Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egérfogó
 
Témaindító: csdome, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   3 / 3
(#) kaqkk válasza Mukianti hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Nem kell ennyire túlvariálni: Bővebben: Link.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
A hangsúly az elektromos szón volt ...
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Én is arra értettem.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1
 
Nálam a fél dióval feltámasztott befőttes üveg vált be .
(#) Sinike hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
Üdv.
Én is szeretnék ilyet építeni, vagy összehozni, érdekelne az elektronika. Sok videó van, de nem egyértelmű ezen rész (nekem legalábbis).
Nem szeretném a vödör vízből valahogy kihalászni az élő egeret, és mit is kezdjek vele? Hova raknám?
(#) Kera_Will válasza Sinike hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
Nem gond a fürdővízzel együtt a "gyereket" is kiöntöd ... oszt jó van az úgy
(#) Bakman válasza Sinike hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
Ha éjszaka esik bele, reggelre meg is fullad.
(#) giskard hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
Ha már elektronika (mindent megold)
Szégyen ide, oda szükségem volt egérfogóra. Mivel kényes helyen volt élve akartam elfogni az egereket, ami totális sikert hozott.
Amit használtam: nagy háztartási kuka, hagyományos egérfogó, sugársorompó, elektromágnes, U alakú alu sín, A4-es lemez a lezáró ajtónak.
A működés: a lefektetett kuka aljától kb 1/3 ra szemben két lyuk (a sugársorompó be és kimenete). Az elöl rögzített sínbe a lezáró elem feltámasztva egy fával , amire madzag van kötve. A madzag másik vége a felhúzott egérfogó csappantyújához kapcsolódik.
Csali behelyez, lezáró elem feltámaszt a fadarabbal. Egér bemegy megszakítja az infrasorompót, elektromágnes meghúz, működteti a hagyományos egérfogót ami kirántja a feltartó fát. csappantyú leesik, egér megfogva.
Ez az egyszerű elv bármilyen állat megfogására alkalmas.
(#) kaqkk válasza giskard hozzászólására (») Ápr 18, 2019 / 1
 
Egy kicsit túlbonyolítottad ... Egy fél dióval feltámasztott virágcserép , vagy befőttes üveg az a tuti elektronika nincs benne de megfogja a mikit !
(#) granpa válasza giskard hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Nekem a "hagyományos egérfogó", a rúgóval lecsapó drótkeret, vagy a feltámasztott, súlyozott deszkalap. Mindkettő agyoncsapja az egeret.
Kakukk megírta a"frankót" (és élve marad az egér).
(#) giskard válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Mindent kipróbáltam. A megfogási arány ennél a konfigurációnál a legnagyobb.
(#) kaqkk válasza granpa hozzászólására (») Ápr 19, 2019 / 1
 
Idézet:
„Kakukk”
NEEEM! kaqkk Úriasan q-val
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2019
(#) kaqkk válasza giskard hozzászólására (») Ápr 19, 2019 / 1
 
(#) csiga777 hozzászólása Júl 11, 2019 /
 
Sziasztok! Meglévő alapanyagokból szeretném megépíteni az elképzelésem, ami egy mozgásérzékelős taser. youtube-on láttam ilyet, elég hatékonynak tűnik. A két részből álló fémkosár, ahol az állatok végzik, nem kérdés. Röviden a fala az egyik pólus, az alja a másik. Ők egy leszigcsózott (always on) taser-re kötötték, ami egyrészt nekem nincs, másrészt elemet zabál... És nem szeretnék füstöltegér-szagot sem, ezért ésszerű a mozgásérzékelő, ugye.

Adott viszont:
- hifi trafó 2x40V 2x27V 2x15V 12V 5V (ezt már sokmindenre használom alkalmilag a háztartásban)
- DSC "szem"
- autóból gyújtótrafó
- ilyenolyan relék
- 1 vödör gretz (1-20+A..), elkók
- marék relé
- marék stab (nemhiszem, hogy kell)

Szóval a kérdés:
1. Hogyan kellene jól meghajtani a gyújtótrafót? Azt gondoltam volna, hogy AC áramtól folyamatosan szikrázgatna, hát nem teszi. Elsőre húz egy nagy szikrát, kb 30kV, aztán 10 se. Kötöttem relére, ami kb négyszöget csinál a jelből, úgy kb 10et hoz (1,5mm). Adjak neki diófával AC felét? (bontani kell) Kéne neki valami kondi? Az autóban nem leltem ilyet.
A trafón a fesz nem esik csak pár százalékot, böhömkém lehet 1000VA...
2. A DSC-n van ugye NC, C, NO kimenet. Riasztóhoz ugye NC-t használunk, ide ésszerű lenne az NO/EOL, ami vagy nem csinál semmit, vagy nem jöttem rá, mit csinál. Nem tudok jobbat, mint megfordítani a kimenetét egy relével, aki szegény ugye folyamatosan húzva lesz.

Elmélet:
12V-gretz-elko-DSC nézi, mikor van egér (egér méretű langyos tárggyal kipróbálva, 50cm-1mről meglátja szépen). NC kimenetet megfordítom relével, hogy NO legyen (sajnos csak 24V relém van, úgyhogy mégegy gretz-elko). Ezzel hajtom meg a gyújtótrafót, kérdéses módon.

Előre is köszönök minden ötletet, okítást, tanácsot!
(#) kaqkk válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Egy 1000VA os trafót akarsz járatni éjjel nappal ? Ne tedd nézd meg a videókat és dönts melyik ingyenergiást választod
(#) csiga777 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Egyrészt a trafó hajtja a szellőztetőt (szintén autóventi : ), tölt egy szünetmentest (ami itt kötelező), erről megy a 24V backup világítás, az egérriasztók (amik minek), általában erről használom a wellert, ésígytovább. üresjáraton kb 20w-ot fogyaszt, tehát igen. Erdőben van a ház, számottevő szél és nap nincs. De azért megnézem.

Viszont megnéztem jobban a DSC-t, hát az NO nincs bekötve. van másik belőle, szerintetek ki lehet egészíteni? A piros X-el jelölt valami CPC1017N. jobblent tőle 1k, felette 100ohm. Ezeket le tudom lopni egy másik ilyenről. Ezzel kihagyhatnék egy 24V relét...
(#) Moderátor hozzászólása csiga777 hozzászólására (») Júl 11, 2019
 
Légy szíves, és próbáld meg érthetően, "magyarosan" megfogalmazni a mondandódat, mert csak találgatunk néhol, mit is akartál írni! (Pl.: "leszigcsózott (always on) taser-re kötötték" gretz -> Graetz; ilyenolyan -> ilyen-olyan)
(#) csiga777 hozzászólása Júl 11, 2019 1 /
 
Na helyesírási korrekcióra nem számítottam, de ebbe nem mennék bele.

A kérdés tehát: hogyan érdemes meghajtani egy autótrafót, hogy egértaser legyen/lehessen belőle? Miért nem megy simán váltóáramról? Menne esetleg diódával elfelezett váltóáramról? Láttam olyan videót, ahol egyszerűen 12V világítástrafóra kötötték és működött. Van relém az autóból, és egyéb, erősebb relék. Mit csinálok vajon rosszul?
(a mozgásérzékelőt közben megoldottam egy NOT kapuval).

A leszigcsózott taser szerintem egyértelmű, ÉS nem érinti a kérdést.
(#) Inhouse válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 11, 2019 / 2
 
A szabályokat az üzemeltetők hozzák, a moderátorok tartatják be. Regisztráláskor elfogadtad, innen már csak a betartásra kell összpontosítani. Moderátornak beszólni nem annyira jó ötlet, és valóban értelmetlen is.
(#) csiga777 hozzászólása Júl 11, 2019 /
 
Na végül sikerült diódával megoldanom a gyújtótrafót, nem is kellett nagydarabot guberálnom, merthogy a relét hajtja csak meg. A fél-AC-val már szépen húzza a 8mm szikrákat - ami lehet úgy 25kV. Rajzot mellékelek. A zárt kapcsoló, ami kissé bénán lett jelölve, kiváló lesz a gép ürítéséhez, és a mozgásérzékelő teszteléséhez.

Nyilván megoldható egyszerűbben, de mivel csak "NO" relém volt, így sikerült. Holnap beszámolok a próbaüzem sikerességéről.

ui bocsánat a korábbiért, azért nem voltam érthető, mert a mozgásérzékelőről nem küldtem el a képet...
(#) proba válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Ha a tranzisztort normál kapcsolóüzemben használod, azaz ellenállás a bázisra a pozitív tápfeszültségről, és a riasztó kapcsolóját a bázis-emitter közé kötöd, akkor ugyanúgy működik, lényegesen kisebb fogyasztással ( és melegedéssel) A másik észrevételem, kíváncsi vagyok az egér milyen gyors, az első jelfogó csattanásra még van e ideje elmenekülni? A másik ami még kérdéses számomra, az az élettartam. Az autó relé érintkezője nem tudom meddig bírja ezt az igénybevételt. Ha úgy tervezted, hogy folyamatosan húz, akkor az autótranszformátor lehet nem szikrázik, ha meg ez a jelfogó adja a szikra ütemét ( a rajz alapján igen) az érintője nem lesz hosszú életű szerintem.
(#) kaqkk válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 11, 2019 / 1
 
Idézet:
„A leszigcsózott taser szerintem egyértelmű,”
És elárulod mit jelent ? Szerintünk nem egyértelmű , sőt értelmetlen . Mi az a szigcsó?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2019
(#) csiga777 válasza proba hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Az ütemet a felezett AC adja. A jelfogó ha mozgást lát, 4sec-re meghúzza az "alsó" relét, illetve húzza folyamatosan, amíg mozgást lát. A felső relé eddig 50Hz-en berreg. Tehát amíg az egér él.
A tranyó tökhideg, az ellenállás ~45 fokos, de ettől függetlenül okosat mondasz. Fogyasztás majdnem mindegy, mert a trafónak van x másik feladata. Majd megoldom a NOT kaput máshogy, NC/NO relé, akármi, bár az 1W-ot a folyamatosan húzott relé is meg fogja enni... Legjobb lett volna, ha a jeladó NO kimenete működött volna, de azt erről a típusról lespórolták.

Az egér innen nem menekül, hasonlóan lesz kialakítva (épp most épül), mint ahogy egy videón láttam:

off
A szigcsóval kapcsolatban pedig bocsánat, azt hittem, hogy mindenki így hívja a szigszalagot. És köszönettel megtanultam, hogyan kell Graetz nevét írni.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2019

trap.png
    
(#) kaqkk válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Idézet:
„A felső relé eddig 50Hz-en berreg”
Kb 3 egeret fog meg egy relével , beégnek a relé kontaktusai ! A relé érintkezői közé kösd be egy vartburg-megszakító kondenzátorát az erre lett kifejlesztve
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) csiga777 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Köszi az ötletet, a suzukiban nincs ilyen? (amiből ezt kiszedtem)
Avagy milyen kondi lenne ez? Hátha van itthon... Mert Warbi emlékeim szerint nincs.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) kila válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
0,22μF/250V az érték amire emlékszem...
(#) klenósanyi válasza csiga777 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Bármilyen hagyományos gyújtáshoz készült kondit használhatsz. Kösd be úgy, ahogyan a gyújtásokat szokás. A trafó nem a 12V-t transzformálja fel, hanem a megszakítás pillanatában létrejövő 200-300V-s lecsengő impulzust. A kondenzátor és a trafó primerje egy rezgőkört alkot, úgy működik mint egy Tesla tekercs.
(#) mlukacsi hozzászólása Szept 2, 2022 /
 
inrteres hegesztőtrafó? 70 volt 150 amper, ettől egy ló megnyúvad
(#) Bakman válasza mlukacsi hozzászólására (») Szept 2, 2022 / 1
 
A feszültség alakítja ki az áramot az ellenállás függvényében. 70 V / 10 A-es tápegység éppen annyira ráz, mint 70 V / 1500 A-es (a tápegység belső ellenállásást most elhanyagoljuk).
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem