Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízre kapcsoló elektronika
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fl hozzászólása Jún 21, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy 3.3 voltos, ESP8266 rendszerhez szeretnék egy olyan kapcsolót, áramkört, ami víz alá merítve zár. Egész pontosabban egy olyan működést szeretnék elérni, hogy kikakapcsolt, "száraz" állapotban ne üzemeljen az áramkör, amikor víz alá kerül (édes és sós víz), akkor kapcsoljon be, és egészen addig üzemeljen, amíg megszűnik a víz alá merítés +2 perc. És ezután megint teljesen kapcsoljon ki.
Remélem étethetően írtam.

Köszönök szépen minden segítséget!
(#) kadarist válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Szia!
Ez a teljesen kapcsoljon ki követelmény nem teljesíthető, mert minden elektronikus áramkörnek van valamekkora nyugalmi áramfelvétele. A legjobban valamilyen CMOS kapuval felépített szenzorral járnál.
(#) ferci válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Szia!
Ez a "víz alá mertve", "víz alá kerül" nagyon tág fogalom..
Nem mindegy a térfogat, forma, stb.
Elvileg egy függőlegesen elhelyezett reed relé is jó, amin egy műanyag habba ágyazott mágnesgyűrű tud mozogni és felülről behatárolt a pozíciója. Utána jönne a "+2 perces elektronika".
(#) Andralin válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Szia!
Esetleg egy ilyen esőszenzor nem lenne jó neked?
Potméterrel be lehet állítani a komparálási szintet és TTL kimenetet ad.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Jún 22, 2019 / 1
 
Biztos, hogy nem. YouTube, 5:40-től.
(#) nedudgi válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Mit akarsz megoldani? Egy tartály vízszintmérését? Fenékvíz szivattyúzását?
Telepes, vagy hálózati működés a cél?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) Joe_001 válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Üdv!
Feladatot megjelölhetnél, mert így a búvárszivattyú ballonkacsolója felel meg legjobban a feladatnak.
Bocs, ha "OFF" voltam.
(#) kokozo válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 / 2
 
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Reed jó ötlet.
CMOS áramkörből "gyakorlatilag nulla" áramfelvételű újraindítható monostabil multivibrátort építeni nem egy nagy ügy (különösen ha nem kell nagyon pontosnak lennie).
(#) fl hozzászólása Jún 22, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat! A feladat pontosabb megjelölése tényleg elmaradt. Egy olyan eszközt szeretnék építeni ami búvárkodás közben naplózza a merülés adatait, nyomás, hőmérséklet, bekapcsolás óta eltelt idő. A lebegő kapcsolókat kilőném, szeretném a mechanikus kapcsolót kerülni, ugyanis vízalatt 360 fokban lehet ugye mozogni és ha "fejjel lefelé" lenne akkor ugye kikapcsolhat, illetve a sós víz miatt vízkő/só lerakódás is gondot okozhat.

Köszi továbbra is az ötletelést!
(#) Gafly válasza fl hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Ha ezzel kezded, akkor nem itt.....is
(#) ferci válasza fl hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
A végén minden kiderül..
Gondolkozhatsz még egy fényérzékeny eszközben is, amit minden ( hosszabb ? ) merülés előtt "kalibrálhatsz" az aktuális légköri fényviszonyokhoz, aztán víz alatt már biztos nem kap annyi fényt és átkapcsol.
(#) nedudgi válasza fl hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Egy ilyen szenzor megfelelhet a célra.
Hátránya, hogy műanyagból kell építeni a tokozást, a fémek megzavarják.
(#) fl válasza ferci hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Ezt szeretném elkerülni, egy teljesen automata rendszert szeretnék amivel semmi tennivaló nincsen, ne kelljen kézzel kapcsolgatni, kalibrálni, stb
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) fl válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
műanyag tokozás nem probléma, ha ezt a szenzort használnám, milyen áramkörrel kéne továbbmenni, ami a fix bekapcsolást, majd a víz érintkezése utáni 5 perces kikapcsolást megoldja?
(#) Andralin válasza fl hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Miért ragaszkodsz ennyire az időzítés hardveres megoldásához, mikor azt írod, hogy ESP8266-al dolgoznád fel a kapott jelet és szoftverből kényelmesen megoldhatnád a szükséges időzítést?
(#) Joe_001 hozzászólása Jún 23, 2019 /
 
Amit találtam az nem olcsó. Igaz a jó búvárcuccok sem.(Tapasztalat) Neked egy 0-10 BAr közt mérő egység kell. Ez I2C buszon kommunikál. Rapsberryvel, Ardinóval vízmentes dobozban szerintem összehozható.JA ez szerintem kompakt készülék lehetne a búvárnál, mert 9V-ról is elmenne egy darabig. Amit feljebb áttam az ESP-vel az hálózati változat.
Ha összejön a projekt tájékoztass minket!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2019
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Ezt egy zárt, vízmentes dobozként képzelem el egy pici lyukkal a nyomás érzékelő szenzornak. Maximum ezt kell kimosni merülés után, ha szutyok megy bele. A nyomógombok vízhatlanítása is megoldható egy gumilappal.
(#) nedudgi válasza fl hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
A nehezén túl vagyunk, most kezdődnek problémák.
Egy elektronikai eszközt teljesen áramtalanítani, kikapcsolni nem lehet. Valamekkora fogyasztása minden áramkörnek van, legfeljebb a készenléti idő változhat.
Mikrokontrollerrel vezérelt MOSFET kapcsolhatja a (rész)áramköröket.
(#) fl válasza Andralin hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
igazad van, végülis természetesen esp-ből is "ki lehetne kapcsolni" 5 percel a feladat végeztével az egészet.
(#) fl válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
igen, elvileg csak a nyomásmérő szenzornak kell olyan tokozást csinálni ahol mérni tud. gombokat semmiképp nem szeretnék, egyrészt bonyolít a kivitelezésen, másrészt pont az lenne a lényege a rendszernek, hogy teljesen automatikusan üzemelne, nem kéne kapcsolgatni.
(#) Andralin válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Ez a szenzor jó lehet, de nem ilyen egyszerű a dolog, pár dolgot hozzáfűznék.

A belinkelt DRMOD modulok a jobb felbontású fotók alapján egyértelműen a MOTOROLA/NXP gyártó MPX sorozatú nyomásérzékelőit használják. Annyi a különbség, hogy az analóg V kimenetet megfejelték egy I2C busszal és eladják hatszoros áron! Jó üzleti érzékük van.

Mivel az ESP8266 tud analog bemenetet kezelni, teljesen felesleges megvenni ezt az aranyárú felpimpelt cuccot. Innen a Hestore-ból meg lehet rendelni egyből magát a szenzort.

Itt a teljes kínálat: Bővebben: Link

fl esetében gondolom abszolut nyomás érzékelő lenne a jó választás (de van még differenciális és gauge kivitel), ez esetben 0-5 V analóg kimenethez ezt a típust ajánlom: MPX5100AP

Van még egy probléma a víz alatti nyomásméréssel. Elég jól ismerem ezt a szenzort, pár éve ezzel építettem egy hobbiproject keretében egy víztartályba meglepően pontos vízszintmérőt ATmega32 kontrollerrel, akkor sokat olvastam a témában és kísérleteztem ezzel az MPX szenzorral.
A gond az, hogy nagyon nem ajánlott, hogy víz érje közvetlenül a szenzor érzékelőjét. A gyártó csak száraz levegővel való érintkezést ajánlja, más anyag tönkreteheti az érzékelőt.

Itt egy részlet az adatlapról:

The MPX5100 series pressure sensor operating characteristics, and internal reliability and qualification tests are based on use of dry air as the pressure media. Media, other than dry air, may have adverse effects on sensor performance and long–term reliability. Contact the factory for information regarding media compatibility in your application.

ÉS itt egy konkrét ajánlás az NXP hivatalos fórumáról, ahol a cég egy munkatársa is írja, hogy a nedvesség tönreteheti az érzékelő réteget:

In general, our pressure sensors were designed and are warranted for use in clean dry air only. The gel coating on the die should not come in contact with moisture as when wet, the gel can swell and cause unreliable readings. The gel must remain intact as it protects the active surface of the die and wire bonds from oxidation. This will affect the reliability and will damage the sensor in the long term.

Liquid media for MPX sensors

Megoldás van, én is az ipari felhasználásban szokásos módszert alkalmaztam: kell egy bizonyos levegőmennyiséget hagyni a mérőcsőben a szenzor és a mért vízréteg között. A víz nyomása arányosan nyomja össze a szenzor előtt lévő levegőréteget és a nyomásmérés így is működik, a szenzor viszont száraz marad.
Sajnos viszont idővel a levegőréteg elkezd fogyni és egyre pontatlanabb, kisebb nyomásokat fog mérni a szenzor változatlan víznyomás mellett. Leírások szerint ennek az az oka, hogy idővel a levegőrészecskék feloldódnak a vízben illetve átdiffundálnak a csövön is. Először én sem akartam elhinni, hogy ez így van, de a kísérleteim is ezt bizonyították. 3-4 óra elteltével már 1-2%-os volt a mérési hiba, ami az idő elteltével folyamatosan nőtt.

Ezért ha így akarunk víznyomást mérni, szükség lesz az iparban használatos úgy nevezett buborékoltató (bubbling) módszerre, lásd a képet.
Én egy egyszerű akvárium levegőztető pumpával oldottam meg a dolgot, kb. óránként egyszer kibuborékoltatja a mérőcsövemet és így nagyon pontos marad a szintmérésem hosszú távon is. Már három éve stabilan működik ez a rendszer nálam.

Ezekre a dolgokra kellene megoldást találni, hogy használható legyen ez a szenzor. Fontos, hogy merülés közben a mérőcsőből ne szökhessen el a merülés előtt benne lévő levegőmennyiség és ne tódulojn be a víz az érzékelőhöz. Egy merülés gondolom nem tart pár óránál tovább, így a buborékoltatás itt nem hiszem, hogy fontos lenne. Merülés végén pedig a mérőcsőben maradt esetleges vizet el kell távolítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2019

1.jpg
    
(#) Bakman válasza fl hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Nem kell ennyire túlvariálni. Ha csak az a cél hogy érzékelje, vízben van-e a "doboz", egyszerűen ki kell vezetni belőle két elektródát. Javalsom a grafit elektródákat, azok bírják az ilyesmit.

Andarlin által ajánlott szenzor (kb. 30 variációban kapható) jó lehet a célra de a réz alapú érzékelőket mindenképpen le kell cserélni.
(#) fl válasza Bakman hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Igen-igen, köszi, ilyesmire gondoltam.

kicsit googleztam és találtam Bővebben: Link is egy elég jó megoldást, ami teljesen "áramtalanítja" a rendszert szükség esetén. Ezt kéne úgy átalakítani hogy a kapcsoló helyett a fent említett vízre záródó elektródás módszer legyen.
(#) pont hozzászólása Jún 24, 2019 / 1
 
Én meg javaslom a mosógép nyomáskapcsolót, pár millibar-nál kapcsol, fejre állítva is, nulla áramfelvétellel.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2019
(#) Joe_001 válasza Andralin hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Ezek 20m mélységnél nem mérnek többet. (1 atm kb 10m) gyakorlatilag 20 m alatt lényeg a merülési idő a keszonolás miatt. Gondolom ezt akarod feketedoboz jelleggel mérni. Azt a drágább szenzor tudja ezek nem. 60m 6atm, kb 6000 kPa, saccra ennyi Bar. Ha jól értem a feladatot.
(#) ptesza hozzászólása Okt 1, 2019 /
 
Nem nyitnék új topikot mert a téma ugyanaz. Vízre kapcsoló elektronika.

Szeretnék egy olyan egyszerű áramkört aminek két elektródája ha vízbe ér akkor a kimeneten szűnjön meg a 24V. Még nincs eldöntve ,hogy a 24V AC vagy DC lenne jobb/egyszerűbb. A víz jelnéte ritkán fordul elő , ez olyan biztonsági kapcsolás lenne. Nem kell nagy áramokban gondolkodni. 1A bőven elég lehet.

Előre is köszi a segítséget.
(#) Gafly válasza ptesza hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Proli007/Alkotó féle zsomp?
(#) ptesza válasza Gafly hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Köszi. Meglesem.
(#) Urbiferi hozzászólása Júl 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Pincei szivattyú alá szeretnék egy vízszivárgás vagy csőtörés érzékelőt, olyat, ami megszakítja a 220 voltot, hogy leálljon a szivattyú.
Laikusnak bonyolult egy ilyet megépíteni? Tudtok segíteni?
Köszi. Feri.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem