 2019 / 1
 
Gondolom, jelen esetben a 8 kHz azért kellene, mert az egy közepes frekvencia az átvitelben. De semmi nagy gond nem származik abból, ha más frekvencián állítasz maximumra. Szerintem inkább az általad használt szalagsebességgel állítsd be. Ha jól számolok hirtelen akkor a 19-es / 10 kHz-es szalag, 9,53-on 5 kHz környékén lesz. De ha csak ennyi az előirt metodus, akkor a frekvencia irreleváns.
Amúgy mint említik, ha van megbizható gépű ismerősöd, vetess fel vele inkább mérőjelet.
(#) mohinger válasza Triger hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Nem, a 8kHz az azimuth beállításhoz kell. Legalábbis az Akai gépkönyv szerint.
(#) Triger válasza mohinger hozzászólására (») Feb 22, 2019 / 1
 
Igen. De gondolom azért mert az a frekvencia van "középen". Azimuth hibát állíthatsz akár 10 kHz-en is. De ezen nem veszünk össze.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
(#) Klystron hozzászólása Feb 22, 2019 /
 
Köszönöm Urak, valahogy így gondoltam én is, de azért vágytam egy pozitív megerősítésre! Akkor valószínűleg befektetek egy 10 kHz-s szalagra (kb. 50 Euro) mert az azért teljes sávon van, míg egy ismerősnél felvett jel, max. félsávos lehet. már ha ez számít valamit.
(#) ozpecs válasza Klystron hozzászólására (») Feb 22, 2019 / 1
 
Rendes mérőszalag minden sebességre létezik, és nem csak egyféle frekit tartalmaz... először is egy 1 kHz-es mérőjelet amivel beállítod a referencia jelszintet majd különböző frekik sorozatát részben a fejbeállításra pl 10 kHz-et meg a teljes sávban is megfelelő frekijü jeleket amivel be lehet állítani a frekiátvitelt... stb stb elég rendesen szabvábnyban van miket tartalmaz
(#) Klystron hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Nos, sikerült egy "rendes" mérőszalagot beszerezni. Igaz, megkérték az árát, de legalább minde rajta van, amire szükség lehet. A hét végén neki is fekszem.
(#) Klystron hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Persze ezzel most új megoldásra váró problémák születtek.....
Esetleg tudja valaki, hogy hogyan kell a magnót a számítógéppel összekötni, hogy a frevenciamenetet láthassam?? Javasolt programok: NFA-1, System One, UPD, Adobe Audition.
(#) tocs válasza Klystron hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Legegyszerűbben hangkártyával. Ha komolyan vesszük a 25kHz-ig terjedő átvitelt, akkor legalább egy 96/24-es kártya kellene. A következő probléma a hangkártya kalibrálása lesz, tehát valami hf feszültségmérő meglétét nemigen lehet megúszni kompromisszumok nélkül.
A javasolt programok közül az Audition nem kifejezetten erre való, a System One meg a R&S UPD viszont egy komplett mérőrendszer. Ezeket javasolnám én is, ha nem kerülne egy legalább nagyságrenddel többe, mint maga a magnó. De a szoftver nem akkora probléma, akár az ingyenesek között is van egészen használható.
Ha minden összejön, valahogy így fog kinézni:
(#) Klystron válasza tocs hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Köszönöm, értem. Bár halkan megjegyzem, hogy érdekes ez a hangkártya kalibrálás - mert én azt feltételezném - hogy fejlett digitális korunkban egy számítógép hardvere nem tekinthető fenntartások nélkül referenciának.
Sajnos igazad van a dolgok anyagi vonzatát illetően, de magyarázzuk ezt azzal, hogy ez egy hobby ahol a befektetés nagysága csak ritkán rentábilis az eredmény értékével.
(#) Klystron hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Sajnos további kérdéseim is vannak a "kedves nagyérdeműhöz"
Nevezetesen (Akai GX215D) nagy a zaja a masinának "TAPE" állásban és a szalag még el sem indult! Ha átkapcsolom bejövő jelre (source) akkor megszűnik a zaj és csend honol. A kontaktok jók és az általánosan ajánlott első lépést (a képen látható kondik cseréje) már megléptem. Viszont ez a fentemlített zajt nem szüntette meg.
(#) mohinger válasza Klystron hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 2
 
Ha ebben is 2sc458 tranyók vannak a lejátszó erősítőben, akkor azokat is érdemes cserélni. Idővel bezajosodnak.
(#) doktor válasza tocs hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Idézet:
„Ha komolyan vesszük a 25kHz-ig terjedő átvitelt,”


Általában ,még magasabb a felső frekvencia átvitel, jól beállított magnó esetében, átlagos szalaggal, 19-es sebességen.
(#) Klystron válasza mohinger hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Bezony bezony, vannak benne ilyenek! Márcsak a minőség kérdéses. Laginkább Hitachi és CIDIL gyártnányt találtam. Esetleg a tokozás számít??
(#) tocs válasza doktor hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Ezért is javasoltam az átlagos alaplapinál jobb hangkártya használatát.
(#) mohinger válasza Klystron hozzászólására (») Márc 3, 2019 / 2
 
Bc549c tökéletes helyette. Sokkal korszerűbb, kisebb zajú, csak a lábkiosztás nem ugyanaz.
(#) Klystron válasza mohinger hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Szuper, köszönöm!!!! Már csak az a kérdés, hogy menjek e tovább? Gondolok itt a 2sc945L- re (és azt mivel érdemes helyettesíteni) Mert, ha már egyszer - megint - szétszedem a masinát, akkor már kicserélek inkább minden szükséges elemet. És esetleg a passzív elemek?
(#) mohinger válasza Klystron hozzászólására (») Márc 4, 2019 / 2
 
A 2sc945 általános tranzisztor, kaptató is olcsón. Ezek a régi japán elkók nagyon jók, ritkán kell cserélni őket. Az erősítőben lévő többi passzív alkatrészt sem muszáj feltétlenül cserélni.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
Következő: »»   87 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem