Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   519 / 580
(#) nebancsa válasza még1MbR hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Igen jó, teljesen leszívja a vizet.
(#) nebancsa válasza nebancsa hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Találtam hozzá leírást, hogy lehet tesztelni a funkciókat, ott pedig a centri működik. Erős a gyanúm a vezérléssel lesz a probléma. Közben az asszony pedig beparázott a hosszú hétvégén nem tud mosni, így gyorsan vettünk egy másik gépet...
(#) Tityi válasza nebancsa hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Nincs eldugulva a cső? Ha a motor szénkeféja kb. egy centi,akkor az már nem jó!
(#) Tityi válasza nebancsa hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Ha tesztelted,akkor hibakódot is kellene adnia. Az nem nézted?
(#) Shaw69 hozzászólása Jún 10, 2019 /
 
Sziasztok! Adott egy Whirlpool AWE 6516 . Kb 6-7 éve használtuk. A napokban jelentkezett egy olyan problémával, hogy elindítás után megzavarodott a programja. Ki-be kezdett el kapcsolgatni. Ilyenkor a programot újra is kezdte. Volt amikor a program kezdés elején centrifugázni kezdett a vízleengedés és sima dob forgatás helyett. Max 1 ciklus ment el aztán ki és be kapcsolt.
Tegnapi napon aztán végleg megadta magát. Bekapcsolás és indítás után pukkanás hallatszódott.
A vezérlő panelen ( L1373 ) láthatólag a képeken látható elem sérült (SOT223 tokozású).
Van valakinek tapasztalata / ötlete mi miatt mehetett tönkre? Mi lehet a sérült alkatrész? Javítható-e?
Mit érdemes még cserélni, átvizsgálni a panelen?

Mellékletben küldök képeket és videót is.

Válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
(#) Krisztian5q hozzászólása Jún 10, 2019 /
 
Sziasztok. Van egy Zanussi elöltöltős mosógépünk, de nem forgatja a dobot. A dobnak a csapágyai teljesen jók, ha leveszem a szíjjat róla kézzel nagyon szépen forgatható. A motor picit csapágyas de nem vészes kézzel forgatható az is. A szénkefék elég hosszúak, rugójuk jó.
A probléma ott lesz érdekes hogy ha szíj nélkül indítom a gép centri módját akkor a motort önmagában vígan forgatja a gép ahogy kell. Viszont ha a szíjjat ráteszem és összekötöm a dobbal akkor meg sem mozdul.
Néztem az elektronikát is. Kondik jók. Szemmel látható sérülés nincs. Triakot multiméterrel nézegettem szerintem jó (két szélső pin között van 80ohm máshol azt írták az ok), ez esetleg lehet úgy hibás hogy a kimenőn kevés áramot ad? Multval méregetve áramkörből kiszedve a voltage drop 0.138 ami diódához képest kevés de nem tudom triaknál jónak számít e. Mi okozhatja ezt hogy terhelés hatására nem forog, terhelés nélkül viszont igen? Nekem már nincs ötletem.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2019
(#) tibec válasza Krisztian5q hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Szia!
A szénkeféket cseréld ki! Szerintem az a hiba oka! Ugyanis hiába tűnik megfelelő hosszúnak a kefe, amennyiben nincs meg a megfelelő nyomása a rugónak, nem biztos, hogy van olyan érintkezés, hogy el tudjon indulni! A következő a motor végén lévő un. tachogenerátor ellenőrzése! Bár, amennyiben üresen a motor megy, akkor azzal nincs hiba! Szerintem a kefe csere megoldja a gondot!
(#) Suncorgo hozzászólása Jún 11, 2019 /
 
Sziasztok. Egy Whirlpool AWT 2284 mosás közben megállt. Úgy állt meg hogy hallatszik hogy a program kapcsoló motorja morog, csak nem forgat. Multival rámérve 115-120V mérek AC/1000V-ban (a motort kiforrasztva, direktbe 220-at adva szépen teker). Gyanakodtam a 2 kis rugóra, hátha kontaktos/oxidálódott, direktbe a nyákra forrasztottam, ekkor észrevettem 2db szakadást. Ezek az átkötések a panel alján. Ezeket is áthidaltam. Közben kimértem a kis triakot is amelyen keresztül kapja a program váltó motor a delejt az is jó. Összerakva a hiba továbbra is fennáll, tekerné a programkapcsolót de csak morog egy helyben. Van ötletetek merre menjek tovább?

Üdv
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2019
(#) varga jano hozzászólása Jún 12, 2019 /
 
Szia !
A földje a TRIAC-szinronmotor áramkörnek nem szakadt ?
(#) Krisztian5q hozzászólása Jún 12, 2019 /
 
@tibec:
Köszi megpróbálok beszerezni hozzá keféket annyit megér próbára.

@Jano:
Rámértem multival a ground pin és egy földre hogy van e összeköttetés és sípolt úgyhogy elvileg oké.

EGy kis off: Egyébként poén hogy van egy porszívónk ami fordulat szabályzós, de maxon ragadt a fordulata. A csúszkát hiába mozgatom nem reagál. Gondoltam akkor hogy talán a triac (ha már benne vagyok ebben ), de kiszedtem, szemre jó és rámérve itt is van 65ohm és 0.1 voltage drop. Úgyhogy nem tudom miért nem jön le max fordulatról. Potit és triacot lehet alahogy egyszerűen tesztelni csak multiméterrel?
(#) Suncorgo válasza varga jano hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Ha ez a valasz nekem szol akkor biztosan az mivel a kis szinkron motornak a háza sehova nincs kötve, csak a 2 kivezetese a nyákra
(#) még1MbR válasza Krisztian5q hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Nekem akkor volt ilyen, amikor ki volt száradva a motor kondenzátora... már nem volt elég nyomatéka a lecsökkent mikrofarad érték miatt.
(#) tmajer hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Bosch WLM40 tip. mosógép. Elinditom a programot, indul aminek indulnia kell (víz fel le tölt stb.) de a motor nem forog. A motort kiszereltem a szénkeféket kicseréltem, a kivezetéseken (7 kivezetése van) a 3,5 sorba kötve az 1 vagy 2 és 4 re 40 V-ot kapcsolva a motor szépen felpörög. Ha jól gondolom akkor a motor jó de beépitve nem működik. A teljes program lefut úgy hogy a motor meg sem moccan. Valakinek volt már hasonló problémája vagy van vmi ötlete? A válaszokat őre is köszönöm!
(#) yulo5310 válasza tmajer hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Relé gond a panelen!
(#) palko0125 válasza BBOutlaw hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Szia!
Csatoltam a tápegység rajzát. Ellenőrizd le, hogy a 12V és 5V megvannak e!?
(#) palko0125 válasza Suncorgo hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Szia!


A triakot hogy mérted? Én mindenképp kicserélném, mert nagy eséllyel ott van a gond.
(#) palko0125 válasza Krisztian5q hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Szia!

A motort vezérlő triakot cseréld ki. Nagy eséllyel azzal van gond. Mérni a triakot simán diódavizsgálóval nem igazán pontos dolog. Továbbá a triak vezérlő lábán szokott lenni ~0,1µF műanyag kondi, azt mindenképp cseréld (ha van). Engem egyszer az nagyon megszívatott. (egyik irányba ment a motor másikba nem )

Üdv, Palkó.
(#) palko0125 válasza tmajer hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Szia!

A program közben, amikor forognia kellene a motornak, hallod a relék kattogását? Ha igen, nézd meg a reléket, nincs e kiégve valamelyiknek a lába, valamint a motort indító triakot, hogy rendben van e.
Ha nem is kattognak a relék, akkor azok vezérlésén kellene tovább menni.

Üdv, Palkó.
(#) Krisztian5q válasza palko0125 hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Rendben köszi kicserélem a triakot és megnézem a kondit
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2019
(#) szlacis70 hozzászólása Jún 15, 2019 /
 
Sziasztok,

Electrolux ewt10420w mosógép motorjában volt egy szénkefe csere. Összeszerelés után, mikor kipróbáltuk volt egy pukkanás, majd azóta a mosógép nem indítja el a kiválasztott programot.
(Ruhát nem tettünk bele)

Program kiválasztás és lcd visszajelzés működik, ajtót lezárja, vizet beszívja, majd felpörög 2 másodpercre a motor majd villog zölden a start gomb. Szinte az összes kiválasztott programnál
ezt csinálja. Hibakódot nem jelez. (Összeszerelésnél előfordulhat, hogy elshiftelve lett feldugva a 7 pólusú motor csatlakozó, de erre már nem emlékszem.)

Panelt kiszedtem, néztem, sérülést nem nagyon látok, egy 1,5nF kondi alja kicsit fekete, ez kimérve 3nf értéket ad a megfelelő irányba mérve. Egy-két ellenálást mértem, amit néztem jónak tűnik, de az összeset nem mértem végig.

Hol érdemes keresni a hibát? Mit nézzek meg? Multimeterem van.
A kondi mért érték eltérés okozhat hasonló jelenséget?


Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.,
Laci
(#) szlacis70 válasza szlacis70 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Pontosítás: test módban. EA6 hiba, körbepörgetve a program gombot lassan gyors felpörgetésnél E52 hiba (Motor blocked, motor cable defective)
(#) szlacis70 válasza szlacis70 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Közben megnéztem a motort is: a tachometer kivezetésein szakadást mérni. Szétszedtem a motort és a motor burkolat aljára van szegecselve a tachometer. Ezt lehet valahogy cserélni, javítani?
Motor hét polusú csatlakozású a motorszáma: 132195070 (Electrolux ewt10420w)
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2019
(#) moltam hozzászólása Jún 16, 2019 /
 
Helosztok.
AKO 729534-05 vezérlőpanelt keresek, egy bosch wae28442 maxx7 gépé. Ha valaki tudna, vagy akár hibás bontani való gépet, megköszönném. Sikerült kinyírnom, csak nem értem hogy. Teszteltem a motor reléket. A jobb és a bal irányt kapcsolókkal nem is volt gond, de mikor a gyors/lassú átkapcsoló relét meg akartam húzatni, kiszállt a füst a meghajtó tranzisztorból, és semmi életjel. Meghalt a kontroller, remélem a frontpanel túlélte. Akár hibás panel is jó lenne, csak az agya éljen
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
(#) VIM válasza szlacis70 hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
.... benne van minden amire szükséged lehet a javításhoz. Ha szakadt a tacho tekercse azt a kivezetésnél ki kellene bontani és ott rámérni, nem e ott szakadt el a forrasztásnál a feszesség miatt.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Bővebben: Link Merjem ezt? Nekem gyanús az oldal, minden leárazva, semmi garancia hogy jön is aminek kell. Plusz eleve ez 04 végű, ami kéne 05. Rendelt már valaki innen?
(#) szlacis70 válasza VIM hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
köszönöm
(#) szlacis70 hozzászólása Jún 17, 2019 /
 
Az alábbi kondit mivel tudnám kiváltani? : "hr r 152k 1kv 60hz"
1,5nf-ben csak 10kv vagy 500v-os volt a boltban.
(#) tmajer válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat! A reléket kimértük azok jók voltak aztán a nagy vizsgálgatás közben valami lefüstölt. Tudnátok segíteni abban hogy hol lehetne bontott panelt venni? Bosch WLM40 A segítséget előre is köszönöm!
(#) tippolak hozzászólása Jún 18, 2019 /
 
Sziasztok! van egy kb. 10+ éves Whirlpool AWT 2205-ös mosógépem, ami a következő hibajelenséget produkálja, bármely program elindítása után,vízfelvétel után most kb. 3 percig és kiengedi a vizet a szivattyú,ezután megáll ahol tartott, kikapcsolás és bekapcsolás után ugyanúgy ezt csinálja, vizet vesz fel aztán pörget párat, aztán kiszivattyúzza. Dugulás,eltömődés sehol nincs benne, a fűtőszál és termosztát jó benne, a motor is forgat, a szivattyú is, a vezérlő-panelen,nem látni semmilyen rendellenességet; a vízszintjelző tartálya is ,csöve is tiszta,viszont vízfolyás nyomok voltak rajta a fűtőszál körül, mert a rögzítő csavarja nem volt elég jól meghúzva és a dob bizonyos pontjain is eresztett minimálisan. -ebből kifolyólag a termosztát csatlakozásnál találtam zöldes oxidációt, amit letisztítottam,de nem ez volt a hiba. Eddig tökéletesen működött. Van ötletetek mi lehet a hiba oka, hol érdemes keresni? (sajnos hibakódot nem mutat,mert csak egy darab bekapcsoló lámpája van)
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) palko0125 válasza tippolak hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Szia!

Először én a tápegység soros kondiját javasolnám cserére, hogy azzal biztos ne legyen gond (nagy eséllyel ez a probléma). A csatolt képen bejelöltem. Természetesen a kisebb puffer elkókat és a zener diódákat is ellenőrizni.

Üdv,
Palkó.
Következő: »»   519 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem