Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS Time Server
Lapozás: OK   10 / 11
(#) lelkes amatőr hozzászólása Máj 27, 2019 /

Van itthon felesleges Parallax BS2 és GPS modulom, szeretnék a hálóba csinálni órát belőle.
A gondom, hogy a GPS-modul szoftvere azt mondja, 2030/10/11 a mai dátum.
Tudtommal a
Idézet:
„$GPZDA,141949.000,11,10,1999,,*5F”
sor tartalmazza a dátum/idő adatokat, itt 1999 Okt. 11 jelenik meg.
Mellékelek egy TXT-fájlt amit a modul generált.
(#) Bakman válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 27, 2019 / 2

Miféle modulról va szó? Lehet, hogy érintett az idei, április 6-ai dátumugrásban. Az én PNA-m pl. másodpercenként mutat más-más hibás dátumot és időt, össze-vissza.
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2019 /

Egy Qstarz BT1000-es darab, legutoljára 2018-ban használtam, akkor még a jó dátumot mutatta.
A hibás dátum következetesen jön, nincs *ugrálás*.

Mi volt április 6-án?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019
(#) lelkes amatőr válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 27, 2019 /

Utánaolvastam, tényleg ez lehet a gond. Frissítés már nincs ehhez az eszközhöz, ha következetesen hozza az eltérést akkor nem izgulok, szoftverből lekezelem.

Találtam firmware-t hozzá, felraktam, hibátlan. Jár a pacsi, mert megsúgtad a tutit.
(#) Bakman válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 27, 2019 /

Teszteld többször, nekem sem mindig csinálja.

Nyúzni fogom egy darabig. Viszont a frissítés óta már a WAAS-t is ismeri. Eddig ilyet nem tudott.
(#) zenetom hozzászólása Dec 30, 2025 /

135.6 kHz-es HGA22 vevő

Sziasztok,
Így sok év után ismét kacsingatok a HGA22 project felé, ezúttal hátha sikerülne is vele foglalkoznom
A nulláról indulnék el. Sajnos nincs túl sok RF tapasztalatom, legalábbis ami az analóg részét illeti. Ennek ellenére szeretnék belevágni, mert érdekel a téma.
Az egésznek a legritikusabb pontja az analóg rész. Valamelyik topikban olvastam talán Topi hozzászólását, hogy komoly RF műszerezettség nélkül nem nagyon lehet antennát csinálni, mert annyira nehéz. Szóval ha nincs gyári ferrit antennám, akkor neki se álljak?
Mert arra gondoltam, hogy szerzek egy 80 - 100 mm hosszú Mn-Zn ferritrudat, tekerek rá ~ 500 menetet, aztán egy párszáz pF-os kondival LCR mérő segítségével beállítom a 135.6 kHz-re.
Mondjuk még LCR mérőm sincs.
Viszont van egy egész jó szkópom.
Persze gondolom ez kevés, kell az LCR mérő is.
Szóval az első kérdés: nekiálljak az antennának, vagy felejtős?
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Ne aggódj, annyiféle lehetőség van egy hosszúhullámú vevőt összehozni, komolyabbat vagy egyszerűbbet, hogy hirtelen azt sem tudom, mit ajánljak, mi a legcélszerűbb... Mivel úgy néz ki, hogy Budapesten laksz, ahol nagy a térerő, valószínűleg még egy megfelelő hangkártyával is meg lehetne oldani (legfeljebb kicsit átalakítva a bemenetét, hogy ne vágjon 20-40 kHz körül) precízebb antenna nélkül. De, gondolom, mikrokontrolleres eszköz formájában akarod elkészíteni.

Az LCR-mérő nem lenne túl jó választás ehhez, közvetett információkat nyújt ahhoz képest, amire szükséged lesz és csak a nagyon drágák elég pontosak. Az a kérdés, mennyire érdekelnek a vezeték nélküli ismeretek, a rádiófrekvencia. Ha kizárólag ezt a projectet akarod elkészíteni és annak is inkább a digitális részével foglalkoznál, akkor ha benne van a generátor opció is a szkópodban, simán el tudod készíteni azt az antennát, ill. a szükséges egy-két analóg áramkört. Ha nincs, akkor pedig legegyszerűbb megkérni valakit, hogy segítsen a szükséges néhány áramkört megmérni. A nehezebben beszerezhetőnek tűnő, ritkán használt alkatrészeket sem érdemes megvásárolni, mint egy ferritrúd vagy valamilyen forgókondenzátor - sokunknak van még otthon ilyen.

Ha többet akarsz RF dolgokkal foglalkozni, tanulni, ill. nincs generátorod, akkor valószínűleg egy NanoVNA vásárlásával járnál jól a szkóp mellé. Kicsit túlzásnak tűnhet, mert az egy igen bonyolult mérésekre is alkalmas eszköz, de annyira jól sikerült kompromisszum egy játék és egy komoly műszer közt, hogy mindenen túltesz az olcsóságával (< 20 eFt). Valamikor nem is álmodhatott ilyenről az ember. Generátorként alkalmazva lesz tetszőleges etalon-frekvenciád (valamihez viszonyítani kell, ami vagy pontosan mér vagy pontosan generál jeleket), másfelől egyből képes leszel nemcsak egy antennát, egy vevőbemenetet is beállítani.

Látom, van az Interneten egy-két HGA22-es project is.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2025
(#) zenetom válasza tki hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Köszönöm válaszod!
Igen, Budapesten vagyok, de ki tudja mire fut ki a történet, jó lenne ha az országban relatíve
bárhol működőképes lenne. De első körben ha már látom a jelet, annak már nagyon örülni fogok.

Mindenképpen mikrokontroller (PIC vagy ESP8266/ESP32). De a demoduláció (FSK) mehet külön IC-vel is, csak ahogy láttam nehezen beszerezhetők. Illetve nem tudom a ma kapható ilyen RF IC-k közül melyik alkalmas erre.

Idézet:
„Az a kérdés, mennyire érdekelnek a vezeték nélküli ismeretek, a rádiófrekvencia. Ha kizárólag ezt a projectet akarod elkészíteni és annak is inkább a digitális részével foglalkoznál”

Beletrafáltál.
Persze érdekel az RF rész is, de mivel nem vagyok jártas az analóg RF témában, így csak annyira foglalkoznék vele, amennyire a korrekt vételhez szükség van.
Frekigenerátorom nincs, sajnos a szkópban se. Gondolom szinuszos kéne? Ha kell tudok szerezni, vagy csinálok/veszek, már úgyis időszerű.
Szóval akkor nem is muszáj a ferritrudas antenna?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2025
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Igazán ez már régen lefutott dolog, Békéscsabára el is hozta a kolléga büszkülni.
Esetedben szerintem, mivel szép időben akár látod is az antennát, sok furmányra nincsen szükség.
Talán a detektoros kicsit túlzásnak tűnhet, de szerintem közelben még ez is működhet.
Szoktam járni mellette, néha parkolok is a kerítés mellett...

Javaslom a kereső használatát.
(#) elektroncso válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Én egy régi hosszúhullámot is tudó zsebrádióból indulnék ki. Annak a ferritrúdján elvileg rajta van a tekercs hosszúhullámú vételhez ismert paraméterekkel (a rádiónak ha megvan rajza ki lehet számolni), azok a rádiók emlékeim szerint 150kHz környékétől indultak, nem hiszem hogy lehetetlen küldetés lenne azt a kb. 20kHz-et lejjebb hangolni. Persze az FSK miatt a tekercsen kívül mást nem is tudnál belőle hasznosítani de akkor nem kéne RLC mérő.
(#) zenetom válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

+ Gafly
Köszi!
Hát lehet ezzel kezdek, hogy valahonnan próbálok szerezni ilyen rádiót.
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Csak az antenna miatt szerintem ne bontsál szét egy működő rádiót, akkor inkább adok ajándékba egy tekercselt antennát (van a fiókban, más már úgyis szétszedte a hozzátartozó rádiót)...
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Nagyon kedves vagy.
Először lehet megpróbálnék egyet csinálni.
Ez jó lehet alapnak?
Bővebben: Link
Mármint ha erre tekerek... Bár gondolom jó lenne tudni miből van pontosan.
(#) elektroncso válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Ha tekerni akarsz és nincs LC mérő kéznél akkor azt is megteheted, hogy amikor kész a rezgőkör akkor rákapcsolsz egy jelgenerátort (lehetőleg szinuszosat, amit pl. könnyen csinálhatsz RC oszcillátorból) egy max. pár száz pF-os kondin keresztül és rámérsz a szkópoddal a rezgőkörre. Ha a rezgőkör rezonanciafrekvenciája megegyezik a generátor frekvenciájával akkor jelentősen változni fog a jelfeszültség. Gyakorlatilag egy GDO szerű működést kell tapasztalnod. Mivel szkópod van frekvenciát tudsz mérni így azzal nincs gond.
Vagy építesz egy LC oszcillátort aminek a frekvenciameghatározó eleme az általad készített rezgőkör és akkor be tudod hangolni frekire (a fraknklin oszcillátoroknak nézz utána, ha jól emlékszem azok hajlandóak különösebb mókolás nélkül ilyen alacsony frekin berezegni).

Vagy összedobsz egy ilyet:Induktivitásmérő előtét frekvenciamérőhöz

Persze az igazi a NanoVNA volna amit tki is említett de egy munkához nem biztos hogy megéri.

Működő rádiót én sem bontanék szét, de akad roncs azt gondolkodás nélkül. És azért a volt szovjet rádiók közül még most is sok roncs előkerül (sokol, orbita...).
(#) zenetom válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2025 /

Köszi!
Ha mondjuk egy 80 x 10 mm-es ferritre tekerek 125 menetet, így ezekkel az alkatrészekkel be tudom hangolni?
Szerk.: mármint itt láthatom már a HGA22 jelét ha tekerem a trimmert?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2025
(#) elektroncso válasza zenetom hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Amit rajzoltál az nem tudom mi akar lenni, oszcillátor biztosan nem nincs benne pozitív visszacsatolás.
Ilyet kell építened: Franklin oscillator
Értelemszerűen az L1 C4 helyére megy a te rezgőköröd a szkóppal meg az RF out-on kell mérni. De azzal számolj, hogy ezzel csak kb. tudod behangolni mert a szerelési kapacitások elhúzzák majd így pontosan majd csak a végleges áramkörben fogod tudni behangolni.
Apropó ismert már a rajz amit meg szeretnél építeni? Mert lehet abból célszerűbb lenne kiindulni.
(#) zenetom válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Ja ez a rajz csak az antennát, illetve impedancia illesztést ábrázolja, ahogy behangolom.
Első körben lehet megpróbálnám oszci nélkül, tehát hátha sikerül elkapni a HGA22 jelét. Vagy erről tegyek le?

Hát ha nem ismert a tekercs induktivitása akkor elég kicsi esélye van hogy pont beletrafálsz. Legalább a ferrit paramétereit ismerni kéne mert akkor számolható az induktivitás is.
A sima rezgőkör nem a szelektivitásáról híres, össze fog szedni egy csomó egyéb zajt is, vagy látszani fog a szkópon valami vagy nem, de szerintem el fog nyelődni a zajban. Talán (ha tudja a szkóp) akkor FFT funkcióval nagyobb esély van rá, hogy 135kHz-en látszani fog egy kicsúcsosodás.
Én mondjuk nem küzdenék FET-es áramkörrel, én műveleti erősítővel építeném (pl. LF356 FET-es bemenetű, 5MHz-es 3pF bemeneti kapacitással jó lehet) sokkal kézben tarthatóbb szerintem.

Oké, meggyőztél az oszciról, meg az OPA-ról.
Köszi!

Gafly is ahogy nézem egy OPA-as rajzot mutatott, ha jól veszem ki a szavaiból az kipróbált rajz, én a helyedben azt próbálnám meg először.
Vagy nekem ez is tetszik, lehet én is rápróbálkozok ha lesz egy kis időm a napokban.
Persze ez frekiben másra van de szerintem működne ez 135kHz-en is.
Bővebben: Link
A keresőszavak amúgy LF ill. VLF. Engem is izgat a dolog már pár éve (mármint a VLF vétel), gyűjtögetem hozzá a dolgokat, csak időm nem volt építeni (főleg antennát, eddig útban lett volna a tetőcseréhez). Pedig már vettem egy telket is hozzá, erre már elfér egy 100m hosszú antenna is.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Azon gondolkodom, hogy megérdemel(het)ne egy saját "HGA22" topic-ot, ahol össze lehetne szedni az eddig (az itt) szana/szerteszét szórt információkat (beleértve a már itt publikált működőképes kapcsolásokat és szoftvereket).
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Szerintem is. Ha már a DCF77-nek van, ez meg a GPS-es amiben mondjuk elég rossz helyen van a HGA22 lévén semmi köze a GPS-hez.
Már csak az a kérdés ki nyissa a témát. Lehet nem nekem kéne, eddig talán két témát nyitottam még kezdő titán koromban, mind a kettő törlésre/áthelyezésre került. Nem jó ómen.

Na ezen ne múljon, én megnyitom.
Amúgy most nézem, Gafly 5 nappal korábban regisztrált az oldalra mint én, még 2007-ben. Tehát ő a rangidős.
Viszont az itt összegyűjtött releváns infókat az új topikba belinkeljük, vagy átmásoljuk?
Majd leírom a tapasztalatokat én is, ahogy haladok vele. Egyelőre még csak ott tartok hogy vettem ferritrudat, szóval leghamarabb jövőhét közepe körül tudok játszani vele.

Szerintem kell írni egy moderációt kéreket (hozzászólás jobb felső sarok legördülő menü) és a modik átdobják oda az egész beszélgetést. Akkor nincs gond a duplikálással sem és minden a helyére kerül. Szerintem...

Ha Kőporc gyártmány és jó eséllyel az akkor a sárga festés szerint N-10-es ferrit. Jó számolást!

Köszi az infót!
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Szerintem a moderátorok ritkán nyitnak új topic-ot.
Az áthelyezéssel kapcsolatban, pedig érdemes megmondani hogy mit (sok hozzászólás van, többfelé szétszórva) és hová (ha még nincsen, akkor különösen).
2026 első negyedévben szerintem folyamatosan csuklani fog, aki azt kéri, hogy:
Idézet:
„HGA22 hozzászólásokat tegyétek át a topicba.”

Magam részéről (tehetségemhez mérten) igyekszem szakmát és mérést mögé tenni.
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Több helyen megnéztem; nálunk gyengécskén jön a DCF77, a németeknél viszont hasít a HGA22... Persze a helyi viszonyoktól, zavaroktól is nagyon függ.
Következő: »»   10 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem