Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   688 / 959
(#) mraulajos válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Folyamatban.
(#) ronin75 válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Az okai lehetnek:
- visszajelzős villanykapcsoló
- nem fázist kapcsoló villanykapcsoló
- egymás mellett futó vezetékezés
A legegyszerűbb próba, ha több spot van egy körön, egy hagyományos izzót hagyj benne a körben.
Ha másképp nem, az egyik spottal párhuzamosan kötött ellenállással kiküszöbölhető a dolog, értékét ki kell kisérletezni, meddő fogyasztást okoz.
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
A védővezető feszültségesése ,és egy távoli földpotenciálhoz képest mérhető potenciálemelkedése már életvédelmi szempontból veszélyes értékű lehet, legkedvezőtlenebb esetben elérheti a fázisfeszültség felét.
A 3. számmal jelölt személy veszélyben van, mivel egyidejűleg két, egymáshoz képest idegen potenciálnak minősülő potenciált érint meg. Ha a hálózat PEN vezetőjén zárlati áram folyik és emiatt megnő rajta a feszültségesés, ez a személy is áramütést kaphat.
(#) kendre256 válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ha jól értettem, ezeket a jelenségeket bekapcsolt állapotban csinálják a ledes fényforrások?
Ebben az esetben valahol lehet egy rossz kötés, amin keresztül az összes fényforrás árama átmegy. Vagy lehet még az is, hogy a közelben van egy nagy fogyasztó, ami időnként feszültségingadozást okozhat.
Nekem ugyanez fordul elő időnként normál (kis teljesítményű) izzólámpákkal is. Méregettem, és azt tapasztaltam, hogy ilyenkor (multiméterrel nézve) 5-8V-os hálózati feszültség csökkenés van. Ezt már észrevettem az izzók fényerejének változásában.
A feszültségcsökkenés okára még nem jöttem rá. Az egész ház villamos rendszere (egészen a villanyoszlopig) az elmúlt években újra lett vezetékelve, nem hiszem, hogy azzal lenne a gond...
(#) nedudgi válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Tudnak hűlni azok a lámpák? Egy 40W-ra méretezett lámpában akár 3W LED is képes halálra melegíteni magát.
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Azért az ilyen ha-val kezdődő mondatok után nem árt azt is hozzátenni, hogy ha ott zárlati áram folyik, akkor az automata le fog oldani, így a 3-as számú emberkének nagy baja nem lesz. Baja akkor lesz ha éppen szakadt a PEN, és éppen testzárlatos valami készülék, viszont ebben az esetben rajta is a távoli földpotenciálon kialakulni képes árammal csökkent áram kezd csak folyni. Extrém esetben akár nagy baja sem lesz. Mint az egyik volt öreg tanáromnak, aki az ágyon ülve fogdosta a fázist, és ajánlgatta ugyanezt nekünk is, hiszen csak finoman csipked.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Nagyon jó! És szerinted itt PEN, vagy PE fog tovább menni????????
(#) ötfelezős válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
És még tegyük hozzá, hogy "ha ott zárlati áram folyik, akkor az automata le fog oldani" jó esetben, de mivel ebben a szakmában egy hiba mindig előfordulhat...
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Én biztos PEN-t vinnék tovább a 3 fázissal 4x16 mm2 Alu földkábellel, ha 30 méterről van szó.
De teljesen mindegy 30 méternél különálló épületnél és táplálásnál szükséges egy újabb földelés. Csoportos mérőhelynél, sorháznál is minden lakásnál kell egy földelőszonda.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) kameleon2 válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Más ledes fényforrással is van gond?
(#) matty91 válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Köszönöm a választ. Én is ilyen okokra gondoltam elsősorban. Mivel az új mennyezetbe épített spot-ok a régi lámpák helyére lettek bekötve és egyszerre két különböző körrbe épített fényforrásnáll is jelentkezik a probléma, plusz egy külön szobába is érzékelhető néha így elsősorban én is a feszültségingadozást tartom valószínűnek. Mivel több helyen jelentkezik a probléma úgy gondolom nem az újonnan épített rendszerben lesz a rossz kötés. A közeli nagy fogyasztó is lehet, de belenéztem a fali dobozokban és bár a ház vezetékezése kb 15 éves de vannak furcsa kötések a dobozokban, összecsavarások+szigetelőszalagozás, fekete vezeték zöld-sárgával összekötve... szóval simán lehet valahol hibás kötés. Majd átnézem a kötéseket. Lehet, hogy eddig is volt ilyen probléma csak a gyenge fényű fényforrásoknál nem volt érzékelhető.
(#) matty91 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Az új spotok kivételével még egy helyiségben érzékelhető (szomszéd szoba), ott két 11 W-os E27-es izzónál csillárban. Más helyen is van led fényforrás de azoknál eddig nem vettem észre bár a többi helyen jóval kevesebb fénnyel rendelkező izzó van, ha ez számít valamit.
(#) matty91 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
A hűléssel nem lehet gond, 30 cm magas gipszkarton üregben vannak ami ráadásul felülről szellőzik. Plusz nem tűl melegek, kézzel simán érinthető, nem meleg, bár nem szoktam fogdosni, mert nincsenek földelve.
(#) KTobi válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 / 1
 
Valami oknál fogva feszültségesés jelentkezik és ezt látod a LEDeken, mivel kondenzátoros előtétje van, nem tápegysége. Nálam is beesik néha 200V alá a feszültség, az összes LED ami nem világít a cserélve lett más gyártmányúra ami rendes tápegységgel szerelt és széles feszültségtartományban üzemel megfelelően. Még egy hagyományos izzó világítása is drasztikusan esik a feszültségre, de nem érzékeny a hirtelen változásokra.
(#) matty91 válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Köszönöm a választ. És esetleg tudnál ajánlani egy megbízható márkát amiben valódi tápegység üzemel?
(#) kameleon2 válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
OSRAM?
(#) KTobi válasza matty91 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Amin a feltüntetett feszültség nem 230V, hanem 175-265V vagy hasonlóan tág tartomány az jól üzemel. Amin csak 230V van feltüntetve az is lehet jó, de nem lehet belelátni, próbálgatni kell.
(#) taurus válasza taurus hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Az új tulajdonos viseli a költségeket, a mérőhelyet át kellet helyezni az oszloptől 10 m távolságra lévő tűzfalra. A szolgáltató a tűzfalig kicseréli a betáp vezetéket megfelelő méretre, és a falon elhelyezett dobozban elágaztatja az új mérőhely felé, valamint a másik, a lakásban lévő mérőóra jelenlegi méretlen vezetékrendszerére, tehát nem külön betáp vezeték megy egy másik fázisról az új órához.
(#) taurus válasza taurus hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Még hozzáfűzném, hogy az új mérőhelynél földelő szonda is kiépítésre került, mely már az óra után, a mért oldalon került csatlakoztatva a PE sinre, és Fi relé is alkalmazva, míg a másik régi mérőóránál, mely kb. 25 m. vezeték távolságra van az újtól sem védőszonda, sem Fi relé nincs alkalmazva. Közös a betáp fázisa és a PEN is.
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
A bejövő elágazó dobozban van elhelyezve az első túláramvédelmi eszköz ?
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Egyrészt ott kell neki lennie, másrészt ott a helye a PEN szétválasztásnak és a fő földelőszondának is.
(#) mahosilver hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Kedves villanyszerelésben jártas kollégák,

Szeretném megérteni a problémámat, ami a következő:

Adott volt egy 3 fázisú szivattyú, mely tönkrement régen. Lett véve helyébe egy ALKO hidroforos házivízmű. Gondoltam ezt egyszerűen bekötöm, a három fázisból egyet és a nullát, földet kivezettem egy konnektorba, gondolván a fázisfeszültség 230V. (előtte lemérve, mindhárom fázis megvolt, nullához képest 230V fázisfesz, egymáshoz képest 400V vonali.
A szivattyú elindul, de a teljesítménye nem éri el azt, hogy a kikapcsoláshoz kellő nyomást , kb 2,5 bart elérje. (3ból két fázist kipróbáltam, az egyiknél a földelés ellenére a szivattyú burkolata ráz kicsit). Ha máshonnan hosszabbítóval odaviszem a 230at, hibátlanul működik.

Hol rontottam el?

Köszönöm előre is.
(#) Bakman válasza mahosilver hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Nem keverted össze a nullát és a földelést? A villamos hálózatban van Fi-relé?
(#) mahosilver válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
A három fázisban biztos nincs. Viszont a föld és a nulla között minimális az ellenállás, gyakorlatilag egy potenciál.
Nem kevertem össze, próbáltam csak nulla és fázissal, földeket kikötve, úgysem megy rendesen.
(#) mahosilver hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Esetleg létezhet, hogy régen a három fázist deltában, nullvezeték nélkül használták és lehet nincs is ott normális null?
(#) Gafly válasza mahosilver hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Sorrend rendben van?
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
A régi háromfázisú szivattyú helyett most egy egyfázisú házi vízművet próbál működtetni, valamelyik fázisról meg a nulláról. Itt a sorrendnek nincs jelentősége.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 21, 2019 / 1
 
Figyelmetlen vagyok.
(#) proba válasza mahosilver hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Tégy a szivattyű helyére egy vasalót, mérd meg a feszültségét. Ha az jó, akkor más baj van, ha nem jó, akkor mérd meg a fázisokat egymáshoz ( bedugott vasalóval) . Ha úgy megvan, akkor a nulla nem nulla. Erre utal a szivattyú burkolata kicsit ráz dolog. Esetleg ha tudható, a régi szivattyúhoz hány ér ment? Ha csak négy ( miért lett volna több) akkor szinte biztos, hogy az nem a nulla.
(#) szs válasza mahosilver hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Bakman kérdését:
Idézet:
„Nem keverted össze a nullát és a földelést?”
nem vetted teljes mértékben figyelembe.
Azt írtad, a fázis-nullával próbáltad, de:
Úgy kipróbáltad-é, hogy a vélt földet a nulla helyett kötöd be? (és átmenetileg a vélt nullát mellőzöd)
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019
Következő: »»   688 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem