Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   285 / 312
(#) antikzsolt válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
Én is azért vadászok egy jobb céget ahova be lehetne küldeni futárral. Mert 2x elmenni 50km arrébb elég húzós ha kocsit kell bérelnem. Tudom ott a busz. Reggel elmegyek estére hazajövök. A főnök meg nem tolerál 2 nap kiesést szinte egymás után. Hétvégén meg na. Van 2 busz azt jónapot D:
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2019
(#) umario hozzászólása Jún 2, 2019 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, hogy hol keressem a hibát. Adott egy LG 23EA63 monitor aminek a jobb kb 1/3 része hibás. Olyan mintha itt minden második pixel sor zöldesebb képet adna.
(#) bbalazs_ válasza umario hozzászólására (») Jún 3, 2019 /
 
Ha ráhívod a menüt, akkor is? Ha a no signal felirat megy, akkor is? Más bemenetről is?
Próbáld a szétszedett lcd panelt (a fém kerete nélkül) felül nyomkodni. Változik-e valami?
Valószínűleg egyébként LCD panel hiba és nem javítható.
Kép van róla?
(#) umario válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 3, 2019 /
 
Próbáltam más kimeneten, és más gépről is. A menün is látszik. Most készítettem képet is. Szétszedni még nem próbáltam, előtte megkérdezek egy hozzáértőt, hogy érdemes e. Időszakos hibaként kezdődött, most már elég gyakori. Ma bekapcsolásnál nem volt, néhány perc múlva megjelent, amíg a képet készítettem, de most megint eltűnt.
(#) vede hozzászólása Jún 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Neovo X-17AV monitorom aminek a képernyője bekapcsolás után sötét marad. Már egy ideje mikor képernyő felbontást váltottam fekete maradt és csak az egér nyila látszott. PC reset után megjelent a kép. Most hogy szép fekete mindig, a bemenő jelet vagy hiányát érzékeli ahogy kell és annak megfelelően bekapcsol az infó led zöldre vagy sárgára.
Amit csináltam:
A tápegységet ellenőriztem vizuálisan (az elkókat nem rég cseréltem ki benne) és terheltem is a névleges teljesítménnyel (12V 3A -> )
A panekelet átnézve nagyítóval semmi sérülés puposodás nyoma.
A panelek elkóit ESR mérővel átméregettem (2-t kicseréltem, de a többi nem volt túl elöregedve. A kapacitás eltérés 100u helyett kb 80u volt. Mig ESR 12Ohm (ez azért sok) A többi 100u-s kondik ESRje kb 0,1 és 0,5Ohm között).
A monitort első nekifutásra nem akartam jobban szétkapni, inkább kérdezek.
Hogyan tovább?
(#) bbalazs_ válasza vede hozzászólására (») Jún 5, 2019 / 1
 
Másik számítógéppel mit csinál?
Nekem ez inkább mikroproci bajnak tűnik, esetleg a kis nvram nem jó értékeket ad a videokártyának.
(#) pipi válasza vede hozzászólására (») Jún 5, 2019 / 1
 
Hali!
Világíts neki oldalról zseblámpával, szerintem a kép ott lesz, a háttérvili meg nem megy, csőhiba, vagy nagyfesz inverter hiba
(#) vede válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Az előbb ismét próbáltam egy másik PC-vel DVI bemeneten és videójellel is külön a STBox-ból(máskor vele néztem a TV-t). Feketében van a monitor, de az infó LED kijelzi a jel meglétét vagy hiányát (zöld vagy sárga) .
(#) vede válasza pipi hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Ezt a kondit cseréltem. 100u-35V: ESR-je 12Ohm és 78u volt. Nehéz dolog a megvilágítás itt, mert szépen be van csomagolva az LCD, meg az előlapi üveg is akadályoz ebben.
Még azt el kell mondanom, hogy a gép előtt ülve halk pukkanást hallottam (pontosan nem tudom megmondani, hogy a monitorból vagy az asztal alól jött-e), majd rá pár másodpercre elsötétedett.
Szedjem szét a szépen becsomagolt LCD-t? Van ott javítható dolog? Nem vagyok ügyetlen, ha kell szétszedem azt is .

DSC01135_.JPG
    
(#) pipi válasza vede hozzászólására (») Jún 6, 2019 / 2
 
Az oldalról azt úgy értsd hogy majdnem párhuzamosan teszed a lámpát a kijelző elé...
Pukkanás asztal alól: mit ebédeltél? (bocsi
(#) bbalazs_ válasza vede hozzászólására (») Jún 6, 2019 / 1
 
Akkor viszont NEM LÁTSZIK az egér nyila. Hiába húztad alá, mint lényeges infót. Minek írsz félrevezető dolgot?
Ha semmi nem látszik, akkor háttérvilágítás gondod lesz, a fényképen az, ami balra külön egységként látszik. Így először a két kapcsolóelemet ellenőrizd, természetesen az után, hogy a feszültséget és az ottani biztosítékot is megnézted. A biztosíték a fényképen a piros kör bal felső részén levő, barnás kis smd kocka.
(#) vede válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Az a kis barna téglalapocska szakadásban van (F1 jelölésű, barna és "P" betű van rajta).
Surface-mount Fuses Fundamentals - Mouser Electronics szerint 7A és "Very fast". Persze pont ilyenem nincs kéznél. Milyen értékűt tegyek helyébe?
A két szimetrikus egységben 4 db ZTX1049A tranzisztor van BE és BC átmeneteik kb 0,585V -osak a dióda vizsgáló szerint. Mid a 4 hasonló, tehát jók. Köszönöm, hogy segítesz.
(#) vede válasza pipi hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Az oldaról világítás esetében nem látszott semmi, pedig a Synaps logoja jol láthatónak kellene lenni. A kijelző előtt védő üveg van, lehet azért. Az üveg ragasztva van s nem szeretném levenni-eltörni.
(#) vede válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 9, 2019 /
 
Bisztosíték csere után futja a NEOVO a tiszteletköröket. Köszönöm a közreműködést.
(#) dara válasza vede hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Sziasztok.tudná valaki honnan lehetne szerezni polar fóliát?Szétszedtem egy kijelzőt,és annyira belemerültem hogy azt is leszedtem róla de már visszarakni nem lehet gyürött karcos lett.
(#) yohnsee válasza dara hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Szia,
ha polarizáló szűrőre gondolsz, én tettem el párat lcd tv bontásból. Számodra annyi a hátránya, hogy méretre kell vágnod. Szívesen adok egy ívet ingyen.
Üdv, János
(#) dara válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Igen arra.Többit privátban.
(#) david10 hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Sziasztok,
A videón látható jelenséget melyik alkatrész hibája okozhatja? Kijelzőt kell cserélni vagy a kijelzővel egybeépített Tcon nyákon lehet a gond, aminek esélyes lenne a javítása?
A kijelző egyik percről a másikra kezdte el ezt a szellemképes jelenséget.
A videó pár napon belül le lesz törölve, mert személyes dolgok is kerültek rá.
A választ előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2019
(#) Kovidivi válasza david10 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Honnan tudod, hogy hardveres a hiba? Rakj be egy ubuntu bootloható pendrive-ot, és kiderül, hol a hiba. Aztán lehet továbblépni. Ez mintha driveres hiba lenne. Hardver ilyet nem is tudom, hogy tud-e csinálni...
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Nekem úgy tűnt mintha a képernyő frissítés esett volna le. Mint a régi telefonok a hidegben. Az volt hasonló.
(#) bbalazs_ válasza david10 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Szerintem is próbáld ki egy másik bemenettel, másik géppel.
Az ingyen van és szét sem kell szedni.
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Azt elfelejtettem említeni, hogy 100% a képernyő hibája, ugyanis délben még jól működött, a kávé szünetről visszatérve fogadott a látvány.
Az elején egyből azt hittem, hogy videokártya hiba, de a gép újraindítását követően se változott, a számítógépre tettem egy másik kijelzőt, azzal jól működik.
Ez a kijelző megmaradt kísérletezésre, a videót már az egyik itthoni PC-vel összekötve csináltam.
Ha az OSD menünek a gombjait nyomogatom, akkor is ugyanez a jelenség.

A videó feltöltése után pár nappal széjjel szedtem (agyrém volt széjjel szedni, a keretre van az egész kijelző ráépítve), púpos kondenzátorokat nem találtam, Novatek MCU van a meghajtó nyákon és egy 8 lábú memória.

Időhiány miatt nem ígérem, hogy a hétvégén megint széjjel tudom szedni, de a kijelző típusára rákeresve előkészítek egy LVDS kábelt és az univerzális meghajtóval kipróbálom.

Jól sejtem, hogy ez nagyon ritka hiba akar lenni? A kijelző meg az egész számítógép egy ipari UPS-re van rákötve, áramingadozás miatti flash sérülés ki van zárva.
Tudok egy bevásárló központot, ahol egy ugyanilyen kijelző van rátéve a (talán) adatbázis szerverre, nyitástól zárásig és éjjeltől reggelig be van a kijelző kapcsolva, de ott még a kép se akar beégni, nálam ahol 2 hetente van pár órát használva a kijelző mégis tönkrement.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2019
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
100% az LCD kijelző panel a hibás, teszt meghajtóval is ugyanaz a hibajelenség + 2 pixel hosszában fehér színüt világit.
Ha valakinek van tanácsa, hogy merre kezdjek a kijelző panelen méregetni, akkor azt szívesen megpróbálnám, vesztenivalóm nincs.
(#) duke hozzászólása Jún 18, 2019 /
 
Sziasztok.

Pár éve már cseréltem felpuposodott kondenzátorokat egy monitorban, ami akkor használt is, elindult.
Most úgy néz ki, hogy ugyan azokkal a kondenzátorokkal van gond, pedig akkor direkt jobb minőségű 105 fokos kondikat vettem. Gondoltam ezzel többet nem lesz baj, és most meglepődtem, hogy viszonylag hamar megint ugyan az van. Amugy nincs kép, sercegés hallatszik, és néha tized másodpercekre, halvány vibráló kép jelenik meg.
Ha kicserélem a kondikat, lehetne valahogy nővelni a megbizhatóságot, például nagyobb feszülségű kondenzátorokkal ? A képen látható 25 voltos zöld kondikról van szó, kicsit látszik is hogy puposak. A nagyfeszültségú trafok közelében vannak, de szerintem nem annyira hogy nagyon melegítsék azokat. Vagy mégis érdemes volna távolabb helyezni a trafoktól az uj kondikat ?

monitor.jpg
    
(#) kadarist válasza duke hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Szia!
Ezek a Teapo kondenzátorok híresen gyenge minőségűek. Használj Nippon Chemi-Con (NCC) vagy Nichicon gyártmányokat.
(#) pipi válasza duke hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Hali!
Nem a trafó fűti őket, hanem ahol megsült a nyák, a túloldalon van valami, pl a meghajtó fet ami fűt... Esetleg ragaszthatsz rá valami kis bordát/lemezt ami elfér.
(#) Kovidivi válasza duke hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Ha jól tudom, a nagyobb feszültségű kondenzátorok soros ellenállása kisebb, ezért jobban bírják a nagy áramimpulzusokat. Kapcsolóüzemű tápban pedig ezek teszik tönkre a kondikat. Soros ellenállás és nagy áram pedig hőt termel, a kondi kiszárad, még nagyobb lesz a soros ellenállása, és így tovább.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
(#) elektrorudi válasza duke hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Biztos, hogy ezek Low ESR kondenzátorok? Én nem vennék rá mérget.
Attól, hogy 105°C-os még közel sem tutti, hogy kapcsoló üzemű tápegységbe való.
Egyébként pipi-nek is igaza lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
(#) duke válasza kadarist hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
HITANO kondikat sikerült vennem, low ESR-nek mondták, remélem ezek jobbak lesznek.
(#) duke válasza pipi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Igen, tényleg ott a fekete nyilnál a túloldalon, to252 méretű tranzisztorok vannak. Azt hittem csak szennyeződés, de a panel van megbarnulva. Szoval komolyan melegedhetett. Az persze kétséges, hogy alapból ilyen meleg, vagy a tönkrement kondik okozta tulterhelés miatt melegedett még pluszba.
Mindenesetre teszek rá hütőlemezt, és a kondit is majd 1 centis lábakkal forrasztom be, hogy legyen egy kis távolság a paneltől.
Következő: »»   285 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem