Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
 
Témaindító: 021, idő: Jan 11, 2006
Lapozás: OK   216 / 216
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
A területeknek egyszerűen azért kell egyenlőnek lennie, hogy tekercsben tárolt energia átlaga nulla legyen periódusra integrálva.
Fázistolás is késleltetés, időben jelenik meg, ezért gondolnám, hogy köze van a kettőnek egymáshoz.
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
18VDC pedig 95% szerintem, de igazából mindegy...
Idézet:
„A vivőmaradék középértékét az előbb leírtam. A bemeneti összegzőponton van a hibajel, vagy másképpen az előtorzított jel. Ez úgy "áll be", hogy a kimeneten a fesz-idő terület állandó maradjon, Mert ez törvény. Másképp nem lehet.”

Remek, világos ez is.

Más: Ma összeraktam próbapanelon a kapcsolást, csak hogy gyorsan kiderüljenek a turpisságok és működik! Néhány mérést még kell rá végeznem mert voltak azért érdekes dolgok. Pl.: Hogy ha nem volt terhelés kimeneten csak az oszcilloszkóp, akkor nem igazán (pontosabban én nem) láttam, az alapharmónikust, csak a vivőfrekvenciát. Persze gondoltam, hogy azért megnézem mit mutat egy hangszóró és szerencsére megszólalt! De annyi eszem nem volt a nagy örömömben, hogy ekkor rátekintsek a szkóp képére, hogy lássam mi a bánatot mutat. Na majd ha megint megyek konzultálni majd megnézem .

szerk.: Ha DC szintet kiraktam max-ra akkor a kimeneten ez látszódott, szóval jó lesz ez valószínűleg, illetve most jutott az eszembe, hogy a főkör +/-5V-ról járt, míg a komparátoros rész +/-12V-ról, tehát nagyobb amplitúdójú jel kellett volna a bemeneten, hogy lássam mit mutat a kimenet. Persze ettől függetlenül legalább minimálisan kellett volna látnom az alapharmonikust. Na majd legközelebb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
(#) Karesz 50 válasza kacsaaa hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Örülök, hogy örülsz és, hogy kipróbálod a gyakorlatban is. Már csak azt nem írtad, melyik kapcsolást építetted meg.

Terheletlenül ne kapcsolj be PWM végfokot élesztéskor... és később is csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy nem fog gerjedni a kimenet (feszültség rezonancia!). Tegyél a kimenetre 8 Ohm-os műterhelést. És képet is tegyél ki róla légy szíves, mert érdekel. És szkóp fotót is kérek

A DC szinttel megint óvatos légy, mert a pozitív DC áramát áttölti a fojtó a negatív tápba (és fordítva) és bármekkorára felnőhet a negatív tápfesz. Akár a pufferek is felrobbanhatnak. Ebből a szempontból meg szerencséd volt, hogy nem volt terhelés a kimeneten.

Egyébként gratulálok hozzá! Keveseknek szokott elsőre sikerülni!
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Na, ma mértem többet is és azt mutatja lényegében amit vártam, jó sok oszcillációval hála a próbapanel okozta induktivitásoknak...
Szóval az epitett.PNG képen látható kapcsolás lett megépítve, természetesen kiegészítve FET-ekkel, meg meghajtóval (IR21094), illetve a komparátor egy LM393 volt. Ezek így összeadva legalább 2us-et késleltetnek, amihez vártan a kapcsolási frekvencia nem volt éppen a legnagyobb.
2kHz-en gerjesztettem, az ehhez tartozó alapharmonikust láthatjuk a kimeneten, ahogyan a ráült vivőmaradékot is, amibe belenagyítva készítettem egy képet. A komparátor kimeneti jeléről is készítettem képet, itt is láthatóak a bekapcsoláskor jelentkező rezgések, ezek várhatóan eltűnnek majd a NYÁK-os verzióban.
Van kép a fourier transzformáltról is, itt látható, hogy 20kHz körül van egy szép terjedelmes komponensem, ez a kapcsolási frekvencia felharmonikusa lehet?
Mindenesetre 2kHz-en látható az alapharmonikusom olyan ~7mV-tal.
Remélhetőleg a hosszú vezetékek kikerülésével, illetve gyorsabb alkatrészek választásával jobb eredményt fogok tudni elérni. Mert ennek a THD-ja elég siralmas, még ha kiveszem azt a nagy pacát 20kHz körül, akkor is.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) Karesz 50 válasza kacsaaa hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
De legalább valamennyire működik. Azért kíváncsi lennék a próbapanelre is. Az nem baj ha csúnya, minden kísérlet úgy kezdődik, hogy "végy egy átláthatatlan gubancot"... aztán majd a végére kiforrja magát.
Ha még nem szedted szét, próbáld ki úgy is, hogy a végfetek táplábaira forrassz 1u körüli MKP hidegítő kondit. Valamelyest csökkennie kell ezeknek a vadrezgéseknek.
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Őszintén szólva én a próbapanellal már nem igazán szórakoznék, főleg, hogy a tanszéken van.
Csatolok képet azért róla, bár túl sok minden nem hiszem, hogy kivehető belőle. Balra a komparátor, míg a jobb oldali gubanc a meghajtó fok. FET-ek +/-5V-ról, míg a többi +/-12V-ról megy.
(#) kacsaaa válasza kacsaaa hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Na most írom éppen a dolgozatot az eredményekről és egy dolog rájöttem, hogy nagyon nem tiszta. Ez pedig a visszacsatolt vivőmaradék jellege a komparátor invertáló bemenetén, hogy miért úgy néz ki ahogy.
Eddig a dolgot elintéztem azzal, hogy adott pillanatban ha feszosztóként tekintek a visszacsatolásra, meg a bemenetet levő ellenállásra, akkor ez fog kijönni, de ez azért elég silány, jó lenne úgy megérteni, mint mondjuk a fázistolást és következményét, úgy elemében...
Erre tudtok valami jó leírást?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2019
(#) pacal76 hozzászólása Máj 16, 2019 /
 
Valaki épített már irs20955 végfokot? Lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
Következő: »»   216 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu