Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   251 / 269
(#) GaborPC hozzászólása Márc 11, 2019 /
 
Esetleg van olyan, ami ilyen olcsó 10 euró környéki LC/ESR teszterek közül rezonanciafrekvenciát is mér? Hogy hány kHz az adó-vevőtekercs, gyári fejeknél gondolom hangolva vannak a tekercs jósága miatt.
(#) mateatek hozzászólása Márc 17, 2019 / 2
 
Összedrótoztam a mélykeresőnek készült gépemet. Az elektronika harmadik nekifutásra lett jó. Nem volt könnyű. A fázisdetektor után egyenáramúlag erősítek. Mivel a fej offszet feszültsége miatt a fázisdetektorok jele bárhol lehet, akár pozitív, akár negatívba eltolódva, nem volt könnyű precíziós DAC-ot csinálni, amivel ezeket az erősítőket offszetelni tudtam. Mert ugye a mikrokontroller csak GND és +5 volt között tud dolgozni. Az offszetelő DAC-nak meg a pozitív és a negatív feszültségtartományban is kell offszetelni. Precíziósan. Nem gond, csináltam egy 13.6 bites DAC-ot, ami ezt tudja.
Ezzel frankón tudom offszetelni a fázisdetektor utáni 33-szoros erősítőket. A vevő erősítő 150-szeres erősítésen dolgozik. Az adó tekercset pedig egy H hidas végfok pumpálja föl 200 Vpp-re 10 kHz-en.
A tekercseket elrendeztem DD formátumba (lila szigszalagos rögzítéssel), nagyjából belőttem a talajkiegyenlítést és a diszket. Jött a levegő teszt. Rögtön sörösdoboz teszt. Nem is olyan rossz, 130-140 centiről diszkeli színesfémnek. A hasonló méretű vas flakont vasnak diszkeli, meg a traktor orrsúlyt is. Frankón helyesen diszkel. Nagy öröm és kifutok vele a "terepre" Hát, lefagyott a mosoly az amúgy szép orcámról. A diszk csatorna jele akkorát változik a talaj hatására, hogy kifut az ADC mérési tartományából. A talajt sem könnyű konstans értéken tartani, eléggé szaladgál. Játszogattam vele keveset, majd besunnyogtam egy sörért. Hiába, kellett a csillapító.
Azt hiszem, hogy nem hiába nem csinálnak DD elrendezésű fejet ilyen gépeknél. Vélhetőleg a 10kHz-is magas a nagy talajhatás miatt. És talán az erősítést is csökkenteni kell. Át kell rendeznem a fejet a klasszikus mélykeresős elrendezésbe.
Ha a kudarc is eredmény, akkor nem hiába szenvedtem eddig.

kereso.jpg
    
(#) industrial hozzászólása Márc 26, 2019 /
 
Sziasztok kaptam egy Silver Star 1A-t, nos az lenne a kérdésem hogy mélyk a legoptimálisabb "házilag" elkészitve fej hozzá ami mélyre lát? valakinek tapasztalata észrevétele ezzel kapcsolatban van? milyen áttmérő menetszám stb aki tudja az legyen szives irjon nekem üzenetet!
(#) mateatek válasza industrial hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Egyszer csináltam 30-as DD-t Silverhez. sajnos nem jegyeztem föl a dolgokat. Az adó 70-80 menet körül jó volt. A vevőt nagyon föl kellett tekerni. 260 menet volt emlékeim szerint.
(#) industrial hozzászólása Márc 27, 2019 /
 
Piros körrel bekarikázot részben mély kondenzátor cseréjével tudom növelni a tekercs erősségét a silverstarban? a C8 "CAP" hoz kell bekötni? vagy a C7 100n vagy a C6 470n cseréjével?

silver.png
    
(#) mateatek válasza industrial hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
A tekercs erősségét műgyantával és üvegszállal tudod növelni. Azokat a kondik rezgőköri kapacitások. Azoknak a segítségével kell rezonanciára hangolni a adó tekercset. A rajzon szereplő értékek tájékoztató jellegűek, a "CAP" feliratú bármilyen lehet szinte. Ezek az értékek "gyári" fejre vonatkoznak. Után építettnél még ennél is nagyobb szórás lehet.
Addig változtatod a kondik értékét, amíg a legnagyobb amplitúdót kapod az adó tekercsen.
(#) industrial hozzászólása Márc 28, 2019 /
 
Ha jol ertem tehat a CAP al kell jatszani a kondicserekkel.
(#) mateatek válasza industrial hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Jobb esetben igen, de előfordulhat hogy a többit is piszkálni kell. Chrenkó-féle fejnél valószínűleg csak a CAP feliratút kell módosítani. Házi készítésűnél minden előfordulhat.
(#) kiborg hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne a fémkeresőt használó kollégák felé, hogy Kecskemét környékén van-e valakinek működő detektora? Lányom kiszedte a füléből a keresztelőre kapott fülbevalóját és csak azt tudja megmondani, hogy kb hova tette (2,5 éves). Átnéztük a füvet, de csak a fül mögötti részt találtuk meg. Ha lenne valaki olyan kedves és felénk tudna jönni a géppel és átnézni azt a kb 0,5m2 területet amit a lányom mutatott azt megköszönném és nem lennék hálátlan.
Kérem akár itt,akár privátban jelezze aki tud segíteni. Előre is köszönöm.
Kiborg
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
(#) industrial hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
van itt olyan ember aki készit fejeket eladásra?
(#) mateatek hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Ha valakit érdekelne néhány fejsablon, meg a hozzávaló cucc, amivel PET-formát lehet szippantani fejkészítéshez, az elviheti a számomra feleslegessé vált dolgokat.

IMG_1006.JPG
    
(#) Szasszer hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Sziasztok! Azt szerezném rudni hogy egy DD kereső fejet ami 4.6khz ra van tervezve be tudom e hangolni a fémkeresőmre ami 6.5 khz en müködik. ha igen akkor hogyan? köszi előre is a válaszokat!
(#) mateatek válasza Szasszer hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Ha a tekercsekhez tartozó kapacitásokat nem öntötték bele a fejbe, akkor rá tudod tenni a gépre. Az adó tekercset könnyen meg tudod nézni. Ráteszed a detektorra, berezeg és megméred a frekvenciát. Ha szükséges, akkor korrigálod. A vevő tekercsnél nem árt mérni egy rezonancia frekvenciát. Ha van benne kondi, akkor a mért érték alacsony lesz. Ha alacsonyabb, mint 6 kHz, akkor jön a nehézség. Ha magasabb, akkor nincsen gond, mert járulékos kapacitással rá tudod hangolni a gépre.
(#) Szasszer válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
rá kötöttek gépre érzékelni érzékelt csak kb 3 cm távbol a 20ft os érmét
műszerem sajnos csak egy multiméter van alap funkciokkal.
(#) XND hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok.
Metadec 1kapcsolási rajzot keresek,ha tudna valaki segíteni,Köszönöm.
(#) Shizo hozzászólása Ápr 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Tv szerelô vagyok, hoztak egy Sand Banks (=PI polones) házi készítésű detektort ami műkődőtt , de most semmi hang, tápja 0V. Gyorsában addig jutottam el hogy a +12V ból +17V-ot állít elő, ezt egy NE555 el éri el és 7805-el stabilizálják a hozáadott 5V-ot (GND-je eltolva +12V-ra), rossz volt az NE555.
Most megvan a +17V-om, de a kimeneti tranzisztor (BD911) melegszik, és sok áramot huz, jelenleg tápegységrôl próbálom, le van korlátozva 1,5A-ra.
Emeljem 5A-ra, vagy van még valahol hiba, kikapcsolaskor sipolo hangot is ad már.

Tudja-e valaki mennyi áramot húznak a PI detektorokaz akumulátorból?

sandbanks.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Shizo hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Ezt a masinát konkrétan nem ismerem, de szerintem ennek sem lenne szabad 150-200mA-nél többet felvennie az akkuból.
(#) Shizo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Logikusan én is kis áramra gondoltam, mert hamar leszívná az akkut, de a tranzisztor elég izmos (15A-os), tekercse meg kb 2 ohmos (ha működésként mint a hangerősítőként kápzelem el akkor pedig nagy áramot kell húznia..)
(#) Ge Lee válasza Shizo hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
A tekercs (tranyó) rövid kitöltési tényezőjű (nekem a surfon 50us széles volt) meghajtójelet kap, így a tranyón folyó áram átlagértéke nem lehet több mint amennyit írtam.
(#) mateatek válasza Shizo hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Vélhetőleg folyamatosan nyitva van valamiért a tekercs meghajtó tranzisztora. Helyes működés esetén annyi áramot fogyasztana, mint amit az előttem szóló írt.
(#) Shizo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Na akkor cserélem az IC4-est is (ami szintén NE555) ez hajtja meg a végtranzisztort, nem szkópoltam meg de valószinu az is elhalt, ami mérhetô félvezető az jő, így maradnak az IC-k.Kár hogy kispőrolták az IC tokokat...De én bizony rakok bele tokot is.
(#) Shizo válasza Shizo hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Kicseréltem az IC4-est (NE555), most már zúg a keresőtekercs, úgy mint a 100Hz-es TV eltérítőtekercse. a 78L05-ös is rossz volt -5V helyett -1,3V volt. Ilyen logikával szerintem a 3. NE555 (IC6) is elmehetett, mert a fülhallgatón nincs még hang, szerintem fordítva kapcsolhatták rá az akkut, így valószinű mindegyik IC elment, érdekes a 7805, meg a tranzisztorok mind túlélték.. IC6 pin7-es lábát azért meg mérem, úgylátom az kapcsolja be a hangot..
(#) vandorbot válasza industrial hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Jól értetted. Előfordul, hogy 4db kondival sikerül behangolni. Először x 100nF kondikkal, aztán x 10nF kondikkal, a végén néhány nF kondikkal. 1-2 nF is számít.
(#) vandorbot válasza Ptr000 hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Fortunához olyan fej kell. amelynél az adó és a vevőtekercs árnyékolása külön szálon fut. Biztosan van ilyen gyáriban, csak én nem találtam. Kínomban vettem óccón egy NEL tornado fejet és óvatosan maróval kibontottam alul a csatlakozónál. Mivel gyárilag a testelése 2 kábelen fut ugyan, de a fejben közösítve vannak az árnyékoló köpenyek.
B., változat: megnézed x frekvenciára hangolva, hogy hányadik fokozatnál mekkora a tekercsáram, felírod, aztán kihajítod belőle a mérőellenállást.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) jointsilver36 hozzászólása Jún 22, 2019 /
 
Sziasztok!Meg szeretném építeni az alábbi linken szereplő fémkeresőtBővebben: http://www.geotech1.com/pages/metdet/projects/eti549au/et...50.pdf
A kèrèsem az lenne,hogy a keresőtekercsre kell e árnyékolás?Illetve a C1. C2.C4 .kondira kell e csatlakoztatni a q1 tranzisztort?
Köszi a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Hibás a linked. Legalább is nálam.
(#) mats válasza mateatek hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy beírom az URL-t odáig, ameddig feltehetően érvényes, jelen esetben:
https://www.geotech1.com/pages/metdet/projects/eti549au/

És általában feljön a file struktúra a web-serverről, mint most is.
(#) mateatek válasza mats hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Köszi!
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Kell árnyékolni tekercseket. A 4-es ábrán láthatod, hogy a 4 tekercsvégen kívül egy 5-ödik pont, az árnyékolás is csatlakozik a nyák-hoz.
Az említett kondenzátorok a vevő tekercs beállításához kellenek. A rezonancia frekvenciát tudod velük állítani. Ezzel együtt a tekercs kiegyenlítését is befolyásolják. Mindegyiknek van hely a nyákon, de csak egy ónhíddal, vagy egy darab vezetékkel tudod "aktívvá" tenni.
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Gondolom az árnyékolás alufòlia?Ha úgy csinálom,hogy a két tekercset körbetekerem alufóliával ès összekötöm a kettő árnyékolását közös vezetékre gondolom úgy ok.
Következő: »»   251 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem