Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   651 / 726
(#) P_Laszlo válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Nem is arra gondoltam, hogy a membránszél csere miatt van a zörgés, attól, ha rendesen megragasztották, csak a mélytartomány sérül, és a közepe lesz zavarosabb, mint eredeti állapotában. Bár, ha rosszak a ragasztások, természetesen az is zöröghet. És nyilván arra sincs semmi garancia, hogy mindkettő mélyközép egyformán sikerült.

Az a helyzet, hogy ezek a SAL magashangszórók eleve, sokszor központosítási gondokkal kerülnek ki a gyárból. Amellett, hogy a paramétereik sajnos súrolják a használhatatalan és a nagyon gyenge közötti határvonalat. Sem működési biztonság nincs, sem jó akusztikai tulajdonságok. Ezért nem szokás ajánlani.

Meg kellene nézned, amit eddig írtam, úgy, ahogy írtam. És biztosan rájönnél a hibára.

Esetleg előtte egy gyors tesztet megcsinálhatsz, nézd meg, hogy kikötve a magashangszórót, de a dobozba becsavarozva, megszűnik-e a probléma.

Nyilván az egész dolog logikus. Ha 850Hz körül rezeg, és a soros kondenzátor nem változott teljes sávban átvezetővé, akkor a magashangszóró működése nem okozhatja a hibát. Ezt először ki kellene zárni. Ha nem a kapacitás a hibás, akkor már csak pár lehetőség marad a listámról. A tömítetlenség, és/vagy más mechanikai probléma a dóm körül. Simán lehetséges ez is a SAL-oknál.

Szóval csak keresd meg, szépen, következetesen, hol a gond. Esetleg, ha elhozod, szívesen segítek, kb. öt perc alatt megtalálható. Már több időt töltöttem hozzászólás írással.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2019
(#) Peti98 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Köszönöm a választ.
A mélyközépen nem hallatszik semmiy mikor csinálja, csak is a magas rezonál be. Ha ki van kötve a magas természetesen akkor sincs semmi gondja. Úgy meg nem akartam kipróbálni l, hogy lekötöm a mélyközepet, mert nem szeretném leforrasztani. Viszont az a baj, hogy másnap mikor bekapcsoltam, egy kis zenehallgatás céljából, akkor meg nem csinálta, de ki tudja, lehet ha most bekapcsolom, megint csinálni fogja. Lehet jobb lett volna megjavíttatni, de aki a peremezést csinálta, azt mondta ő azt nem tudja, valószínűleg a pille sérült (mert más nem is nagyon tud). Pillét már nem lehet kapni hozzá, mert kérdeztem a boltban és ott azt mondták, hogy ezeket a SAL-okat szokták vinni, mert a drágábbakat is ugyanezekből az alkatrészekből csinálják. Persze nyílván ő el akarja adni, de regóta oda járok, ismerem a boltot, az első hibásat is szó nélkül kicserélték. Még nem vitt vissza senki egyet sem.
De nyilván tudom, hogy nem egy nagy minőség a SAL és ha lett volna valaki aki itt a közelben megcsinálja (Debrecen), akkor megérte volna költeni a Vifa-ra. Viszont azt is értelemszerűen párban kellett volna, mert lehet a másikkal egy hónap múlva lesz valami. Az már úgy 9 ezer, plusz posta stb. Mert láttam az oldalát, mikor peremezés után keresgéltem, de azt egy ismerős meg tudta csinálni.
(#) Peti98 válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
De természetesen meg vannak a régi Vifák, így egyszer lehet megcsináltatom, a SAL meg megy valami kinti hangfalba.
(#) P_Laszlo válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 22, 2019 / 1
 
850Hz-en rezonál a magas, ha bekötöd? És dobozból kiszerelve is? Nem juthat rá 850Hz. Szóval, ha ez biztos, nézd meg másik, azonos értékű és felépítésű soros kondenzátorral is. Bár elég kevés az esély arra, hogy az sérüljön.

Olyan hiba nem nagyon létezik, ami elmúlik (legfeljebb, ha szemét van a légrésben). Nem zenével kell nézni az ilyen hibákat, nyilván. Hanem jól reprodukálható mérőjelekkel. Egy-két kiemelt frekvencián berezgésnél, szinusz is megfelel.

A boltnak igaza van. Minden magashangszóró, vasból, valami keménymágneses anyagból, műanyagból, rézből, selyemből és alumíniumból készül. De ez nem jelenti azt, hogy a SAL DTF 12 negyedannyira is jó lenne, mint a Vifa D25. Azt meg főleg nem, hogy helyettesíthető lenne.
Régen mértem DTF-et, de mindenki azt mondja, azóta sem lett jobb. Csatoltam az eredményeket.

A Vifa D25 meg legalább ilyen egyenletességet mutat: Bővebben: Link Ég és föld. Pedig ez még csak a fr. hangnyomás válasz.

Igazából mielőtt bármi történne, a hibát kell megkeresni és kizárni, de én már leírtam a forgatókönyvet hozzá, csak végig kellene csinálnod.
(#) Peti98 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Rendben, köszönöm. Ha jutok valamire, írok a fórumba.
(#) Peti98 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Ennyit tudtam gyorsban megcsinálni, ha több időm lesz, akkor próbálkozok még. 1000 Hz-en csináltam a tesztet, de egeszén kb 800-tól már fenáll a probléma (egészen 2-3ezerig) és csak a dóm csinálja, az erősítő kizárva. Egyforma hangerőig tekertem, de az egy halkabb, lehet közelebb raktam a mikrofont. Viszont a különbség számottevő.
(#) P_Laszlo válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Nem sikerült központosan beragasztani a membránt a gyárban. És a cséve vasat ér. Jellemző az összes olcsóbb kínai magashangszóróra. Így hallás alapján ezt mondom. Esetleg, ha megpróbálod hangolni, a zárófedél rögzítő csavarokkal, elmúlhat, vagy csökkenhet a jelenség. Nyilván kiszerelve, kondenzátor nélkül, ugyanezen a frekvencián.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) pedav hozzászólása Júl 28, 2019 /
 
Sziasztok!

Két 4 Ohmos hangszóró sorba kapcsolva, ezt a soros párt egy 8 Ohmossal párhuzamosan kötve milyen teljesítmény eloszlás várható?

Köszönöm
(#) Kovidivi válasza pedav hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Mivel impedanciáról van szó, ami frekvencia függő, így az eredmény bármi lehet.
(#) P_Laszlo válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2019 /
 
Nem annyira sokesélyes. Hiszen ezt csak egyforma hangszórókkal lehet megcsinálni.
(#) P_Laszlo válasza pedav hozzászólására (») Júl 29, 2019 /
 
Kevés kivételtől eltekintve ez nem egy életképes ötlet. Konkrétabban, mit szeretnél csinálni?

Egyébként egészen egyszerű. Mindkét nyolc ohmos tagon 1*P, tehát a 4 ohmosokon 0,5P.
(#) Kovidivi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 29, 2019 /
 
Ha a "4Ohmos" és a "8Ohmos" hangszórók impedanciája tökéletesen azonos, ezt tegyük hozzá. Legyünk precízek! A legkisebb eltérés is azt fogja okozni, hogy a teljesítmény nem tökéletesen oszlik meg a párhuzamosan kapcsolt egységek között.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2019
(#) P_Laszlo válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2019 /
 
Legyünk hát precízek.
Két fogyasztó párhuzamos kapcsolásánál a feszültség azonos, az impedanciák nem befolyásolják hátrányosan a fr. hangnyomás választ, a felvett teljesítményen keresztül. Az legfeljebb a soros kapcsolásnál lenne lehetséges.

Egyébként párhuzamosan kapcsolva, teljesen mindegy, hogy melyik hangszóró mekkora teljesítményt vesz fel. Őszintén szólva ez a "tökéletes megoszlás" kicsit sem számít. A probléma nem itt van, hanem ott, hogy ha nem közelítően egyformák (mert tökéletesen azonos nem létezik) akkor nem fognak jól szólni együtt.
(#) Laci66 hozzászólása Aug 4, 2019 /
 
Sziasztok!
VIDEOTON DC 2050E dobozaimat szeretném felújítani.
Konkrétan a két mély-közép (HA 20/1018)hangszórót.
A mellékelt állapotban lehet-e javító készletet kapni hozzá?
Tehát membrán, cséve, pille, membránperem, összeragasztva, kivezetőszál beforrasztva, porvédő dóm
mellékelve. Elsősorban P Lacit kérdezném, de mások véleménye is érdekel. És persze az ár is, mert ha
húzós, inkább veszek 3600Ft-ért SBV2020-at.
(#) Dióda válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 4, 2019 /
 
Szerintem komplett javítókészlet nem lessz.
Újonan Bővebben: Link
Kb 5000huf egy ilyen hangszóró.
A sal hangszórótól óva intenélek mert borzalom a hangja és már csak a kifutó készletek vannak belőle így már azt venni is felesleges, ráadásul az érzékenysége elmarad és frekiben sem tudja azt amit az eredeti.Ergo nagyon hülyén fog szólni benne hidd el.
(#) SlyChocolate válasza Dióda hozzászólására (») Aug 4, 2019 /
 
Így van!
Nem rég volt tesztelve egy SB 2020-as meg egy vidi HA20/1028-as úgyanazon dobozban.
Hááát köszönő viszonyban sincsenek egymással!
Sal-t soha többé!
(#) P_Laszlo válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 4, 2019 / 1
 
A HA20-484 lengőrendszeréből tudnak adni Fehérváron.
(#) zoka hozzászólása Aug 7, 2019 /
 
Sziasztok!

Újabban előszeretettel alkalmazzák az úgynevezett passzív membránokat például bluetooth-os "hangfalakban". Például JBL Extreme és társai.
Lényegében a "passive radiator" olyan, mint egy mágnes és tekercs nélküli hangszóró. És arra hivatott, hogy a zárt doboz belsejében lévő hanghullámok segítségével javítsa a mély átvitelt. És jobb, mint a reflexcső, mert nem suhog stb.
Na most csak egy elméleti kérdés: mi történik, ha egy zárt dobozt, ami Qtc 0,707 szerint van hangolva, kivágunk, és beleteszünk még egy ugyanolyan mély hangszórót, mint ami már benn van, de nem kötjük be. Hogy változik az átvitel, egyáltalán le kell-e szedni a mágnest?
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2019
(#) P_Laszlo válasza zoka hozzászólására (») Aug 7, 2019 / 1
 
Az történik, hogy nem lesz jó, mert nem így működik ez a rendszer.

A passzív membrán, ugyanaz, mint egy reflexcső, de kevésbé hatékony, a lengőrendszer mechanikai adottságai miatt.

A mágnes lényegtelen, hogy ott van-e, egyébként nincs rá szükség. Hangolni kell. A lényeg az.

Egyébként nem jobb semmivel, mint a b-reflex. Arra való, hogy nagyon kis térfogatú dobozok is behangolhatóak legyenek, nagyon alacsony frekvenciákra, amit reflexcsővel már nem lehetne megtenni (illetve nem ázik be a doboz, nem költözik bele a moly, stb.).
(#) zoka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
Köszönöm szépen, pont erre voltam kíváncsi, okosabb lettem.
(#) konyak6 hozzászólása Aug 16, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Celestion Greenback G15C hangszóróm. Ritka is, meg öreg is. Viszont a gítár jól szól rajta. Nem találtam róla sok információt, ezért találomra kerestem neki dobozt. Egy Music Man 115 RH-találtam. Tuti hogy nem passzolnak egymáshoz, a mély tartományban van némi kiemelés, ami nekem bejön. Végül is elégedett vagyok. Egy kis gondom van, az "A" húrt pengetve előjön némi zizegés a hangszóróból. Nem tudom hogy ez korrigálható-e. Kb 60 éves hangszóró csoda hogy még működik. Lehet hogy a mágnesen lévő burkolat okozza, mert elég laza. Csak nem akartam a sértetlen matricát kilukasztani középen. Amikor vettem, egy másik ládában volt, ott nem tünt fel a zizegés, ezért gondolom hogy a ládával van a gond.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2019
(#) P_Laszlo válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Hanggenerátorral meg tudod keresni a zizegés frekvenciáját, és ellenőrizheted, honnan jön a hang. De feltehetőleg nem a mágneskör burkolata, valószínűleg ez gyárilag beépített. Legfeljebb az egyik ragasztás lehet a forrás.

Dobozt nem nagyon lehet hozzá méretezni, gyenge mágneskör, magas jóságok, zárt, vagy hátul nyitott amivel működik.
(#) Kriszto98 hozzászólása Aug 24, 2019 /
 
Reflex 15 R300-hoz jó-e ez a Hangváltó, 1 utas (szub), 4 és 8ohm, 300W HVS 14?
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) P_Laszlo válasza Kriszto98 hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
Ez semmilyen hangszóróhoz nem jó. De az univerzális hangváltók többsége szintén nem, főleg a SAL típusok.
(#) subwoofer220 hozzászólása Szept 5, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Minap készítettem 4 db kisebb hangdobozt 4db 6x9-es ovál hangszóróknak. A polcon pihentek gondoltam csinálok velük valamit, legalább bütykölés közben szólni fog valami muzsika
Egy mezei cd-s autó rádióról működtetem őket.

A kérdésem az lenne,hogy hagyjam zártan vagy csináljak reflexnyílást?

Fél hangerőn basszusnál meg sem mozdulnak a hangszórók membránjai..
Kicsit tartok tőle ,hogy így megperkelődnek a hangszórók tekercsei..
Hangláda méretei 18x25x17

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Szia! A méret gondolom coll-ban van, mert centiméterben a basszus ábrándként sem merülhetne fel. Ezek a hangszórók nem tűrik a lezárást, szekrény méretű dobozt kéne építened hozzájuk. A 7 literes dobozodban ráadásul nagyon rosszul szólhat, amit a reflexnyílás még elkeserítőbbé tehet.
Szerencséd akkor van, ha álmennyezetben, vagy a helység falában (például gipszkarton) tudod elhelyezni őket. Ez hasonlít legjobban az autó kalaptartójára amire ezeket az ovális hangszókat tervezték.
(#) P_Laszlo válasza subwoofer220 hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
B-reflexben még kisebb a membránkitérés, mint zártban.

Körülbelül, hangszórónként, 20-25 literes zárt, vagy 35-40 liter körüli b-reflex doboz már vállalható lenne.
(#) spgabor hozzászólása Szept 18, 2019 /
 
Sziasztok!

Hangfal építés technikai kérdésem lenne. Adott egy régi Orion HS282 hangfal doboz alapnak. Erre készült egy új előlap, a belekerülő hangszórók számára. Ez egy Technics hangfal hangszórói és hangváltói, aminek viszont doboza ne volt.
Hangcsillapító anyagnak viszont kettő félét tudok belerakni. Egyik opció, a háztartási vatta. Ezt mindig tartok otthon ilyen célra és ezt is akartam belerakni eredetileg, de kaptam a mellékelt képen látható szivacsot.
Ez egy kartondoboz belében volt a tartalma megvédése céljából, de lehet, hogy hangcsillapításra is jó lehet.
Az jutott eszembe, hogy a doboz belső oldalaira a szivacsot felragasztom és teszek még bele egy kis vattát is. A kérdésem, hogy ez az elgondolás helyes-e, vagy csak egyik vagy a másik? Mivel lenne a legmegfelelőbb az eredmény?

Köszi a választ előre is!

Üdv:
spgabor
(#) mek-elek válasza spgabor hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Mivel zárt doboz,én a képen lévő anyagot ajánlanám. Nagyon jó a csillapítása, és én csak a hangszórók mögé tennék belőle.
Két oldalas öntapadóval jól rögzíthető, mivel könnyű.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2019
(#) spgabor válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Köszi a tanácsot. Akkor a hangfal olalaira ne is tegyek belőle?
Illetve akkor a vattát ki is hagyom majd. A felragasztással nem lesz gond.
Következő: »»   651 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem