Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Codefon kaputelefon
 
Témaindító: ovaozse, idő: Márc 24, 2013
Lapozás: OK   12 / 29
(#) tönöpö válasza Z86 hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Köszi a tippet, ezt a póthangszórós lehetőséget ismertem, de nem jó, mert el kellene hosszan és falon kívül vezetni. Azért vettem egy vezeték nélküli csengőt. Ez lenne az igazi jó megoldás.Próbálkozom most Proba tippjével. Üdv
(#) proba válasza tönöpö hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Az alkatrész oldali PIC-re gondoltam. A hátoldali csak egy port kiterjesztés, sima CD4xxx sorozatú ic hogy a jumperek állását be tudja olvasni. A csengőhanghoz nincs köze. De ha tényleg ki van vezetve a csengőhang, lehet barátságosabb ott megtámadni. Azt hogy mi jelenik meg nem tudom, mert azzal a problémával hozták a panelt, hogy túl hangos, és csak addig érdekelt a dolog, míg halkítottam a lentről jövő csengőhangon. Azt hogy fent is lehet csengetni még soha nem próbáltam. Valószínű mindkét csengetési módért az felel.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Viszont attól ne tartson vissza semmi, hogy a póthangszóró jelét próbáld egyenirányitani, és azt használni. Ami még eszembe jutott, lehet valami optocsatolót kellene inkább használatba fogni, mert a panelnek bármiféle galvanikus kapcsolata - akár egy tápegységen keresztül is - a hálózattal, be nem látható következményekkel járhat. Leginkább a PIC lábára tennék egy 470-1K ellenállás után egy optot , ennek a kimenetével vezérelnék minden további dolgot.
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Feb 13, 2019 / 1
 
Tudtommal (a kaputelefon cseréjekor mondta a szerelő) a póthangszóró kimenetre jelfogót is lehet kötni
(#) tönöpö válasza proba hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Nagyon jó ötlet az opto, hogy ez nem jutott eszembe! De nedudgi válaszát is köszönöm, ez is jó ötlet. Ezt próbálom először az egyszerűsége miatt!
Nagyon köszönöm!
(#) tönöpö válasza proba hozzászólására (») Feb 17, 2019 / 1
 
Szia!
Végül is egy egyszerű kapcsolással sikerült teljesen megoldani a vezeték nélküli csengő csatlakoztatását. Mellékeltem a rajzot. Ezen a Fekete meg a Piros relé csak magamnak szól, nem volt egyforma színű. Kifogástalanul működik, és a relék miatt galvanikusan is le van választva. Bár erre itt igazándiból semmi szükség, mivel a relé záró érintkezője egy vezeték nélküli csengő nyomógombjával van párhuzamosan kötve.
Nagyon köszönöm nem csak Neked, hanem mindenkinek a segítségét!
Üdv

Rajz.jpg
    
(#) tönöpö hozzászólása Feb 17, 2019 /
 
Fordítottam a rajzon.

Rajz.jpg
    
(#) Napisten hozzászólása Márc 5, 2019 /
 
Sziasztok,

A Codefon ezen termékéről tud valaki valamit? Szerelt már fel ilyet valaki?
2 vezetékes CODEfon TM kaputelefon beltéri 7" színes monitorral

Infó kellene! Kültéri egység méret, szerelés módja (falon kívüli, süllyesztett), stb...
Ehhez lehet Proxy kulcstartót programozni?
A Codefon oldala nem túl informális...

Köszi!
(#) Joezsolti hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Sziasztok!

Vásároltam egy Codefon kaputelefont a régi helyett és tanácstalan vagyok a bekötéssel kapcsolatban. Az a probléma, hogy mindenki kaputelefonozását hallom. Ha bejönnek kóddal akkor sípol, illetve ha beszélgetnek benne hallom társalgást. Tudna valaki segíteni?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2019
(#) Zsolt 73 válasza Joezsolti hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Szia !

Biztos, hogy ilyen panel volt az előző kaputelefonban ? Külsőleg a digitális Codefon készülék is így néz ki ! A barna és a sárga vezeték között nem mérsz 12-14 volt körüli feszültséget ?
(#) neoviki hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok! (Remélem jó helyen kérdezek)
A problémám a következő: CODEFON kaputelefon, proxyval. A másolt proxyval nem nyitható a kapu. Van-e valamilyen másolt proxy figyelés vagy a proxyn valami plusz kód amit aztán a párosításnál az elektronika szintén elment a proxy kódhoz. Esetleg a másoláshoz tudtokajánlani valamilyen másoló programot, amit én használok jelenleg: ID Card Read-Writer Tool.
Köszön a segítséget.
(#) Zsolt 73 válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Szia !

Másolt proxyval is működik a Codefon központ, amennyiben 125 kHz-es a proxy és nem hibás. Miért nem programozod a központot ? Nagyon könnyű !
(#) neoviki válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Szia Zsolt! Köszönöm a gyors válaszodat. Igen, programoznám (lakó vagyok) sajnos a mesterkód hiányában kissé körülményes. Az meg nem biztos, hogy jó ötlet, hogy nekiállok szétkapni a készüléket a kapu mellett. Bosszant az, hogy a közös képviselő több mint 1000 forintot kér egy 250 forintos korongért. A programozás menetének utánanéztem és menne is. (informatikus vagyok). Több újraírhatóval is próbáltam, próbáltam a proxy lezárásával és anélkül is. Hamarosan hozzájutok egy Codefon kódzárhoz és akkor majd a másolt és az eredeti proxy beírt kódjait is össze tudom hasonlítani a beírt kódok kiolvasásával, aminek természetesen ugyanannak kell majd lenni a lakásszám kivételével..
A programozás menetét innen néztem (de ez a mesterkód hiányában nem játszik):Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) Zsolt 73 válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
A mesterkód filctollal rá van írva a panelra, nem gond ha megváltoztatták . Biztosítékot kiveszed, az eeprom melleti jumpert rövidre zárod, biztit visszateszed 10 másodpercre, majd ismét kiveszed , rövidzárat megszünteted. Így visszaáll az eredeti mesterkód, hacsak a telepítő nem mosta le a panelről a mesterkódot. ( Izopropil alkohollal ) Egyébként 1000-Ft nem sok egy működő proxyért, A telepítő odamegy, parkolást fizet, dolgozik, megy az ideje, és garanciát ad !
(#) Tomi111 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Hát igen, az csak akkor 250ft, ha helyi vagy, besétálsz a boltba. Ott is ha autóval, busszal mész, már nem annyi... én itt vidéken a múltkor hármat rendeltem az egyik szomszédnak a házban. Majdnem 3000Ft volt postával. Ebből nem volt ezer a 3 db proxi és ingyen beprogramoztam neki. (nem mosta le a kódot a telepítő)
(#) Zsolt 73 válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
Annak nincs akadálya, hogy a lakók belepiszkáljanak a kaputelefon központba, nem bonyolult a proxy programozás. Gond akkor van, amikor kapkod az illető, nehogy meglássa valaki . Fázisceruzával kezd hozzá a történethez, tartja a központot, kiveszi a biztit, fázisceruzával zárja a jumpert, de nincs elég keze. A fáziscerka megcsúszik, és 8-10 felületszerelt alkatrészt lepattint a panelről. Havonta látok 2-3 ilyen központot. Ilyenkor senki nem tud semmiről. Gond akkor van, ha van egy kamera a kapuban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) neoviki válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Természetesen a mesterkódot is meg tudnám nézni a panelról már ha az eredeti van rajta. A régi mesterkód visszaállítása is menne (valamikor még elektromüszerésznek is tanultam). Azt venné zokon a közös képviselő, hogy szétbontom a berendezést, hogy megnézzem a panel hátulján a mesterkódot. Szereti ha rajta megy keresztül minden, és az ő zsebét gyarapítja a különbség. Hiszen neki meg van a kód és nem hív szerelőt egy proxy felprogramozásához.
Ráadásul engem már az is érdekel (pusztán műsaszaki szempontból), hogy miért nem nyitja a másolt proxy. Mert ugye eredetileg nem lenne semmi akadálya annak, hogy nyissa.
(#) Zsolt 73 válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Három dolog lehetséges, ha a másolt proxy nem működik. Nem 125 kHz-es , vagy olcsó rendelésből származik a proxy, vagy nem jó a másolód .
(#) dehogyisnem válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Szia Neoviki!
A Codefon nem figyel semmilyen extra kódot. Lakásszám + a proxy hexa kódja.
"ID Card Read-Writer Tool." néven fut csak olvasó is, hiába írják a hirdetésben hogy Read-Writer.
Lehet hogy tévedek és a tied writer is, de én még írható proxy-t nem láttam hibásat.
A megfejtés engem is érdekel majd...
Tibor
UI: 1000 ft-os proxy nem is veszélyes, ezzel kapcsolatban írok még.
(#) dehogyisnem hozzászólása Ápr 14, 2019 / 2
 
Pár megjegyzés minden önkéntes (önkényes) kaputelefon-szerelőhöz.

A kaputelefon szolgáltatás. Olyan mint a lépcsőházi világítás, vagy a lift. Ez utóbbiakat sem a lakók javítják. Ha 1-2 db proxy (2-3000 Ft) megér annyit, hogy esetleg a nyakatokba boruljon a panel ami esetleg pont ekkor megy tönkre, (mert ugye macerás tartani+rövidzár+bizti ki-be) aztán a Kovács néni a nyolcadikról nem tudja beengedni az orvost és/vagy az utólagos javítás 20-30E forint, akkor azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy mennyire nem kellene megfelelő tapasztalat nélkül piszkálni.

Tehát kedves "fórumtárs" kérlek ne biztass senkit hogy kapja szét azt ami a társasház tulajdona!
Tibor
(#) neoviki válasza dehogyisnem hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Na például ezért nem a ház készülékén kívánom a továbbiakat folytatni. Jön a kódzár, aztán felpropgramozom az eredetit meg a másoltat és utána EPROM olvasás és meglátjuk mi a baj.
Az olvasó-író program az biztos írja a proxyt mert visszaolvasva egyezik az eredetivel. Pontosan ezért kérdeztem, hogy valami egyéb azonosító van esetleg amit figyel a rendszer és a másolásnál nem tudja írni a program. Mielött kérdeztem alaposan tanulmányoztam ezt a fórumot (is) ráadásul elemeztem a következő linken látható EEPROM_HACK EEPROM tartalmat is.
Persze a proxyért egyébként 1300 amit elkér a közös képviselő. Tudom ez lenne a legegyszerübb megoldás, DE maga a megoldás ami érdekel már.
(#) Zsolt 73 válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Amíg a kaputelefon eepromját hackelgeted, addig miként fognak közlekedni a kódokkal és a proxykkal a lakótársak ?
(#) neoviki válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Mint írtam nem a kaputelefon epromját olvasgatom hanem egy Codefon kódzár kerül hozzám hamarosan és azzal dolgozom a továbbiakban. A kaputelefon az marad békében.
(#) Z86 válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Nem lehet hogy az a baja, hogy nincsen az adatbázisban lakásszám rendelve a proxy ID-hoz?
Ha sikerülne olyan progit találni, amivel le tudsz másolni ilyen kulcstartós proxy-t (akár androidos app is lehet) akkor légyszives tudasd velem, mert a mi közös képviselőnk 3000HUF/db áron ad másikat, ha elhagyom vagy megsérül...
Szóval örülj neki hogy csak 1300/db
Mellesleg én még a kódolást nézném meg a helyedben, mert lehet hogy a program nem pont azzal az encyrpt mechanizmussal írja fel, amivel a központ ki tudja olvasni.
NFC-s telefonnal tudod másolni és nyitja is?
(#) neoviki válasza Z86 hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
A 125 KHz.-es proxyt nem tudod másolni NFC.-s telefonnal. A másoló program (elvileg) ugyanazt írja fel ami az eredetin van. Az eredeti rendben működik. A másolt és a kiolvasott (programmal) proxy azonosnak tűnik, az adatok a hexa kód ugyan az. A program a már említett "ID Card Read-Writer Tool". Kell hozzá még egy RFID olvasó (125 KHz).
Amikor majd az EEPROM adatait látom akkor biztosan elöbbre jutok.
Egyébként (ha olvsaod a fórumot) vagy etgy CODEFON programozás útmutatót akkor láthatod, hogy van megoldás arra, hogy nem létező lakáshoz rendelj proxyt vagy kapukódot.
(#) akeebaby hozzászólása Ápr 17, 2019 / 2
 
Sziasztok!

Elsősorban had kezdjem azzal hogy maximálisan csatlakozom "dehogyisnem" kolléga hozzászólásához.

A kaputelefon az egy célhardver ami mára egy sok paraméterrel és egyéb tulajdonsággal rendelkező mikroszámítógép vezérelt eszköz. Ennek okán ez egy külön szakma is lett.... nem azért mert a proxy kódolását nem tudja valaki a leírás szerint megcsinálni, hanem azért mert ha elrontok valamit akkor tudom azt is, hogy hogyan tegyem helyre, illetve a saját pénztárcám árán megfizetem a butaságom árát akár. Mert igenis vannak nullás és mínuszos melók is még ha csak ritkán is de mi szakmabeliek is tudunk rombolni egy véletlen dolog miatt!!! De az a különbség, hogy mi a rombolás után, odasétálunk a kocsihoz és kiveszünk egy másik működő egységet és működőképesen hagyjuk ott a helyszínt. Ilyenkor persze a rossz panelt/egységet elvisszük és ki mennyire ért hozzá, megjavítja vagy megjavíttatja és vállalja ennek a következményét és anyagi vonzatát.

Ennek okán én sem bíztatok senkit arra, hogy mindenképpen hozzányúljon a központi egységhez és a fórum célja sem hiszem hogy ez lenne.

Kötekedés és vita kirobbantása nélkül szeretném megjegyezni "neoviki" tagunk felvetésére az alábbiakat:
Egy proxy kereskedelmi ára és a kezedbe adva felprogramozva ára, között mivel írtad hogy informatikus vagy a te szemszögedből leginkább azzal illusztrálható, mint amikor hoznak hozzád egy kamionról leesett de Józsika haverjának cégére elszámolt áfával jó árasított laptopot és húzzák a szájukat hogy te mért nem csinálod meg ingyen az OP rendszer telepítését hiszen az jár..... másik példa: egy nagy áruházlánc üzleteiben szóló zenét, reklámokat megszólaltató eszköz az valójában egy RaspBerry pi és egy 3G modem... és ennek az ára darabonként 2 milla... pedig a PI ára 40-60 $ körül van .... és minden áruházba megvették és egyéb helyeken is találkozom vele vagy telepítem ...

A gondnok/házmester vagy nevezzük akárhogyan is, ő ott van a házban és ha baj van általában lehet rá számítani, jóba van velünk szakemberekkel és ha ő elérte hogy megtanítsam neki a proxit és én azt mondom hogy én x Ft szoktam érte kérni akkor ő kb annyiért is fogja adni. Viszont vállalja azt hogy ha elbaltáz valamit akkor elintézi velem, hogy az meg legyen csinálva.
Nem mellesleg, a gondnok az akivel a legtöbb esetben találkozunk, hiába a köz. képviselő, elnök vagy egyéb címek ... a gondnok akivel találkozunk és segít stb... És neked is kedves lakó, de ha genyázol vele akkor lehet hogy nem holnap, de esetleg elfelejt felhívni, hogy eláztál, hogy irtass bogarat mert a körülötted lakók kérték és hozzád fog menekülni ha te kihagyod stb.... Szóval a gondnokkal óvatosan !!!

Visszatérve a proxy árára.... ha 250 ért veszed akkor iszonyat drágán veszed, lehet kapni 40 Ft ért is, csak nem egy darabot !!!! És itt a lényeg!!! Sok esetben páran összeállunk és beleteszünk akár 60 -100 eFt ot egy vásárlásba, mert így megéri... A valós költség az más, vállalkozóként adózva bejelentett és hivatalos alkalmazottakkal képzeld el az 1 -2 darabos rendelést és tekintsünk el attól hogy alkalmazott megy ki, mert azt ki sem merem számolni.... Szóval benne a pénzem a kártyában, olcsón vettem számlával hivatalosan, készleten van könyvelni kell és elszámolni vele... Rendelnek kettő darabot, kimegyek kocsival.. KM díj órabér járulékok parkolás szakképzett ember, mire leegyeztettük telefonon .......... nem is sorolom. Szóval amikor a belvárosban valaki közli veled, hogy van proxy kártya és ha megrendeled akkor csak 5000 Ft és 2- 3 hét mire megvan (mert összevárnak 10 -20 megrendelést, hiszen azalatt nem éri meg kimenni), akkor hivatalosan megfizeted mindezt ami hivatalosan államilag és törvényileg kötelező.
Ha a gondnok elkér 1000 -1500 Ft -ot egy kártyáért és egy hét alatt a kezedbe is adja, akkor örülj neki, hogy ilyen jó kapcsolatai vannak és meg tudja oldani !!!

Másolt kártya, NFC, kódzár és a többi dolog..... : A codefon központra vonatkozóan, a Proxy a köznapi nyelvben, de RFID 125 Khz valóban, a legbutább és legegyszerűbb rendszer 2 bit gyártói vagy valamilyen egyedi kód ami 100 vagy n x 1000 Db -onként ált. azonos plusz 6 bit sorszám... a Központban a lakásszám és a kártya azonosítója és sorszáma eltárolva.... Semmilyen más dolog nincs!!! Lezárás más féle kódolás .. mind félrevezetés.... sok kártyát másolok egyikkel sem volt probléma, nem kell hozzá EEPROM -ot olvasni sem egyebeket, ha itt elakad valaki akkor inkább fizesse meg azt a minimális árat amit a kész megoldásért kell, mert nagyobb bajt csinál mint amit nyerhetne vele.

És a legvégén lelőhetném a poént: Ha a kódzár EEPROM kiolvasása és elemzése a cél akkor azt én itt már megtettem és közzé is tettem, lehet kétszer dolgozni, de nem biztos hogy van értelme, olvass vissza!!!
(#) neoviki válasza akeebaby hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Szia akeebaby!

Mint írtam én tudom, hogy ne a ház kaputelefonján kisérletezgessek. Így is tettem, mert már nálam van egy Codefon kódzár és természetesen ha már nálam van akkor (mivel ennek ismerem a resetkódját) ki is próbáltam az eredeti proxyt rajta, bekódoltam. Természetesen működik míg a másolt és a (szerintem) azonos tartalmúval nem tudom nyitni. Aztán leűltem ide a géphez és másoltam egy másik proxyt is és láss csodát működik azzal is. Ez a nálam levő kódzárra vonatkozik. A ház kaputelefonján még nem volt érkezésem kipróbálni a működő és másolt proxyt.
Azt, hogy az EEPROM tartalmát megosztottad itt láttam is az előzetes kutakodásom alkalmával és egyik itteni hozzászólásomba be is linkeltem, természetesen ezzel számomra nem lőtted le a poént Tanulságos azt is átnézni. Természetesen engem mint informatikust és elektromüszerészt bizony igencsak izgat, hogy mi a probléma, persze ettől nem fogok társasházakat megkeresni, hogy nosza itt az új szakember, mert attól igencsak messze állok.
Az is egyértelmű számomra, hogy ha ezer számra veszem a proxyt (esetleg a gyártótól vagy ne adj isten Kinából) akkor sokkal olcsóbb is mint amennyiért én veszem de ez mint vállalkozónak teljesen egyértelmű számomra. Az, hogy bizony eltulzottnak tartom az 1300 forintot egy proxyért meg az én véleményem. Én így gondolom.
Az EEPROM olvasás pedig mint sgéd eszköz akkor merül(ne) fel ha már semmi más mód nincs arra, hogy összehasonlítsam az eredeti proxy és a másolt proxy adatait beolvasott adatait. Egyébként én azt hiszem, hogy ha érdekel és meg is tudom oldani mondjuk az EEPROM adatainak olvasását miért is nem tenném.
(#) Z86 válasza akeebaby hozzászólására (») Ápr 18, 2019 / 1
 
Idézet:
„lakásszám és a kártya azonosítója és sorszáma eltárolva”

Erre gondoltam proxy ID alatt...

A többi részéhez nem szeretnék mélyebb kommentárt fűzni, mert nem biztos hogy mindenki egyetértene velem... Igen, ha valami szétsül/tönkremegy van hozzá csere alkatrészed, de azért viszonylag pofátlanságnak érzem a közel 3ezer/db áras proxy másolást (nem kaputelefon szerelő jön ki, ő maga csinálja meg)...
(#) dehogyisnem hozzászólása Ápr 18, 2019 1 /
 
Szervusztok!
Köszönettel vettem Akeebaby részéről a megerősítést, illetve köszönet illeti Neoviki-t, hogy mégsem kapta szét a kültérit
A 3000-ft/db? Na ettől én is felhúztam a szemöldököm...
Nem szeretnék nagyon OFF lenni, de ha kéritek, és csak akkor, megosztom a véleményemet a "kereslet-kínálat" témakörében. Közös-képviselőkről is van mit értekezni...
Tibor
(#) neoviki válasza dehogyisnem hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Szia dehogyisnem!
Eszem ágában sem volt szétszedni a ház készülékét már indulásnál sem. Nem is értem, hogy mi okozhatott ilyen félreértést, hiszen sehol nem írtam, hogy megyek egy csavarnyúzóval aztán lesz ami lesz. Egyébként haladok a megoldás felé. Amikor eredmény lesz beszámolok róla.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2019
Következő: »»   12 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem